Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Se va încălzi nesperat de tare după episodul ploios

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ atenţionarea de precipitaţii se termină marţi la ora 23.00 ■ urmează apoi temperaturi de pînă la 20 de grade ■ din păcate, în week-end ajungem la maxime de numai 4 grade ■

După informarea de ploi meteorologii dau asigurări că vremea se încăzeşte spectaculos, iar apoi se răceşte brusc şi trecem de la o extremă la alta.

La Piatra Neamţ ajungem mai întîi la maxime de 20 grade, iar în două zile mercurul din termomtre este în cădere liberă, pînă la 4 grade. Pînă atunci trebuie spus că informarea meteo de ploi expiră marţi la ora 23.00, moment pînă la care specialiştii spun că va ploua în toata ţara, iar în jumătatea de sud, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 15 l/mp şi izolat 35-40 l/mp.

La munte, mai ales la altitudini de peste 1.700 m, precipitaţiile vor fi predominant sub forma de lapoviţă şi ninsoare. Pe 10 martie, în regiunile estice, sud-estice şi sud-vestice vîntul va avea unele intensificări, cu viteze de 45-55 km/h şi izolat 60 km/h. Dacă pe 9 martie 2020, la Piatra Neamţ au fost aşteptate valori termice de pînă la 8 grade, temperatura creşte treptat.

Conform informaţiilor publicate pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie reapare soarele şi la Piatra Neamţ se vor înregistra 11 grade. După lăsarea întunericului rămînem cu cerul degajat şi va fi destul de bine din punct de vedere termic pentru că mercurul din termometre se opreşte la 6 grade. Şi mai bine din punct de vedere termic va fi pe parcursul zilei de miercuri, 11 martie, cînd se anunţă o maximă de 14 grade.

În prima parte a zilei va fi cer degajat, însă mai după amiază ar putea veni ceva ploi neînsemnate din punct de vedere cantitativ. Nori vor fi peste noapte, dar nu mai plouă, iar minima ajunge la 5 grade. Sînt ceva schimbări importante în registrul meteo pe parcursul zilei de joi, 12 martie. Meteorologii promit cer variabil cu soare, iar în cel mai cald moment al zilei la Piatra Neamţ vor fi 18 grade.

Aceeaşi tendinţă va fi şi peste noapte, cer degajat şi o minimă care saltă spectaculos la 9 grade. Ultima zi lucrătoare din această săptămînă va fi vreme deosebit de caldă pentru jumătatea lui Mărţişor, iar meteorologii spun că vineri, 13 martie, se va înregistrat o maximă în zona noastră de 20 de grade. Din acest motiv şi noaptea va fi cea mai blîndă din întreg intervalul de prognoză şi dacă pînă atunci nu se schimbă nimic minima nopţii va fi de 10 grade.

Cam atît ţine căldura pentru că se răcepte destul derapid şi pînă la finele săptămînii abia dacă vor fi 4 grade. Astfel, sîmbătă 14 martie, chiar dacă va fi senin registrul termic se depreciază cu mai bine de 10 grade şi abia dacă va mai fi o maximă diurnă de 9 grade. Acelaşi trend se va înregistra şi în privinţa temperaturilor nocturne care scad la jumtate şi ajung la 5 grade. Duminică, 15 martie, vor fi doar 4 grade şi posibile ploi, iar noaptea este anunţată o temperatură de 2 grade.

Actualitate

Neamţ: Noi cursuri suspendate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a adoptat o nouă hotărâre care presupune suspendarea cursurilor pentru mai multe clase ale unor unităţi de învăţământ din Neamţ. Astfel, conform hotărârii adoptate,

„se suspendă, conform propunerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț, cursurile care presupun prezența „față în față” pentru următoarele clase:

  • Colegiul Tehnologic „Spiru Haret” – Piatra Neamț – clasa a V-a B – perioada 19.10 –30.10.2020;

  • Scoala Gimnazială  „Mihai Eminescu” Roman – clasa a II-a B – perioada 19.10 –30.10.2020;

  • Colegiul Tehnic „Miron Costin” – Roman – clasa a XI-a H – grupa 1 – perioada 19.10 –30.10.2020;

  • Scoala Gimnazială „Alexandru Podoleanu” Podoleni – clasa a II-a B – perioada 19.10 –30.10.2020;

  • Colegiul Național „Petru Rareș” – Piatra Neamț – clasa a VII-a, clasa a IX-a C, clasa a IX-a D, clasa a IX-a E, clasa a X-a D, clasa a X-a F, clasa a XI-a E, clasa a XI-a F, clasa a XII-a A, clasa a XII-a E – perioada 20.10 – 02.11.2020;

  • Scoala Gimnazială Domnească Târgu Neamț – clasa a IV-a B – perioada 19.10 – 30.10.2020.

Se aprobă, conform propunerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț, reluarea cursurilor școlare care presupun prezența „față în față” pentru clasa pregătitoare D din cadrul Școlii Gimnaziale „Elena Cuza”Piatra Neamț (începând cu data de 19.10.2020), clasa a III-a D din cadrul Școlii Gimnaziale  „Calistrat Hogaș” Roman (începând cu data de 20.10.2020), clasa a XI-a din cadrul Școlii Profesionale  Valea Ursului (începând cu data de 20.10.2020) și grupa mică din cadrul Școlii Gimnaziale „I. I. Mironescu” Tazlău (începând cu data de 21.10.2020)”.

Citește știrea

Actualitate

Protest al angajaţilor de la Protecţia Copilului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ei îşi cer salariile restante ■ sute de copii și adulți cu dizabilități ar putea rămâne de luna viitoare fără hrană și căldură ■

Angajaţii DGSAPC Neamţ protestează, marţi, 20 octombrie, în centrul oraşului Piatra Neamţ.

Conform unui comunicat de presă emis zilele trecute de reprezentanţii DGASPC, „nemulțumirile sunt declanșate de faptul că sute de copii și adulți cu dizabilități vor rămâne de luna viitoare fără hrană și căldură. Totodată, angajații sunt revoltați din cauză că nu au fost achitate salariile aferente lunii septembrie și, din păcate, nici nu există perspective de acordare a drepturilor bănești cuvenite în viitorul apropiat.

Bugetul sistemului de protecție al județului Neamț, în speță al DGASPC Neamț, se compune în proporție de aproximativ 70% din fonduri provenite de la bugetul de stat, diferența provenind din fondurile Consiliului Județean Neamț.

În anul 2020, DGASPC Neamț ar fi trebuit să primească de la bugetul de stat, (din cota defalcată din TVA conform standardelor minime de cost) peste 80 de milioane de lei, jumătate fiind destinată copiilor, restul pentru adulții cu dizabilități. Până acum s-au primit de la bugetul de stat aproximativ 54 de milioane de lei din care peste 31 de milioane de lei pentru adulții cu dizabilități, restul fiind pentru copii. Totodată, din bugetul Consiliului Județean s-au alocat DGASPC Neamț aproximativ 54 de milioane de lei, sumă reprezentând contribuții pentru funcționarea centrelor de copii, a centrelor de adulți și investiții sau cofinanțare pentru proiectele cu finanțare națională sau europeană implementate de DGASPC Neamț.

Pentru a fi asigurată activitatea DGASPC Neamț până la finalul anului ar fi necesară alocarea de la bugetul de stat a unei sume de aproximativ 31 de milioane de lei.

Precizăm că DGASPC Neamț are circa 1.400 de angajați (salariați centre copii, centre adulți, asistenți maternali și aparat propriu)”.

 

Citește știrea

Actualitate

Arestat pentru că şi-a violat fiica

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ victima, minoră, a fost violată în repetate rânduri, timp de trei ani ■ monstrul a fost prins în fapt de unul dintre fii ■ băiatul şi-a reclamat tatăl abuziv ■

Un bărbat în vîrstă de 38 de ani, dintr-o comună de lîngă Piatra Neamţ, a fost arestat preventiv după ce timp de 3 ani şi-a violat fiica minoră, acum în vîrstă de 17 ani. Pentru a proteja victima, nu vom face public nici numele tatălui abuziv, dar nici localitatea unde a avut loc grozăvia.

Ceea ce deosebeste acest caz de altele similare constă în aceea că tatăl denaturat a fost prins în fapt de către unul dintre fii săi, iar acesta l-a reclamat.

Cercetările efectuate de oamenii lefgii au scos la iveală chinurile îndurare de adolescentă, iar în urma probatoriului administrat de anchetatori, magistraţii din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ au dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

„În temeiul art. 226 Cod procedură penală, raportat la art. 202 Cod procedură penală şi la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, admite propunerea formulată de Parchetul de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, avînd ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul I.C. Dispune arestarea preventivă a inculpatului I.C., aflat în stare de reţinere în Arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, cercetat în dosarul penal nr. 4353/P/2020 al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, pentru comiterea infracţiunii de viol în formă continuată, prev. şi ped. de art. 218 alin.1 şi alin. 3, lit. a), b), c) Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, pentru o perioadă de 30 zile, începînd cu data de 14.10.2020 şi pînă la data 12.11.2020, inclusiv“, conform instanţei.

Decizia Judecătoriei Piatra Neamţ putea fi contestată, în termen de 48 de ore, la Tribunalul Neamţ. Cu toate că inculpatul avea acest drept, nu a uzat de calea de atac şi s-a resemnat cu cătuşele.

Totul a ieşit la iveală în mod întîmplător, pe 13 octombrie, cînd unul din fraţii victimei a surprins abuzul asupra minorei, într-o anexă gospodărească. Băiatul şi-a dat părintele pe mîna utorităţilor, iar ancheta efectuată în cauză a condus la concluzia că faptele reprobabile ar fi avut loc timp de 3 ani, în perioada decembrie 2017 – 13 octombrie 2020.

Dacă va fi găsit vinovat de faptele pentru care a fost privat de libertate, bărbatul poate primi o pedeapsă de pînă la 12 ani de închisoare. Pentru a trece peste trauma suferită care s-a întins pe o perioadă mare de timp, victima agresiunii urmează a fi consiliată psihologic.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending