Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Se pleacă mai greu la muncă în străinătate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ nu se mai găsesc locuri în agricultură ■ sînt solicitaţi îngrijitori pentru vîrstnici, serviciu bine remunerat ■ săptămînal, în Anglia se pot obţine 400 de lire ■

Deşi preşedintele Klaus Iohannis a susţinut într-o recentă conferinţă de presă că statul se implică mai mult în verificarea modului în care românii care pleacă la muncă în străinătatee sînt trataţi de angajatori, lucrurile nu par a sta întocmai aşa.

Românii secătuiţi de resurse financiare de cele două luni de stat în izolare, s-au văzut nevoiţi să lucreze, fie şi sezonieri, în agricultura din Germania sau Austria, dar acum agenţiile de recrutare nu mai au locuri pînă în 15 mai. Redactorul Monitorul a contactat o astfel de firmă, solicitînd un loc de pentru o femeie aflată în pragul pensionării.

Greu, dacă nu chiar imposibil de găsit un astfel de job, la o aşa etate. „Nu, nu aveţi nici o şansă în agricultură. Aici se caută femei de maxim 50 de ani şi în special familii. Dar pînă pe 15 mai nu mai este nici un loc în agricultură. Oricum e mult de muncă şi e destul de greu“, a mărturisit reprezentantul unei agenţii care-şi face reclamă pe Facebook.

O altă firmă, de data aceasta din Anglia, e în căutare de forţă de muncă. Aceleaşi restricţii pentru femeile trecute de 60 de ani. O femeie, care a lucrat în confecţii, de exemplu şi se află în prag de pensionare nu ar avea şansă decît să lucreze ca îngrijitor de bătrîni într-un azil şi asta în condiţii de sănătate deplină şi de cunoaştere, cît de cît, a limbii.

„Dacă am înţeles bine aveţi peste 60 de ani. La vîrsta asta, cel mai probabil aţi putea să lucraţi la îngrijit bătrîni. În Anglia sînt locuri în cămine, dar trebuie să cunoaşteţi cît de cît engleza. Trebuie să îndepliniţi şi condiţii de sănătate, să fiţi rezistentă la stres, să nu aveţi probleme cardiace. Dacă insistaţi mai sunaţi diseară să văd dacă găsesc ceva, acum nu sînt la birou“, a răspuns, binevoitor, agentul de plasare a forţei de muncă.

Seara însă, răspunsul este acelaşi, femeile peste 60 de ani pot lucra ca îngrijitoare în azilele de bătrîni: „V-am zis că, momentan, aş putea să vă ofer un loc de îngrijitor într-un cămin de bătrîni, dar trebuie să ştiţi engleza“. În căminele de bătrîni din Anglia se cîştigă peste 16 mii de lire pe an.

„Lucrez de peste 5 ani într-un cămin de bătrîni din Anglia. Ceea ce pot să vă spun e faptul că, în primul rînd contează vîrsta şi nivelul de stăpînire a limbii engleze. Sînt încadrate persoane cu vîrsta minimă de 25 de ani, persoane care să aibă răbdare cu rezidenţii.

Cel care care lucrează într-un azil trebuie să aibă rezistenţă psihică, să nu prezinte, mai ales acum, nici un fel de viroze respiratorii. Bolile cronice, cum ar fi ulcerul de pildă, nu sînt un impediment în încadrare. Aici nu se cere efort fizic, ci mental. În Anglia peste 75% din persoanele care lucrează în centrele de bătrîni sînt femei.

Există însă mari probleme de adaptare. Nu e vorba de umilinţe, pentru că toată lumea te tratează frumos, dacă munceşti. Trebuie să deprinzi tehnici de ridicare din pat, de comunicare cu pacientul.

Important este să primeşti şi cazare, de regulă în cămin. Recompensa bănească e atractivă. Se lucrează în ture de 12 ore, într-o săptămînă un îngrijitor muncind 44 de ore, primşte 400 lire, aproximativ 20 milioane lei, a explicat Sorin Ursu, de loc din Roman.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: O femeie a decedat după ce a căzut într-o fîntînă

Știre publicată în urmă cu

în data de

O femeie în vîrstă de 70 de ani a decedat după ce a căzut într-o fîntînă, miercuri, 27 mai, în localitatea Piatra Şoimului.

“Prin apel la 112, în jurul orei 18.06, pompierii au fost solicitați să intervină pentru scoaterea unei persoane căzute într-o fîntână din localitatea Piatra Șoimului. Pentru degajarea persoanei căzute în fîntînă au intervenit două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Piatra Neamț, cu o autospecială complexă de intervenție și o ambulanță SMURD TIM. Pompierii au scos din fîntînă (aproximativ 14 m adâncime) o femeie de 70 de ani. Din păcate, medicul de pe ambulanța SMURD a declarat decesul persoanei”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Hram la Neamţ, sub semnul stării de alertă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ participarea la slujba închinată Înălţării Domnului e condiţionată de respectarea măsurilor impuse în contextul pandemiei ■ anul acesta se împlinesc 523 de ani de cînd se sărbătoreşte hramul bisericii voievodale Înălţarea Domnului ■

Mănăstirea Neamţ îşi sărbătoreşte hramul pe 28 mai, în ziua Înălţării Domnului.

Participarea credincioşilor este condiţionată anul acesta de respectarea măsurilor impuse la nivel naţional în contextul pandemiei, ce obligă la purtarea măştii şi limitarea numărului de persoane la slujba din incinta bisericii, precum şi la păstrarea distanţei, inclusiv în exteriorul lăcaşului.

Ceremonialul a început în ajun, cu slujba de priveghere, iar joi vor avea loc sfinţirea apei în aghiazmatarul din faţa mănăstirii, Sfînta Liturghie şi o slujbă de pomenire a eroilor neamului.

Vor fi pomeniţi ostaşii căzuţi pe cîmpurile de luptă ale patriei. Cu ocazia sărbătorii principale a mănăstirii au avut loc şi alte evenimente importante, în anii precedenţi. Moaştele Sfîntului Cuvios Paisie au fost scoase spre închinare pentru prima dată tot de hram, în 2014, după ce fuseseră descoperite în septembrie 2013, cu ocazia cercetării mormîntului din biserica mănăstirii.

Ulterior, moaştele au fost depuse în pronaosul bisericii Înălţarea Domnului, alături de cele ale Sfîntului Simeon de la Muntele Minunat şi ale Sfîntului Necunoscut. Tot cu ocazia hramului mănăstirii, în 2008 a avut loc proclamarea canonizării a nouă sfinţi nemţeni care au vieţuit în secolele din urmă în zona noastră.

Este vorba despre Cuv. Ioan de la Râşca şi Secu(sărbătorit pe 30 august), Cuv. Simeon şi Amfilohie de la Pîngăraţi (7 septembrie), Cuv. Rafael şi Partenie de la Agapia Veche(21 iulie), Cuv. Iosif şi Chiriac de la Bisericani (1 octombrie), Cuv. Chiriac de la Tazlău(9 septembrie) şi Cuv. Iosif de la Văratec(16 august). Arhimandritul Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, accentua importanţa sfinţilor în viaţa oamenilor:

„Sfinţii sînt cei care ne ocrotesc şi ne ajută. În biserică avem nevoie şi de aceste mărturii, de elemente pe care le folosim pentru sfinţire. Sfinţii, cu moaşte sau fără, au fost bineplăcuţi lui Dumnezeu şi ocrotesc un anumit loc sau o anumită zonă. Mănăstirea Neamţ este o veche lavră în care s-au nevoit de-a lungul timpului peste 30.000 de călugări, iar noi trăim aici în umbra Sfîntului Cuvios Paisie, în timpul căruia mănăstirea Neamţ a cunoscut apogeul spiritualităţii“.

Anul acesta se împlinesc 523 de ani de cînd se sărbătoreşte hramul bisericii voievodale Înălţarea Domnului. Potrivit informaţiilor publicate pe pagina de internet a Mitropoliei Moldovei, lăcaşul de rugăciune a fost ctitorit de Ştefan cel Mare între anii 1485-1497, deoarece biserica domnitorului Petru Muşat (1375-1391) a fost grav avariată din cauza cutremurului din 1471:

„Întrucît această biserică a fost printre ultimele ctitorii, marele voievod a dorit să fie cea mai monumentală biserică atît din punct de vedere artistic, arhitectural, cît şi ca dimensiuni.(…) În exterior, deasupra uşii la intrare se află pisania cu text slav care în traducere arată timpul cînd s-au finalizat lucrările bisericii Înălţarea Domnului, dar şi o invocare de mare sensibilitate spirituală:

„Doamne Iisuse Hristoase primeşte acest hram care s-a zidit cu ajutorul Tău, întru slava şi cinstea Slavei şi slăvitei de la pămînt la cer Înălţare a Ta şi Tu, Stăpîne, acoperă-ne cu mila Ta de acum şi pînă în veac!; Cu voia Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvîrşirea Sfîntului Duh, Io Ştefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu, Domn al Ţării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a binevoit şi a început şi a zidit acest hram, pentru rugăciunea sa şi a doamnei sale Maria şi a fiului său Bogdan şi a celorlalţi fii ai săi şi s- a săvîrşit la anul 7005, iar al domniei sale anul patruzeci şi cel dintîi curgător, luna lui noiembrie 14(1497)“.

Revenind la pandemia de Covid 19, ar fi de amintit faptul că, la îndemnul Mitropoliei Moldovei, Mănăstirea Neamţ a pus la dispoziţia autorităţilor 52 de camere, cu 104 locuri, în vederea carantinării persoanelor. „Vă facem cunoscut că, referitor la personale carantinate la Centrul Social Sfântul Paisie, au fost cazaţi în două serii un număr de 80 de persoane, iar suma cheltuielilor s-a ridicat la valoarea de 255.300 lei.

Având în vedere cele relatate mai sus, vă informăm că Mănăstirea Neamţ suportă aceste cheltuieli şi nu avem nicio pretenţie financiară pentru cazarea acestora“, se arată în adresa semnată de stareţul Benedict Sauciuc.

Citește știrea

Actualitate

Căutat în Irlanda pentru viol şi furt, arestat în Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au depistat un bărbat, de 38 de ani, urmărit de autorităţile irlandeze pentru comiterea infracţiunilor de viol şi furt.

La data de 26 mai 2020, în baza activităţilor investigativ-operative desfăşurate, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale în colaborare cu cei ai Secţiei de Poliţie Rurala Sagna au depistat un bărbat, de 38 de ani, din localitatea Boghicea, pe numele căruia era emis un mandat european de arestare, emis de autorităţile irlandeze, pentru comiterea infracţiunilor de viol şi furt.

Bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Bacău. Urma să fie prezentat Curţii de Apel Bacău pentru confirmarea mandatului european de arestare.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending