Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Se încălzeşte, dar vor fi averse cu tunete şi fulgere

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă ceva instabilitate la început de Florar ■ valorile termice sînt în creştere ■ se pare că am scăpat de nopţile deosebit de reci ■

Foarte aproape de debutul ultimei luni de primăvară pare că se mai încălzeşte şi nu vor mai fi nopţile deosebit de reci de care am avut parte pe final de aprilie. Chiar dacă anul acesta nu putem merge la grătar de 1 mai din cauza pandemiei, trebuie spus că n-ar fi motive de supărare deoarece meteorologii au anunţat instabilitate în zona noastră şi nu numai, fiind aşteptate precipitaţii.

De menţionat este faptul că pe Ceahlău mai sînt la acest moment 4 centimetri de zăpadă. Pe 28 aprilie, la ora 10.00, termometrele indicau deja 11 grade la Piatra Neamţ, 12 grade erau în zona Roman, în timp ce la Tîrgu Neamţ era cel mai cald, iar la acelaşi moment termometrele indicau 13 grade, cu promisiunea unei maxime diurne de peste 20 de grade, temperatură care se instalase la o oră după prînz. Şi de acum înainte va fi cald, dar vin ploi.

Cel puţin aşa rezultă din estimarea valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru Moldova, în perioada 27 aprilie – 10 mai. „Între 28 aprilie şi 1 mai, vremea va fi mult mai caldă decît în mod normal în această perioadă din an, cu temperaturi maxime ce vor ajunge la valori medii de 22-25 de grade, în timp ce minimele vor fi de 6-11 grade. Va urma un interval mai răcoros (02 – 05 mai), cu temperaturi însă apropiate de normal, ziua între 16 şi19 grade, iar noaptea între 5 şi 9 grade, mediat regional.

Probabilitatea de ploaie, averse însoţite şi de descărcări electrice, va fi mai ridicată în perioada 30 aprilie – 3 mai cînd local se pot cumula cantităţi de apă în general moderate, însă mai ales în nordul şi centrul regiunii“, conform ANM. Aşa stînd lucrurule, trebuie spus că 29 aprilie aduce în zona noastră maxime nesperate pentru acest moment al anului şi mercurul din termometre saltă pînă la valoarea de 23 de grade.

Mai ales în a doua parte a zilei ne putem aştepta la averse cu descărcări electrice, tunete şi fulgere. Noaptea cerul se degajează, iar minima se opreşte la 9 grade. Cam la fel se anunţă condiţiile meteo şi pentru ultima zi a lunii aprilie. Joi va fi cer variabil cu soare şi cel mult 21 de grade în cel mai cald moment al zilei. Din nou după amiază ar putea veni ploi zgomotoase cu tunete şi descărcări electrice.

Noaptea se face mai cald şi se vor înregistra cam 11 grade. Ziua de 1 mai nu aduce prea multe modificări în registrul meteo, dar sînt anunţate ploi şi după lăsarea întunericului. Maxima diurnă va fi de 20 de garde, iar minima nocturnă de vreo 10 grade. Cu începere de sîmbătă, 2 mai, se mai răcoreşte niţel, vor fi cam 18 grade şi posibile ploi. Ploi în aversă ar putea fi şi duminică.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: Octogenară la un pas de moarte de la o candelă

Știre publicată în urmă cu

în data de

O femeie în vîrstă de 84 de ani, din Piatra Neamţ, a fost la un pas să fie ucisă de candela pe care a aprins-o şi lăsat-o nesupravegheată.

S-a întîmplat pe 14 iulie, într-un apartament de la „Blocurile nemţeşti“ din municipiul reşedinţă de judeţ. Apelul pentru ajutor a venit prin apel la numărul unic de urgenţă 112, înregistrat în dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ în jurul orei 17:30.

Au plecat la drum trei echipaje de pompieri, cu două autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD, din cadrul Detaşamentului Piatra Neamţ, forţele profesioniste intervenind pentru localizarea şi lichidarea incendiului. Flăcările se manifestau în interiorul unei camere a apartamentului situat la primul etaj al blocului de pe strada Trandafirilor din municipiul Piatra Neamţ.

Pînă la ajungerea pompierilor, cîţiva locatari din bloc au evacuat din apartamentul în care s-a produs incendiul o femeie în vîrstă de aproximativ 84 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul de paramedici, fără a fi transportată la spital. Nu a fost necesară evacuarea locatarilor din bloc. Pompierii au localizat şi lichidat incendiul în urma căruia au ars obiecte de mobilier şi materiale textile aflate în interiorul camerei.

La final specialiştii au cercetat şi au ajuns la concluzia că cel mai probabil totul a fost provocat de candela lăsată nesupravegheată, sau tehnic spus „foc deschis în spaţii închise“, conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Amenzi pandemice de aproape 10.000 de lei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sancţiunile au fost aplicate în urma unei razii în bazarul şi piaţa de la Tîrgu Neamţ

Bazarul şi piaţa din Tîrgu Neamţ au fost răscolite de forţele de ordine în urma unei acţiuni care a avut drept scop prevenirea şi limitarea infectării cu virusul Covid 19, dar s-a urmărit şi vizibilitatea elementului poliţienesc în stradă.

S-a întîmplat pe 13 iulie 2020 cînd au descins în locaţiile menţionate peste 20 de poliţişti din cadrul Serviciilor Ordine Publică, Investigaţii Criminale şi Criminalistică, împreună cu jandarmi, reprezentanţi ai DSV şi ai Oficiului de Zootehnie.

„Acţiunea s-a desfăşurat în bazarul şi în piaţa din Tîrgu Neamţ, fiind vizate localurile care au terase, în vederea respectării normelor legale impuse pe perioada stării de alertă“, arată Poliţia Neamţ. În urma verificărilor efectuate au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale conform Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid 19, 7 sancţiuni contravenţionale conform O.U.G. 23/2010 privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, 1 conform H.G. nr. 984/2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, una conform H.G. nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, 4 conform H.C.L. nr. 62/2019, 2 conform Legii nr. 132/2017 şi una conform Legii nr. 61/1991.

Pe linie rutieră, în urma controalelor efectuate în trafic, au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale conform O.U.G. 195/2002 şi au fost retrase două certificate de înmatriculare. Valoarea totală a amenzilor aplicate în cadrul acţiunii a fost de 9.700 de lei.

„Sănătatea şi siguranţa cetăţenilor sînt prioritare tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, astfel că forţele de ordine vor desfăşura permanent în această perioadă activităţi de verificare cu privire la respectarea prevederilor impuse. Respectaţi măsurile de protecţie sanitară şi de distanţare fizică“, mai anunţă Poliţia Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Generalul Obreja şi primenirea echipei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Că în Inspectoratul Şcolar Neamţ bate vînt de schimbare s-a tot văzut în ultima vreme. Au fost înlocuiţi, mai întîi, inspectorii generali adjuncţi, ca ulterior să înceapă să plece din instituţie cîte unu-doi inspectori.

„Toţi inspectorii au delegaţie pînă la 1 septembrie.Am propus şi ministerul a aprobat un nou inspector la învăţămîntul primar, doamna Ana Sociu, titulară la Şcoala Rediu, în care am mare încredere şi sper că va continua ceea ce a făcut bine domnul Dimon. În această perioadă mă voi apleca asupra organigramei şi o voi regîndi, în aşa fel încît la sfîrşitul anului să pot comunica la minister propunerile de inspectori şcolari, pînă la organizarea concursurilor.

Pot doar să vă spun că pînă la această oră nu mă pot pronunţa asupra unui om sau altuia, dar vă mărturisesc că îmi doresc să-mi consolidez o echipă. Asta nu însemnă că nu am lucrat bine cu cei care sînt acum pe posturi. Eu sînt un om care, în general, lucrez bine cu oamenii, deşi recunosc că sînt şi foarte exigent. De asta spun că vor fi şi schimbări, dar toate lucrurile se vor face atunci cînd trebuie“, a susţinut inspectorul general, Mihai Obreja

Citește știrea

Trending