Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Şcolile au aceleaşi nevoi şi nu-s puţine

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de cîţiva ani, conducerile de şcoli solicită fonduri pentru rezolvarea aceloraşi probleme: refacerea instalaţiilor, reabilitarea şarpantelor, înlocuirea centralelor, săli de sport, etc ■ fondurile sînt limitate şi investiţiile se vor face în limita acestora ■

În cadrul întîlnirilor organizate de conducerea primăriei în vederea consultării reprezentanţilor societăţii civile pe marginea dezbaterii bugetului local, luni, 20 ianuarie, la ora 12,00 a avut loc o primă întrunire cu directorii de şcoli.

Au participat primarul Lucian Micu, viceprimarul Roxana Iorga, city managerul Gabriela Petrea şi directorul economic, Ciprian Alexandru.

Edilul şef a evidenţiat principalele direcţii pe care a construit bugetul local, cu accent pe trebuinţele şcolilor, punctînd ceea ce a reuşit primăria să facă anul trecut – reabilitarea terenurilor de sport, alături de proiecte de anvergură – lucrări de reabilitare a Grădiniţei Muguri de lumină, de lîngă Casa Căsătoriilor, a Corpului B al Şcolii Vasile Alecsandri, clădire monument istoric, lucrări de extindere a Creşei Smirodava, cu fonduri europene, investiţie care va tripla capacitatea de îngrijire a copiilor.

„De la an la an, reuşim să rezolvăm o parte din problemele importante, dar şi să investim în realizarea de noi proiecte mari, pentru ca elevii şi cadrele didactice să aibă condiţii cît mai bune pentru studiu.Toate unităţile de învăţămînt au fost sprijinite financiar“, a spus primarul Lucian Micu, care a pomenit şi despre proiecte aflate în faza de evaluare: reabilitarea, modernizarea şi echiparea Liceului Tehnologic Vasile Sav, proiect în valoare de peste 17 milioane de lei, reabilitarea şi modernizarea Şcolii de Artă Sergiu Celibidache, ale cărei costuri se ridică la 6,4 milioane de lei.

În reabilitare se află şi Corpul D al Colegiului Roman Vodă, în valoare de 9,6 milioane de lei. La Şcoala Costache Negri, structură a Liceului Teologic Romano Catolic Sfîntul Francisc de Assisi se lucrează la sala de sport, proiect în valoare de 18,4 milioane de lei.

Un alt proiect este cel propus pentru extinderea şi modernizarea Şcolii Carol I, structură a Liceului Vasile Sav, unde se va construi şi o sală de sport, de 16,2 milioane de lei. Conducerea Colegiului Tehnic Miron Costin a cerut refacerea centralei termice de la căminul din strada Anton Pann, dar şi reabilitarea sălii de sport din corpul B, modernizarea sălii de festivităţi, reabilitarea şarpantei la corpul B, schimbarea centralelor termice depăşite moral şi tehnic, subliniind că anul acesta instituţia va marca 140 de ani de existenţă.

Profesoara Gabriela Dascălu, directorul Colegiului Tehnic Petru Poni, a cerut fonduri pentru finalizarea lucrărilor la cantină, izolarea termică la exterior a Grădiniţei 6, refacerea faţadei la corpul B şi reparaţii la tîmplăria uzată, din această cauză existînd pierderi de căldură.

La Liceul Vasile Sav se impune refacerea grupurilor sanitare de la cămin şi înlocuirea conductelor de căldură din corpul A. Şcoala Cuza are nevoie de consolidarea şi reabilitarea grădiniţei de pe strada Cuza Vodă, pentru care s-a depus şi un proiect european, care nu a fost însă eligibil. Institutul Teologic Franciscan a solicitat marcarea terenului de sport, modernizat în toamnă şi efectuarea de toaletări ale arborilor. Conducerea Liceului Teologic Episcop Melchisedec a cerut repararea scării de acces din liceu, clădire monument istoric, reabilitată anul trecut.

La Colegiul Tehnic Danubiana se impune realizarea unei şarpante şi achiziţionarea de plite electrice pentru grădiniţă, reabilitarea sălii se sport, înlocuirea centralei termice, înlocuirea instalaţiei electrice şi montarea de geamuri termopan la cantină, lucruri solicitate şi anul trecut. Şi la Şcoala de Artă Sergiu Celibidache este nevoie de refacerea instalaţiilor de căldură şi de energie electrică, conducerea unităţii solicitînd şi intensificarea activităţii patrulelor de Poliţie Locală, motivate de faptul că există persoane care distrug, sistematic, o serie de bunuri ale şcolii.

Tot această unitate a solicitat toaletarea cîtorva arbori de la Grădiniţa 4 , solicitare respinsă de trei ori de comisia de la nivelul municipiului, care autorizează astfel de lucrări. La Şcoala Calistrat Hogaş s-ar impune înlocuirea parchetului şi scoaterea lambriurilor, măsură impusă de ISU,ca mijloc de evitare a unui potenţial incendiu, dar şi înlocuirea centralei termice şi a caloriferelor din fontă.

E necesară şi o sală de sport, edilul şef spunînd că în 2021 un asemenea proiect ar putea fi depus prin Compania Naţională de Investiţii.Tot prin intermediul acesteia s-ar putea realiza şi proiectul de construire a unei săli de sport.

Conducerea CNRV a solicitat pavarea terenului de volei. La Şcoala Vasile Alecsandri, unde se realizează lucrări de consolidare şi reabilitare a corpului B, monument architectonic, s-a solicitat pentru Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 5, aflată în coordonarea acestei şcoli, un nou sistem de ventilaţie, dar şi montarea unor bănci în curtea unităţii.

Advertisement








Trending