Contactează-ne

Administrație

Neamţ: Scandalul dezinfectării străzilor explodează. Nereguli grave găsite de echipa de control

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ societatea a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 60.000 lei şi i s-a suspendat activitatea pînă la obţinerea autorizaţiei de mediu pentru codul CAEN corespunzător activităţii de dezinfectare ■ dezinfectantul folosit era din clasa celor utilizate pentru dezinfectarea echipamentelor, recipientelor, ustensilelor de consum, suprafeţe sau conducte folosite pentru producţia, transportul, depozitarea sau consumul produselor alimentare sau al hranei pentru animale ■ preţul contractului este de 0,18 lei/mp, fără TVA ■ “Aţi minţit domnule Arsene opinia publică că dezinfectati străzile, iar în fond dumneavoastră nu aţi pus nici măcar 1 litru de dezinfectant în apă cu care practic aţi spălat străzile”, afirmă prefectul de Neamţ ■

“Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ îşi bate joc de sănătatea nemţenilor, folosind vidanje pentru dezinfectarea străzilor şi materiale care nu au niciun efect”, aceasta este concluzia prefectului de Neamţ, George Lazăr, care a prezentat concluziile controlului dispus pentru a verifica modul în care sînt dezinfectate străzile din judeţ.

Neregulile descoperite nu sînt puţine conform documentului menţionat. Societatea a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 60.000 lei şi i s-a suspendat activitatea pînă la obţinerea autorizaţiei de mediu pentru codul CAEN corespunzător activităţii de dezinfectare, iar dezinfectantul folosit era din clasa celor utilizate pentru dezinfectarea echipamentelor, recipientelor, ustensilelor de consum, suprafeţe sau conducte folosite pentru producţia, transportul, depozitarea sau consumul produselor alimentare sau al hranei pentru animale, ca să cităm doar cîteva dintre neregulile găsite şi amenzile dispuse.

Mai menţionăm că preţul contractului încheiat este de 0,18 lei/mp şi e important de aflat cîţi metri pătraţi s-au “dezinfectat” pînă să vină controlul. “Sunt indignat să văd că Ionel Arsene se laudă cu o iniţiativă de dezinfectare a străzilor în Neamţ cu o substanţă dedicată produselor alimentare şi hranei pentru animale, aşa cum se arata în raportul de control dispus la această societate. Este clar că interesul nu este pentru sănătatea nemţenilor, ci pentru sănătatea societăţilor comerciale cu care se încheie contracte din bani publici. Activitatea firmei a fost suspendată şi sancţionată până la intrarea în legalitate.

Vreau să îi transmit domnului preşedinte, Ionel Arsene, că sănătatea nemţenilor chiar reprezintă o prioritate pentru mine în acest moment şi nu am de gând să las la întâmplare astfel de acţiuni ce pot dăuna cetăţenilor. Toate acţiunile ce vin în sprijinul cetăţenilor în această perioadă dificilă trebuie să fie corecte din punct de vedere legal pentru respectarea bunăstării sanitare a populaţiei. Este inacceptabil ca un om care reprezintă Consiliul Judeţean Neamţ, în persoana lui Ionel Arsene, să îşi bată joc, din păcate chiar pe banii noştri, de sănătatea publică.

– Nu se poate domnule Arsene, să închei un contract cu o firmă, care nici măcar nu este autorizată ca activitate să facă astfel de lucrări de dezinfecţie! Mai grav este că vă folosiţi pentru această acţiune de vidanje şi păcăleşti oamenii că dezinfectezi străzile cu o substanţă care n-are nicio legătură cu substanţele de dezinfectare.

– Aţi minţit domnule Arsene opinia publică că dezinfectati străzile, iar în fond dumneavoastră nu aţi pus nici măcar 1 litru de dezinfectant în apă cu care practic aţi spălat străzile. Să vă fie ruşine domnule Arsene pentru bătăia de joc pe care o faceţi faţă de nemţeni, pe cu banii acestora. Chiar nu putem să ne batem joc aşa la nesfârşit! ”, a declarat prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr.

Vă prezentăm în continuare integral concluziile făcute publice de Prefectura Neamţ:

“În baza ordinului OP 161/200 s-a constituit comisia mixta de verificare a modului de desfăşurare şi a eficienţei activităţii de dezinfecţie a drumurilor judeţene , în contextul epidemiei provocate de virusul COVID-19, în următoarea componenţă :

  • – Reprezentant al Instituţiei Prefectului judeţului Neamţ – coordonator comisie
  • – Reprezentant al Comisariatului judeţean al Gărzii Naţionale de mediu
  • – Reprezentant al Agenţiei pentru Protecţia Mediului
  • – Reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publica Neamţ
  • – Reprezentant al Inspectoratul de Politie al Judeţului Neamţ – Serviciul de Investigare al Criminalităţii Economice şi Serviciul Politie Rutiere

 

Astfel, conform competenţelor legale ale fiecărei instituţii reprezentată, în data de 08.04.2020 au fost desfăşurate controale la sediile societăţilor comerciale/punctele de lucru ale S.C. Drupo Neamţ S.A., cu sediul în Piatra Neamţ, str. Arcului, nr. 6, şi S.C. Eco Expert Salub S.R.L., privind activitatea de dezinfecţie, întreţinere şi curăţare a platformei drumului pentru toate tronsoanele de drum judeţean aflate în intravilanul localităţilor din judeţul Neamţ.

În acest sens membrii comisiei au desfăşurat activităţi de verificare :

  1. a autorizării activităţii de dezinfecţie;
  2. a substanţelor folosite;
  3. a documentelor privind relaţiile comerciale dintre cele două societăţi comerciale precum şi contractul în baza căruia a fost iniţiată activitatea de dezinfecţie a drumurilor judeţene din Neamţ.

 

Garda Naţională de Mediu – Comisariatul General Comisariatul Judeţean Neamţ la data efectuării controlului societatea S.C. Eco Expert Salub S.R.L, a constatat că firma desfăşura activitatea de dezinfecţie a drumurilor judeţene, cod CAEN 8129 – Activităţi de curăţenie n.c.a, fără a deţine autorizaţie de mediu pentru acest cod.

Societatea a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 60.000 lei şi i s-a suspendat activitatea până la obţinerea autorizaţiei de mediu pentru codul CAEN corespunzător activităţii de dezinfectare.

Agenţia Pentru Protecţia Mediului Neamţ a constatat că S.C. Eco Expert Salub S.R.L din punctul de vedere al protecţiei mediului nu este autorizată să desfăşoare activitatea de dezinfecţie cu biocide .

Direcţia de Sănătate Publică Neamţ – Serviciul Control în Sănătate Publică a constat la data efectuării controlului că societatea S.C. Eco Expert Salub S.R.L nu deţine autorizaţie de funcţionare emisă de Direcţia de Sănătate Publică Neamţ – conform Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 1030/2009. La data controlului, reprezentantul societăţii S.C. Eco Expert Salub S.R.L nu a prezentat evidenţa stării de sănătate a personalului lucrător implicat în activitatea supusă controlului.

Pentru toate aceste constatări S.C. Eco Expert Salub S.R.L a fost sancţionată cu amendă contravenţională în cuantum de 20.000 lei conform H.G.R. nr. 857/2011, cap II, art.3, iar ca sancţiune complementară s-a dispus suspendarea activităţii de dezinfecţie, deratizare şi dezinsecţie până la intrarea în legalitate.

Cu ocazia studierii documentaţiei produsului biocid „P3-TOPAX66”, utilizat pentru dezinfecţia stradală s-a constat că acesta este încadrat conform Reg. UE nr.528/2012, anexa V, la Grupa principala 1, Tip produs 4 produse alimentare şi hrană pentru animale: produse utilizate pentru dezinfectarea echipamentelor, recipientelor, ustensilelor de consum, suprafeţe sau conducte folosite pentru producţia, transportul, depozitarea sau consumul produselor alimentare sau al hranei pentru animale (inclusiv apa potabile destinate oamenilor şi animalelor ). Produse utilizate pentru impregnarea materialelor care intră în contact cu produsele alimentare.

Această societate a fost contractată în baza Ordinului de începere a lucrărilor nr. 7399/30.03.2020 emis de Consiliul Judeţean Neamţ, S.C. Drupo Neamţ S.A., care a iniţiat procedurile de identificare şi contractare a unui prestator, fiind selectată societatea comercială Eco Expert Salub S.R.L.. A fost încheiat Contractul de lucrări igienizare şi dezinfecţie din data de 01.04.2020, având ca obiect “lucrări de dezinfecţie pentru toate tronsoanele de drum judeţean aflate în intravilanul localităţilor”, preţul contractului fiind stabilit la 0,18 lei/mp, fără TVA”.

Comunicat de presă DRUPO

În urma apariției în spațiul public a unor informații neadevărate cu privire la activitatea de dezinfecție, care s-a realizat pe drumurile județene aflate în administrarea Consiliului Județean Neamț, în baza contractului încheiat de către societatea Drupo Neamț cu o firmă privată din comuna Alexandru cel Bun, este necesar să facem câteva precizări de maxim interes pentru ca nemțenii să nu fie duși în eroare:

  1. substanța utilizată de către firma respectivă pentru dezinfecția stradală este agreată de către Ministerul Sănătății
  2. firma care a executat dezinfecția drumurilor județene, pentru a presta această activitate, a achiziționat bazine noi. Precizăm faptul că rezervoarele utilizate la dezinfecție nu au fost folosite în nici o altă activitate anterioară prestată de către societatea comercială, așa cum reiese și din concluziile controlului efectuat de către autorități, în urma prezentării de către firma prestatoare a facturilor și documentelor privind achiziția lor

Regret nespus faptul că în această acțiune de manipulare a opiniei publice la care a recurs prefectul de Neamț este atacat și domnul Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, care a avut acea mai bună intenție de a-i sprijini pe nemțeni să reziste în epidemia cu virusul COVID-19 și a susținut efectuarea dezinfecției pe drumuri.

De asemenea, îmi pare foarte rău că un agent economic nemțean care își desfășoară cinstit activitatea a fost denigrat și hărțuit de către autorități, fiindu-i aplicate mai multe amenzi usturătoare.

Pentru a le dovedi nemțenilor minciuna grosolană cu care a ieșit în spațiul public prefectul de Neamț, precum și modul abuziv în care au acționat reprezentanții unor instituții ale statului implicați în efectuarea controalelor, anexăm documente prin care justificăm:

-eficiența substanței utilizate;

-dovada că substanța folosită în dezinfecție este agreată de către Ministerul Sănătății;

-aprobarea primită de către producătorul dezinfectantului, prin ordin emis de către Ministerul Sănătății, pentru punerea substanței pe piață și utilizarea acesteia în combaterea coronavirusului SARS-CoV;

-fișa cu date de securitate care atestă că substanța se folosește pentru suprafețele tari de exterior;

-declarația tradusă a experților de la ECOLAB, prin care se certifică eficacitatea produsului pe bază de hipoclorit de sodiu împotriva coronavirusului.

14 aprilie 2020

Director interimar

Ana MONDA

Citește știrea
3 comentarii

3 Comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Dragoş Chitic candidează la Primăria Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Dragoş Chitic va candida pentru funcţia de primar de Piatra Neamţ. Acesta este anunţul făcut în urmă cu puţin timp: “Dragi pietreni, Am urmărit cu mare atenție mișcările de pe scena politică locală din ultimile două săptămâni și am analizat candidaturile anunțate pentru funcția de primar al municipiului Piatra-Neamț. Am constatat că unii politicieni locali nici acum nu au înțeles că strategiile politice de succes nu se fac în laboratoare obscure, ci se construiesc transparent, pe principii corecte, stând de vorbă cu oamenii, ascultând și respectând colegii onești din echipă și neignorând realitățile evidente. Am constatat, totodată, că există un risc major ca orașul Piatra-Neamț să ajungă condus de oameni care să-l întoarcă în timp, distrugând ceea ce am construit în acest mandat. Orașul trebuie să fie condus și în următorii ani de un primar care să consolideze normalitatea în administrație, să continue parcursul bun din ultimii ani, să implementeze cu succes proiectele din fonduri europene câștigate în acest moment și să continue în același ritm atragerea fondurilor nerambursabile care vor genera dezvoltare și progres. Din aceste motive am ales să candidez pentru încă un mandat de primar al municipiului Piatra-Neamț. Nu pot lăsa orașul pe mâna unor oameni nepricepuți sau care vor să reînvie practicile trecutului. Nu pot asista nepăsător la riscul de a rata perspectiva creată pentru dezvoltarea accelerată a orașului în anii ce vin, prin implementarea cu succes a proiectelor accesate pentru oraș, îndeosebi a celor 24 de proiecte europene în valoare de 52 de milioane de euro pentru am muncit și am semnat deja contractele de finanțare. Am primit în ultimile două săptămâni sute de mesaje de susținere, de încurajare să nu cedez, să mă lupt cu nedreptațile și vă mulțumesc tuturor. V-am simțit aproape, așa cum ați fost în toată perioada madatului meu de primar și sunt convins că veți fi în continuare. Voi continua să fiu, în primul rând, omul Dragoș Chitic pe care l-ați cunoscut, care v-a ascultat pe fiecare și care s-a străduit de fiecare dată să rezolve problemele prezentate și lângă care știu că veți fi în număr mare, în acest proiect pentru urmatorii patru ani. Pentru ca reușita să fie asigurată, este nevoie de o echipa, împreună cu care să pot pune în practică ceea ce mi-am propus. În perioada următoare voi anunța și echipa cu care vom face din Piatra-Neamț orașul european de care să fim mândri, în care fiecare cetățean să se simtă confortabil și respectat. Dumnezeu să ne ajute!”

Candidatura lui Dragoş Chitic răstoarnă toate calculele politice făcute până acum privind cine va fi câştigătorul în lupta pentru primărie

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Instalatorul Ionel şi avaria la apă. Despre viitorul instalator şef nimic?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Ionel Arsene a mers “de urgenţă la faţa locului” unei avarii care a lăsat fără apă un cartier şi o comună ■ îl întrebăm dacă ne va spune “de urgenţă” din curtea cui va ateriza pe scaun viitorul şef al Apa Serv ■ varianta cu “sună un... cumătru” nu poate fi folosită ■

Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ şi candidatul “Fapte, nu vorbe” pentru aceeaşi funcţie publică, a fost, miercuri, 12 august, la locul unei avarii produse la reţeaua de distribuţie a apei potabile, care a lăsat fără lichidul vital un cartier din Piatra Neamţ şi comuna Gârcina.

“Am mers de urgență la fața locului, pentru că nu vreau să treacă nici o secundă inutil, fără să se intervină, pentru rezolvarea situație (!? urgenţa scuză greşeala gramaticală şi oricum şi ziariştii mai greşesc n.r.). Nu vreau să stea oamenii fără apă, mai ales în această perioadă caniculară și în contextul pandemiei”, ne-a transmis, prin vorbe, faptele de “vitejie” onor “căpitanul de judeţ”.

Prezenţa la “faţa locului”, că doar nu era să fie la “dosul locului”, e una salutară şi de apreciat. Ca o mică paranteză, în condiţiile în care avariile sunt multe şi de demult, până în campania electorală domn preşedinte nu a găsit timp de poze pe lângă vreo conductă spartă? Dar dacă tot e interesat domnul preşedinte de avariile Apa Serv, sperăm să nu fie foarte interesat că nu-l mai vedem la ochi în campania electorală, la cât de numeroase sunt avariile, ne permitem să îl întrebăm dacă ne va răspunde şi la următoarea întrebare: din ce “curte” va veni viitorul şef al Apa Serv, compania care anunţă mai multe avarii decât furnizează apă, una la preţ de bere de lux?

Chiar vine din curtea “cumătrului”? Şi chiar lasă un “cozonac” de jurist la o firmă care în denumire are tot apă, dar în altă limbă, pentru o “pâine neagră” de director la o companie de apă care are mai multe avarii decât conducte? Nu de alta, dar dacă e juristul de la firma la care ne gândim noi, ne e teamă că va asfalta toate conductele de apă… Şi sudoarea domnului Păcală, vizibilă şi în poză, chiar nu mai valorează nimic? Doar întrebăm.

Citește știrea

Actualitate

ANI zice că Micu are interdicţie trei ani

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ interdicţia ar expira în 2023 ■ “Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, conform ANI ■

Interdicţie 3 ani pentru Micu Lucian Ovidiu, fost primar liberal al municipiului Roman, dar recent prezentat de Ionel Arsene, preşedinte PSD Neamţ, drept… candidat la aceeaşi primărie. Evident cu altă pălărie, că aşa e în politica de la noi, una în care traseismul politic e condamnat formal de toţi, dar practicat tot de… toţi. Informaţia poate fi lejer accesată de orice persoană interesată care intră pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate.

Tot acolo e postat şi un articol de lege: “Art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative:

“Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibila, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”.

ANI e extrem de precisă în ceea ce priveşte perioada interdicţiei: 02.04.2020-02.04.2023. Restul pare a fi cancan: plecarea lui Micu din PNL şi scandalul care a urmat, prezentarea lui drept candidat, cu surle şi trâmbiţe, de către preşedintele PSD Neamţ, Ionel Arsene etc. Sigur că există şi posibilitatea ca Micu să se adreseze unei instanţe de judecată şi… vom vedea când şi ce decizie definitivă va fi pronunţată.

Însă, dacă decizia va fi în favoarea fostului primar de Roman, ne gândim să fie desfiinţate ANI şi legile care îi guvernează activitatea pentru că ar rezulta că sunt fără niciun rost.

Cât priveşte motivele pentru care Micu a rămas fără mandat în urma unui ordin de prefect, reamintim că acesta a fost declarat incompatibil prin decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Lui Micu i se trag toate problemele din perioada 2012-2016 cînd a fost şi consilier local şi viceprimar, dar a făcut parte şi din consiliul de administraţie al Spitalului Roman. Agenţia Naţională de Integritate s-a sesizat, l-a declarat incompatibil şi după lupte în instanţă care au durat ceva timp Înalta Curte a dat o sentinţă definitivă în favoarea ANI.

Rămâne de văzut ce se va alege din actuala intenţie de a candida a lui Lucian Micu. E de domeniul specialiştilor în drept să se pronunţe dacă, în ciuda a ceea ce postează ANI, poate sau nu candida sau poate sau nu ocupa până în 2023 funcţia de primar de Roman. Ceea ce se poate vedea de pe site-ul ANI e că în dreptul casetei pentru “funcţia publică” e trecut în clar: primar al municipiului Roman, judeţul Neamţ.

Citește știrea

Trending