Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Şantier închis de Inspecţia Muncii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ neregulile constatate au stat la baza acestei decizii ■ au fost aplicate şi alte sancţiuni ■ amenzile au totalizat 4.000 de lei ■

Funcţionarii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ au luat în vizor angajatorii din domeniul construcţiilor, verificări avînd loc în perioada 20 – 22 iulie 2020.

Atunci s-a desfăşurat campania naţională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată şi de verificare a respectării normelor de securitate şi sănătate în muncă.

„În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost constatate 25 de deficienţe pentru care au fost dispuse măsuri de remediere. Au fost sancţionaţi 18 angajatori, cărora li s-au aplicat 25 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 4.000 de lei.

A fost oprită activitatea la un şantier, pînă la remedierea abaterilor constatate de către inspectorii de muncă“, conform unui comunicat al ITM Neamţ.

Printre neregulile găsite în teren se numără neasigurarea triajului angajaţilor prin verificarea temperaturii acestora la începerea programului de lucru şi ori de cîte ori este necesar în timpul desfăşurării activităţii. Nu erau revizuite evaluările de risc privind infectarea cu virusul SARS-COV 2; nu era actualizat planul de prevenţie şi protecţie; nu erau întocmite instrucţiuni sau proceduri privind măsurile care trebuie luate împotriva infectării cu noul coronavirus.

În alte cazuri unii lucrători nu purtau corect semimasca de protecţie, iar în alte casuri lipseau îngrădirile pentru zonele cu pericopl de accidentare, sau lipseau sprijinirile în cazul săpăturilor cu pericol de surpare a malurilor. În domeniul relaţiilor de muncă funcţionarii au descoperit 10 abateri pentru care au fost dispuse măsuri de remediere şi au fost aplicate 2 sancţiuni contravenţionale. Neregulile se refereau la necompletarea dosarului de personal al salariaţilor cu documentele prevăzute de normele legale în vigoare, precum şi nerespectarea obligaţiei de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de către salariaţi.

În alte cazuri nu se respecta repausul săptămînal, alţii nu erau plătiţi pentru munca lor sau primeau banii cu întîrzîiere, iar în alte cazuri nu se respectau dispoziţiile legale privind iniţierea contractului colectiv de muncă. În principiu obiectivele campaniei de verificare au constat în identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării prevederilor legale de către angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul constricţiilor, dar s-a urmărit şi identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi a tinerilor.

Alte obiective au constat în determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare şi de a le transmite în registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic; creşterea gradului de constientizare a angajatorilor şi angajaţilor din domeniul verificat în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale din domeniul relaţiilor de muncă şi sănătăţii şi securităţii în muncă; diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care desfăşoară activitate în acest domeniu, a prevederilor legale din domeniul relaţiilor de muncă şi sănătăţii şi securităţii în muncă; verificarea respectării de către angajatori a măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVOD 19.

În total au fost controlaţi 25 de patroni la şaniterele cărora au fost constatate 35 de deficicienţe. S- au dispus măsuri de remediere şi au fost aplicate 27 de amenzi ce au totalizat 4.000 de lei.

Actualitate

ATENȚIE: Restricționări ale circulaţiei rutiere în municipiul Piatra-Neamț în perioada următoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

În urma solicitării făcute de SC Drupo Neamț SA pentru a putea desfăşura lucrări pentru dezafectarea rețelei electrice aeriene fir contact troleibuze, se va restricționa circulaţia vehiculelor în perioada 23.10.2020 – 18.12.2020 , în intervalul orar 18:00 – 06:00, alternativ pe tronsoane, pe următoarele străzi: Bd. G-ral. N. Dăscălescu, Bd.Traian, Str. Orhei, Str. Mihai Viteazu, Str.Dărmănești, Str.1 Decembrie 1918, Bd. Decebal, Piața M. Kogălniceanu, Bd. Republicii Str. Petru Movilă, Str. Bistriței, Bd. 9 Mai și Piața Gării.

Asigurarea semnalizării rutiere se va face de SC Drupo Neamț SA, iar urmărirea restricționării circulaţiei se face de Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Piatra-Neamţ şi Poliţia Locală.

Citește știrea

Actualitate

Spitalul de la Leţcani, o “ruină” de peste 13 milioane de euro?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Altă ştire tristă: “Zeci de persoane confirmate cu virusul SARS- COV-2 și internate în spitalul mobil de la Lețcani îndură frigul în interiorul containerelor medicale. În cursul zilei de 20 octombrie 2020, în containere s-a înregistrat o temperatură de numai 13 grade Celsius și bolnavii au tremurat de frig. Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, a achiziționat un spital din bani publici cu mari probleme: stațiile de oxigen nu funcționează, instalațiile de climatizare scot un zgomot asurzitor, iar echipamentele par a fi la mâna a doua”. Sursa: www.bzi.ro

Aşadar, după amânări şi amânări, după festivisme greţoase şi mincinoase făcute doar pentru voturi, după cheltuirea a 3,3 milioane de euro din banii nemţenilor, cu ce ne-am ales: cu un spital cu multe probleme, în care amărâţii internaţi cu COVID-19 tremură de frig la orice pană de curent.

Cât despre Secţia ATI, aia extrem de importantă, acolo unde s-ar fi putut salva vieţi ale pacienţilor cu forme grave, lucrurile stau aşa din informaţiile apărute în spaţiul public: ni s-au promis şi am plătit pentru peste 100 de paturi, DSP a avizat 48 de paturi, dar s-a ajuns la doar 24 de paturi pentru că nu funcţionează staţiile de oxigen.

De ce nu funcţionează? Pentru că nu s-a ocupat nimeni de întreţinerea lor în stare de funcţionare. Normal, toţi erau ocupaţi să taie panglici, să se pozeze din toate poziţiile şi să se milogească după voturi.

Penibil? Nu. Normal. De ce normal? Pentru că asta merităm. Lipsa noastră de reacţie ce ne caracterizează încă din anii de dinainte de pandemie, lipsa de coloană vertebrală şi lipsa curajului de a lua atitudine, faptul că am ridicat pupatul în fund al şefilor politici la rang de artă naţională ne-au dat şi ne dau clasa politică pe care o merităm: una plină de lepre şi de ciumaţi, de toate culorile, care ne cheltuie banul public pe spitale în care nu merg staţiile de oxigen, instalaţia de climatizare te asurzeşte când merge şi te transformă în stană de piatră când nu merge. Asta am votat, asta avem şi acum putem muri mulţumiţi că e doar din vina noastră.

Ştiţi ce e şi mai ironic? Că tot din banii noştri şi-au plătit politicienii pozele făcute triumfalist în faţa unui spital care a costat milioane de euro, dar se dovedeşte a fi, iată, o ruină. Am plătit tot, de la cap la coadă, şi apoi i-am şi votat.

Pe final, întreb şi eu public pe “ai mei” politicieni din Neamţ: în “frigiderul” de la Leţcani, la ora aceasta, e vreun nemţean internat? Că 3,3 milioane de euro au dat nemţenii.

Citește știrea

Actualitate

COVID -19: Piatra Neamţ a trecut de pragul de 3 la mie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Bicaz rata de incidenţă este de 3,6, la Girov de 3,7 ■ Taşca şi Tarcău, localităţile carantinate, au o rată de 3,24, respectiv 8,10 ■

Piatra Neamţ a trecut de rata de incidenţă de 3 cazuri de îmbolnăviri de COVID 19 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, fiind raportată joi, 22 octombrie o rată de 3,14, cu 436 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile, dintre care 80 în spitale şi 356 cazuri comunitare. În localităţile carantinate din Neamţ, Taşca şi Tarcău, rata de incidenţă este de 8,10, respectiv 3,24. Alte localităţi cu rată peste 3 sunt Bicaz, cu 3,6 şi Girov, cu 3,7. Conform reglementărilor în vigoare, în maxim 48 de ore de la raportarea depăşirii indicilor, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni şi va decide ce noi măsuri trebuie aplicate.

Citește știrea

Trending