Contactează-ne

Prima pagină

Neamţ: S-a întors iarna!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de marţi a revenit vremea rea, cu ninsoare şi vînt ■ jumătatea de vest a judeţului este sub avertizare cod galben ■ de săptămîna viitoare lucrurile se mai îndreaptă ■

După cîteva zile de acalmie, vremea rea s-a întors şi dacă la început a plouat, în dimineaţa de marţi, 12 februarie, precipitaţiile s- au transformat în ninsoare. Tot judeţul este pînă miercuri, 13 februarie, sub avertizare de vreme rea, ninsori şi viscol, însă mai rău este în jumătatea vestică, unde este în vigoare o atenţionare cod galben. Marţi, la ora 11, în majoritatea teritoriului erau valori termice pozitive, dar modeste, de 1 grad, mai puţin pe Toaca unde meteorologii au măsurat -8 grade. Vîntul şi-a făcut de cap şi la acelaşi moment indicele de răcire pe Ceahlău era de -20 de grade, la Roman şi Tîrgu Neamţ se resimţau -5 grade, iar în reşedinţa de judeţ era mai bine cu -1 grad. De precizat că în zona de munte a judeţului Neamţ a nins. Specialiştii spun că vremea rea nu ţine prea mult sau cel puţin aşa reiese din estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru Moldova, în perioada 11 – 24 februarie 2019. „Vremea va fi cu mult mai caldă decît normal în prima zi de prognoză, cu o medie regională a maximelor termice în jurul a 10 grade, apoi va intra într-un proces de răcire ce va determina scăderea maximelor spre medii în jurul a 2 grade în data de 16 februarie. Apoi maximele vor creşte pînă spre 8…9 grade, în medie, în perioada 20 – 22 februarie, iar spre sfîrşitul intervalului vremea se va răci din nou. Minimele vor creşte spre medii în jurul a 2 grade în noaptea de 12 februarie, apoi vor coborî spre -4 grade, în medie, în noaptea de 14 februarie. Ulterior tendinţa este, în general, de creştere, spre valori de -3… -1 grad. Temporar vor fi precipitaţii mai ales între 11 şi 16 februarie şi după data de 21 februarie“, conform ANM. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată de la Reading, Anglia. Sînt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sînt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor. La Piatra Neamţ, pe 13 februarie sînt anunţate valori termice diurne de 1 grad şi nocturne de -6 grade. De joi, ar trebui să vedem soarele, şi va fi mai bine la o maximă de 2 grade. Vineri, norii se cantonează din nou în zona noastră, iar dacă ziua va fi 1 grad, cu plus, după lăsarea întunericului ar putea ninge slab la -2 grade. De sîmbătă, 16 februarie, revine soarele şi va fi mai cald, la o maximă de 3 grade, în timp ce duminică, 17 februarie, am putea avea parte de temperaturi de pînă la 7 grade. Pînă la finele celei de-a doua decade a lunii va fi soare, cel mult 5 grade ziua şi nu mai puţin de – 3 grade peste noapte.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Pe Ceahlău, credinţă şi mister

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ de Schimbarea la Faţă, este hramul Schitului Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt ■ la pelerinajul la aşezământul de pe creasta muntelui este aşteptat şi IPS Teofan, mitropolitul Moldovei ■ alţi turişti vor sosi pe Ceahlău pentru a observa piramida holografică ■

Masivul Ceahlău va fi luat cu asalt, pe 6 august 2020, chiar dacă pandemia de coronavirus a dat peste cap viaţa codidiană, de credincioşi şi turişti pasionaţi de ascensiuni şi paranormal, data menţionată având conotaţii speciale în această zonă a ţării.

În ziua menţionată, când în calendarul ortodox se sărbătoreşte Schimbarea la Faţă, are loc marele pelerinaj la Schitul Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, fiind hramul aşezământului de la cota 1.750 metri, în fruntea cortegiului care urcă fiind aşteptat să fie IPS Teofan, mitropolitul Moldovei, care continuă, an de an, tradiţia instituită cu mulţi ani în urmă de PF Daniel.

Celălalt motiv pentru care, pe 6 august, Ceahlăul este destinaţia multor turişti este straniul şi unicul fenomen din românia, care se produce doar în această zi, la răsăritul soarelui, piramida spaţială sau holografică – o fantastică imagine tridimensională. Ea se observă de pe Vârful Toaca (1.902 metri) doar dacă este senin şi are o explicaţie ştiinţifică, dar este înconjurată şi de o aură de mister.

Dacă pentru pelerini şi montaniarzi urcarea pe Ceahlău este aşteptată cu nerăbdare, pentru alţii aduce temeri. Având experienţa anilor trecuţi şi a ultimelor week-end-uri din acest an, salvamontiştii se aşteaptă ca în masiv să ajungă circa 2.000 de oameni, sunt convinşi că vor fi solicitaţi în diverse situaţii, plus că epidemia de coronavirus impune alte reguli şi pe munte. Cum vor fi respectate, nimeni nu poate spune.

„Nu are nimeni vreo pârghie prin intermediul căreia să poată fi interzis accesul credincioşilor şi turiştilor pe Ceahlău. Recomand tuturor mare atenţie, să fie echipaţi corespunzător, să aibă mare grijă la ce alimente consumă şi să se hidrateze foarte bine. Sunt şi aceste vremuri tulburi, pandemice, şi trebuie respectată distanţa socială, că de mască nu se pune problema la efortul pe care-l presupune atât urcarea, cât şi coborârea“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ. Acesta are şi alte recomandări pentru cei care se vor aventura pe munte de Schimbarea la Faţă:

„Important este să fie foarte bine echipaţi, şi contra sumei 15 lei, oricine poate să-şi cumpere o lanternă frontală cu care se poate descurca să vadă marcajele şi după lăsarea întunericului. Toţi cei care se rătăcesc noaptea pe munte au un punct comun, nu au lanterne normale, ci se bazează doar pe lanterna de la telefon cu care, în cel mai bun caz poţi să-şi vezi vârful bocancilor, sau foloseşti lumina telefonului pentru a-ţi deschide uşa la casă pe întuneric“.

Salvamontistul speră ca în masiv, în zi de sărbătoare, să nu fie mai aglomerat decât în ultimele două week-end-uri şi trage nădejde să nu fie nevoie de intervenţia lor, iar dacă va fi să fie, „să dea Domnul să fie cazuri uşoare“. Pelerinajul la schitul de lângă cabana Dochia face parte din manifestările religioase dedicate sărbătoririi zilelor sfinţilor din Neamţ. Sunt omagiaţi Sfântul Ioan Iacob (Hozevitul) de la Mănăstirea Neamţ (5 august) şi Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla (7 august), ocrotitori ai unor mănăstiri şi schituri din zonă. Cât priveşte cealaltă atracţie a zilei de 6 august, piramida holografică, ea se observă de pe Vârful Toaca (1.904 metri) doar dacă este senin şi are o explicaţie ştiinţifică, dar este înconjurată şi de mister.

Unul dintre care de peste 15 ani studiază fenomenul, Mihai Marin, din Piatra Neamţ, pasionat şi de fotografie, explică ce se petrece: „E o compunere de patru umbre. Vârful Toaca are formă de piramidă regulată cu baza un pătrat, iar sub acţiunea razelor solare dinspre est, are o umbră în formă de triunghi isoscel. Stânca Piatra Ciobanului, fiind mai mică şi mai joasă, face altă umbră. La fel, Piatra Vulcanului şi Panaghia. Peste toate se suprapune lumina ce trece prin şaua muntelui. Pe 6 august, datorită poziţiei soarelui, umbrele se unesc la vârf şi se creează o imagine magnifică tridimensională, ca holograma unei piramide“.

Citește știrea

Actualitate

Unde sunt spitalele promise domnule Arsene? sau “Fapte? NU. Vorbe!”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Dacă tot suntem în judeţul lui “fapte, nu vorbe”, haideţi să ne uităm puţin la unele vorbe şi apoi la unele fapte. În domeniul sănătăţii, că tot suntem în pandemicul an 2020.

Vorbe: ianuarie 2019 – se promitea la Piatra Neamţ un spital nou. Cu multe etaje, cu secţii multe, ba chiar, bomboana de pe colivă, cu… heliport.

Fapte: august 2020 – nemţenii bolnavi plâng pe lângă uşa vechiului spital pentru că nici aceasta nu se mai deschide decât pentru bolnavii de COVID-19. Pentru noul spital nu s-a pus nici măcar o cărămidă şi un “cancioc” de mortar.

Vorbe: aprilie 2020 – se promitea un spital modular la Iaşi pentru bolnavii de COVID-19.

Fapte: august 2020 – ştiţi vreun bolnav de COVID din Neamţ cazat sau tratat la acel spital din Iaşi?! Şi tot fapte: peste 3 milioane de euro au fost daţi pentru acest spital care este… admirabil, dar lipseşte cu desăvârşire.

Tot fapte: Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, cel vechi, cu bacterii colcăind pe pereţi şi cu mâncare mai rea ca la puşcărie, e închis din nou pentru bolnavii non-COVID. Că, de câteva zile, şi la Neamţ cazurile de noi îmbolnăviri se numără cu zecile. Restul bolnavilor, cei care nu au luat noul coronavirus, dar au alte afecţiuni grave pot muri liniştiţi acasă meditând dacă ordinea corectă a cuvintelor în slogan este “fapte, nu vorbe”. Poate e invers. “Vorbe, nu fapte”.

În schimb se asfaltează şi se repară drumuri în draci. Ceea ce în principiu e de bine şi necesar, chiar dacă nu poţi să nu observi că se întâmplă acest lucru în prag de alegeri. Iar PSD şi-a găsit candidat la Primăria Piatra Neamţ tocmai de acolo de unde cânta cucul. Nu din Bucovina, ci taman de la Transporturi. N-am putut şi noi importa un cuc care cânta de fix la… Sănătate. Atunci poate aveam spitale. Dar revenind la drumuri. Nu poţi să nu te mai gândeşti la câteva lucruri: că în toată nuvela asta mai e şi un personaj cumătru, priceput tare la asfaltări şi grabnic doritor de contracte cu statul. Plus că, pe la debut de pandemie, se făceau de zor nişte calcule cum se pot cheltui nişte bănuţi frumoşi pe dat cu detergent pe drumurile judeţului. Evident, fără niciun folos pentru lupta cu pandemia, dar cu mare folos pentru cei care îi încasau. Şi, cine ştie ce va fi după alegeri, poate se revine la spălat, eventual şi apretat, drumurile judeţului. Iar plata se dorea a se face la kilometru. Deci, pe viitor, mai mulţi kilometri asfaltaţi de “apretat”, mai mulţi bănuţi de încasat.

P.S. Fotografia de însoţeşte aceste sumare gânduri croite într-un an pandemic e cea a promisului spital cu heliport. Măcar să visăm bine, dacă, de trăit, trăim… în halul în care mai trăim. Aşa că, din umila postură de simplu votant în Neamţ, îmi permit să corectez “puţin” sloganul amintit. Adăugând câteva semne de punctuaţie în plus, obţinem unul mult mai apropiat de ceea ce s-a întâmplat/se întâmplă în Neamţ: “Fapte? NU. Vorbe!”.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamț: A murit după ce a căzut în albia Cuejdiului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat a decedat, marți seara, 4 august, după ce a căzut în albia râului Cuejdi.

“Prin apel la 112, în jurul orei 22.45, pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină pentru degajarea unei persoane căzute în râul Cuejdi. La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială complexă de intervenție și o ambulanță SMURD TIM. Pompierii au scos din apa râului Cuejdi un bărbat, din păcate decedat. Cu ajutorul scării culisabile și a unor procedee pentru alpiniști, militarii au scos victima din albia râului”, au comunicat reprezentanții ISU Neamț.

Citește știrea

Trending