Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Restricţii în spitale

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ programul de vizitare al pacienţilor a fost limitat din cauza epidemiei de gripă ■ măsurile sînt necesare pentru a preîntîmpina îmbolnăvirile ■

Toate unităţile sanitare din judeţul Neamţ au restricţionat programul vizitatorilor, dată fiind creşterea numărului de cazuri de infecţii respiratorii şi gripă.

Purtătorul de cuvînt al Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, medic Mirela Grădinaru, a anunţat faptul că măsurile sînt necesare pentru a preîntîmpina îmbolnăvirile: „Urmare a declarării epidemiei de gripă la nivelul întregii ţări şi spitalele din judeţ au luat hotărîrea de a nu mai permite vizitele la copiii internaţi în secţiile de pediatrie.

Este o decizie care la Spitalul din Piatra Neamţ s- a luat încă de săptămîna trecută. Restrîngerea accesului vizitatorilor în aceste secţii a fost luată în vederea protejării micuţilor internaţi“.

La Spitalul Orăşenesc Sfîntul Dimitrie Tîrgu Neamţ, persoanele care doresc să meargă la pacienţii internaţi o pot face doar în intervalul orar 15-18, cu condiţia să nu prezinte simptome ale unor afecţiuni respiratorii. Sînt şi cîteva secţii considerate cu risc unde vizitatorii nu mai au acces deloc în această perioadă.

„La Spitalul Orăşenesc Sfîntul Dimitrie se iau următoarele măsuri: Restricţionarea programului vizitatorilor/aparţinătorilor: orele 15-18. În secţiile cu risc (Neonatologie, Obstetrică-Ginecologie, ATI, Boli Infecţioase, Pediatrie) se interzice accesul vizitatorilor. Interzicerea accesului vizitatorilor ce prezintă simptomatologie respiratorie în toate secţiile“, se menţionează în anunţ.

În Neamţ s-au înregistrat, în ultima săptămînă, 30 cazuri de gripă, iar la nivelul ţării 7022. Cele mai multe sînt în Bucureşti – 305, după care urmează Argeş – 98, Constanţa – 78, Olt – 58 şi Iaşi – 35. În Neamţ, un copil de 1 an şi 5 luni este prima victimă a gripei din acest an. Familia locuia în Roman, iar micuţul mai era suferind de sindrom Down, distrofie de grad III şi nu fusese vaccinat antigripal.

A fost internat în Secţia de Pediatrie a Spitalului Roman, între 4 decembrie 2019 – 1 ianuarie 2020. „Pe 30 ianuarie a făcut febră de 40 grade C, lucru care s-a supraadăugat unor probleme respiratorii: dispnee, tuse, hipoxie, iar o radioscopie pulmonară a evidenţiat infiltrate interstiţial. Pe 1 februarie a fost transferat la Spitalul Sfînta Maria din Iaşi, iar în urma unor investigaţii a apărut suspiciunea de sindrom respirator acut sever, evidenţiindu-se virus gripal de tip A, subtipul H1-pozitiv. Decesul a survenit în data de 4 februarie“, a mai precizat medicul Grădinaru.

În săptămîna 27 ianuarie- 2 februarie de supraveghere epidemiologică, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (IACRS) a fost de 3.415, cu un număr de 69 internări, marcînd o tendinţă de creştere faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă, cînd s-au raportat 1.925 cazuri, cu 38 bolnavi internaţi.

Numărul de pneumonii raportate a fost de 630, cu 124 internări şi aici tendinţa fiind de creştere faţă de cea înregistrată săptămîna precedentă, cînd au fost 435 cazuri, cu 125 internări. „Activitatea gripală a avut un trend crescător, a evoluat cu intensitate medie, raportîndu-se 30 cazuri pe teritoriul judeţului Neamţ. De la începutul supravegherii epidemiologică s-au înregistrat 65 cazuri de gripă pe teritoriul judeţului Neamţ“, a mai precizat sursa citată.

Aceasta a adăugat faptul că, în actualul sezon, pînă la data de 2 februarie, au fost vaccinate antigripal 42.053 persoane.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Scandalul Troleibuzul, o primă decizie a instanţei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ ADI Urbtrans a fost obligată să plătească peste 3,5 milioane de lei ■ sentinţa nu este definitivă ■

Scandalul Troleibuzul, izbucnit anul trecut, cînd plata celebrei compensaţii lunare a fost trecută de guvernanţi din sarcina Consiliului Judeţean în cea a primăriilor din Urbtrans, dar acestea au refuzat, a ajuns la o primă sentinţă în instanţă.

Cîştig de cauză a avut Troleibuzul, care are de primit de la Urbtrans, respectiv de la comunităţile locale, peste 3,5 milioane de lei, reprezentînd compensaţiile din perioada iulie-octombrie 2019, la care s-ar adăuga penalităţi de întîrziere de 0,01% pe zi.

„Respinge, ca nefondată, excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pîrîtei Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Urbtrans. Admite excepţia prematurităţii formulării capătului de cerere avînd ca obiect obligarea pîrîtei la plata sumei de 55838,65 lei, reprezentînd compensaţie aferentă perioadei 28-30.06.2019.

Respinge capătul de cerere individualizat anterior, ca prematur formulat. Admite acţiunea completată pentru restul capetelor de cerere. Obligă pe pîrîta Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Urbtrans să semneze raportul lunar de constatare aferent perioadei 28-30.06.2019.

Obligă pe pîrîta Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Urbtrans să plătească reclamantei Troleibuzul SA sumele 930942,80 lei, reprezentînd compensaţie aferentă lunii iulie 2019, 907231,20 lei, reprezentînd compensaţie aferentă lunii august 2019, 769960,49 lei, reprezentînd compensaţie aferentă lunii septembrie 2019, 686209,88 lei, reprezentînd compensaţie aferentă lunii octombrie 2019, precum şi penalităţi de întârziere în cuantum 0,01% pe zi de întîrziere, începînd cu cea de a treizecea zi ulterioară semnării fiecărui proces-verbal de stabilire a compensaţiei, pînă la achitarea efectivă a debitului principal. Obligă pe pîrîta la plata către reclamantă a sumei de 50797,67 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Neamţ. Pronunţată azi, 12.02.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei”, se arată în comunicarea pe scurt a deciziei magistraţilor.

Cel mai probabil va fi formulat recurs şi e de văzut cine va avea cîştig de cauză în final. Cît priveşte situaţia în sine, un comentariu public interesant a fost făcut de Cătălin Chiţei, fost administrator public al judeţului Neamţ. “Ceea ce îi spuneam primarului Dragoş Chitic anul trecut, acum se adevereşte. Faptul că orgoliul şi încăpăţînarea au primat raţiunii şi acţiunii coerente are un cost. Troleibuzul SA a solicitat în instanţă de la comunităţile membre ale ADI Urbtrans, compensaţiile aferente perioadei iulie-decembrie 2019.

Cererea este corectă din punct de vedere contractual, dar imorală raportat la activitatea societăţii, aceasta nefiind niciodată un reper de performanţă în management. ADI Urbtrans a pierdut în primă instanţă procesul. Comunităţile locale membre trebuie să plătească societăţii peste 3,5 milioane de lei, la care se adaugă penalităţi de 0,01% pe zi.

La finalul anului 2019, CJ Neamţ a acordat societăţii un ajutor de minimis pentru a salva societatea în lipsa compensaţiilor. Dacă sentinţa se va menţine şi la apel, corect ar fi ca Troleibuzul să returneze aceşti bani bugetului judeţului. Iar CJ Neamţ este obligată să sprijine comunităţile care vor trebui să plătească pentru salvarea unei societăţi de a cărei existenţă, în acest moment, direct interesaţi sunt doar CJ şi Municipiul Piatra Neamţ”.

Rămîne de văzut ce se va întîmpla la final, însă, dincolo de ceea ce vor decide magistraţii privind compensaţie, situaţia Troleibuzul ar trebui clarificată. Aşa cum am mai scris, sînt numeroase persoane care consideră că această societate este una din care grupurile de interese ar sifona foarte mulţi bani publici. Ceea ce, dacă este aşa, ar trebui să înceteze.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: A vrut să se încălzească, a provocat un incendiu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un sistem de încălzire amplasat prea aproape de un material combustibil a declanşat un incendiu într-o locuinţă din cartierul Gara Veche din Piatra Neamţ, la miezul nopţii dinspre miercuri spre joi.

“Prin apel la 112, în jurul orei 00.13, pompierii de la Detașamentul Piatra Neamț au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o casă în municipiul Piatra Neamț (zona Gara Veche). La locul indicat s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere

și o ambulanță SMURD. Incendiul se manifesta în interiorul casei, într-o cameră. Incendiul a fost localizat și lichidat. Au ars obiecte de mobilier și articole de îmbrăcăminte.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind efectul termic (sistem de încălzire amplasat necorespunzător față de un material combustibil)”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

FOTO: generică

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Procesul pentru graniţă, termen peste o săptămînă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ prefectul George Lazăr a declarat că va fi din nou prezent

Procesul în urma căruia va fi stabilită graniţa între judeţele Neamţ şi Harghita va avea un nou termen pe 27 februarie.

Este vorba despre recursul formulat împotriva hotărîrii ce văduveşte judeţul nostru de o suprafaţă importantă de teren, ce se judecă la Curtea de Apel Ploieşti, termenul precedent fiind pe 19 februarie. Cînd l-a instanţă s-au prezentat în numele judeţului, prefectul George Lazăr, alături de directorul Oficiului de Cadastru, Simion Stîncel, şi primarul de Bicaz Chei, Gheorghe Oniga.

„Am speranţa şi încrederea că facem eforturile potrivite şi ne batem pentru interesele judeţului Neamţ printr-o apărare calificată. Este o iniţiativă de a apăra cu toate forţele interesele judeţului nostru. În acest moment ne luptăm pentru patrimoniul judeţului Neamţ, Cheile Bicazului sînt cunoscute în toată ţara şi reprezintă un simbol turistic al acestui judeţ, în mod evident nu ne dorim să pierdem această zonă.

Următorul termen va avea loc pe data de 27 februarie, moment în care părţile vor lua act de conluziile prin care se invocă excepţii de către comuna Bicaz Chei. Tot astăzi s-a pronunţat în instanţă şi s-a respins cererea de intervenţie făcută de către Asociaţia Drepturilor Omului şi Solidarităţii Sociale, rămînînd în continuare în administrarea probatoriului cu înscrisuri. Cred într-o soluţie corectă pentru judeţul Neamţ, şi am mari speranţe că implicarea mea în calitate de prefect va duce spre o justă soluţionare”, a declarat prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr.

Care a mai menţionat că va fi prezent la instanţă şi la termenul din 27 februarie. Reamintim că prin sentinţa din 12 iunie 2019, Tribunalul Prahova a anulat procesul verbal emis în anul 1998, avînd ca obiect stabilirea traseului hotarului administrativ şi a fost stabilită o nouă linie de hotar prin care judeţul Neamţ pierde o suprafaţă importantă situată pe teritoriul comunei Bicaz Chei. Prefectura a formulat recurs împotriva acestei sentinţe.

Citește știrea

Trending