Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Protestul #şîeu a paralizat judeţul

Știe publicată cu

în data de

■ Campania România vrea autostrăzi a avut un larg ecou la Piatra Neamţ ■ între ora 15.00 şi 15.15, circulaţia rutieră a fost întreruptă în oraş ■ şoferii au oprit maşinile pe avarii şi au clacsonat îndelung, mesajul fiind că ţara are nevoie de autostrăzi ■ şi romaşcanii au achiesat campaniei ■

Campania România vrea autostrăzi, care a fost lansată de omul de afaceri sucevean Ştefan Mandachi, cel care a construit primul metru de autostradă din Moldova, a căpătat proporţii nebănuite. Aşa începea un articol publicat în ediţia de joi a Monitorului şi ceea ce s-a întîmplat avea să confirme aspectul menţionat în fraza respectivă. Aşadar, vineri, timp de 15 minute, de la ora 15, mii de firme private din toată ţara şi-au opri activitatea în semn de solidaritate cu protestul faţă de lipsa autostrăzilor. De la iniţierea campaniei, sub sloganul #şîeu s-au raliat multinaţionale şi societăţi din domeniul transportului, IT, prelucrarea lemnului, industriei uşoare şi alimentare, hotelier, afaceri de familie, organizaţii neguvernamentale, dar şi politicieni, primari şi taximetrişti. La Piatra Neamţ, ieri, în semn de solidaritate cu acţiunile din ţară, circulaţia rutieră a fost paralizată. La propriu! Şoferii au oprit maşinile pe străzi în locul unde i-a surprins intervalul 15.00 – 15.15 avînd avariile pornite, zgomotul infernal al clacsoanelor punînd stăpîre pe oraş. Manifestarea spontană de protest a fost supraveghată discret de poliţişti şi jandarmi, neînregistrîndu-se incidente nedorite. După încheierea protestului, circulaţia s-a reluat foarte greoi, circulîndu- se bară la bară mult timp. „De felicitat suceveanul care a avut iniţiativa acestei forme de protest. Nu se mai poate! De 30 de ani tot sperăm să se petreacă ceva bun în ţara asta. Şi nu mă refer numai la autostrăzi sau drumuri bune. Toate domeniile de activitate sînt paralizate de politicile proaste ale celor care au fost la guvernare. Nimeni nu a făcut nimic, iar dacă s-a făcut a fost doar pentru binele unor grupuri de interese din mediul politic şi economic. Nimic nu se mişcă pentru ca ţara să meargă pe făgaşe normale. Interesul e cuvîntul de ordine. Votăm de 30 de ani tot pe cine nu trebuie. Toţi cei care s-au perindat la guvernare sînt vinovaţi. Ar fi timpul să ne trezim. Astfel de proteste, daca-r fi mai multe, şi nu răzleţe prin nu ştiu ce colţ de ţară, ci la nivel naţional, cred că pot să schimbe starea de lucruri din România. Ar înţelege cei cocoţaţi politic în funcţii vremelnice de conducere că nu ne mai pot ignora, păcălindu-ne cu promisiuni deşarte. Vocea străzii i-ar timora şi obliga să acţioneze conform normalului şi nu doar din interes“, ne-a declarat unul dintre protestatarii pe care ora 15.00 a zilei de ieri l-a prins în zona Teatrului Tineretului.

Romaşcanii solidari cu protestul pentru autostrăzi

Şi nemţenii din zona Roman au participat la protestul civic legat de nevoia de autostrăzi. La Sagna, preotul Francisc Fărcăşel, împreună cu un grup de vreo 25-30 de enoriaşi, a ieşit în stradă pentru a se alătura protestului. În faţa Hotelului Roman Plazza, turiştii şi salariaţii au fost prezenţi în faţa imobilului pentru a demostra. La fel s-a întîmplat şi în faţa Hotelului Mariko Inn, unde un grup de oameni, în frunte cu celebrul sportiv Dan Stănescu, campion mondial la flotări, au oprit traficul pentru 15 minute. În centrul municipiului, în faţa statuii lui Roman Muşat pietonii au privit plini de curiozitate cum zeci de maşini s-au oprint în trafic, în semn de solidaritate cu mişcarea de protest. Pe trecerile de pietoni de la Tosca şi de pe bulervardul Roman Muşat, trecătorii s-au plimbat continu, dintr-un sens în altul, pentru a împiedica circulaţia maşinilor care ar fi refuzat să intre în jocul protestatarilor. Lucian Ovidiu Micu, primarul oraşului, a postat, joi, 14 martie, pe o reţea de socializare un filmuleţ prin care se declară solidar cu acţiunile de protest ale campaniei România vrea autostrăzi, edilul fiind surprins în timp ce conducea maşina proprie, pe străzile Romanului. Iată în esenţă mesajul din peliculă. „Susţin =şîeu nevoia de a avea autostrăzi, pentru ca Romanul şi regiunea Moldovei să se poată dezvolta şi noi toţi să avem o viaţă cît mai bună! Le mulţumesc pentru deschidere şi sprijin agenţilor economici din Roman, respectiv grupului de firme Caremil şi Smirodava, Pristyl, Marsat, Roll Grup Invest, Agrana şi Marcel, care, în mod firesc, se alătură şi ei campaniei de conştientizare a nevoii de construire a autostrăzilor. Vă invit şi pe dumneavoastră să susţineţi această campanie, să le spuneţi şi celorlalţi despre ea şi, pe 15 martie, cînd întreaga ţară va striga, timp de 15 minute, că România are nevoie de autostrăzi, şi vocea Romanului să se alăture şi să fie ascultată!“.

Ideea suceveanului

Afaceristul Ştefan Mandachi a spus într-un interviu că nu şi-a imaginat enormul succes al campaniei şi că pentru a avea autostrăzi, România este nevoie de acţiune, nu de pălăvrăgeală. Acum circa două săptămîni, suceveanul anunţa, prin intermediul unui videoclip postat pe youtube, că a făcut un calcul şi, pînă acum, a pierdut un an şi jumătate din viaţă la volan, parcurgînd mai mult de 500.000 de kilometri în 15 ani de cînd are permis. „Din 1 decembrie 2018, trăiesc o stare de bucurie deplină. Atunci au vuit televiziunile că în sfîrşit se construieşte autostrada Unirii (Iaşi – Tîrgu Neamţ – Tîrgu Mureş – n.r.), spre Moldova. Chiar a doua zi am vrut să fug, să îmbărbătez muncitorii de la autostradă, dar, hai, totuşi să nu exagerăm că, de, au fost Revelionul, Boboteaza, Mica Unire. (…) Ajung în Fălticeni. Nimic. Roman, Bacău. Nimic. Focşani? Zero. Buzău. Nimic. Bun venit în Bucureşti! Nimic , dar nu mă dau bătut. Mă întorc pe partea cealaltă. Brăila, Galaţi, Vaslui, Iaşi, Botoşani. Nimic. M-am întors viu la Suceava. Am condus 1.000 de km în mai mult de 16 ore. Mii de maşini au trecut pe lîngă mine, la doi-trei metri. M-am dus bou ş-am venit vacă. Şi eu sînt vinovat! Eu şi toţi românii care circulăm indiferenţi pe margina gropii. Culmea! Sîntem tăcuţi. Probabil ne place acolo. Dacă un singur angajat , dintre cei 500 pe care îi am nu îşi primeşte salariul, cine răspunde? Eu! Dacă pe data de 25 ale lunii, compania mea nu achită, integral şi milimetric, impozitele, cine răspunde? Tot eu! Dar pentru că de 30 de ani nu avem un centimetru de autostradă în Moldova, răspunde cineva? Pentru că sîntem luaţi de proşti“, arăta Ştefan Mandachi. Şia a lansat o provocare românilor: „În data de 15 martie, pentru 15 minute, începînd cu ora 15.00, eu suspend activitatea celor 40 de restaurante ale mele. Pentru autostrăzi, fii solidar! Provoacă măcar trei persoane să-şi suspende activitate! E foarte simplu! (…). Eu sînt doar unul, dar dacă am fi 1.000? Dacă am fi un milion sau cinci milioane? Eu vreau autostradă aici, în Suceava, în Bucovina, dar tu poate vrei în Munţii Apuseni, în Maramureş, la Craiova sau la Timişoara. Anii trec, mă tem că mă ajung bătrîneţile şi nu mai apuc să văd autostradă la noi, aşa că, am construit eu un metru de autostradă în Moldova“, spunea Ştefan Mandachi.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Doi adolescenţi cu apucături de tîlhari, în cătuşe

Știe publicată cu

în data de

Doi tineri, de 18 ani, din Grumăzeşti au ajuns în arest fiind cercetaţi pentru că au vrut să tîlhărească o bătrînă de 84 de ani. “La data de 24 iunie, polițiștii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Crăcăoani au fost sesizați cu privire la faptul că o femeie din Grumăzești a fost victima unei agresiuni fizice. Din anchetă au reieșit indicii că doi tineri de 18 ani, ambii din Grumăzești, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, ar fi distrus geamul ușii de acces și ar fi pătruns în locuința unei femei în vîrstă de 84 de ani. Totodată, cei în cauză i-ar fi solicitat bani și ar fi lovit-o cu pumnii în zona feței. Aceștia au fost identificați de polițiști și conduși la sediul poliției, în vederea continuării cercetărilor. În urma documentării activității infracționale, polițiștii i-au reținut pentru 24 de ore, fiind bănuiți de comiterea infracțiunilor de tentativă de tîlhărie calificată și distrugere. Astăzi, cei doi urmează să fie prezentați Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu-Neamț cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, au comunicat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Scandalul de la un cal, bărbat reţinut

Știe publicată cu

în data de

Un bărbat de 27 de ani, implicat într-un scandal izbuncit în urma unui accident rutier, a fost reţinut de poliţiştii nemţeni fiind suspectat de comiterea infracţiunii de lovire sau alte violenţe. “La data de 24 iunie, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Gîrcina au fost sesizați despre faptul că, în urma unui eveniment rutier produs pe DN 15 C, în afara localității Dobreni, a izbucnit un conflict între mai multe persoane. La fața locului s-au deplasat polițiștii, fiind solicitat și sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, care au participat la aplanarea conflictului și implicit la identificarea persoanelor participante la altercație. Din anchetă au reieșit indicii că, pe fondul unui conflict izbucnit, trei bărbați cu vîrste cuprinse între 27 și 68 de ani, toți din Harghita, s-ar fi agresat reciproc prin folosirea unor obiecte ascuțite. În urma leziunilor suferite, cei trei au fost preluați și transportați la spital pentru îngrijiri medicale. Fiindu-i probată activitatea infracțională, polițiștii au depistat bărbatul de 27 de ani pe raza localității Ceahlău, și l-au condus la sediul poliției, în vederea continuării cercetărilor. Astfel, acesta a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracțiunii de lovire sau alte violențe. Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul IPJ Neamț, urmînd să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț cu propunerea de luare a unei măsuri preventive. Polițiștii continuă cercetările în vederea documentării întregii activități infracționale a celor implicați”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ. Ştirea iniţială aici: http://monitorulneamt.ro/neamt-s-au-injunghiat-de-la-un-cal/.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Două accidente cu trei victime, în trei minute

Știe publicată cu

în data de

Salvatorii de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Neamţ au avut parte, pe 26 iunie, de un nedorit record: două apeluri de intervenţie în cazul a două accidente rutiere efectuate la un interval de doar trei minute. Primul apel a fost înregistrat la 07.41, la Recea, victimă fiind o femeie de 58 de ani, policontuzionată, transportată la Spitalul Roman. Al doilea apel a fost înregistrat la 07.44, la Sagna. A fost vorba despre un accident rutier soldat cu două victime: un bărbat de 67 de ani, cu traumatism la genunchi, şi un altul de 38 de ani, policontuzinat şi cu traumatism cranio-cerebral. Ambii au fost transportaţi la spitalul Roman.

Citește știrea

Trending