Contactează-ne

Administrație

Neamţ: Primarii insistă pentru autostradă

Știe publicată cu

în data de

■ cei 7 edili membri ai Asociaţiei „Moldova se dezvoltă“ sînt revoltaţi deoarece în proiectul de buget nu sînt incluşi bani pentru Autostrada Unirii ■ ei cer parlamentarilor să pună presiune pe guvern pentru a se respecta legea ■

Într-o luare de poziţie comună, primarii celor şapte municipii fondatoare ale Asociaţiei „Moldova se dezvoltă“ cer public Guvernului şi Parlamentului să manifeste responsabilitate şi respect faţă de nevoia de dezvoltare a Regiunii Nord-Est. Astfel, edilii de Piatra Neamţ, Roman, Iaşi, Suceava, Botoşani, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei cer Guvernului să incudă alocările financiare necesare în Legea bugetului de stat pe 2019. „Primarii din Asociaţia «Moldova se dezvoltă» atrag atenţia că, în actuala sa formă, Legea bugetului de stat este de natură să genereze subdezvoltare economică şi inechităţi sociale la nivel naţional şi să adîncească şi mai mult decalajele economice dintre Regiunea Nord-Est şi celelalte regiuni ale ţării. Primarii îşi exprimă revolta faţă de faptul că proiectul Legii bugetului nu prevede nici o alocare financiară pentru cel mai important proiect al regiunii, Autostrada Unirii A8 Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş, în condiţiile în care acest obiectiv a fost nu doar promis de liderii coaliţiei de guvernare, ci asumat printr-o lege votată în Parlament şi promulgată de Preşedintele României. Primarii atrag atenţia că fără finanţare sînt şi alte proiecte majore de infrastructură cu importanţă regională şi naţională, precum Autostrada A 7 / drumul expres Nord – Sud, care să lege Moldova de Bucureşti, construirea şoselelor de centură ale oraşelor asociate, interconectarea cu reţelele de transport european, inclusiv spre Ucraina şi Moldova, sau modernizarea transportului feroviar, precum şi extinderea reţelelor de utilităţi în regiune“, se arată într-un comunicat de presă. Primarii mai arată că, în ciuda creşterii economice clamate de Guvern şi de promisiunile făcute de Ministrul Finanţelor, alocările prevăzute în proiectul Legii bugetului sînt de natură să sărăcească în continuare bugetele autorităţilor locale, care se vor vedea inevitabil în situaţia de a nu mai putea susţine investiţii necesare comunităţilor locale. În aceste condiţii, primarii din Asociaţia „Moldova se dezvoltă“ fac apel la ceilalţi primari de oraşe şi comune, la preşedinţii de consilii judeţene şi, mai ales, la parlamentarii din regiune să pună presiune pe Guvern şi să amendeze proiectul Legii bugetului de stat pe 2019, astfel încît Regiunea Nord-Est să fie susţinută concret, prin alocări bugetare, nu doar la nivel declarativ, astfel încît să se poată dezvolta echilibrat şi durabil. Acordul – cadru de înfiinţare a Asociaţiei „Moldova se dezvoltă“ a fost semnat de către cei şapte primari menţionaţi pe 17 decembrie 2018, la Suceava, iar pe 23 ianuarie 2019, la Iaşi, a avut loc o nouă întîlnire a membrilor asociaţiei, în vederea definitivării documentelor de înfiinţare a acesteia, şi în cadrul căreia primarii au prezentat public şi cele mai importante proiecte ale comunităţilor pe care le reprezintă şi ale regiunii.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Piatra Neamţ: Se trage la sorţi ordinea pe panourile electorale

Știe publicată cu

în data de

Membrii partidelor politice şi reprezentanţii candidaţilor independenţi la alegerile europarlamentare sînt invitaţi de primarul municipiului Piatra Neamţ să participe la tragerea la sorţi a locurilor pe panourile de afişaj electoral, care va avea loc pe 25 aprilie, de la ora 10, în sala de consiliu local. “Primarul municipiului Piatra Neamţ invită reprezentanţii partidelor politice, alianţelor politice, precum şi candidaţii independenţi care participă la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019, în data de 25.04.2019 – orele 10.00, la sediul Primăriei din strada Ştefan cel Mare nr. 6, în sala de şedinţă a Consiliului Local, unde va avea loc tragerea la sorţi a numărului de ordine de pe panourile de afişaj electoral amplasate pe raza municipiului Piatra Neamţ, pentru alegerile stabilite în data de 26 mai 2019 pentru Parlamentul European”, se precizează într-o informare de presă emisă de reprezentanţii primăriei pietrene.

Citește știrea

Actualitate

Tîrgu Neamţ: Proiecte la vot

Știe publicată cu

în data de

Autor

pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Tîrgu Neamţ din 23 aprilie sînt 26 de proiecte de hotărîre

Aleşii din urbea de sub Cetate sînt convocaţi în şedinţa lunară, pe 23 aprilie, pe ordinea de zi fiind menţionate 26 de proiecte de hotărîre. După stabilirea preşedintelui de şedinţă pentru luna mai, funcţie ce revine, prin rotaţie, fiecărui membru al legislativului local, dezbaterile vor începe cu un proiect ce vizează modificarea contractului încheiat cu Asociaţia ECONEAMŢ, pentru serviciul de salubrizare. În mapele aleşilor se vor mai găsi propuneri de încetare a contractelor pentru două locuinţe din blocul ANL al primăriei, unde apartamentele sînt închiriate tinerilor de pînă în 35 ani şi înţelegerile expiră după ce titularii depăşesc această vîrstă. Se mai intenţionează scoaterea la licitaţie a unui spaţiu din Policlinica Tîrgu Neamţ, aceeaşi procedură urmînd să fie aplicată şi pentru pajiştea Osoi, unde crescătorii de animale vor avea la dispoziţie un teren în suprafaţă de 100 hectare. Alt subiecte vizează modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al consiliului local, cu scopul fixării nivelului indemnizaţiei de şedinţă pentru consilieri, alte puncte avînd legătură cu prelungirea unui contract de concesiune, execuţia bugetară la data de 31 martie, cumpărarea, vînzarea sau închirierea unor terenuri din domeniul public şi privat al localităţii. Se mai doreşte modificarea contractului încheiat pentru salubrizarea stradală, completarea anexelor unor hotărîri anterioare ce vizează inventarul bunurilor aparţinînd domeniului public şi privat al oraşului. La votul aleşilor vor mai ajunge Organigrama şi statul de funcţii al Spitalului Tîrgu Neamţ pentru anul 2019, precum şi deblocarea şi scoaterea la concurs a unor posturi din cadrul instituţiei sanitare. Va mai fi nevoie de adoptarea unei hotărîri pentru stabilirea contribuţiei Consiliului Local Tîrgu Neamţ pentru decernarea Premiului Naţional de Proză Ion Creangă – Opera Omnia, ediţia 2019. Tot în şedinţa din 23 aprilie se va cere acordul consilierilor pentru programul şi bugetul unor manifestări ce vor avea loc în perioada următoare, respectiv Ziua Europei, Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei (9 mai), Festivalul Bucuria Luminii (30 aprilie, Ziua Copilului (1 Iunie). Va fi actualizat cu acest prilej şi calendarul activităţilor planificate de Casa Culturii pentru acest an, cu sumele aferente necesare pentru organizare. În atenţia legislativului local vor mai ajunge solicitări de modificare a taxei pentru parcările cu plată şi a taxei de deblocare, pentru parcările de reşedinţă. După finalizarea dezbaterilor, se va trece la partea a doua a şedinţei, destinată informărilor. Unul dintre puncte are legătură cu Comisia de Urbanism, iar altele două privesc adrese depuse de un cetăţean al urbei şi de Ordinul Asistenţilor Medicali, Filiala Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Roman: Mandatul managerului spitalului a fost prelungit

Știe publicată cu

în data de

Autor

Ţinînd cont de faptul că mandatul la conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă Roman al doctoriţei Maria Andrici expiră curînd, primarul Lucian Micu a decis prelungirea acestuia cu trei luni. „Cum mandatul managerului spitalului expiră la sfîrşitul acestei luni, pe 23-24 aprilie, vom face o dispoziţie de prelungirea a acestuia pentru încă trei luni, pînă la organizarea unui concurs la care se pot înscrie şi alte persoane. În situaţia spitalului se întîmplă exact ca în cazul unităţilor de învăţămînt, care sînt subordonate de administraţia publică doar din punct de vedere administrativ, pentru că în cazul actului medical nu există nici o competenţă. E clar că în perioada mandatului doamnei manager au fost şi lucruri bune, şi anumite sincope. Ne dorim să menţinem acelaşi ritm de dotare cu aparatură. E clar că pe partea medicală e nevoie de o schimbare a mentalităţii în abordarea relaţiilor faţă de pacienţi. E însă vorba de un proces de durată, care trebuie să se întîmple la un moment dat şi la noi“, a declarat primarul Lucian Micu. Acesta a mai afirmat că are aşteptări şi din partea pacienţilor, de la care şi-ar dori exprimarea, cu sinceritate, a punctului de vedere privind calitatea serviciilor, pentru a se putea interveni punctual, iar în situaţia în care există nemulţumiri ale acestora faţă de aspecte ce exced competenţele locale, aceştia trebuie să se folosească de pîrghiile legale pe care le au în ceea ce priveşte sesizarea unor încălcări ale legii la instituţiile statului cu atribuţii.

Citește știrea

Trending