Contactează-ne

Politica

Neamţ: Prezidenţiale 2. Nu a fost nimic spectaculos

Știre publicată în urmă cu

în data de

n turul 2 al scrutinului pentru alegerea preşedintelui a fost caracterizat printr-o acalmie totală n nu s-au înregistrat evenimente nedorite n pe la unele secţii, membrii comisiilor au îngheţat de frig n

Turul doi al alegerilor prezidenţiale programate duminică, 24 noiembrie, a fost, la fel ca şi la scrutinul de acum două săptămîni, caracterizat prin acalmie.

Nimic n-a părut să tulbure liniştea unei zile mohorîte, cu ceaţă, stare care s-a transmis şi alegătorilor. Totuşi, lumea s-a îndreptat către urne, la ora 15.00, în judeţ, prezenţa la vot, era de 31,14%, ceea ce însemna că 144.848 de persoane şi-au exprimat opţiunea electorală.

La nivel naţional, la aceaşi oră, 31,39% dintre votanţi se prezentaseră la secţii, fiind vorba despre 5.719.976 de persoane. În Neamţ au fost amenajate 490 secţii, pe listele permanente fiind înscrise 465.066 persoane. La ora 17.30, conform site-ului Autorităţii Electorale Centrale, 203.801 de nemţeni votaseră.

La Neamţ, în unele secţii de vot comisiile s-au plîns de faptul că este foarte frig. Un SMS primit de redactorul Monitorul la ora 08.14, de la unul din reprezentanţii unui partid politic dintr-o secţie de vot, suna în felul următor: „La secţia 101 se îngheaţă de frig, Nimeni nu ia măsuri“.

Semnalul s-a arătat a fi adevărat, ţinînd cont de faptul că era vorba de Borpul B al Şcolii Vasile Alecsandri din Roman, imobil intrat în această toamnă în proces de reabilitare. Elevii au fost mutaţi la Şcoala Sergiu Celibidache pentru perioada reabilitării clădirii, monument architectonic.

Nimeni n-a înţeles de ce nu s-a decis mutarea secţiei în imobilul nou al şcolii, unde există o secţie de vot şi unde se este centrală termică. Contactat telefonic, secretarul Consiliului  Local Roman, Gheorghe Carnariu, a confirmat ştirea şi a declarat că urmează a fi trimis electricianul primăriei pentru a trage un cablu electric din corpul A şi că vor fi aduse în secţie mai multe radiatoare electrice.

De altfel, situaţia semnalată la secţia de la Roman nu a fost singulară în judeţ. Ca date statistice, la ora 11.00, în judeţ erau localităţi unde numărul de votanţi era mai mare, iar în altele mai mic. La ora menţionată, votaseră 13,25%, 5.674 pe liste suplimentare, 56.335 pe liste permanente, iar 53 de nemţeni ceruseră urna mobilă. Neamţul se afla la ora 11.00, sub media naţională de 15,7% prezenţă la vot.

Nimic deosebit prin Bicaz şi pe Valea Muntelui

Sub privirea şăgalnică şi zîmbitoare a candidaţilor la prezidenţialele lui 2019, ce au împînzit zona de munte, trăitorii Bicazului şi ai Văii Muntelui au trecut volens-nolens şi prin furcile caudine ale celui de-al doillea tur de scrutin.

Spunem volens-nolens luînd în considerare faptul că prezenţa la vot a consemnat pe tot parcursul zilei de ieri, 24 Brumar, unduiri procentuale de la o secţie la alta a fiecărei comune şi cam tot la fel şi-n urbea de sub baraj.

Dacă la Bicaz interesul s-a dovedit a fi promiţător încă de la primele ore ale dimineţii, înregistrîndu-se procente mai mari decît în urmă cu două săptămîni, nu acelaşi lucru a putut fi constatat în comunele situate în amonte de oraş, începînd cu Hangu şi terminînd cu Borca ori Dămuc, unde procentele urcau anevoie spre cifrele prognosticate de către edilii locali.

Astfel, la ora 11.00, în cele 10 secţii de votare ale Bicazului, situaţia înregistra cifre procentuale între 10%, la Secu şi Dodeni şi 28, în Izvoru Muntelui, cu o medie de 16%, la nivel de oraş, iar curba avea să urce constant, astfel încît, în jurul orei 16.00, media prezenţei la vot să atingă 38%.

Revenind la situaţia din secţiile de votare ale comunelor, pe parcursul dimineţii prezenţa a fost firavă, atingînd doar pe alocuri 10%. Speranţa celor din comisii era ca, odată întorşi de la biserică, votanţii să ia cu asalt urnele. Numai că n-a fost să fie, oamenii preferînd să meargă mai întîi acasă, şi abia după o clipă de odihnă să ia, eventual, calea secţiilor, spre exercitarea dreptului lor constituţional.

Asta dacă, între timp, nu se mai iveau niscai probleme care să le reţină atenţia. Şi, într-o oarecare măsură, prezidenţii secţiilor de votare au avut dreptate, înspre ora 16,00 prezenţa la vot fiind ceva mai intensă. La Hangu, ieri la ora 13.00, procentul prezenţei la vot era, în medie de 9%, spre nemulţumirea edilului local, care spera totuşi ca spre după-amiază acesta să sporească.

Cît priveşte situaţia urnelor speciale, aceasta nu a fost una spectaculoasă, fie că a fost vorba de Bicaz, fie despre celelalte localităţi muntene. Altfel spus, n-a fost semnalat vreun eventual turism electoral, asta poate şi pe motiv că ochiul vigilent al „duşmanului“a vegheat din vreun habitaclu de automobil parcat întîmplător în vecinătatea amplasamentelor electorale.

Una peste alta, în rîndul muntenilor s-a constat, ieri, o atmosferă liniştită asemănătoare cu cea din primul tur comparativ cu primul tur, cînd electoratul a abordat chestiunea într-o manieră zîmbitoare şi relaxantă.

„De s-ar termina odată, că atîta ne-au bătut la cap cu campania asta a lor, încît ne-au plictisit. Să dea domnul să iasă cine vrem noi“, avea să ne spună unul dintre bicăjenii din categoria celor mai copţI la minte şi la trup, care avea să ne spună în şoaptă că pusese ştampila pe doamna Viorica pe care o considera o adevărată româncă. De altminteri, dată fiind constatarea noastră ca urmare a discuţiilor purtate cu o parte dintre votanţi, cei drept ceva mai în vîrstă, se pare că la Bicaz şi chiar pe Valea Muntelui „macazul“ politic a luat-o spre stînga. De lămurit însă o să ne lămurim la ora 21.00 trecute fix, vorba lui nenea Iancu. Cert e că lumea a ieşit într-un număr mai mare la vot şi asta a fost de bine.

Pace şi-n zona Tîrgu Neamţ

Tîrgnemţenii au participat în număr destul de mare la alegerile prezidenţiale de duminică. La cele 14 secţii de votare de la nivelul oraşului erau aşteptaţi la urne 18.329 cetăţeni, atîţia fiind înscrişi pe listele permanente.

Prezenţa la vot părea destul de bună, cel puţin pînă la orele amiezei. Potrivit informaţiilor de pe site-ul oficial al Biroului Electoral Central, pînă la ora 11,15 votaseră circa 2.400 de alegători, reprezentînd puţin peste 13%, ajungîndu-se la 3.200 votanţi la ora 12 (circa 17.5%). Pe 10 noiembrie, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, au participat la vot 8.548 cetăţeni (46,7%) la nivelul oraşului Tîrgu Neamţ.

Viorica Dăncilă (PSD) s-a clasat atunci pe primul loc în preferinţele electoratului de sub Cetate, primind în jur de 2.430 de voturi (28,3%) şi a fost urmată de Klaus Iohannis (PNL), cu aproape 2.280 de voturi (26,6%). Pe următoarele locuri s-au situat Mircea Diaconu (15%), Dan Barna (12,7%) şi Theodor Paleologu (7%).

Diferenţa dintre candidaţii clasaţi pe primele două locuri a fost destul de strînsă la majoritatea celor 14 secţii de votare, la unele dintre ele fiind primul preşedintele în funcţie, la altele, ex-premierul. Rămîne de văzut ce va arăta numărătoarea voturilor de la finalul zilei. În 2014, rezultatele turului doi arătau că Victor Ponta a fost preferat de majoritatea tîrgnemţenilor, deşi el a pierdut în final alegerile pe plan naţional.

În urmă cu cinci ani, prezenţa la vot în turul doi a fost mai bună decît în primul tur, ajungînd la circa 60%. Din cei peste 10.800 de alegători care au mers la urne, 6.500 votaseră pentru Victor Ponta, iar restul de aproape 4.300, cu Klaus Iohannis. La alegerile prezidenţiale din 2009, prezenţa la urne fusese de circa 55%, la nivel de oraş. La acea vreme, Mircea Geoană obţinuse 3.238 de voturi (32,96%), poziţia secundă fiind ocupată de Traian Băsescu (2.621 voturi – 26,68%). Pe locul trei se clasase candidatul PNL, Crin Antonescu, preferat de 2.245 de tîrgnemţeni (22,85%), iar al patrulea ieşise Vadim Tudor (PRM), cu 767 voturi (7,81%).

Ce-a fost în turul 1

În primul tur al alegerilor de pe 10 noiembrie, prezenţa la vot a fost de 42,84%, votînd 199.243 de nemţeni. Klaus Iohannis a obţinut 36,46%, respectiv 71.089 voturi, aproape la fel ca la nivel naţional, unde procentul a fost de 36,65%. O victorie a liberalilor, în condiţiile în care, cel puţin pînă pe la euroalegeri, dar şi după, judeţul era considerat ca fiind un fief al PSD. Vasilica Viorica Dăncilă a obţinut 26,09%, respectiv 50.881 voturi, iar la nivel naţional 23,79%.

Un rezultat surprinzător de slab a obţinut candidatul USR-PLUS, Ilie-Dan Barna – 12,13%, respectiv 23.654 voturi. La nivel naţional, Barna a obţinut 13,99%. Mircea Diaconu, pe care unele sondaje, mai mult sau mai puţin urechiste, îl dădeau cu şanse reale de a ajunge în turul II, a obţinut la Neamţ un rezultat onorabil – 11,12%, 21.680 de voturi, Theodor Paleologu 5,87%, Ramona-Ioana Bruynseels 3,13%, iar Alexandru Cumpănaşu doar 1,74%.

Actualitate

Calculele politice pentru majorităţi, PNL exclude orice negociere cu PSD

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

n negocierile vor începe după afişarea rezultatelor finale, susţin liberalii

Liderii PNL Neamţ, preşedintele Mugur Cozmanciuc, senatorul PNL Eugen Ţapu şi primarul ales al municipiului Piatra Neamţ, Andrei Carabelea, au susţinut, marţi, 29 septembrie, o conferinţă de presă în care au mulţumit nemţenilor pentru votul acordat, dar au făcut şi câteva declaraţii legate de negocierile pentru obţinerea unor majorităţi în consiliul judeţean şi consiliile locale.

Preşedintele PNL Neamţ, Mugur Cozmanciuc, a precizat că negocierile vor fi făcute după ce vor fi afişate rezultatele finale şi că liberalii sunt deschişi pentru orice formă de colaborare cu oricine vrea să facă opoziţie faţă de modul “medieval” în care PSD a condus judeţul. S-a mai precizat că este exclusă orice colaborare cu PSD, dar şi cu fostul primar de Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, lăsându-se însă loc a se înţelege că ar fi posibilă o negociere cu PMP. De altfel, după cum arată distribuţia mandatelor după numărătoarea parţială, în Consiliul Judeţean Neamţ PNL, pentru a obţine o majoritate, ar avea nevoie pe lângă mandatele celor de la USR Plus şi PRO România şi de mandatele celor de la PMP. Asta pentru a-l “izola” politic pe preşedintele Ionel Arsene.

La Consiliul Local Piatra Neamţ, ar putea fi conturată o majoritate extrem de fragilă, la un singur vot, printr-o colaborare între PNL, USR Plus şi PRO România. Atragerea într-o alianţă post-electorală şi a PMP ar tranşa însă definitiv lucrurile în ceea ce priveşte problema majorităţii în CL Piatra Neamţ. Rămâne de văzut ce se va negocia, dacă va fi pe funcţii, aşa cum a fost până acum, sau pe proiecte şi principii, aşa cum promit politicienii şi cum vor fi finalizate aceste negocieri.

Declaraţii publice referitor la alianţele de după alegeri au mai fost făcute şi în trecut de liderii unor fomaţiuni politice. Astfel, Liviu Harbuz, liderul PRO România Neamţ a exclus orice colaborare cu PSD-ul lui Ionel Arsene, însă rămâne de văzut dacă nu va primi o altfel de direcţie “de la centru”, în vreme ce reprezentanţii USR au spus că şi-ar dori să colaboreze cu PNL. PMP se declară un partid de dreapta, dar chiar şi aşa, în trecut, asta nu i-a oprit pe unii membrii să colaboreze bine cu PSD-ul. Întrebat dacă nu pierde startul aşteptând să negocieze abia după afişarea rezultatelor finale, Mugur Cozmanciuc a declarat: “cine vrea să stea de vorbă cu Ionel Arsene să-şi asume că e în slujba unui baron”.

Un element important în derularea negocierilor ar putea fi şi faptul că, la acest moment, e dat ca aproape sigur faptul că în decembrie vom avea alegeri parlamentare. În acest context, dacă îşi doresc rezultate bune, partidele de dreapta ar putea să mai renunţe la orgolii sau funcţii şi să parafeze o înţelegere care să treacă PSD în “opoziţie” la Neamţ, mizând că astfel vor reduce scorul electoral viitor al acestei formaţiuni politice.

Citește știrea

Actualitate

“Mizerie electorală la Piatra Neamț din partea unui partid și a candidatului lor!”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Acesta este titlul unei postări pe Facebook făcută în urmă cu puţin timp de Dragoş Chitic, candidatul PMP la Primăria Piatra Neamţ prin care sancţionează un “derapaj electoral” al unui contracandidat şi prin care anunţă că a sesizat poliţiştii pentru a trage la răspundere pe cei care în noaptea de joi au distribuit mii de pliante în care era atacat în mod mincinos.

“Joi seara târziu, adică noaptea ca hoții, un partid politic a împânzit orașul cu un pliant în câteva mii de exemplare, plin de minciuni, denigrator la adresa mea.

Evident că am anunțat poliția care a intervenit prompt și a identificat câteva persoane, de la subsolul societății, care distribuiau pliantele în scările de bloc și pe parbrizul mașinilor parcate.

După textul pliantului este clar pentru mine partidul și candidatul care au făcut această mizerie. Toată campania s-au comportat la fel și se vor mai întreba duminică seara de ce au pierdut alegerile!?

Am încredere că îi vom afla cu toții public foarte curând atunci când se va finaliza ancheta poliţiştilor, iar fapta va fi sancționată pe măsură. Şi sunt convins că ancheta îi va identifica şi pe cei care sunt “sforarii” acestei mizerii.

Niște politicieni mârșavi, de care, dacă scăpăm, se poate însănătoși țara, ne-au murdărit orașul pe final de campanie. Rușine!

Nu așa se face campanie electorală şi nu aşa se câștigă alegerile !

Haideți să-i sancționăm duminică la vot!”, este mesajul lui Dragoş Chitic.

Citește știrea

Actualitate

Gârcina, o comună cu un destin liberal

Știre publicată în urmă cu

în data de

n „Echipa liberală are soluţii pentru problemele cetăţenilor şi are priceperea necesară pentru a pune în practică aceste soluţii“, afirmă Ioan Toma, candidatul PNL pentru Primăria Gârcina

Ioan Toma, candidatul PNL pentru Primăria Gârcina, e convins că
echipa liberală din care face parte are soluţii pentru a rezolva
problemele cu care se confruntă locuitorii şi, de asemenea,
priceperea necesară pentru a pune în practică aceste soluţii.
„Suntem o echipă unită, formată din persoane cu experienţă, avem
soluţii pentru problemele cu care se confruntă locuitorii din Gârcina
şi avem şi priceperea necesară pentru a pune în practică aceste
soluţii. Vă voi prezenta succint câteva dintre proiectele pe care
dorim să le realizăm în mandatul meu de primar. În primul rând
vrem să facem din Gârcina un brand turistic al Neamţului. Turismul
reprezintă o şansă de relansare economică a zonei. Pentru a
realiza acest deziderat, intenţionăm să introducem în circuitul
turistic Lacul Cuejdel, o frumuseţe naturală care poate atrage foarte
mulţi turişti. Pentru aceasta vom reface drumul de la Mătieş, pe o
lungime de 600 de metri. Apoi, vrem să organizăm un circuit de
pelerinaj la mănăstirile Peştera, schitul Cuejdiu, Biserica Pogorârea
Sf. Duh, Mănăstirea Almaş. Apoi să nu uităm că Gârcina e locul
naşterii clericului şi politicianului Melchisedec Ştefănescu. Sunt
repere ce pot deveni importante pe o hartă turistică şi pot deveni
puncte de atracţie pentru numeroşi oameni care vor dori să ne
viziteze. De asemenea, dorim să transformăm Gârcina într-o
localitate modernă, racordată la apă, gaz şi canalizare. În acest
sens, avem în vedere extinderea reţelei de distribuţie a apei în
toate satele comunei, realizarea reţelei de distribuţie a gazelor şi
finalizarea celei de canalizare. Nu în ultimul rând vom avea în
vedere asfaltarea drumurilor comunale şi a străzilor adiacente,
betonarea rigolelor şi realizarea de trotuare. De ce nu, vom realiza,
acolo unde e posibil, piste de biciclete, vom reabilita podurile.
Aceste proiecte pot fi puse în practică parte cu bani de la bugetul
local, dar acordăm o atenţie deosebită atragerii de fonduri
europene. Nu îi vom uita pe producătorii locali, pentru ei având în
vedere organizarea unei pieţe săptămânale în care cei din zonă vor
avea posibilitatea să-şi comercializeze produsele. Pentru cei mici,
avem în proiect realizarea a trei spaţii de joacă la standarde
europene, câte unul în fiecare sat al comunei“, a declarat Ioan
Toma, candidatul PNL la Primăria Gârcina.

Primăria Gârcina – o primărie eficientă

Ioan Toma mai susţine că în mandatul său de primar are în vedere
eficientizarea activităţii primăriei, prin digitalizare, prin
implementarea de softuri care să asigure un circuit de lucru eficient,
eficienţa fiind cuvântul de ordine şi când vine vorba despre
administrarea documentelor şi a arhivei. „Vom depune toate
eforturile pentru ca în relaţia cu cetăţenii, primăria să fie una
eficientă, capabilă să răspundă prompt şi fără multă hârţogăraie
solicitărilor. Vrem transparenţă în activitatea din primărie, vrem ca
oamenii să poată avea oricând acces la informaţiile privind modul în
care se cheltuie banul public. Una dintre priorităţi va fi legată de
infrastructura educaţională. Vom finaliza şi da în folosinţă noua
şcoală şi vom dota sălile de clasă din toate unităţile cu mobilier
modern şi aparatură IT. Ne dorim un parteneriat cu cetăţenii.
Fiecare cetăţean trebuie să se poată implica eficient şi constructiv
în comunitate. Vom pregăti şi angaja cinci mediatori zonali, care, în
afara rolului de a media eventualele conflicte ce pot să apară între
cetăţeni, vor organiza şedinţe de consiliu zonal, în cadrul cărora se
vor face propuneri şi se vor discuta doleanţele oamenilor. O atenţie
deosebită o vom acorda măsurilor de protecţie socială pentru toate
persoanele aflate în dificultate, în situaţie de risc“, mai susţine Ioan
Toma, candidatul PNL la Primăria Gârcina. Acesta a mai anunţat şi
alte proiecte pe care doreşte să le pună în practică în calitate de
primar: internet prin wireless gratuit în principalele puncte de interes
şi aducerea reţelei de internet în Almaş, dar şi realizarea
infrastructurii necesare pentru a face legătura cu Valea Viei (Dragoş
Vodă). „Îmi mai doresc să clarificăm situaţia fondului funciar al
comunei, o dorinţă de altfel a numeroşi cetăţeni. Şi vreau să vă mai
spun ceva: de două luni comuna se confruntă cu lipsa apei potabile.
E un disconfort clar pentru cetăţeni, ca să nu mai spunem că
suntem în plină pandemie şi normele de igienă sunt greu de
îndeplinit fără apă. Pentru ca pe viitor să rezolvăm acest neajuns, în
Almaş şi Cuejdiu vom construi două staţii de captare şi vom finaliza
asfaltarea oprită din motivul neînţelegerilor politice dintre actualul
primar şi baronul PSD Arsene, care pune orgoliile personale mai
presus decât interesele cetăţenilor. Pentru o administraţie eficientă
este nevoie de o bună coordonare între Consiliul Judeţean şi
Primăria Gârcina. Voi avea o astfel de relaţie de colaborare cu
domnul Mugur Cozmanciuc, candidatul PNL la preşedinţia
Consiliului Judeţean. În plus, cunoscutul om de afaceri Valentin
Corfă coordonează şi va coordona activitatea întregii echipe de
consilieri şi împreună vom colabora pentru a pune în practică toate
aceste proiecte“, a conchis Ioan Toma, candidatul PNL la Primăria
Gârcina.

Citește știrea

Trending