Contactează-ne

Administrație

Neamţ: Prefectul îl acuză pe preşedintele CJ de fake news. Drumul “cumătrului”, în prim-plan

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ George Lazăr a afirmat că Ionel Arsene dă informaţii false în spaţiul public ■ şi s-a referit la informaţiile privind reabilitarea a două drumuri din Neamţ: Piatra Neamţ-Girov şi Bicaz-Poiana Largului ■ faptul că ultima lucrare a fost încredinţată direct firmei “cumătrului” lui Arsene e o “coincidenţă”, a comentat, ironic, prefectul ■

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, l-a acuzat de “fake news” pe preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, făcînd referire la reabilitarea a două drumuri naţionale din Neamţ, respectiv Piatra Neamţ-Girov şi Bicaz-Poiana Largului. Afirmaţia a fost făcută într-o conferinţă de presă susţinută de prefect, luni, 11 mai.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a ţinut să precizeze că lucrările pe tronsonul Piatra Neamţ-Girov sînt efectuate în baza unui contract cadru semnat în 2018, cînd premier era Viorica Dăncilă iar ministru al transporturilor Răzvan Cuc, colegi de partid cu Arsene.

Contractul este unul valabil pînă în 2020 şi în fiecare an se semnează contracte subsecvente în baza cărora se efectuează lucrări de reabilitare. Informaţiile false ar fi, în opinia prefectului, că acest contract ar fi unul pentru care ar putea fi traşi de mînecă premierul Ludovic Orban şi actualul ministru al transporturilor şi că s-ar efectua lucrări care nu ar trebui făcute. Referitor la acest tronson de drum, George Lazăr a mai precizat că în ceea ce priveşte podul de la Girov, lucrările pentru reparaţia acestuia au fost scoase la licitaţie în 2018, dar nu s-a găsit nicio firmă interesată, şi, după o reevaluare, va fi organizată în viitorul apropiat o nouă licitaţie.

Cît priveşte drumul Bicaz-Poiana Teiului, prefectul de Neamţ a dorit să contrazică informaţia cum că Guvernul Orban ar bloca finalizarea lucrărilor pentru această arteră rutieră. El a precizat că a fost încheiat un contract în mai 2019 şi lucrările ar fi trebuit executate în termen de şase luni. Acest lucru nu s-a întîmplat, în opinia prefectului, din vina executanţilor, o asociere de trei firme, dintre care una ar fi controlată de cumătrul lui Ionel Arsene: Aqua Parc, iar cumătrul fiind Gheorghe Vlasie.

Prefectul de Neamţ a precizat că mai sînt de efectuat şi de plătit lucrări de 57 de milioane, care ar putea fi făcute în aproximativ 14 zile, iar guvernul liberal ar avea toată disponibilitatea, odată efectuate şi recepţionate lucrările, să fie făcută plata şi finalizat proiectul. Numai că… ar fi şi ceva probleme. Pornind de la modul în care a fost încredinţat direct proiectul, avînd la bază o decizie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Continuînd cu faptul că proiectul tehnic, ce trebuia depus la trei luni de la semnarea contractului, a fost depus după aproape un an, respectiv în aprilie 2020. Sigur, faptul că pînă la depunerea proiectului au fost efectuate plăţi, o fi legal?!, e un “amănunt” pe care poate îl vor descîlci procurorii, dacă vor avea interes.

Apoi, mai sînt şi nişte “mărunţişuri”, de vreo 12 milioane de lei, lucrări care nu pot fi demonstrate că ar fi fost efectuate sau materiale care nu s-ar regăsi în stocuri. Pe lîngă toate acestea, faptul că una dintre firmele executante ar fi controlată de cumătrul lui Arsene e din categoria “coincidenţe” sau cel puţin aşa a opinat, credem noi ironic, prefectul de Neamţ.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Lucrări de reabilitare şi modernizare a locurilor de joacă din Piatra-Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Unul dintre obiective prioritare stabilite pentru acest an de municipalitatea pietreană este reabilitarea locurilor de joacă din oraş.  În acest sens, încă din luna februarie a fost demarată  o acţiune amplă de lucrări, prin care s-a realizat până în prezent:

  • Modernizarea a 6 locuri de joacă prin înlocuirea echipamentelor vechi cu echipamente de joacă noi şi modern. Este vorba despre următoarele locuri de joacă: Parc Aurora, strada Brânduşelor, strada Mihai Viteazu – bloc C5, strada Pompiliu Clement, Strada Rovine, strada Aleea Ulmilor la intersecţia cu strada Mihai Viteazu.
  • Reparaţia capitală a 12 locuri de joacă.
  • Reparaţii punctuale şi înlocuiri de echipamente uzate la alte 10 locuri de joacă.

Săptămâna aceasta s-a finalizat montarea echipamentelor de joacă noi şi a  demarat  amenajarea terenului şi montarea de covoraşe de protecţie.

În municipiul Piatra-Neamţ sunt 46 de locuri de joacă publice, de întreţinerea cărora se ocupă societatea Consiliului Local Publiserv. Ne-am propus modernizarea tuturor locurilor de joacă din oraş, prin înlocuirea echipamentelor existente cu altele noi şi moderne, într-un program etapizat derulat pe parcursul a trei ani, respectiv 2020-2022. De asemenea, am semnat  contractele de finanţare din fonduri europene prin care se vor realiza până la finalul anului viitor trei grădini publice urbane cu zone de recreere şi petrecere a timpului liber,  precum şi cu spaţii de joacă pentru copii” a declarat primarul Dragoş Chitic.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Traiul în pandemie, în centrele pentru copii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ cei 1.200 de copii aflaţi în sistemul de protecţie a copilului Neamţ au ieşit cu bine din perioada stării de urgenţă ■ cei incluşi în programul Familia mea nu au avut voie să părăsească apartamentele ■ ei participă la cursurile on-line ţinute de cadrele didactice ■

Redactorul Monitorul au vrut să afle cîteva amănunte legate de viaţa în timpul crizei sanitare în sistemul de Protecţie a Copilului din judeţ, în care sînt instituţionalizaţi peste 1200 de copii, o parte trăind în centrele rezidenţiale, o altă parte în plasament familial.

„Marea majoritate a copiilor se află în îngrijirea asistenţilor maternali, în plasament familial. În centrele rezidenţiale se află aproximativ 300 de copii, din care 55 locuiesc în apartamentele din programul Familia mea, unde trăiesc ca într-o familie, cîte 5 sau 6 într-un apartament, fiind supravegheaţi de un instructor de educaţie şi de pedagogi.

Perioada stării de urgenţă a fost o perioadă dificilă, cu restricţii, care au fost mai greu sportate de către copii. Personalul a fost remarcabil, a făcut efoturi pentru a ţine atenţi aceşti copii, în vederea ocupării timpului lor cu tot felul de activităţi de interior, în perioadele de restricţie.

Copiii au avut acces la internet în toate centrele, au calculatoare, tablete, telefoane, aşa încît pot participa la cursurile on-line. Pentru a reduce la maxim sau a diminua riscurile de infectare cu coronavirus s-au luat măsuri încă înainte de instituirea stării de urgenţă, înainte de 15 martie.

În acest sens s-au restricţionat vizitele, întîlnirile cu familia fiind anulate. A fost interzisă ieşirea copiilor din apartamente. Personalul a fost instruit şi testat. La un moment dat, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Militare nr.8 personalul a rămas în izolare la locul de muncă, astfel încît, din fericire, în centrele noastre de îngrijire a copiilor, cu o singură excepţie, la un centru de copii cu dizabilităţi, din Piatra Neamţ, nu am avut cazuri de infecatare, ceea ce ne bucură foarte mult“, a precizat Magda Vasilache, purtător de cuvînt al DGASPC Neamţ.

Cadrele care lucrează în sistemul de protecţie a copiilor monitorizează, în permanenţă, copii instituţionalizaţi şi cei aflaţi în plasament familial, pentru a fi evitate toate problemele de sănătate care ar putea apărea în sistem, în această perioadă pandemică.

Citește știrea

Actualitate

Este nevoie de declaraţie la ieşirea din Tîrgu Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Persoanele care au domiciliul în oraşul Tîrgu Neamţ şi vor să meargă într-o altă localitate au nevoie de declaraţie pentru a justifica necesitatea deplasării, potrivit unui anunţ postat pe pagina de Facebook a primăriei.

„Prin Hotărîrea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ nr.25 din 21 mai 2020 s-au stabilit ca zone în care nu ai nevoie de declaraţie pe propria răspundere, adeverinţă de la angajator sau legitimaţie de serviciu doar municipiile Piatra Neamţ şi Roman şi unităţile administrativ- teritoriale pe o rază de 30 de km în jurul acestora.

Astfel, la ieşirea din oraşul Târgu Neamţ, indiferent de localitatea în care ne deplasăm, trebuie să prezentăm unul din cele trei documente stipulate mai sus“, informează reprezentanţii administraţiei publice locale. Primăria a anunţat şi regulile noi în baza cărora se permite accesul în instituţie – obligativitatea purtării măştii de protecţie şi a controlului temperaturii.

Astfel, cetăţenii care vor să meargă în primăriei trebuie să poarte mască care să le acopere nasul şi gura şi să utilizeze covoraşele dezinfectante amplasate la intrare, pentru dezinfectarea încălţămintei.

Citește știrea

Trending