Contactează-ne

Eveniment

Neamţ: Pompier, trimis la închisoare de alcool

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un plutonier major va sta aproape 2 ani în închisoare şi are de plătit o amendă penală de 3.600 de lei ■ în cazul în care nu achită sancţiunea pecuniară trebuie să mai execute alte 180 de zile de detenţie ■ el a fost găsit vinovat de trei infracţiuni, conducere sub influenţa alcoolului, încălcarea consemnului şi părăsirea postului sau a comenzii ■

Curtea Militară de Apel Bucureşti s-a pronunţat definitiv în dosarul unui pompier din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, care a fost inculpat pentru trei infracţiuni.

Instanţa l-a găsit vinovat de conducere sub influenţa alcoolului, încălcarea consemnului şi părăsirea postului sau a comenzii, condamnîndu-l la un an, 10 luni şi 20 de zile de închisoare, plus plata unei amenzi penale de 3.600 de lei. Judecătorii i-au atras atenţia asupra faptului că, în cazul în care nu achită amenda, trebuie să mai execute alte 180 de zile închisoare, respectiv suma de 20 de lei corespunzătoare unei zile-amendă.

Practic, judecătorii de la Curtea de Apel au fost mai blînzi decît cei de la instanţa de fond, care aplicaseră plutonierului major o pedeapsă mai mare, de 2 ani, 2 luni şi 10 zile de închisoare.

Decizia Tribunalului Militar Iaşi a fost atacată de pompier, iar recent Curtea a pronunţat hotărîrea definitivă.

„În majoritate, în temeiul art. 421 pct.2 lit. a din Codul de procedură penală admite apelul declarat de inculpatul plt. maj. R.L.A. împotriva sentinţei penale nr. 31/05.06.2019 a Tribunalului Militar Iaşi. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală atacată şi în fond, rejudecînd: Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 2 ani, 2 luni şi 20 de zile închisoare aplicată inculpatului R.L.A. în pedepsele ei componente, pe care le repune în individualitatea lor. (…)

Condamnă pe inculpatul R.L.A. la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 3.600 lei, calculată conform art.61 alin. 2,3, alin.4 lit. c din Codul penal, stabilind 180 zile – amendă, respectiv suma de 20 lei corespunzătoare unei zile – amendă. (…) Contopeşte pedepsele stabilite prin sentinţa penală nr. 29/15.06.2016 a Tribunalului Militar Iaşi (1 an şi 2 luni închisoare, 1 an închisoare, 1 an şi 2 luni închisoare), aplicînd pedeapsa mai grea, de 1 an şi 2 luni închisoare, la care adaugă sporul de 8 luni şi 20 de zile închisoare (1/3 din totalul celorlalte pedepse cu închisoarea) şi pedeapsa amenzii penale aplicată prin prezenta decizie, inculpatul R.L.A. urmînd să execute pedeapsa de 1 an, 10 luni şi 20 de zile închisoare, precum şi pedeapsa amenzii penale în cuantum de 3.600 lei. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 63 alin.2 din Codul penal. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei care nu sînt contrare prezentei decizii. Conform art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat se suportă de către acesta. Definitivă“, se arată în decizia Curţii Militare de Apel Bucureşti din 18 noiembrie 2019.

 

Sentinţa cu executare a venit după ce, în alt dosar, militarul a fost condamnat cu amînarea aplicării pedepsei, iar în altă cauză, pronunţată de Curte în aceeaşi zi a primit o amendă penală de 2.800 de lei, pentru încălcare de consemn după ce a venit la muncă beat.

Conform adevărul.ro, pompierul de 40 de ani ar fi venit la serviciu cu o alcoomie record.

„Inculpatul are gradul militar de plutonier major şi este angajat la ISU Neamţ, pe funcţia de subofiţer operativ principal. La data de 21.09.2018 a fost planificat să execute serviciul operativ la Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ începînd cu ora 8.00, pînă la data de 22.09.2018, ora 8.00. La ora 13.15 inculpatul a fost depistat de catre locţiitorul comandantului de Detaşament Piatra Neamţ sub influenţa băuturilor alcoolice.

În prezenţa locotenentului I.D. şi a plt. adj. şef. M.D., la ora 14.00 a fost testat cu aparatul alcooltest rezultînd o alcoolemie de 2,1 mg/l şi, la a doua măsurătoarea, 3,6 mg/l alcool pus în aer respirat. De asemenea la controlul vestiarelor a fost identificat un recipient din plastic de 1,5 l, cu aproximativ 0,8 litri de lichid, care după miros părea a fi vin, potrivit procesului verbal încheiat la data de 21.09.2018, ora 15.40. Inculpatul a recunoscut că era sub influenţa băuturilor alcoolice în timpul serviciului operativ”, se menţionează în hotărîrea Tribunalului Militar Iaşi, conform adevărul.ro, care mai arată faptul că iniţial pompierul nu a recunoscut fapta, însă a revenit şi a susţinut că deşi consumase alcool anterior a avut convingerea că poate să-şi îndeplinească serviciul.

Din adresa trimisă magistratilor militari de către ISU Neamţ rezultă ca în perioada cît inculpatul a fost sub influenţa băuturilor alcoolice, nu a fost necesară intervenţia acesteia, situaţie în care inculpatul ar fi participat la misiune.

 

FOTO: generica

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Eveniment

Neamţ: Omorul de la Piatra Şoimului – de la prietenie la crimă

Știre publicată în urmă cu

în data de

O faptă de o violenţă extremă soldată cu decesul unui bărbat de 36 de ani, a avut loc în după-amiaza de 27 ianuarie 2020 în localitatea Piatra Şoimului.

Altercaţia dintre agresor, Ioan Răzvan Dascălu, în vîrstă de 32 de ani, din aceeaşi localitate, şi victimă, Liviu Ioan Turnea, de 37 de ani, avea „rădăcini“ mai vechi. Cei doi au fost prieteni foarte mult timp, însă ulterior s-au certat şi chiar s-au bătut. Între părţi situaţia tensionată a durat ceva vreme şi nu a fost uitată de părţile combatante.

Cei doi s-au reîntîlnit la începutul acestei săptămîni la un local din Piatra Şoimului. A fost momentul în care vechiul conflict s-a reaprins şi agresorul a atacat victima cu un cuţit cu care a înjunghiat-o de nu mai puţin de 6 ori în zona capului şi a gîtului. Una dintre lovituri a lezat pachetul vascular de la gît, iar în scurt timp, în urma hemoragiei abundente, victima a decedat. Chiar agresorul a fost cel care a cerut ajutor la numărul unic de urgenţă 112, însă iniţial şi-ar fi declinat altă identitate.

La faţa locului au ajuns atît poliţiştii şi un procuror criminalist, cît şi salvatorii de la Ambulanţa Neamţ. Din păcate pentru victimă nu s-a mai putut face nimic, fiind declarat decesul. Agresorul a fost reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţia de omor, urmînd a fi prezentat în faţa judecătorilor de la Tribunalul Neamţ cu propunere de arestare preventivă.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Şofer încătuşat pentru că a condus băut

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 42 de ani, din Războieni, care a fost prins în timp ce conducea băut, a fost reţinut recent de poliţiştii nemţeni.

“La data de 27 ianuarie, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Ștefan cel Mare au depistat, în flagrant delict, un bărbat de 42 de ani, din Războieni, în timp ce conducea un autoturism pe DJ 208 G, aflîndu-se sub influenţa băturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat o concentrație de peste 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i recoltate mostre biologice de sînge în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei.

În urma documentării activităţii infracţionale, polițiștii au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore față de cel în cauză, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, urmînd ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, cu propunere de luare a unei măsuri preventive”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Scandalagiu încăpăţînat, arestat preventiv

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr de 24 de ani, din Drăgăneşti, care, deşi nu avea voie să părăsească localitatea de domiciliu, a mers la Tîrgu Neamţ şi a provocat un scandal şi a proferat ameninţări, a fost arestat preventiv.

“La data de 27 ianuarie, polițiștii Secției de Poliție Rurală Tîrgu Neamț au depistat un tînăr de 24 de ani, din localitatea Drăgănești, care poseda un mandat de arestare preventivă.

Pe numele tînărului, Judecătoria Tîrgu Neamț a emis un mandat de arestare preventivă, aceasta fiind cercetat pentru săvîrşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Din ancheta polițiștilor au rezultat indicii că, la data de 11 ianuarie, deși se afla sub măsura preventivă a controlului judiciar, fiindu-i stabilită obligația de a nu părăsi localitatea de domiciliu, acesta s-ar fi deplasat la o societatea comercială din Tîrgu Neamț, unde ar fi provocat scandal și ar fi amenințat cu acte de violență o altă persoană.

Persoana depistată a fost condusă la sediul poliției, în vederea punerii în executare a mandatului emis de instanța de judecată. Tînărul a fost introdus de polițiști în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamţ”. au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

FOTO: generică

Citește știrea

Trending