Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Pesta africană, două focare sînt la mistreţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Neamţ mai există două focare de pestă la mistreţi în zonele Odobeşti şi Trebeş, pe fonduri de vînătoare ■ focarul de la Agapia a fost închis şi urmează cel de la Crăcăoani ■

La sediul Prefecturii Neamţ, joi, 16 iunie, a avut loc o nouă şedinţă a Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), în care a fost prezentat şi aprobat Planul de măsuri privind prevenirea pestei porcine africane.

La întrunire au participat şefii instituţiilor descentralizate, reprezentanţi ai fondurilor de vînătoare, primarul comunei Oniceni, Bogdan Duminică şi vicepriumarul comunei Cîndeşti, Aurel Acristinei. Şedinţa s-a desfăşurat în prezenţa prefectului, Gerge Lazăr şi a subprefectului, Doru Nicolae Ungureanu şi a fost coordonată de directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi de Siguranţa Alimentelor Neamţ (DSVSA), medicul Sorin Ulea, care a transmis celor prezenţi o copie a raportului privind evoluţia pestei porcine africane la Neamţ.

„Trebuie făcură precizarea că focarul de pestă porcină africană este de la porcii mistreţi, fiind depistat în localităţile Odobeşti şi Trebeş, în fonduri de vînătoare. După delimitarea zonei de protecţie şi supraveghere de 13 kilometri am prins în planul de măsuri cele două fonduri de vînătoare şi localităţile aferente, instituindu-se, aşa cum vă spuneam, măsuri drastice de protecţie conform manualului de contingenţă, în localităţile: Solca, Poiana şi Gorun (comuna Oniceni) Muncelul de Jos (Valea Ursului), Bărcăneşti, Pădureni, din comuna Cîndeşti“, a spus dr.Sorin Ulea, directorul DSVSA Neamţ.

Acesta a atras atenţia reprezentanţilor fondurilor de vînătoare că animalele bolnave este obligatoriu a fi îngropate în locurile în care sînt vînate şi a mai spus că planul de măsuri prezentat în şedinţă a fost trimis, în format electronic, tuturor instituţiilor cu reprezentanţi în CLCB, dar şi unităţilor administrativ teritoriale, solicitîndu-se sprijin de la acestea în vederea informării populaţiei privind riscurile răspîndirii acestei boli devastatoare.

Reprezentanţii fondurilor de vînătoare de la Roman şi Poloboc au prezentat situaţia, în conformitate cu numărul de mistreţi ce trebuie vînaţi, în medie fiind vorba de aproximariv şase pe fiecare fond de vînătoare. Prefectul George Lazăr a solicitat şi reprezentanţilor Gărzii Forestiere implicarea în sprijinirea fondurilor de vînătoare. Sorin Ulea a informat membrii CLCB despre faptul că în judeţ mai există un singur focar de pestă porcină la suine, la Crăcăoani, care urmează a fi închis în jurul datei de 25-26 ianuarie. „Focarele de la Butea( Iaşi) şi Agapia (Neamţ) au fost deja închise, dar trebuie reţinut în continuare faptul că pesta porcină africană este o boală gravă, devastatoare în ceea ce priveşte efectele economice“, a mai spus medicul Ulea.

Generalul Ioan Niţică, şeful Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a solicitat primarilor şi reprezentanţilor fondurilor de vînătoare să sesizeze Parchetul în situaţiile de încălcare flagrantă a legislaţiei, în cazul mişcării ilegale a animalelor. Reprezentanţii fondurilor de vînătoare s-au plîns că întîmpină dificultăţii cu stînele, unde ciobanii cresc porci, care sînt un mijloc de vehiculare a pestei porcine, din cauza faptului că infestează păşunile.

Şeful DSV a spus că un alt duşman îl reprezintă vremea, lipsa gerului facilitînd şi ea menţinerea şi vehicularea virusului. În încheiere a făcut referire şi la apariţia unui singur focar de gripă aviară, în judeţul Maramureş.

Actualitate

Şi-a omorît şi tranşat fiul, începe procesul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 72 de ani şi-a ucis fiul la începutul lunii august 2020 ■ apoi a secţionat cadavrul, ar părţile au fost duse cu maşina şi aruncate în Siret ■ un braţ al victimei a fost descoperit de un pescar ■ experiza dactiloscopică a confirmat că amprentele degetelor aparţineau victimei, care avea antecedente panale ■ fiul a fost tranşat cu cuţitul, o pînză de bomfaier şi o secure ■

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ au finalizat urmărirerea penală şi au dispus trimiterea în judecată a septuagenarului care şi-a ucis fiul, i-a tranşat corpul, iar părţile din cadavru le-a transportat cu maşina şi le-a aruncat în Siret.

În cauză este vorba de Vasile Croitoru, de 72 de ani, din localitatea Cotu Vameş, acesta fiind acuzat de omor şi profanare de cadavre. Cercetările în această speţă au început pe data de 6 august 2020, cînd un pescar de 29 de ani, care-şi „omora“ timpul pe malul Siretului, la Horia, în apropierea municipiului Roman, a făcut o descoperire macabră. În apă plutea un braţ uman, secţionat de la cot, astfel că a sunat la 112.

Anchetatorii sosiţi la locul indicat au constatat că fragmentul uman prezenta urme de „amputare“ şi nu din cele care apar după ce un cadavru stă mult în apă, în cazuri de înec, conturîndu-se astfel ipoteza unei crime. Cum ancheta nu a mai dus la descoperirea altor fragmente umane pe malurile Siretului sau prin apă, criminaliştii au decis să se „folosească“ de singurul indiciu avut, efectuîndu-se o experiză dactiloscopică.

Şi ceea ce sperau s-a adeverit, amprentele degetelor din restul de braţ aparţinînd unei persoane de 45 de ani, din Roman, care avea antecedente panale. A fost o formalitate să se ajungă la tatăl acestuia, un bătrîn de 72 de ani, care avea să recunoască săvîrşirea oribilei crime şi ce l-a determinat să-şi ucidă fiul.

„În urma unei expertize dactiloscopice efectuate în cauză, poliţiştii au stabilit faptul că membrul superior aparţine unui bărbat de 45 de ani, din Roman. În baza activităţilor informativ investigative desfăşurate cu operativitate a reieşit faptul că, în perioada 1-5 august a.c., pe fondul unei stări conflictuale şi a consumului de alcool, un bărbat de 72 de ani, din Roman, l-ar fi agresat pe fiul său cu un obiect tăietor- înţepător, în timp ce se aflau în incinta locuinţei, în urma leziunilor suferite survenind decesul acestuia“, se arata într-un comunicat al Poliţiei Neamţ.

În familia celor doi, lucrurile nu erau tocmai armonioase, o stare conflictuală fiind întreţinută de fiu, care căzuse în patima beţiei şi nici nu era „uşă de biserică“, avînd antecedente penale. Aşa se face că, pe fondul consumului de alcool, viitoarea victimă îşi bătea tatăl, acest lucru petrecându-se mai des în ultimii ani, mai ales după moartea mamei.

Cercetările au mai stabilit că ultimul conflict între cei doi a avut loc pe 5 august. Cel mai probabil, fiul a venit iar beat acasă, şi-a gresat tatăl, iar acesta, sătul de tratamentul aplicat, a reuşit să pună mâna pe un cuţit, sfîrşind pentru totdeauna conflictele în familie. Ancheta a mai stabilit că în urma crimei septuagenarul s-a folosit de un cuţit, o pînză de bomfaier şi o secure pentru tranşarea cadavrului.

Apoi, părţile corpului au fost puse într-o pătură, iar cu o maşină au fost transportate şi aruncate în rîul Siret. „În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost prezentat procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracţiunilor de omor şi profanare de cadavre sau morminte“, au mai transmis anchetatorii.

Ulterior septuagenarul a fost arestat preventiv. Recent a cerut înlocuirea cătuşelor cu arestul la domiciliu, dar două instanţe l-au refuzat. În cauză este o singură parte vătămată, sora victimei, fiica inculpatului, care nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Citește știrea

Actualitate

Hoţ în Germania, depistat la Piatra

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un pietrean de 38 de ani, căutat de autorităţile germane, printr-un mandat european de arestare, a fost prins acasă. Pe 28 octombrie 2020, cînd de urma urmăritului internaţional au dat oamenii legii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Neamţ. „În fapt, în perioada noiembrie 2019 – februarie 2020, bărbatul împreună cu alte persoane s-ar fi deplasat în diferite societăţi din Germania, unde, profitînd de neatenţia victimelor, le-ar fi sustras genţile în care se aflau sume de bani sau alte valori, fiind creat un prejudiciu de 3.000 de euro“, anunţă Poliţia.

Acesta a fost prezentat procurorilor de la Parchetului Curţii de Apel Bacău, a fost reţinut şi urma să apară în faţa magistraţilor pentru confirmarea mandatului de arestare.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Brumar aduce vreme rece

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sînt aşteptate, în week-end, precipitaţii ■ valorile termice intră la apă ■ în cea mai caldă zi de săptămîna viitoare vor fi vreo 11 grade ■ minimele scad spre finele intervalului pînă la 2 grade ■

Toamna aceasta ne-a răsfăţat din punct de vedere meteorologic şi atît în septembrie, cît şi în octombrie ne-am bucurat de timp excelent şi valori termice ridicate. Cu începere din acest week-end, condiţiile meteo se schimbă radical. Sînt anunţate ceva precipitaţii, dar şi temperaturile intră la apă.

În prima parte a lui Brumar valorile termice diurne vor fi cuprinse între 8 şi cel mult 11 grade. O răcire tranşantă se aşteaptă peste noapte, iar temperaturile minime scad spre limita îngheţului şi ajung pînă la 2 grade, cu excepţia unui vîrf de 7 grade. Aşa stînd lucrurile trebuie spus că astăzi, 30 octombrie, norii se adună în zona noastră şi aduc precipitaţii mărunte. Se mai depreciază regimul termic iar maxima diurnă scade pînă la valoarea de 11 grade.

La fel se întîmplă cu temperaturile nocturne şi minima nu mai trece de 6 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de sîmbătă, 31 octombrie, cînd nu vor fi mai mult de 7 grade, comparabil cu noaptea anterioară. În prima parte va fi soare, apoi după amiază ar mai putea veni ceva stropi de ploaie răzleţi.

Noaptea va fi rece cu o minimă de 5 grade. De duminică, 1 noiembrie, revine timpul frumos. Va fi soare, nu şi cald, pentru că la amiază se vor înregistra cel mult 9 grade, iar peste noapte se face şi mai frig, iar minima se opreşte la numai 4 grade. Cea mai caldă zi a lui Brumar va fi cea de luni, 2 noiembrie, cînd va fi cer variabil cu soare, iar meteorologii anunţă temperaturi maxime de pînă la 11 grade.

Soarele de peste zi nu prea are putere, iar minima nocturnă rămîne cantonată la valoarea de 4 grade. Cam la fel va fi vremea şi marţi, 3 noiembrie, cer variabil cu soare, dar ar putea veni ceva stropi de ploaie, probabil neînsmnaţi cantitativ, mai după amiază. Peste zi mercurul din termometre saltă pînă la valoarea de 10 grade, iar noaptea aduce o minimă de 5 grade. Miercuri, 4 noiembrie, aduce alte noutăţi. Din nou se adună norii dar pare că nu vor fi şi precipitaţii.

Mai scade niţel maxima, iar în cel mai cald moment vor fi numai 9 grade. Minima nocturnă va fi comparabilă cu maxima diurnă şi se anunţă cea mai caldă noapte cu vreo 7 grade. Joi, 5 noiembrie, rămînem cu cerul acoperit, dar fără precipitaţii, iar meteorologii promit o maximă bună pentru acest moment al anului, 10 grade. Schimbări vor fi în registrul nocturn şi minima scade spectaculos pînă la valoarea de 3 grade. Vineri, 6 noiembrie, va fi o zi însorită, revedem soarele, dar la amiază mercurul din termometre nu trece de valoarea de 8 grade.

Noaptea va fi însă foarte rece, cu o minimă de 2 grade. Cam la fel vor fi condiţiile meteo şi în week-end-ul următor. În perioada 7 – 8 noiembrie se anunţă cer limpede, soare, şi o maximă staţionară la 8 grade. Nopţile nu aduc nici un fel de schimbare, cer senin şi numai 2 grade.

Citește știrea

Trending