Publicitate

■ Parcul Natural Vînători Neamţ a lansat a VI-a ediţie a unui concurs adresat şcolarilor ■ copiii sînt invitaţi să aducă fructe, legume şi cereale pentru zimbri, iar în schimb vor avea acces gratuit în Centrul de vizitare şi miniparcul de aventură ■ clasa care va aduce cea mai mare cantitate va fi răsplătită cu rechizite ■

Parcul Natural Vînători Neamţ a lansat a şasea ediţie a concursului intitulat Ana are mere… pentru zimbri, unul adresat şcolarilor. Aceştia sînt îndemnaţi să contribuie la hrana legendarelor mamifere cu fructe, legume de sezon sau cereale. Drept răsplată, vor avea acces gratuit în Centrul de vizitare şi miniparcul de aventură. Clasa care va dona cea mai mare cantitate de furaje va beneficia şi de un premiu special din partea organizatorilor, constînd în rechizite pentru toţi elevii. Competiţia se va încheia pe 30 noiembrie. „Implică-te, contribuţia ta este importantă!“, este îndemnul adresat copiilor de către iniţiatorii concursului, care pun la dispoziţia cadrelor didactice numărul de telefon 0233/206.001, pentru o bună organizare. Scopul campaniei este de a suplimenta hrana zimbrilor liberi şi a celor din ţarcul de aclimatizare cu aşa numitele suculente, gen mere, pere, cartofi, sfeclă furajeră, dovleci, pentru a le asigura mamiferelor vitaminele necesare şi a le întări pentru iarnă. Nu sînt de neglijat nici ştiuleţii de porumb, boabele de grîu, orz, ovăz, secară şi altele asemenea care, înainte de intrarea în sezonul rece, constituie un excelent supliment pentru zimbri. Prima ediţie a concursului Ana are mere… pentru zimbri!, desfăşurată în anul 2013, s-a încheiat cu circa o tonă de furaje adunate. La a doua, din 2014, au fost colectate circa 4 tone. În anul 2015, aşteptările organizatorilor au fost cu mult depăşite: şase tone de suculente şi cereale au făcut deliciul turmei de zimbri de la Vînători Neamţ. În 2016, au fost implicate15 unităţi de învăţămînt, prin intermediul a 48 de clase care au donat în total 4.545 kilograme de furaje. Anul trecut, în campania Ana are mere… pentru zimbri au fost implicate 13 unităţi de învăţămînt (12 din judeţul Neamţ şi Şcoala Gimnazială Bogdăneşti – Suceava), care au donat în total 4.477 kilograme de furaje. Cîştigători au fost desemnaţi elevii clasei a III-a A de la Şcoala Gimnazială nr.2 Piatra Neamţ care au donat zimbrilor 1.107 kilograme de furaje, cea mai mare cantitate înregistrată atunci în rîndul participanţilor la competiţie. Inginera Elena Curea, unul dintre membrii echipei Parcului, ne spunea, la o ediţie anterioară, povestea acestei campanii, care a crescut de la un an la altul: „Totul a început ca o joacă la începutul toamnei anului 2013, cînd în ţarcul de aclimatizare de la Vînători a văzut lumina zilei un viţel de zimbru. Copiii de la şcolile din zonă s-au grăbit să vină să-l vadă şi s-au întrecut în a-i găsi un nume cît mai potrivit. Atunci am decis ca cei care vor aduce simbolic un măr pentru zimbrişor vor vizita gratuit zona Centrului de Vizitare şi vor avea posibilitatea să lase la plecare o propunere de nume. Am botezat-o astfel pe Rozana, după Ozana lui Creangă şi după două luni în care am primit sute de vizitatori, aveam colectată circa o tonă de furaje pentru zimbri. Am decis astfel să organizăm anual campania şi să recompensăm clasa care aduce cantitatea cea mai mare de furaje“.

Mezina zimbrilor, nume dat după un personaj istoric

Cel mai tînăr zimbru venit pe lume în ţarcul de aclimatizare de la Parcul Natural Vînători Neamţ are şi un nume de „botez“, găsit în urma concursului lansat de administraţia rezervaţiei. La mijlocul lunii trecute, reprezentanţii PNVN anunţau că exemplarul fătat în luna iunie va purta numele Roltea, cea mai inspirată propunere venită pe adresa parcului din partea publicului. Conform anunţului, propunerea declarată cîştigătoare a venit de la Cristi Fodor, un student la Bioinginerie edicală la Universitatea Gr. T. Popa din Iaşi. Originar din Tîrgu Neamţ, tînărul a făcut trimitere la un personaj istoric despre care s-a spus că a avut o contribuţie importantă la domnia lui Ştefan cel Mare: „Se spune că Ştefan cel Mare a fost născut şi a copilărit în zona geografică a Bacăului, Trotuşului şi a Borzeştilor, unde exista satul «Olteni». Sursele istorice, din documentarea mea, afirmă că mama lui Ştefan cel Mare din acest sat era originară, de unde şi numele «Oltea». Mama Oltea a jucat un rol considerabil nu numai la educarea fiului, dar şi la organizarea şi efectuarea acţiunilor de politică internă şi externă (aşa scriu unii istorici) dând dovadă de mare putere, astfel când pronunţăm «putere», inevitabil ne vine în minte zimbrul nostru românesc. De aceea, pentru veşnică neuitare a «mumei lui Ştefan cel Mare» (nu se vorbeşte foarte mult despre aceasta din diferite motive) şi pentru promovarea locurilor istorice din Moldova, propun ca mica femelă să crească cu numele ROLTEA (alintată ROLTIŢA) şi să nască la rându-i fii puternici care să domine Codrii Neamţului, aşa cum însuşi Ştefan a dominat teritoriile care încă de atunci sunt ale noastre!“, a mai menţionat studentul. Între alte nume propuse pentru zimbrul fătat în luna iunie, au mai fost: Roma, Româncuţa, Rovana Roşcovana, Roglinda, Roxana, Roua, Robusta, Rocentana, Rodacia sau Românica. Competiţia pentru găsirea unui nume puiului de zimbru fătat în iunie a ajuns la a şasea ediţie, pînă acum fiind botezaţi în acest mod nouă viţei. Cu sprijinul publicului, au fost botezat pînă acum nouă viţei: şase masculi (Românaşul, Rovin, Robur, Romaşcan, Ronică şi Rovan) şi trei femele (Rozana, Rolline şi Roemi).

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.