Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Pelerinaje de Florii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ preoţii şi credincioşii se vor deplasa sîmbătă, cu icoane şi flori prin oraşele din judeţ ■ sînt aşteptaţi să li se alăture credincioşii din parohiile ortodoxe ■

Creştinii ortodocşi din Piatra Neamţ, Tîrgu Neamţ şi Bicaz sînt aşteptaţi să participe sîmbătă, 20 aprilie, la tradiţionalul pelerinaj de Florii. La Piatra Neamţ, acest eveniment va avea loc de la ora 13.30, pe traseul Biserica „Ioan Botezătorul Mărăţei I – Muzeul de Istorie – Hotel Ceahlău – Teatrul Tineretului – Biserica Sf. Ioan Domnesc, unde se va savîrşi slujba Vecerniei. La Tîrgu Neamţ, de la fiecare biserică parohială de pe raza oraşului, preoţii şi credincioşii vor merge împreună cu flori şi ramuri de salcie în mîini. Părintele misionar Gheorghe Marian Filip, coordonatorul filialei locale a Tinerilor Ortodocşi Români, ne-a spus că „delegaţiile vor avea acelaşi punct de întîlnire ca şi anul trecut. Este vorba despre Biserica Sf. Nicolae, din vecinătatea sediului Ocolului Silvic Tîrgu Neamţ, unde slujeşte preotul Stelian Cramba. Aici credincioşii vor lua parte la slujba Vecerniei, care va începe la ora 15. După acest moment de rugăciune va începe procesiunea, pe traseul Biserica Sf.Nicolae – Capela Spitalului Orăşenesc – Bulevardul Ştefan cel Mare – Biserica Adormirea Maicii Domnului. Participanţii vor traversa centrul urbei, avînd în frunte preoţii, cu icoana Intrării în Ierusalim a Mîntuitorului Iisus Hristos. La Biserica Adormirea Maicii Domnului, alaiul va fi aşteptat de un sobor de preoţi, în frunte cu protopopul Neculai Axentioi. „Cu icoana Intrării în Ierusalim a Mîntuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, cu odoarele bisericii, cu Sfînta Cruce, vom coborî pe bulevardul Ştefan cel Mare şi ne vom îndrepta spre biserica centrală cu hramul Adormirea Maicii Domnului, unde vom fi întîmpinaţi de părinţii duhovnici şi de enoriaşii din această parohie. Se va oficia slujba Litiei, se va citi rugăciunea pentru pelerini şi se va rosti un cuvînt de zidire duhovnicească despre importanţa pelerinajului şi a Intrării în Ierusalim a Mîntuitorului Nostru Iisus Hristos“, ne-a spus unul dintre preoţii care vor lua parte la eveniment. Ziua Floriilor marchează sfîrşitul postului, din acest motiv este dezlegare la peşte, vin şi untdelemn. Este şi un moment de bucurie a sărbătorii, de întărire a credincioşilor, să se încurajeze pentru Săptămîna Patimilor, care nu face parte din perioada postului propriu-zis, avînd o altă semnificaţie. În Duminica Floriilor creştinii sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim, unde Mîntuitorul, călare pe un asin, a fost întîmpinat precum un împărat, cu ovaţii, flori, ramuri de măslin, curmal, smochin sau salcie. Este singurul moment menţionat în Biblie în care Iisus Hristos a acceptat ca oamenii să-i aducă cinstirea cuvenită. În amintirea evenimentului, preoţii sfinţesc în această zi ramuri de salcie care se împart creştinilor, iar după slujbă, aceştia iau crenguţele acasă şi împodobesc cu ele icoanele, uşile şi ferestrele pentru a fi binecuvîntaţi tot anul.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Luna lui Cuptor nu îşi merită numele

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în a doua jumătate a lui iulie regimul termic va fi modest ■ sînt aşteptate maxime cuprinse între 19 şi cel mult 25 de grade ■ după mijlocul acestei săptămîni revin precipitaţiile ■

Luna lui Cuptor nu-şi prea merită numele în acest an şi cu excepţia cîtorva zile cu regim termic aproape de limita caniculei, în rest au fost valori termice modeste.

Pentru a doua jumătate a lunii iulie meteorologii au prognozat valori termice sub media perioadei, care în Piatra Neamţ vor fi cuprinse între 19 şi cel mult 25 de grade. Cam de joi încolo revin precipitaţiile, în general fiind vorba de furtuni cu toată suita caracteristică de fenomene, vijelii, tunete şi fulgere şi poate şi căderi de grindină.

Temperaturi modeste au fost în Neamţ şi pe 13 iulie 2020, iar la ora 13 termometrele indicau 20 de grade la Piatra Neamţ şi Roman, în timp ce la Tîrgu Neamţ erau 18. Deosebit de frig pentru acest moment al anului era la staţia de pe Ceahlău – Toaca, numai 3 grade Celsius. Pe 14 iulie nu ne putem aştepta la schimbări în registrul meteo- cel mult 19 grade la amiază, iar noaptea 11.

Se mai încălzeşte niţel miercuri, cam 23 de grade. Sensibil mai cald va fi după lăsarea întunericului cînd se vor înregistra 12 grade. Joi, 16 iulie, va fi bine în prima parte a zilei, cînd pe fondul unui cer mai mult senin se ajunge la o maximă de 24 de grade.

După amiază se strică vremea şi meteorologii anunţă furtuni. Cele mai calde zile vor fi cele de vineri şi sîmbătă. La Piatra Neamţ se vor înregistra 25 de grade Celsius, dar nu trebuie uitată umbrela acasă, pentru că după amiază sînt anunţate furtuni violente cu tunete şi fulgere. Regimul termic diurn îl va influenţa şi pe cel nocturn şi vor fi temperaturi în creştere de la 14 la 16 grade.

Duminică, 19 iulie, debutează cu timp bun, soare şi temperaturi diurne de pînă la 24 de grade. Nu ieşim din zodia furtunilor care se întorc spre după amiază. Noaptea va fi cea mai caldă din întreg intervalul de prognoză şi minima saltă la 17 grade.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Minoră fugară

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii caută o minoră, de 15 ani, care a plecat de la domiciliu din data de 10 iulie, orele 13:00 şi nu a mai revenit. Pentru că anchetatorii nu au dat de urma ei, cer ajutorul populaţiei, de menţionat fiind faptul că adolescenta nu este la primul derapaj de acest fel.

Este vorba despre Ciubotaru Elena Nicoleta. Fata are o înălţime de circa 1,65 m, greutate de aproximativ 60 de kilograme, păr roşcat şi ochi căprui. La momentul dispariţiei, minora era îmbrăcată cu un maiou de culoare albă, pantaloni tip jeans albi, fiind încălţată cu adidaşi de aceeaşi culoare. Orice persoană care poate oferi informaţii e rugată să apeleze 112 ori să anunţe Poliţia.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Fiu violent cu propria mamă. A fost reţinut

Știre publicată în urmă cu

în data de

Violenţa în familie a escaladat în ultima perioadă de timp, la finalul săptămînii trecute avînd loc două astfel de infracţiuni. Primul dintre incidente a avut loc pe 12 iulie, la Săvineşti, o localnică de 52 de ani reclamînd faptul că fiul a distrus mai multe bunuri din locuinţă.

În urma investigaţiilor, s-a stabilit că, pe fondul consumului de alcool, un localnic de 23 de ani, a ameninţat-o cu moartea pe mămă şi că-i dă foc la casă, după care ar fi distrus mai multe bunuri din imobil. Acesta ar fi lovit-o cu pumnii şi cu palmele în zona capului după care a prins-o de păr şi ar fi tîrît-o prin locuinţă.

„Existînd o stare de temere şi un risc asupra vieţii şi integrităţii victimei, poliţiştii au emis un ordin de protecţie provizoriu“, anunţă Poliţia Neamţ.

Tînărul a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracţiunilor de violenţă în familie, ameninţare şi distrugere şi urma să fie prezentat la Parchetului Piatra Neamţ, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

O altă faptă de violenţă în familie a avut loc pe 11 iulie, la Pipirig. Din investigaţiile efectuate s-a stabilit faptul că, pe fondul consumului de alcool şi a unor discuţii în contradictoriu, un bărbat de 53 de ani, din Pipirig ar fi lovit-o pe soţia sa, de 51 de ani, cu un scaun în zona capului şi a antebraţului drept. Victima a suferit leziuni pentru care a fost preluată şi transportată la spital.

Soţul violent a fost reţinut pentru 24 de ore. Pe 12 iulie, a fost eliberat după ce procurorul a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending