Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Pelerinaje de Florii

Știe publicată cu

în data de

■ preoţii şi credincioşii se vor deplasa sîmbătă, cu icoane şi flori prin oraşele din judeţ ■ sînt aşteptaţi să li se alăture credincioşii din parohiile ortodoxe ■

Creştinii ortodocşi din Piatra Neamţ, Tîrgu Neamţ şi Bicaz sînt aşteptaţi să participe sîmbătă, 20 aprilie, la tradiţionalul pelerinaj de Florii. La Piatra Neamţ, acest eveniment va avea loc de la ora 13.30, pe traseul Biserica „Ioan Botezătorul Mărăţei I – Muzeul de Istorie – Hotel Ceahlău – Teatrul Tineretului – Biserica Sf. Ioan Domnesc, unde se va savîrşi slujba Vecerniei. La Tîrgu Neamţ, de la fiecare biserică parohială de pe raza oraşului, preoţii şi credincioşii vor merge împreună cu flori şi ramuri de salcie în mîini. Părintele misionar Gheorghe Marian Filip, coordonatorul filialei locale a Tinerilor Ortodocşi Români, ne-a spus că „delegaţiile vor avea acelaşi punct de întîlnire ca şi anul trecut. Este vorba despre Biserica Sf. Nicolae, din vecinătatea sediului Ocolului Silvic Tîrgu Neamţ, unde slujeşte preotul Stelian Cramba. Aici credincioşii vor lua parte la slujba Vecerniei, care va începe la ora 15. După acest moment de rugăciune va începe procesiunea, pe traseul Biserica Sf.Nicolae – Capela Spitalului Orăşenesc – Bulevardul Ştefan cel Mare – Biserica Adormirea Maicii Domnului. Participanţii vor traversa centrul urbei, avînd în frunte preoţii, cu icoana Intrării în Ierusalim a Mîntuitorului Iisus Hristos. La Biserica Adormirea Maicii Domnului, alaiul va fi aşteptat de un sobor de preoţi, în frunte cu protopopul Neculai Axentioi. „Cu icoana Intrării în Ierusalim a Mîntuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, cu odoarele bisericii, cu Sfînta Cruce, vom coborî pe bulevardul Ştefan cel Mare şi ne vom îndrepta spre biserica centrală cu hramul Adormirea Maicii Domnului, unde vom fi întîmpinaţi de părinţii duhovnici şi de enoriaşii din această parohie. Se va oficia slujba Litiei, se va citi rugăciunea pentru pelerini şi se va rosti un cuvînt de zidire duhovnicească despre importanţa pelerinajului şi a Intrării în Ierusalim a Mîntuitorului Nostru Iisus Hristos“, ne-a spus unul dintre preoţii care vor lua parte la eveniment. Ziua Floriilor marchează sfîrşitul postului, din acest motiv este dezlegare la peşte, vin şi untdelemn. Este şi un moment de bucurie a sărbătorii, de întărire a credincioşilor, să se încurajeze pentru Săptămîna Patimilor, care nu face parte din perioada postului propriu-zis, avînd o altă semnificaţie. În Duminica Floriilor creştinii sărbătoresc Intrarea Domnului în Ierusalim, unde Mîntuitorul, călare pe un asin, a fost întîmpinat precum un împărat, cu ovaţii, flori, ramuri de măslin, curmal, smochin sau salcie. Este singurul moment menţionat în Biblie în care Iisus Hristos a acceptat ca oamenii să-i aducă cinstirea cuvenită. În amintirea evenimentului, preoţii sfinţesc în această zi ramuri de salcie care se împart creştinilor, iar după slujbă, aceştia iau crenguţele acasă şi împodobesc cu ele icoanele, uşile şi ferestrele pentru a fi binecuvîntaţi tot anul.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Roman: Bani din bugetul urbei pentru ideile cetăţenilor

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ 100.000 de lei este bugetul alocat de Primăria Roman proiectelor pe care vor să le pună în practică locuitorii municipiului ■ au fost depuse şase proiecte, iar verdictul final se dă pe 18 iunie ■

Miercuri, 15 mai 2019, a fost ultima zi în care la Primăria Roman au putut fi depuse proiecte de către cetăţenii interesaţi să se implice în viaţa comunităţii prin bugetarea participativă. În cadrul acestei iniţiative au fost depuse şase proiecte, care urmează a fi evaluate de către o comisie, în perioada 16 mai – 31 mai. Valoarea bugetului propus pentru anul bugetar 2019, în cadrul procesului de bugetare participativă pentru proiectele selecţionate este de 100.000 de lei. Propunerile de proiecte trebuiau să se încadreze într-unul din următoarele domenii, pentru obiective care sînt în administrarea Municipiului Roman: infrastructură stradală: alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale; amenajare de spaţii verzi şi locuri de joacă, amenajare spaţii publice :mobilier urban, iluminat public etc; infrastructură socială, culturală, de sănătate şi Smart City. „Am avut emoţii cu privire la şansa de a reuşi să convingem romaşcanii să se implice cu adevărat şi a veni cu propuneri şi soluţii pentru dezvoltarea oraşului, dar mă bucur să văd că sînt cîteva persoane, nu multe, dar care au completat un formular care îi poate aduce mai aproape de realizarea propriului proiect pentru oraş. Propunerile sînt din cele mai variate: realizarea de platforme ecologice subterane de colectare selectivă a deşeurilor, amenajarea unui loc de joacă, amplasarea de bănci inteligente, realizarea unui observator în aer liber, realizarea porţilor de intrare în oraţ şi amenajarea unui spaţiu public dintre blocuri. Sînt idei cel puţin interesante şi care, în mod sigur, vor aduce un plus comunităţii noastre. Le mulţumesc tuturor celor care sprijină autorităţile, le critică constructiv, dar în special celor care au ales să se alăture viziunii echipei din administraţia romaşcană. Este un prim pas important făcut pentru oraşul nostru şi sper ca un număr cît mai mare de romaşcani să voteze cele mai bune proiecte propuse şi eu îi asigur că le vom implementa“, a declarat primarul Lucian Micu. Pînă pe 31 mai, comisia de evaluare de la nivelul Primăriei municipiului Roman va analiza fiecare proiect, după care toate cele care îndeplinesc criteriile din regulamentul de bugetare participativă vor fi afişate pe site-ul oficial al instituţiei – în secţiunea „Pentru Roman – bugetare participativă“. Romaşcanii sînt cei care vor decide care sunt proiectele ce se vor realiza din cele propuse, astfel că pe pagina special creată, în perioada 3 – 14 iunie 2019, se va putea vota unul dintre cele şase proiecte pe care fiecare îl consideră cel mai potrivit. Pe data de 18 iunie, Primăria municipiului Roman va face public rezultatul votului, după care va trece la implementarea proiectelor.

Citește știrea

Actualitate

Cu viaţa mea apăr viaţa, premii pentru cîştigători

Știe publicată cu

în data de

Autor

În cadrul celei de-a X-a ediţii a Zilelor municipiului Roman, a avut loc şi festivitatea de premiere a cîştigătorilor concursului Cu viaţa mea apăr viaţa, desfăşurat pe 9 aprilie 2019 (etapa pe localitate – liceu şi gimnaziu). Locul I a fost obţinut de echipajul Liceului Franciscan Francisc de Assisi, urmat de echipa Colegiului Tehnic Petru Poni, care a participat în concurs cu două echipaje. Locul III a fost obţinut de a doua echipă a Colegiului Petru Poni, iar menţiune a obţinut echipa Liceului Vasile Sav. Premiile au fost înmînate de primarul Lucian Micu, fiecare echipă primind suma de 200 de lei pentru cunoştinţele asupra factorilor de risc şi implicarea voluntară în acţiunile de prevenire şi de intervenţie în situaţii de urgenţă sau dezastru.

Citește știrea

Actualitate

Ploile au „sabotat“ Zilele Municipiului

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ turul ciclist de sîmbătă a fost anulat, iar spectacolul Ansamblului Aretti a fost amînat

Un anunţ postat pe pagina de facebook a Primăriei Roman, sîmbătă, 18 mai, a anunţat amatorii sportului pe două roţi faptul că, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, pentru a evita posibile accidente, turul ciclist, programat a se desfăşura în municipiu cu plecare din Piaţa Roman-Vodă, a fost anulat. „Condiţiile meteo nefavorabile şi avertizările meteorologilor nu mai permit desfăşurarea turului ciclist, programat, cu prilejul celei de a X-a ediţii a Zilelor Municipiului Roman. Pe viitor, administraţia publică locală va organiza alte evenimente care să încurajeze practicarea sportului pentru o viaţă activă şi sănătoasă“, se scria în postarea pe pagina de socializare. Tot ploaia a amînat şi spectacolul aniversar legat de marcarea a 25 de ani de activitate a Ansamblului de dansuri Aretti al Comunităţii Elene din Roman, care ar fi trebuit să aibă loc sîmbătă, 18 mai, de la ora 16, pe scena din Piaţa Roman- Vodă. Conform informaţiilor date de Mihai Bîrjoveanu, şeful Biroului Evenimente din cadrul Primăriei Roman, spectacolul va fi reprogramat pentru marţi, 21 mai, în ziua sărbătorii de Constantin şi Elena, care este şi ultima zi a manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului. Spectacolul se va desfăşura în Sala de festivităţi Nicolae Manolescu Strunga din incinta Primăriei Roman.

Citește știrea

Trending