Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: O zi de spitalizare costă 730 de lei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acesta este costul mediu pe zi de spitalizare la unitatea sanitară romaşcană ■ spitalul dispune de 666 paturi ■ anul trecut au fost îngrijiţi 21.759 pacienţi ■ pe la Centrul de Primiri Urgenţe au trecut 64.447 bolnavi ■ cea mai amre parte a cheltuielor o reprezintă plata salariilor - 70,83% ■ procentul cu medicamentele a fost de 7,79% ■

Managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, medicul Maria Andrici, în prezenţa membrilor Comitetului Director: Oana Onu, director medical, noul director financiar contabil interimar, Magda Rus, Elena Chirilă, director îngrijiri medicale şi dr. Lidia Melinte, şef SPIAM a prezentat, joi, 27 februarie, într-o conferinţă de presă, Raportul de activitate pe 2019 punctînd principalii indicatori de performanţă ai unităţii sanitare.

Unitatea are după reorganizarea din iulie 2019 tot 666 paturi, la Secţia de Medicină Internă fiind 80 de paturi. O creştere de paturi a avut şi Secţia Chirurgie Generală de la 55 la 65 paturi, cu cîte 5 paturi pentru compartimentul Urologie şi Chirurgie toracică. Compartimentul de pneumologie a fost transformat în secţie, crescînd numărul de paturi de la 10 la 25 şi avînd un compartiment de Recuperare Medicală Respiratorie, care are 5 paturi.

O scădere a numărului de paturi s-a făcut la Secţia Obstetrică-Ginecologie, unde există doar 56, faţă de 80. Pe cale de consecinţă, numărul de paturi a scăzut şi la Secţia de Neonatologie, unde există doar 37, faţă de 45 în în 2018. La Neurologie a fost înfiinţat un Compartiment de Recuperare neurologică, cu 5 paturi, în această secţie păstrîndu-se numărul actual de paturi, adică acela de 30.

Unitatea sanitară are 931 salariaţi, din care 102 medici, 431 personal medical cu studii medii, anul trecut fiind angajaţi în urma unor concursuri 15 asistenţi şi 3 registratori. Spitalul mai are angajaţi 265 salariaţi auxiliari şi 113 din categoria alt personal. În ceea ce priveşte indicatorii de management ai resurselor umane, dr. Maria Andrici a trecut în revistă faptul că în ambulatoriu, anul trecut fiecare medic a acordat 1.039 consultaţii.

Cea mai aglomerată secţie rămîne Compartimentul Primiri Urgenţe unde numărul mediu de consultaţii a fost anul trecut de 6.557 pe fiecare medic. Cît priveşte numărul mediu de bolnavi externaţi de către fiecare medic a fost de 217, iar numărul total de pacienţi externaţi în 2019 a fost de 21.759 pacienţi. În ambulatoriul de specialitate medicii unităţii sanitare au acordat îngrijiri medicale pentru 64.447 bolnavi.

Cît priveşte indicatorii de calitate, raportul a relevat faptul că rata mortalităţii intraspitaliceşti, pe total spital a fost de 2,91%, iar rata bolnavilor reinternaţi, după o lună de zile de la externare a fost de 11,88%. În ceea ce priveşte infecţiile intraspitaliceşti acestea s- au cifrat la 0,75%. Indicele de concordanţă între diagnosticul la internare şi cel la externare a fost de 68,41%. Un număr de 12 pacienţi au făcut anul trecut reclamaţii către conducerea spitalului, fiind nemulţumiţi de diverse aspecte. Noul director economic interimar, Magda Rus, a subliniat faptul că cel mai mare procent al cheltuielilor spitalului se duce în plata salariilor (70,83%), în timp ce procentul cheltuielilor cu medicamentele a fost anul trecut de 7,79%.

În ceea ce priveşte costul mediu pe zi de spitalizare, pe fiecare secţie este de 736,7 lei. Bugetul Spitalului pentru anul 2019 a fost pe partea de venituri de 91.749,00 mii lei, iar pe partea de cheltuieli de 91.749,00 mii lei, din care 73.896 mii lei cheltuieli de personal (70,83%). Bugetul este publicat, aşa cum cere legea transparenţei decizionale, aşa că din curiozitate am aruncat un ochi de nespecialist pe el.

Din lectura acestuia am constatat că pentru medicamente s-au cheltuit anul trecut 8.617.000 lei, pe materiale sanitare 2.530.000 lei, pe reactivi 1.850.000 lei, iar pentru dezinfectanţi 340.000 lei. Pentru deplasări în ţară s-au cheltuit 30.000 lei, iar pentru pregătirea profesională exact aceeaşi sumă. Pentru protecţia muncii cheltuielile s-au ridicat anul trecut la 2.000 lei, iar pentru cărţi, publicaţii şi materiale documentare doar 5.000 lei.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. vali

    27 februarie 2020 at 8:05 PM

    Ha-ha-ha-ha. La un hotel de lux cu all inclusiv este mult mai ieftin ! Oricum medicul il platesti separat ,

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Preşedintele CJ anunţă noi măsuri pentru a lupta cu coronavirusul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 7,5 milioane de lei este suma cu care se vor face, în perioada următoare, noi achiziţii pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ ■ drumurile şi trotuarele judeţene vor fi dezinfectate ■

Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ a susţinut, sîmbătă, 28 martie, o conferinţă de presă în care a anunţat noi măsuri pentru a lupta cu coronavirusul. Vă prezentăm comunicatul de presă emis de CJ Neamţ:

„Consilierii judeţeni nemţeni vor fi convocaţi, urgent, la iniţiativa preşedintelui Ionel Arsene, la o nouă şedinţă de Consiliul Judeţean, pentru a aproba efectuarea unor noi achiziţii de aparatură şi echipamente pentru spitalul din Piatra Neamţ, în valoare de 7,5 milioane de lei.

Cu aceste fonduri se vor achiziţiona 20 de ventilatoare mecanice, 20 de paturi ATI, 20 de monitoare pentru funcţii vitale, 4 tuneluri pentru decontaminarea angajaţilor spitalului şi a pacienţilor, 5.000 de teste PCR, suplimentar celor 3.000 comandate deja, peste 10.000 de teste rapide.

De asemenea, se vor aloca fonduri pentru asigurarea  materialelor necesare pentru cel puţin două luni de funcţionare a Spitalului de Urgenţă Piatra Neamţ şi pentru dezinfectarea trotuarelor şi a drumurilor judeţene care străbat comunele nemţene.

„Strategia noastră în lupta cu epidemia COVID-19 se bazează pe alocare de resurse pentru achiziţia de aparatură, protejarea cadrelor medicale prin asigurarea de condiţii de cazare şi masă în regim hotelier, achiziţia de echipamente de protecţie pentru angajaţii Spitalului Judeţean, protejarea celor care au nevoie de asistenţă medicală de pe teritoriul judeţului Neamţ, asigurarea fondurilor necesare primăriilor din judeţ, pentru a gestiona situaţia pe plan local.

Sunt permanent preocupat ca nemţenii să aibă la dispoziţie un sistem medical dotat cu tot ce este nevoie pentru protejarea sănătăţii lor şi cadrele medicale să îşi poată face meseria în condiţii de normalitate“, a declarat Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

Sistemul de testare real-time PCR a fost deja urcat în tirul care îl transportă către România şi, conform precizărilor făcute de şeful legislativului judeţean, ar putea ajunge în Piatra Neamţ înaintea datei de 3 aprilie, cea stabilită de comun acord cu furnizorul. „Sper să nu stea foarte mult în vamă! Între timp, la Spitalul Judeţean se lucrează pentru pregătirea spaţiului în care va funcţiona acest sistem PCR, care e un întreg laborator, un echipament de mari dimensiuni, extrem de util pentru testarea pacienţilor nemţeni pe plan local“, a mai spus şeful CJ Neamţ.

Ionel Arsene a lansat un apel către primarul Dragoş Chitic, pentru a se preocupa de dezinfectarea străzilor din municipiul Piatra Neamţ. „Dacă nu are bani la Primărie, să vină la Consiliul Judeţean, că găsim soluţii. 30-40% din populaţia judeţului în acest oraş se află! Aici e nevoie foarte mare de implementarea măsurilor de protecţie! Eu am luat legătura cu toţi primarii din judeţ şi i-am anunţat că vom dezinfecta, cu fonduri de la Consiliul Judeţean, trotuarele şi drumurile judeţene pe care le avem în proprietate şi străbat comunele lor“.

Un alt demers al preşedintelui Consiliului Judeţean îi vizează pe reprezentanţii ISU, Poliţiei şi Jandarmeriei, cărora nu li se asigură echipamente de protecţie, deşi intră în contact cu foarte multe persoane, cărora trebuie să le asigure cele necesare traiului în condiţii de stare de urgenţă.

Ionel Arsene i-a cerut premierului României să schimbe legislaţia, pentru a putea să achiziţioneze Consiliul Judeţean măşti şi mănuşi acestor echipe care sunt „trimise la luptă, în primul rând, dar cu pieptul dezgolit“, dacă instituţiile centrale de care aparţin nu se preocupă de protecţia lor”, se precizează în comunicatul de presă al CJ Neamţ. Unul care păcătuieşte prin aceea că nu oferă date certe privind momentul în care aceste măsuri vor fi luate, în condiţiile în care, spun specialiştii, sîntem foarte aproape de vîrful epidemiei de coronavirus şi nu prea mai este timp de amînări sau de aşteptare.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Atenţie la şacalii de… epidemie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ dorinţa unor oameni de a ajuta ar putea fi speculată de nişte persoane fără scrupule ■ Facebook-ul abundă de chemări la donaţii ■ unii dintre cei care solicită donaţii pot fi doar nişte profitori ■

Criza provocată de epidemia de coronavirus ar putea fi speculată de profitorii care pot folosi disponibilitatea oamenilor de a-şi ajuta semenii în interes propriu. Facebook-ul, şi nu numai, abundă de solicitări pentru a fi făcute donaţii. Ceea ce e bine. Însă nu toate aceste solicitări e obligatoriu să fie şi cinstite.

De aceea este important ca, înainte de a dona, dacă aveţi această posibilitate, să verificaţi cine a făcut solicitarea. De preferat este să donaţi doar acelor ONG-uri sau fundaţii care au încheiate acorduri de colaborare cu Prefectura Neamţ sau cu primăriile din judeţ, ori cu alte instituţii publice. Pentru a avea convingerea că donaţiile dumneavoastră vor ajunge la cei care chiar au nevoie de ele. Recent, ni s-a adus la cunoştinţă un caz “suspect”.

O persoană a solicitat să fie făcute donaţii pentru 20 de familii nevoiaşe dintr-o comună din judeţ. Întîmplător, cererea a fost văzută de cineva care cunoştea situaţia din comuna respevctivă şi a sunat la primărie pentru a verifica dacă există o listă cu familiile nevoiaşe în cauză. La primărie nu se ştia nimic. Sunată, persoana care solicita donaţiile a admis că nu ştie acum unde trebuie trimise ajutoarele şi că abia peste cîteva zile ar putea avea o listă cu acei care au nevoie de ele. Ceea ce e cel puţin suspect.

Poate e vorba doar de naivitate, din dorinţa de a ajuta, însă, pentru a avea convingerea că donaţiile dumneavoastră chiar ajung la cine trebuie, este necesar să colaboraţi cu fundaţii, asociaţii sau ONG-uri care prezintă credibilitate. Ar fi mare păcat să îmbogăţiţi eventuali şacali apăruţi în vreme de epidemie.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: N-au respectat restricţiile, au luat amenzi de peste 160.000 de lei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 217 persoane sînt ■ carantină, 3.637 în autoizolare

Conform raportării primite de la Direcția de Sănătate Publică Neamț, la data de 28.03.2020, sînt 217 de persoane aflate în carantină, 43 persoane ieșite din carantină, 3.637 persoane aflate în autoizolare la domiciliu și 172 ieșite din izolare.

“În vederea respectării restricțiilor impuse ca urmare a Decretului nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au desfășurat misiuni specifice în vederea prevenirii și combaterii riscului de răspândire a COVID-19.

În ultimele 24 de ore, peste 480 de polițiști, jandarmi, efective ale poliției locale și MApN au acționat în sistem integrat pentru impunerea normelor legale instituite pe perioada stării de urgență prin verificarea persoanelor și societăților comerciale, fluidizarea traficului rutier și escortarea autovehiculelor care tranzitează județul nostru cu persoane care revin din afara granițelor țării.

În acest context, forțele de ordine au efectuat verificări de mai multe ori la domiciliile a 2.450  de persoane, cu privire la modul în care sunt respectate condițiile de izolare. Ca urmare a nerespectării restricțiilor de izolare, 4 persoane au fost transferate sub pază la centrul de carantină. În acest sens, au fost aplicate 35 sancțiuni contravenționale în cuantum de 89.300 de lei.

Totodată, 77 de societăți comerciale au fost supuse controalelor în vederea verificării respectării restricțiilor instituite pe perioada stării de urgență, fiind aplicate 2 sancțiuni contravenționale în valoare de 15.000 de lei, în conformitate cu prevederile OUG 1/1999.

La nivelul județului Neamț, în cadrul activităților desfășurate pentru punerea în aplicare a măsurilor privind restricționarea circulației, au fost aplicate 19 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor Ordonanței Militare nr. 3, în cuantum de peste 73.000 de lei.

De asemenea, jandarmii au asigurat măsuri de ordine publică la 9 locații cu persoane aflate în carantină la nivelul județului. Alături de jandarmi, polițiștii au desfășurat 10 de misiuni de însoțire a persoanelor către locațiile de carantină / izolare și de escortă a unor convoaie de autovehicule care tranzitează județul Neamț.

De asemenea, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor în conformitate cu art. 352 din Codul penal.

Reamintim tuturor cetățenilor că nerespectarea legislației în vigoare atrage sancțiuni și, foarte important, necunoașterea legii nu poate fi invocată ca scuză. Tocmai de aceea, recomandăm tuturor să se informeze doar din surse oficiale. De asemenea, reiterăm că este esențial să fim responsabili, să conștientizăm faptul că suntem parte dintr-o colectivitate, iar acțiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim”, se precizează într-un comunicat de presă emis de Prefectura Neamţ.

Citește știrea

Trending