Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: O zi de spitalizare costă 730 de lei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acesta este costul mediu pe zi de spitalizare la unitatea sanitară romaşcană ■ spitalul dispune de 666 paturi ■ anul trecut au fost îngrijiţi 21.759 pacienţi ■ pe la Centrul de Primiri Urgenţe au trecut 64.447 bolnavi ■ cea mai amre parte a cheltuielor o reprezintă plata salariilor - 70,83% ■ procentul cu medicamentele a fost de 7,79% ■

Managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, medicul Maria Andrici, în prezenţa membrilor Comitetului Director: Oana Onu, director medical, noul director financiar contabil interimar, Magda Rus, Elena Chirilă, director îngrijiri medicale şi dr. Lidia Melinte, şef SPIAM a prezentat, joi, 27 februarie, într-o conferinţă de presă, Raportul de activitate pe 2019 punctînd principalii indicatori de performanţă ai unităţii sanitare.

Unitatea are după reorganizarea din iulie 2019 tot 666 paturi, la Secţia de Medicină Internă fiind 80 de paturi. O creştere de paturi a avut şi Secţia Chirurgie Generală de la 55 la 65 paturi, cu cîte 5 paturi pentru compartimentul Urologie şi Chirurgie toracică. Compartimentul de pneumologie a fost transformat în secţie, crescînd numărul de paturi de la 10 la 25 şi avînd un compartiment de Recuperare Medicală Respiratorie, care are 5 paturi.

O scădere a numărului de paturi s-a făcut la Secţia Obstetrică-Ginecologie, unde există doar 56, faţă de 80. Pe cale de consecinţă, numărul de paturi a scăzut şi la Secţia de Neonatologie, unde există doar 37, faţă de 45 în în 2018. La Neurologie a fost înfiinţat un Compartiment de Recuperare neurologică, cu 5 paturi, în această secţie păstrîndu-se numărul actual de paturi, adică acela de 30.

Unitatea sanitară are 931 salariaţi, din care 102 medici, 431 personal medical cu studii medii, anul trecut fiind angajaţi în urma unor concursuri 15 asistenţi şi 3 registratori. Spitalul mai are angajaţi 265 salariaţi auxiliari şi 113 din categoria alt personal. În ceea ce priveşte indicatorii de management ai resurselor umane, dr. Maria Andrici a trecut în revistă faptul că în ambulatoriu, anul trecut fiecare medic a acordat 1.039 consultaţii.

Cea mai aglomerată secţie rămîne Compartimentul Primiri Urgenţe unde numărul mediu de consultaţii a fost anul trecut de 6.557 pe fiecare medic. Cît priveşte numărul mediu de bolnavi externaţi de către fiecare medic a fost de 217, iar numărul total de pacienţi externaţi în 2019 a fost de 21.759 pacienţi. În ambulatoriul de specialitate medicii unităţii sanitare au acordat îngrijiri medicale pentru 64.447 bolnavi.

Cît priveşte indicatorii de calitate, raportul a relevat faptul că rata mortalităţii intraspitaliceşti, pe total spital a fost de 2,91%, iar rata bolnavilor reinternaţi, după o lună de zile de la externare a fost de 11,88%. În ceea ce priveşte infecţiile intraspitaliceşti acestea s- au cifrat la 0,75%. Indicele de concordanţă între diagnosticul la internare şi cel la externare a fost de 68,41%. Un număr de 12 pacienţi au făcut anul trecut reclamaţii către conducerea spitalului, fiind nemulţumiţi de diverse aspecte. Noul director economic interimar, Magda Rus, a subliniat faptul că cel mai mare procent al cheltuielilor spitalului se duce în plata salariilor (70,83%), în timp ce procentul cheltuielilor cu medicamentele a fost anul trecut de 7,79%.

În ceea ce priveşte costul mediu pe zi de spitalizare, pe fiecare secţie este de 736,7 lei. Bugetul Spitalului pentru anul 2019 a fost pe partea de venituri de 91.749,00 mii lei, iar pe partea de cheltuieli de 91.749,00 mii lei, din care 73.896 mii lei cheltuieli de personal (70,83%). Bugetul este publicat, aşa cum cere legea transparenţei decizionale, aşa că din curiozitate am aruncat un ochi de nespecialist pe el.

Din lectura acestuia am constatat că pentru medicamente s-au cheltuit anul trecut 8.617.000 lei, pe materiale sanitare 2.530.000 lei, pe reactivi 1.850.000 lei, iar pentru dezinfectanţi 340.000 lei. Pentru deplasări în ţară s-au cheltuit 30.000 lei, iar pentru pregătirea profesională exact aceeaşi sumă. Pentru protecţia muncii cheltuielile s-au ridicat anul trecut la 2.000 lei, iar pentru cărţi, publicaţii şi materiale documentare doar 5.000 lei.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. vali

    27 februarie 2020 at 8:05 PM

    Ha-ha-ha-ha. La un hotel de lux cu all inclusiv este mult mai ieftin ! Oricum medicul il platesti separat ,

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Prins la volan şi băut, şi… drogat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un conducător auto din Piatra Neamţ a fost depistat băut, dar şi drogat ■ şi alţi şoferi au fost sancţionaţi pentru diverse abateri ■

Acţiunile în stradă ale oamenilor legii au dus la depistarea mai multor şoferi aghezmuiţi, însă unul a fost prins şi băut, şi drogat. S-a întîmplat pe 24 mai, cînd cadrele de la Biroul Rutier Piatra Neamţ au depistat un localnic de 31 de ani, care se deplasa cu maşina pe Bulevardul 9 Mai.

„Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd o valoare de peste 1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat. Totodată, în urma testării cu aparatul Drug Test, rezultatul a indicat o valoare pozitiva pentru cannabis.

Acesta a fost condus la un centru de permanenţă, unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a prezenţei substanţelor psihoactive“, conform Poliţiei Neamţ. Cercetările continuă în cadrul unui dosar penal pentru comiterea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Un alt dosar a fost deschis pe 23 mai, cînd poliţiştii au tras pe dreapta un bărbat de 33 de ani, în timp ce se deplasa cu maşina pe strada Mihai Viteazu. Conducătorul auto din Piatra Neamţ a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul indicînd o concentraţie de peste 0,90 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la un centru de permanenţă, unde i s-au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei.

Tot pe 23 mai, în intervalul orar 18.00 – 24.00, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier – Biroul Drumuri Naţionale şi Europene, împreună cu colegii de la secţiile de poliţie rurală Gîrcina, Săvineşti şi Ştefan cel Mare au verificat respectarea normelor legale care reglementează circulaţia pe drumurile publice.

Acţiunea a avut ca principal scop combaterea consumului de alcool în rîndul conducătorilor de vehicule. Au fost aplicate 35 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 33 conform OUG nr. 195/2002, o sancţiune conform Legii nr. 55/2020 şi una la Legea 61/1991.

Valoarea totală a amenzilor a depăşit 8.000 de lei. Au mai fost reţinute 9 de permise de conducere, dintre care 5 pentru alcool, 3 pentru nerespectarea regimului legal de viteză şi unul pentru alte abateri. Au fost constatate 7 infracţiuni la regimul rutier pentru conducerea unui autovehicul de către o persoană aflată sub influenţa alcoolului şi 4 pentru alte infracţiuni.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Creştere minoră a angajărilor în judeţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Agenţia de Şomaj anunţă aproape 300 de cereri de personal ■ dintre licenciaţi, inginerii sînt cei mai căutaţi ■

Criza creată de pandemie se anunţă a fi una de durată şi piaţa muncii din Neamţ nu dă semne că se dezmorţeşte. În ultima săptămînă din luna lui Florar, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ anunţă că sînt vacante, la nivel de judeţ, 292 de job-uri, cealaltă săptămînă fiind vreo 200.

Defalcat, angajatorii din Piatra Neamţ şi comunele limitrofe scot la mezat un număr de 107 job-uri, şomerii din Roman şi zona limitrofă au mai mult de lucru şi sînt libere 136 de locuri de muncă, iar în zona Tîrgu Neamţ piaţa are nevoie numai de 49 de noi salariaţi.

Patronii din reşedinţa de judeţ ar angaja ceva personal de înaltă calificare şi ar fi nevoie de doi ingineri mecanici şi un inginer specializat în construcţii civile şi industriale, la care se mai adaugă un post pentru un inginer chimist şi unul pentru inginer electrotehnic.

Pentru ceilalţi pe piaţă sînt posturi de electricieni, electromecanici, se mai caută frezori universali şi vreo 20 de locuri de muncă sînt pentru muncitori necalificaţi, la care se mai adaugă 11 job-uri de lucrător comercial sau vînzător.

Deşi este mai mult de lucru la Roman decît la Piatra Neamţ, cererea de licenţiaţi este destul de redusă şi acolo. Ar fi nevoie de doi economişti, nu s-au acoperit nici cele două posturi de inginer electroenergetică din care unul cu curs de sănătate şi securitate în muncă, se mai recrutează un inginer textilist dar şi un inginer proiectare.

Ar mai fi pe piaţă un loc de muncă pentru un inginer automatist, un alt post este pentru un inginer sistem software şi nu se acoperă de mai mult timp un post de topograf. De la începutul pandemiei a scăzut cererea de confecţioneri, dar acum a reapărut cererea şi la Roman se caută 43 de confecţioneri textilişti şi 10 operatori confecţioneri industriali.

Angajatorii din zonă mai au nevoie de constructori acoperişuri, montatori izolaţii, fierari betonişti, dar şi agenţi de vînzări, casieri, electricieni, lucrători comerciali, patiseri, preparatori sau recepţioneri marfă. La Tîrgu Neamţ nu se acoperă de luni bune de zile cele două posturi pentru licenţiaţi, unul calificat în ocupaţia de medic veterinar şi unul pentru un inginer zootehnist.

În zonă se mai rectutrează tehnician veterinar, tîmplari manuali, rectificatori, vălţarim sudori sau operatori maşini de surfilat şi confecţioneri textilişti.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Am intrat în zodia ploilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii au emis o informare de instabilitate valabilă trei zile ■ sînt anunţate tunete, fulgere, vînt şi poate şi căderi de grindină ■ nici după acest episod nu scăpăm de instabilitate ■

După o lungă perioadă de secetă am intrat în zodia ploilor, iar meteorologii au emis o avertizare de vreme rea valabilă trei zile. Sînt anunţate descărcări electrice, vînt şi probabile căderi de grindină.

Nici după acest episod nu scăpăm de instabilitate, care se va menţine toată săptămîna, dar şi la început de iunie. Informarea meteorologică a intrat în vigoare de pe 25 mai, de la ora 12:00 şi este valabilă pînă miercuri, 27 mai, la ora 23:00.

„În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vîntului, vijelii şi căderi de grindină. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15-25 l/mp şi pe arii restrînse 30-40 l/mp.

Vremea se va menţine instabilă pe tot parcursul acestei săptămîni, în majoritatea regiunilor“, conform Administraţiei de Meteorologie. Din cauza instabilităţii şi regimul termic are de suferit, fiind anunţate valori termice sub normalul perioadei. În cea mai rece zi mai nu vor fi mai mult de 13 grade la amiază.

În schimb, nu va fi prea frig peste noapte. Pe 26 mai, ne putem aştepta la cer variabil şi episoade de ploaie la cel mult 15 grade în cel mai cald moment al zilei. Condiţii de precipitaţii vor fi şi după lăsarea întunericului, cînd mercurul din termometre nu trece de pragul de 9 grade.

Ceva mai bine din punct de vedere termic va fi pe parcursul zilei de miercuri, 27 mai, cînd se vor înregistra 17 grade. Trebuie să ne aşteptăm la ploaie atît ziua, cît mai ales după lăsarea întunericului, cînd se vor înregistra 10 grade. Chiar dacă joi, 28 mai, nu mai sîntem sub avertizarea meteo de ploi, sînt anunţate ploi intense la cel mult 16 grade.

Pare că ploile se opresc peste noapte, cînd minima saltă la 12 grade. Cea mai rece şi mai urîtă zi se anunţă a fi cea de vineri, 29 mai, cînd continuă să plouă slab. Dacă meteorologii au dreptate în miezul zilei termometrele vor indica numai 13 grade, valoare comparabilă cu cea care se va înregistra peste noapte, 11 grade.

Nu scăpăm de ploi nici în week-end, iar sîmbătă, 30 mai, sînt anunţate averse după amiază. Maxima zilei va fi de 16 grade, iar noaptea aduce o minimă de 11 grade. În ultima zi a lui Florar nu vedem soarele şi plouă slab la cel mult 17 grade. Precipitaţii sînt anunţate şi la început de Cireşar.

Citește știrea

Trending