Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: O performanţă unică pe lacul de acumulare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ doi sportivi din Bucureşti au străbătut înot apele lacului de acumulare de la Bicaz ■ iniţiativa, parte a unui proiect mai amplu a avut loc sîmbătă, 1 august ■ Bogdan Zurbagiu şi Mihai Badea au plecat din port şi au ajuns la viaductul de la Poiana Largului după 9 ore ■ cei doi înotători şi-au propus să străbată lacurile Beliş, Drăgan, Izvorul Muntelui, Vidraru, Stînca-Costeşti, Colibiţa şi Porţile de Fier ■

Înotătorii Bogdan Zurbagiu şi Mihai Badea, ambii din Bucureşti, au „atacat“ în premieră un nou obiectiv sportiv, după un altul petrecut în urmă cu două săptămîni pe lacul de acumulare Vidraru.

Ei au înotat, sîmbătă, 1 august 2020 din Portul Bicaz pînă în localitatea Poiana Teiului, obţinînd un succes major, dacă luăm in calcul că au avut de parcurs peste 32 de kilometri de luciu de apă. Deviza celor doi temerari a fost „Apa înseamna viaţă“.

Acţiunea a fost derulată cu multă discreţie, deşi face parte dintr-un amplu proiect de înot în spaţiu deschis, ce va presupune activităţi similare de înot pe majoritatea apelor din lacurile de acumulare ale României.

„Noi am încercat şi am reuşit să înotăm pentru prima dată pe metoda înot în ape deschise, asemeni strămoşilor noştri, care străbăteau apele fără prea multă asistenţă şi să determinăm care este lungimea corectă a lacului. Regula după care înotăm este abordarea rutei celei mai scurte, astfel încît cei care vor dori ca în viitor să ne urmeze să cunoască datele exacte privind dimensiunea lacului. Vom avea sprijinul a doi voluntari din Bicaz, care ne vor însoţi cu două caiace, cu atît mai mult cu cît lacul fiind plin de peturi să poată să le înlăture din calea noastră pentru ca înotul să ne fie facilitat“, a declarat, înainte de start, sportivul Bogdan Zurbagiu, cibernetician, care lucrează la o bancă.

Sportivul ne-a asigurat că o altă idee a probei sportive este atenţionarea trăitorilor din zona lacului că este necesar ca pe viitor să aibă grijă de luciul de apă eliminîndu-se fenomenul poluării.

„În urmă cu două săptămîni am înotat pe apa lacului de la Vidraru şi spre surprinderea noastră nu am văzut un pet plutind. Ne-a impresionat starea de curăţenie de acolo“, a afirmat înotătorul Zurbagiu. Revenind la proiectul gîndit şi abordat de către cei doi sportivi, aveam să aflăm că înaintea Vidrarului au mai înotat pe apa lacului de la Beliş, de la Cluj, iar acum au fost la Bicaz.

„În atenţia noastră se mai află lacul de la Colibiţa şi cel de la Stînca-Costeşti, cireaşa de pe tort, cum ne place nouă să spunem fiind lacul de la Porţile de Fier. Aşadar, avem de muncit pentru a ne satisface plăcerea de a înota în apele României“, am mai aflat de la înotătorul Mihai Badea, fost poloist de performanţă.

Aşa cum au declaratcei doi sportivi, evenimentul de pe Lacul Bicaz s-a desfăşurat într-o linişte desăvîrşită încît puţini oameni din zonă, aveau să afle ce şi cum cu cei doi temerari ai înotului. După mai multe ore de înot finalul acţiunii avea să se petreacă, după aproximativ 9 ore, după viaductul ce traversează coada lacului, în zona stîncii de la Piatra Teiului, locul fericirii şi mulţumirii celor implicaţi în acest nobil proiect.

Revenind la proiectul lor, el presupune 273 de kilometri, aceasta fiind lungimea însumată a celor şapte lacuri de acumulare, pe care Mihai le vor străbate. „Să măsurăm Lacul Bicaz a fost cea mai dificilă provocare de pînă acum. Dar am încheiat-o cu bine. A fost greu pentru că în două rînduri am avut parte de valuri create de curenţi cum nu am mai întîlnit pînă acum pe un lac din România. A fost greu pentru că, la un moment dat, am înotat printre peturi şi gunoaie, care ne loveau peste faţă şi peste mîini. Peturi şi gunoaie ajunse în lac din cauza neglijenţei oamenilor, a lipsei de educaţie, a lipsei de respect faţă de natură şi faţă de tot ceea ce ne înconjoară. Avem o ţară frumoasă! Depinde doar de noi s-o păstrăm aşa cum este. Depinde doar de noi s-o facem cunoscută nu neapărat celor din afara graniţelor, ci românilor. Am cunoscut aici, la Bicaz, oameni incredibili de frumoşi. Nu e o surpriză pentru mine, ci o confirmare a faptului că această ţară are încă viitor. Şi, tot pe Lacul Izvoru Muntelui, poate mai mult ca oriunde în altă parte, am simţit că «Apa înseamnnă viaţă»! Mulţumesc în mod special celor care ne-au însoţit fizic la Bicaz, Marc Nicolae, Dan Pîrjolea, Mirel Micu şi Valentin Mocanu“, a notat Mihai Badea, pe facebook.

Visul va căpăta contur abia la anul, după ce sportivii vor străbate şi apele strîmtorii Gibraltar, asta însemnînd antrenament asiduu, curaj şi implicare. Iar pentru noi, ca admiratori, speranţă şi mult succes.

Advertisement








Trending