Contactează-ne

Prima pagină

Neamţ: Nu le place munca. Nici pentru bani, nici ca să scape de puşcărie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 258 de persoane beneficiază de legea venitului minim garantat, dar puţini efectuează muncă în folosul comunităţii 47 ■ în 2019, au fost 56 de mandate de condamnare la muncă pentru fapte penale şi 54 pentru diverse contravenţii ■

Munca în folosul comunităţii este prestată în baza Legii 416 a venitului minim garantat sau pe baza unor sentinţe judecătoreşti. În 2020 la Roman există 258 de persoane care beneficiază de prevederile acestei legi, dar numai o parte efectuează muncă în folosul comunităţii.

„La Direcţia de Asistenţă Socială, sînt înregistrate 125 de dosare de acordare a venitului minim garantat, cu un număr total de 258 de beneficiari. Dintre ei, 66 sînt declaraţi apţi de muncă, iar 47 muncesc în folosul comunităţii. Persoanele apte de muncă din familiile pentru care se asigură venitul minim garantat efectuează lunar, cel mult 72 de ore, la solicitarea primarului, efectuînd acţiuni sau lucrări de interes local.

Conform legii, refuzul persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social de a efectua activităţile sezoniere conduce la încetarea dreptului de a primi indemnizaţie. La nivelul municipiului Roman, sînt stabilite lucrările ce sînt efectuate de beneficiarii venitului minim garantat prin hotărîre de consiliu local“, a precizat Claudia Matei, consilier al primarului.

Tot în folosul comunităţii trebuie să lucreze şi persoanele condamnate de instanţele de judecată la o astfel de „corvoadă“. Anul trecut, 56 de romaşcani au fost obligaţi de magistraţi să execute muncă în folosul comunităţii.

„Conform deciziilor instanţelor, pe parcursul anului 2019, au fost înregistrate 56 de mandate de condamnare la muncă în folosul comunităţii pentru fapte penale şi 54 de mandate pentru fapte contravenţionale, cu menţiunea că numărul de mandate nu înseamnă efectiv şi numărul persoanelor care au fost condamnate la muncă, unii cetăţeni avînd emise mai multe mandate pe numele lor.

Instanţele sînt cele care stabilesc aceste decizii şi domeniul în care persoana respectiva trebuie să efectueze ore de muncă, funcţie de pregătirea profesională a fiecăruia, iar primarul le repartizează la muncă, conform hotărîrii judecătoreşti“, a mai spus sursa citată.

Claudia Matei a mai adăugat faptul că, în majoritatea cazurilor, aceste persoane execută muncă în folosul comunităţii la serele municipiului, de regulă iarna Executarea acestor pedepse este strict urmărită de instanţele de judecată, care repartizează unităţilor administrativ- teritoriale persoanele condamnate definitiv.

În caz că această obligaţie nu este îndeplinită, judecătorii pot transforma sancţiunea în una cu privare de libertate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prima pagină

Neamţ: Temperaturi de 17 grade. Nici urmă de precipitaţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii spun că vremea se va încălzi neaşteptat ■ sînt anunţate temperaturi mult mai mari decît normalul perioadei ■ regimul pluviometric rămîne deficitar ■

Primăvara şi-a întrat în drepturi cu mult înainte de debutul calendaristic, iar în perioada următoare meteorologii anunţă valori termice în creştere pînă la 17 grade.

Cel puţin aşa rezultă din estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în perioada 24 februarie – 8 martie, în Moldova, publicată pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie. „Valorile termice diurne vor creşte treptat, astfel încît media maximelor va porni de la 8 – 10 grade şi va ajunge la 15 – 18 grade în data de 26 februarie. Ulterior temperatura va marca o scădere treptată, ajungînd la valori de 5 – 7 grade pe 28 februarie, după care se va menţine la medii de 10 – 14 grade.

Regimul termic nocturn se va caracteriza prin valori peste mediile multianuale specifice perioadei în mare parte din interval, cu minime ale căror medii vor fi între 2 şi 4 grade, exceptînd datele de 25, 28 şi 29 februarie, cînd minimele vor deveni preponderent negative. Regimul pluviometric va fi în general deficitar pe tot parcursul celor două săptămîni, doar temporar fiind posibile precipitaţii slabe cantitativ“, conform ANM.

Pe 25 februarie 2020, la ora 12 termometrele indicau 10 grade la Piatra Neamţ, la Roman şi Tîrgu Neamţ erau deja 11 grade, iar la staţia de pe Ceahlău – Toaca erau valori negative de -5 grade Celsius. Tot acolo e singurul loc din judeţ unde este zăpadă, în strat ce măsoară 25 de centimetri.

Conform prognozei şi pe 26 februarie, vremea va fi deosebit de caldă. Se anunţă cer variabil cu soare şi temperaturi mai degrabă de aprilie astfel că maxima saltă la 16 grade peste zi. După lăsarea întunericului norii se adună în zona noastră, iar pe fondul unui cer acoperit mercurul din termometre se opreşte la 6 grade. Cea mai rece zi din această săptămînă pare a fi cea de joi, 27 februarie, cînd în miezul zilei nu vor fi mai mult de 5 grade. Meteorologii anunţă ploi consistente ziua şi lapoviţă peste noapte la o minimă de 3 grade.

Cer variabil cu soare va fi vineri, 28 februarie, cînd maxima zilei saltă la 8 grade, iar minima nocturnă coboară spre limita îngheţului şi se opreşte la 1 grad. De sîmbătă, 29 februarie, vremea intră într-un proces de încălzire, iar valorile termice diurne saltă la 10 grade. După lăsarea întunericului va fi îngheţ la sol pentru că minima se opreşte la 0 grade.

Cea mai caldă zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi prima din luna viitoare, iar dacă meteorologii nu dau greş, duminică 1 martie ne vom bucura 17 grade Celsius. Din acest motiv şi noaptea va fi mai blîndă şi se ajunge la valori termice nocturne de 6 grade. Cam la fel va fi vremea cel puţin pînă la jumătatea săptămînii viitoare cînd va fi soare, temperaturi diurne între 11 şi 17 grade şi valori nocturne de pînă la 6 grade.

Citește știrea

Eveniment

Neamţ: Coronavirus – Patru persoane în carantină, 15 în autoizolare la domiciliu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ a fost deschis un dosar penal pentru nerespectarea autoizolării, pentru trei cetăţeni veniţi din China ■

Patru persoane care au venit recent în Neamţ din regiunea Lombardia, Italia, au fost preluate de reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică şi plasate în carantină pentru o perioadă de 14 zile. Alte 10 persoane care au ajuns în Neamţ din zone învecinate cu oraşele din Italia aflate în carantină sînt în autoizolare la domiciliu. Cinci persoane venite din China se află de asemenea în izolare voluntară, două în municipiul Roman, alte trei în oraşul Roznov.

Acestea sînt cele mai recente informaţii oferite de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. “Sînt identificate pe raza județului Neamț  5 persoane venite din China Continentală aflate în izolare voluntară, din  care 2 pe raza municipiului Roman, respectiv 3 persoane pe raza orașului Roznov.

Din datele aflate la dispoziția structurilor abilitate, respectiv Inspectoratul de Poliție Județean Neamț, există indicii că persoanele de naționalitate chineză aflate în izolare benevolă pe raza orașului Roznov, începînd cu data de 12.02.2020 pînă la data de 26.02.2020  nu au respectat  intervalul de izolare de 14 zile, fiind surprinse la muncă, în magazinul din centrul orașului.

În cazul de față se fac cercetări în condițiile art. 352 Cod Penal, sub aspectul săvîrșirii infracțiunii de nerespectare a măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase. În continuare, în seara zilei de 24 februarie a.c au fost preluate un număr de 4 persoane  și conduse de către lucrători ai Direcției de Sănătate Publică Neamț în vederea carantinării pentru o perioadă de 14 zile. Conform informațiilor, aceste persoane au plecat spre România din localitatea Maleo provincia Lodi regiunea Lombardia cu un autoturism personal, în data de 22 februarie a.c ajungând la destinație în ziua de 23 februarie a.c.

Aceste persoane sînt monitorizate de către Direcția de Sănătate Publică Neamț, inclusiv persoanele cu care au intrat în contact, respectiv membrii ai familiilor, se vor afla în izolare voluntară la domiciliu, sub supravegherea Direcției de Sănătate Publică Neamț. Există din informațiile Direcției de Sănătate Publică Neamț un număr de aproximativ 10 persoane care au sosit în România în ultima perioadă din zone de proximitate a celor 12 localități din Italia, aflate în carantină. Măsurile față de aceste persoane sunt autoizolarea la domiciliu sub supravegherea Direcției de Sănătate Publică Neamț”, se precizează în comunicatul de presă.

Cît priveşte măsurile dispuse, acestea sînt prezentate în comunicat: “În data de 24 februarie a.c, ora 20.00, în Sala „Mihail Sadoveanu” a Palatului Administrativ a fost convocat din ordinul Ministrului Afacerilor Interne – Ioan Marcel Vela, Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la nivelul județului Neamț instituindu-se Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. La nivelul judeţului Neamţ, în urma analizării locaţiilor care pot întruni condiţii pentru carantinarea persoanelor cu suspiciune de a fi infectate, s-au stabilit câteva locaţii corespunzătoare cu un total de 66 de locuri.

Protecția locațiilor de bază se va asigura, în principal, de către structurile poliției locale și, în completare,  de către Inspectoratul Județean de Jandarmi  Neamț și de către Inspectoratul Județean de Poliție Neamț, prin misiuni de patrulare și intervenție. De asemenea, s-a stabilit în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență o voce unică pentru comunicarea cu presa, cetățenii, medicii de familie, UPU/CPU ce va fi asigurată de către Direcția de Sănătate Publică Neamț. Acțiunile specifice de prevenire și intervenție pentru situația potențial generatoare determinată de factorul de risc epidemiologic actual, în contextul cetățenilor care vin din zonele afectate de virusul coronavirus covid-19 se gestionează sub autoritatea Direcției de Sănătate Publică Neamț.

S-a stabilit în sarcina unităților administrativ teritoriale, prin intermediul primarilor și al consiliilor locale,  care au pe raza teritorială centrele de carantinare, să asigure din fonduri proprii contravaloarea cheltuielilor cu masa și apa de consum, a persoanelor aflate în carantină. S-a stabilit în grija Direcției de Sănătate Publică Neamț să asigure persoane instruite și cu echipamente de protecție, care să mențină relația cu persoanele aflate în carantină, în vederea alocării normei de hrană și apă potabilă, în fiecare zi. S-a stabilit în grija Direcției de Sănătate Publică Neamț punerea la dispoziție a echipamentelor de protecție respectiv  măști, combinezoane, mănuși, pentru persoanele care intră în contact cu cei aflați în carantină și respectiv în izolare voluntară.

S-a stabilit în sarcina unităților administrativ teritoriale, prin intermediul primarilor și al consiliilor locale,  care au pe raza teritorială persoane cu domiciliu de rezidență sau flotante, aflate în izolare voluntară, să asigure din fonduri proprii contravaloarea cheltuielilor cu masa și apa de consum. În sarcina Inspectoratului Județean de Poliție Neamț s-au stabilit măsurile, conforme legislației în vigoare, în cazul persoanelor care nu respectă perioada și locația de autoizolare și respectiv de carantină. Lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă Covid-19 actualizată la 24 februarie 2020 este China Continentală, Provincia Lombardia, Regiunea Veneto cu localitățile Vo’Euganeo, Codongo, Castiglione, D’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo și San Fiorano și Regiunea Piemonte cu localitatea Cumiana. Din datele oficiale nicio persoană de pe teritoriul județului Neamț nu este infestată cu coronavirus”.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Isteria coronavirus face noi “victime”: trei chinezi anchetaţi penal

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ ei sînt acuzaţi de infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, după ce nu ar fi respectat izolarea voluntară la domiciliu

Isteria coronavirusului face în continuare “victime” în Neamţ: trei cetăţeni chinezi sînt cercectaţi penal  pentru infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. De ce? Întorşi recent din China, ar fi trebuit să stea acasă, însă au mers la magazinul pe care îl au în Roznov. Cei care i-au văzut au sesizat Prefectura, Prefectura a sesizat Poliţia şi aşa s-a ajuns la dosar penal.

“În seara zilei de 24 februarie, în jurul orei 20.00, înainte de desfășurarea ședinței Consiliului Județean pentru Situații de Urgență, conducerea  Inspectoratului de Poliţie Județean Neamţ a fost sesizată de către Instituția Prefectului, cu privire la faptul că trei persoane din Republica Chineză, care deși se aflau în izolare voluntară la domiciliu, au fost observați, în cursul aceleași zile, în timp ce desfășurau activități la o societate comercială de pe raza orașului Roznov.

În urma verificărilor efectuate în colaborare cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Neamț a reieșit că cele trei persoane, cu vîrste cuprinse între 25 și 32 de ani, se aflau sub monitorizarea acestora. Totodată, precizăm faptul că, la data de 12 februarie, cei în cauză ar fi pătruns pe teritoriul României, prin punctul de trecere al frontierei Aeroport Henry Coandă, punctul de plecare fiind China – Shanghai.

Polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvîrșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 352 din Codul penal, cercetările fiind efectuate sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, urmînd ca la finalizarea acestora să fie dispuse măsurile care se impun”, au comunicat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Ancheta va stabili ce este de stabilit, cetăţenii chinezi ar fi trebuit să stea acasă, dacă aveau această obligaţie, însă, dincolo de acestea, ne întrebăm ce…. Dumnezeu monitoriza Direcţia de Sănătate Publică şi cum? Cred că este evident pentru oricine că această instituţie, probabil şi altele, ar fi şi probabil vor fi total incapabile să reacţioneze eficient cînd coronavirusul va veni “pe bune” în Neamţ.

Faptul că prefectul a cerut demisia conducerii DSP e un aspect ce pare firesc în lumina recentelor informaţii, însă nu şi suficient pentru a convinge o comunitate că sîntem capabili să  facem faţă unei asemenea provocări privind sănătatea populaţiei, cum e cea presupusă de coronavirus.

Citește știrea

Trending