Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Nouă zonă „protejată“ după apariţia altui focar de pestă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ localităţile din comunele Crăcăoani, Ghindăoani şi Bălţăteşti fac parte din zona de protecţie, iar cele din Agapia, Grumăzeşti, Oşlobeni, Bodeşti şi Negreşti din zona de supraveghere ■ pesta apărută la Agapia şi Butea - Iaşi a instituit alte două zone „protejate“ ■

Comitetul Local de Combatere a Bolilor, întrunit zilele trecute în şedinţă la Prefectură, a stabilit măsurile care sînt instituite ca urmare a confirmării unui nou focar de pestă porcină africană în locuinţa unui sătean din Crăcăoani. Au fost aprobat planul de măsuri ce trebuie implementat la nivelul judeţuluiîn vederea gestionarii focarului de boală. Avînd în vedere poziţionarea acestuia, s-au stabilit unităţile administrativ-teritoriale ce fac parte din zona de protecţie (3 km de la focar), respectiv Crăcăoani, Ghindăoani şi Bălţăteşti, precum şi cele din zona de supraveghere, respectiv Agapia, Poiana, Valea Arini, Valea Seacă, Grumăzeşti, Oşlobeni, Bodeşti, Negreşti şi Topoliţa. În prezent, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor desfăşoară recensămîntul exploataţiilor cu porci şi a efectivelor din aceste localităţi şi activităţi de examinare clinică şi de laborator la aceste efective de suine. DSVSA va lua măsuri ca întreg efectivul de porci să fie identificat şi înregistrat la circumscripţiile sanitar veterinare de asistenţă din comunele din zona de protecţie şi din cea de supraveghere. S-a dispus interzicerea circulaţiei porcilor atît în exploataţiile din localităţile aflate în zonele de protecţie şi supraveghere, cît şi spre aceste exploataţii a efectivelor provenite din alte zone. În acest sens s-au organizat filtre rutiere pentru controlul aplicării acestor măsuri pe toate căile de comunicare din localităţile vizate, precum şi pe drumurile de acces dispre şi către aceste localităţi. Se efectuează şi controlul cărnii de porc ce nu provine din unităţi autorizate sanitar-veterinar şi s-au montat dezinfectoare rutiere. Circulaţia altor specii de animale este şi ea restricţionată. Gestionarii fondurilor cinegetice din zona de protecţie şi supraveghere a focarului de boală desfăşoară acţiuni de vînare a mistreţilor, astfel încît să se asigure o densitate de 0,5 mistreţi/kmp sau mai mică şi inspecţii în fonduri pentru detectarea exemplarelor cu semne de boală sau a cadavrelor. Se altfel, o parte din aceste localităţi erau în zone „protejate“, avînd în vedere focarul de pestă confirmat pe 9 octombrie, la Agapia. În zona de protecţie erau Agapia şi Filioara, iar în cea de supraveghere Văratec, Valea Seacă, Valea Arini, Bălţăteşti, Ghindăoani, Crăcăoani, Magazia, Grumăzeşti, Netezi, Topoliţa, Oglinzi, Humuleştii Noi, Tîrgu Neamţ, Vînători, Lunca, Nemţişor şi Leghin. Şi alte sate din Neamţ sînt în zona de protecţie datorită focarului de la Butea (localitate în judeţul iaşi, foarte aproape de limita cu Neamţul), între ele fiind Doljeşti, Buruieneşti, Buhonca, Rotunda, Rediu, Bîra, Boghicea, Tămăşeni, Adjudeni, Săbăoani, Gherăeşti, Traian şi Teţcani.

Recomandări de la DSVSA

Specialiştii DSVSA Neamţ fac şi o serie de recomandări referitoare la măsuri cu rol preventive, ce trebuie aplicate de gospodarii care cresc porci. În acest sens nu este indicat să se intre în adăposturi cu încălţămintea şi hainele cu care au umblat pe stradă, să decontamineze încălţămintea la intrarea din stradă în curte şi mai ales în coteţe. Este indicat să se cumpere Virocid sau o pungă cu sodă causticăde 500 grame, care să fie turnată într-o găleată şi apoi cu aceasta să fie umezite paiele dintr-un sac. Picioarele trebuie în permanenţă curăţate pe aceste paie. Gospodarii sînt sfătuiţi să nu hrănească porcii cu resturi alimentare: lături sau spălătură provenită de la carnea de porc gătită în familie. În cazul în care există vînători în familie nu trebuie date porcilor domestici apa provenită din spălarea cărnii sau resturi de carne de porc de mistreţ. Nu trebuie scoase scroafele sau vierii din gospodărie în scopul montei cu animale din altă gospodărie. Nu este indicat să fie cumpăraţi purcei din locuri necunoscute fără a fi indentificaţi, prin crotalie şi fără certificate sanitar- veterinare de sănătate, eliberate de medicul veterinar din localitate. Nu este indicat să fie folosită în hrana animalelor iarba culeasă de pe cîmp, pentru că aceasta ar putea fi contaminată de porci mistreţi bolnavi. Nu trebuie să se permită unor persoane străine să intre în gospodărie, pentru că ar putea fi purtătoare de virus. Nu trebuie să fie sacrificaţi preventiv porcii, pentru că în cazul în care sînt purtători de virus de pestă porcină africană, chiar ţinuţi în congelator virusul se păstrează atît în carne, cît şi în untură. Medicul Sorin Ulea, directorul DSVSA Neamţ, a precizat că, după 45 de zile se vor recolta din nou probe de sînge de la toţi porcii din localităţile zonei de protecţie şi din cele ale zonei de supraveghere: „Dacă în acest timp nu mai apar alte focare, îl putem închide pe cel apărut la Crăcăoani, după ce vom lua probe de sînge de la toţi porcii“.

Advertisement








Trending