Contactează-ne

Eveniment

Neamţ: Note fictive şi absenţe “necontorizate”. Profesori condamnaţi cu suspendare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Mai mulţi profesori de la un liceu din judeţul Neamţ au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare, fiind bănuiţi că modificau note în catalog şi nu notau absenţele elevilor, conform www.gandul.info. O profesoară a spus în instanţă că a notat prezenţele, dar notiţele au fost distruse de şoareci. Decizia nu este definitivă. Printr-o sentinţă pronunţată de Judecătoria Roman, 12 profesori de la Liceul „Ion Ionescu de la Brad” din judeţul Neamţ au fost condamnaţi la un an şi trei luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual în formă continuată, după ce au trecut în cataloage note fictive şi nu au semnalat toate absenţele unor elevi de la seral. În acelaşi dosar a mai fost condamnată şi secretara liceului, care a semnat o cerere în numele unei eleve.

Vom reveni.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Eveniment

Nu doar hoţia ne omoară, şi prostia poate fi fatală. Aparatul de testare… zace

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Zilele trecute am publicat şi comentat o imagine în care un lider politic nemţean căra pe nişte scări un aparat de testare pentru suspecţii de infectare cu COVID 19. Şi am zis că e total nepotrivit, în astfel de momente, să îţi faci astfel imagine, pe post de salahor de ocazie. Că e penibil.

E ca şi cum, într-un război convenţional, un general, în loc să pregătească ofensiva aplecat asupra hărţilor în cortul Statului Major, s-ar fotografia la popotă punînd sare în ciorba infanteriştilor. Şi s-ar aştepta să câştige războiul cu astfel de poze. Unii m-au acuzat că nu înţeleg importanţa gestului, mai ales cu trimitere la achiziţionarea aparatului de testare.

Speram să aibă ei dreptate, dar azi am primit, măcar şi neoficial, un răspuns la întrebarea: Când va fi aparatul operaţional? Răspunsul primit m-a năucit: cel mai optimist termen e de o săptămână şi ceva, cel mai probabil de două săptămâni, cel mai pesimist de trei săptămâni şi.

De ce? Pentru că aparatul trebuie omologat de nişte specialişti de la Bucureşti, la Institutul “Matei Balş“, acolo unde trebuie instruit şi personalul care trebuie să lucreze cu aparatul în cauză. Aşadar, în acest moment, după poze care au invadat Facebook-ul în care am văzut cum era cărat în grabă aparatul pe scări, el stă… şi se umple de praf.

Peste câteva săptămâni poate va putea fi folosit. Şi atunci ce atâta grabă în a ne poza cum ne rupem cârca să-l urcăm pe scări? Tot nu e penibilul evident? Sigur, nu sunt vreun specialist şi nici nu am pozat în aşa ceva, dar întreb în calitate de posesor măcar al unui neuron funcţional: de ce nu a fost trimis personalul la instruire cu ceva timp în urmă dacă tot exista intenţia achiziţionării unui astfel de aparat?

De ce nu am cerut/pregătit proceduri care să permită achiziţionarea unui aparat, ”gata omologat”? Adică, simplu vorbind, de ce nu i-am întrebat pe cei de la Balş care e aparatul agreat de voi, că pe ăla îl cumpărăm şi dăm drumul la testare cât mai repede, nu mai stăm să pierdem timpul cu proceduri birocratice. În timp ce ofertam, cumpăram şi căram agregatul, şcoleam şi personalul. Şi azi făceam deja teste. Aşa? Cu ce ne-am ales?

Nu e normal să mă întreb dacă nu cumva respectivul aparat va rămâne doar o piesă de recuzită într-o scenetă proastă cu nişte politicieni care vânează doar imagine? Banii daţi pe el, apropos poate se face o informare oficială cu suma plătită, să ştie şi prostimea, nu puteau fi folosiţi azi mai degrabă pe echipamente de protecţie şi medicamente, dacă tot va mai sta praful pe el câteva săptămâni?

Sunt întrebări consider mai mult decât legitime. Iar un război se câştigă dacă liderii ştiu cum să folosească optim resursele de care dispun, nu dacă, în plin bombardament inamic, ei îşi cumpără tichie de mărgăritar şi se fotografiază cu ea.

Citește știrea

Eveniment

Neamţ: Proastă afacere! 47 de sticle cu spirt au „costat“ 100 de milioane

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ oamenii legii au făcut verificări la peste 200 de comercianţi ■ au găsit la raft alcool sanitar fără acte şi au aplicat o amendă de 10.000 de lei ■

Poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice au efectuat verificări la un număr 221 de societăţi şi persoane fizice autorizate, au fost constatate numeroase nereguli, fiind aplicate amenzi ce au totalizat 282.000 lei.

Una din cele mai mari sancţiuni a fost aplicată unui comerciant care vindea spirt medicinal, pentru care nu avea acte de provenienţă, el trebuind să scoată din buzunar 100 de milioane de lei vechi.

„La data de 22 martie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au descoperit la sediul unei societăţi comerciale din Girov, 47 de sticle de alcool sanitar, expuse spre vînzare. Întrucît reprezentantul societăţii nu deţinea documente legale de provenienţă pentru produsele comercializate, întreaga cantitate de alcool sanitar a fost ridicată, în vederea confiscării.

De asemenea, acesta a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 10.000 lei, în conformitate cu Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite“, conform unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ.

Anchetatorii au început verificările de acest fel încă din momentul intrării în vigoare a Ordonanţei Militare nr. 1. Misiunile au ca scop prevenirea şi combaterea activităţilor comerciale ilegale comise de către operatorii economici şi persoanele fizice pe fondul stării de urgenţă actuale, urmărindu-se atît activităţile comerciale cu produse alimentare şi alte produse de strictă necesitate, cît şi cele cu produse din categoria dispozitivelor de protecţie sau medicale.

Totodată, verificările poliţiştilor au vizat situaţiile de majorare artificială a preţurilor, profitînd de contextul actual şi modul de respectare de către agenţii economici a dispoziţiilor prevăzute la art. 1 şi 2 din Ordonanţa Militară nr. 1/17.03.2020.

În acest context, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice au efectuat verificări privind respectarea prevederilor impuse la 221 de societăţi comerciale şi persoane fizice autorizate, fiind organizate cu precădere şi acţiuni de monitorizare a acestora.

În urma neregulilor constatate anchetatorii au aplicat 60 de sanctiuni contravenţionale. În cadrul activităţilor desfăşurate au fost ridicate, în vederea confiscării, produse în valoare de peste 12.000 de lei, pentru care comercianţii nu au putut prezenta documente de provenienţă, încălcîndu-se astfel prevederile legislaţiei în vigoare.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Ultraj la un poliţist, 2,9 ani de detenţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul a ieşit la plimbare cu maşina, deşi era băut şi a provocat un accident ■ în momentul reţinerii a lovit un poliţist ■ a ajuns în arest la domiciliu, dar în scurt timp a recidivat, fiind arestat ■

Un pietrean în vîrstă de 29 de ani, care a ieşit la plimbare cu maşina deşi era băut apoi a ultragiat un poliţist care i-a ieşit în drum a fost condamnat cu executare de către magistraţii din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ.

Preda Andrei a primit 2 ani şi 9 luni de închisoare şi a fost obligat să-i achite omului legii pe care l-a lovit daune în valoare de 3.000 de lei.

Poliţistul a cerut mai mult, dar restul pretenţiilor au fost respinse de judecători. Inculpatul mai este bun de plată cu suma de 2.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Decizia instanţei de fond nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău.

Preda a ajuns în arest la domiciliu pe 1 aprilie anul trecut, după ce a condus băut şi a ultragiat un poliţist. Necazul nu i s-a tras de la faptul că a provocat un accident, ci pentru că i-a înjurat şi ameninţat pe poliţiştii veniţi la faţa locului. Cînd oamenii legii au vrut să-l imobilizeze, i-a aplicat unuia dintre ei un picior în faţă.

Din acest motiv a fost reţinut pentru 24 de ore, ulterior fiind în arest la domiciliu. Faptele au avut loc în noaptea de 30 martie 2019, în jurul orei 23.30, cînd s-a petrecut un accident rutier în Piatra Neamţ, la intersecţia străzilor Lămîiţei cu Progresului, un autoturism fiind avariat.

Din acest motiv, cei prezenţi la faţa locului au sunat la numărul unic de urgenţă 112 şi au solicitat sprijinul oamenilor legii. La locul indicat a venit o patrulă din cadrul Poliţiei Piatra Neamţ, care l-a şi găsit pe şofer, dar la un moment dat acesta a încercat să dispară. Cercetările ulterioare au şi stabilit de ce a încercat să fugă, pietreanul fiind sub influenţa băuturilor alcoolice.

A fost găsit în scurt timp, dar oamenii legii au avut de a face cu un individ total necooperant, care a refuzat să se legitimeze. Apoi i-a înjurat şi ameninţat pe poliţiştii care efactuau cercetarea la faţa locului. Avînd în vedere toate aceste considerente, anchetatorii au decis să-l ducă la o autospecială de poliţie pentru a-l audia la sediu. Atunci Andrei Preda a devinit agresiv, fiind încătuşat, iar cînd a fost urcat în dubă a lovit un lucrător de poliţie cu piciorul în faţă.

Agentul a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 2-3 zile de îngrijiri medicale. Nu s-a potolit, a fost prins din nou în culpă şi a fost arestat preventiv. Măsura „detenţiei acasă“ nu i-a priit, ieşind cu maşina la plimbare, din nou băut şi fără permis. S-a întîmplat pe 21 februarie, cînd poliţiştii au intervenit la un accident de circulaţie soldat cu pagube materiale.

Cercetările au stabilit că, în timp ce un bărbat de 29 de ani, conducea un autoturism pe strada Gheorghe Asachi, pe fondul consumului de alcool, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, intrînd într-un imobil. A fost testat alcoolscopic, iar rezultatul a fost de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat. În urma verificărilor s-a aflat că avea suspendat dreptul de a conduce vehicule, iar cel în cauză se afla sub măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Pentru acuzele de conducerea unui vehicul fără permis şi sub influenţa alcoolului a fost dus la instanţa de judecată cu propunere de arestare preventivă, care a fost însuşită de judecători. „Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, avînd ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul Preda Andrei.

Dispune arestarea preventivă a inculpatului Preda Andrei, cercetat în dosarul 938/P/2020 al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ, pentru săvîrşirea infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, în concurs formal şi în stare de recidivă pentru o perioadă de 30 zile“, conform instanţei.

Citește știrea

Trending