Contactează-ne

Prima pagină

Neamţ: Ne plouă pînă spre jumătatea lui Cireşar

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ codurile colorate şi informările de vreme rea se ţin lanţ ■ prognoza prevede precipitaţii cel puţin pînă la jumătatea lunii iunie ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Ne-am fi aşteptat să scăpăm măcar de codurile de vreme rea şi să rămînem doar cu informările, dar nu a fost aşa. Avertizarea cod portocaliu de ploi abundente şi instabilitate atmosferică accentuată a fost prelungită pînă marţi, 4 iunie, la ora 21. Meteorologii au anunţat că în Moldova, precum şi în nord-estul Munteniei va ploua abundent şi torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apa ce vor depăşi 40…50 l/mp şi izolat 60…80 l/mp. Aversele vor fi însoţite de descărcari electrice, intensificări ale vîntului, vijelii şi grindină. De la finele acestei atenţionări şi pînă joi, 6 iunie, la ora 23, este în vigoare o informare meteorologică, care anunţă manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi cantităţi de apă însemnate. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în toate regiunile. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vîntului, vijelii şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15…25 l/mp, iar pe arii restrînse 35…40 l/mp. Administraţia Naţională de Meteorologie a publicat şi estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 3 – 16 iunie 2019, pentru Moldova. Se anunţă valori termice în creştere, dar nu scăpăm de instabilitate. „Pînă în data de 8 iunie, valorile termice diurne vor fi în creştere de la medii de 24…25 de grade, la medii de 28 de grade. În intervalul 8 -11 iunie, nu vor exista variaţii semnificative ale maximelor termice, media acestora urmînd a fi de 28…29 de grade. Apoi, pînî la sfîrşitul intervalului, valorile diurne vor fi în scadere uşoară spre medii de 27 de grade. Temperaturile minime vor avea variaţii uşoare pe tot parcursul intervalului, iar media acestora va fi în general de 15…16 grade. Vor fi averse aproape în fiecare zi, mai importante cantitativ la începutul intervalului şi în intervalul 7-10 iunie“, conform ANM. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sînt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sînt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor. Aşa stînd lucrurile, trebuie spus că astăzi, 5 iunie, zărim soarele, dar vor fi şi episoade cu ploaie. Va fi sensibil mai cald, pînă la 22 de grade. După lăsarea întunericului va fi senin şi o minimă de vreo 14 grade. Mai cald va fi joi, 6 iunie, cînd din nou perioadele cu ploaie vor alterna cu cele cu precipitaţii în aversă, posibil furtuni. Se face mai cald ziua, pînă la 23 de grade. Noaptea nu mai plouă, iar minima va fi de 14 grade. Vineri, 7 iunie, nu se schimbă nimic în aspectul vremii, soare, ploi, valori termice diurne de 25 de grade, iar noaptea precipitaţiile se opresc şi se vor înregistra 15 grade.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Iluminat festiv şi cadouri de Moş Nicolae, la Tîrg

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ copiii s-au întîlnit la Casa Culturii cu moşul cel darnic, după un spectacol ■ la finalul evenimentului s-au aprins oficial luminiţele de sărbătoare în Orăşelul Copiilor ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Primăria Tîrgu Neamţ a pregătit, ca în fiecare an, momente plăcute copiilor din localitate, în numele Sfîntului Nicolae. În după-amiaza zilei de 6 decembrie, cei mici au fost invitaţi la Casa Culturii la un spectacol interactiv, cu personaje amuzante, apoi pe scenă a urcat Moş Nicolae, care le-a împărţit surprize dulci. La finalul manifestării, toţi cei din sala de spectacole au ieşit în parcul din vecinătate, pentru momentul aprinderii luminiţelor de sărbătoare. Aici se amenajează în fiecare iarnă Orăşelul Copiilor, instalaţiile luminoase conferind locului un aspect feeric după lăsarea întunericului, chiar dacă zăpada se lasă aşteptată. Şi pe cele două bulevarde care traversează centrul s-a dat startul iluminatului festiv, astfel că în urbea de sub Cetate se face deja simţită atmosfera Sărbătorilor de iarnă. De altfel, tîrgnemţenii au putut asculta duminică, 8 decembrie, primele colinde, la Festivalul Corurilor parohiale Lumina lui Hristos, cu intrare liberă. Pe scena Casei Culturii cu evoluat Corul Kir Neonil al Paraclisului Spitalului Sfîntul Dimitrie Tîrgu Neamţ, Corul Parohiei Sfîntul Ilie Tîrgu Neamţ, Corul Parohiei Sfinţii Voievozi Tîrgu Neamţ, Corul catehetic Copii ai aceluiaşi Dumnezeu al parohiei Boiştea, Corul Parohiei Sfîntul Spiridon Tîrgu Neamţ, Corul de copii al Parohiei Rădeni, Corul Vestitorii Bucuriei al Filialei Tîrgu Neamţ a Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români, Corala preoţească Păstorul cel Bun a ProtopopiatuluiTîrgu Neamţ. Programul Casei Culturii pentru decembrie va continua sub semnul Sărbătorilor de iarnă, dar se vor derula şi alte activităţi organizate de diferite instituţii şi asociaţii. Pe 13 decembrie va fi Şezătoare la bădiţa Creangă, în cadrul Zilelor Ion Creangă, pentru ca în următoare zi să aibă loc o serbare de sfîrşit de an prezentată de Clubul Copiilor şi Elevilor Tîrgu Neamţ şi un spectacol caritabil prezentat de Asociaţia Magia Copilăriei şi Alex Dance Club Tîrgu Neamţ. Între 16 şi 20 decembrie, sala de spectacole va găzdui serbări ale şcolilor şi grădiniţelor, iar pe 17 decembrie, locuitorii din zonă sînt invitaţi la un concert de colinde al renumitei corale Armonia din Constanţa. Pe 19 decembrie, se va desfăşura spectacolul caritabil Din suflet pentru Crăciun, prezentat de Colegiul Tehnic Creangă, urmat de un spectacol de dansuri, muzică populară, de datini şi obiceiuri al Ansamblului Ozana. Pe 22 decembrie, copiii sînt invitaţi să se întîlnească cu Moş Crăciun, cu prilejul unor manifestări ale Detaşamentului de Pompieri al trupei Andirino Iaşi. Luna se va încheia cu un spectacol la trecerea dintre ani, pentru Revelion 2020, în piaţa Adormirea Maicii Domnului. Vor cînta Anişoara Puică, din Republica Moldova şi Yarina Cozma, evenimentul culminînd cu un foc de artificii.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Eveniment

Neamţ: A “împuşcat” din greşeală poarta unui vecin, a fost achitat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ secretarul Primăriei Zăneşti a fost acuzat de uz de armă fără drept ■ Judecătoria Piatra Neamţ a decis că este nevinovat ■ instanţa i-a restituit toate armele, dar trebuie să le predea deoarece i-a fost anulat dreptul de a le mai deţine ■ funcţionarul a mînuit greşit o puşcă, aceasta s-a descărcat accidental, iar glonţul a ajuns în poarta unui vecin ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Un incident armat care a avut loc în Zăneşti, în luna martie a anului trecut, i-a adus acuze penale secretarului primăriei din localitatea menţionată.

Cezar Georgel Ciubotaru a fost cercetat penal şi trimis în judecată pentru săvîrşirea infracţiunii de uz de armă fără drept.

Dosarul a ajuns la Judecătoria Piatra Neamţ la jumătatea lunii mai a anului în curs, procesul s-a încheiat recent iar instanţa de judecată l-a găsit nevinovat pe secretatul Primăriei Zăneşti, pe care l-a exonerat de răspundere penală.

„În baza art.396 alin.5 Cod procedură penală raportat la art.16 alin.1 lit. b) teza I Cod procedură penală achită pe inculpatul Ciubotaru Cezar-Georgel, (…) pentru săvîrşirea infracţiunii de uz de arma letală, fără drept, prevăzuta de art. 343 alin. 1 Cod penal, întrucît fapta nu este prevăzuta de legea penală.

În baza art.404 alin.4 lit.d) Cod procedură penală raportat la art.. 108 lit. d) C.pen. si art. 112 alin. (1) lit. b) din Codul penal, dispune restituirea către inculpat a armei de vînătoare semiautomată cu ţeava lisă, marca Beretta, cal. 12, seria N60509E C02864F, 37 cartuşe cu alice, diferite mărci, depusă la Camera de corpuri delicte a Poliţiei Neamţ, conform dovezii seria H nr. 0246479 din 07.05.2018, precum şi a armei de vînătoare tip carabină, cu ţeava ghintuită, marca Brno, cal. 243 WIN, seria C08327 şi a pistolului neletal de autoapărare, marca Rohn, cal. 9 mm., seria AG 0727986 şi a 37 cartuşe cal 12, diferite mărci, 5 cartuşe cu glonţ, cval. 243 WIN, 6 tuburi cartuş 243 Win trase experimental şi 5 tuburi cartuş 9 mm trase experimental, acestea urmînd a fi predate în custodia unui armurier autorizat, ca urmare a anulării dreptului de deţinere, port şi folosire arme al inculpatului, măsură decisă la data de 12.03.2018“, conform instanţei.

Decizia Judecătoriei Piatra Neamţ nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău.

Incidentul în urma căruia secretarul Primăriei Zăneşti s-a ales cu acuze penale a avut loc la începutul lunii martie 2018 cînd, din greşeală şi neatenţie, una din armele pe care le deţinea legal s-a descărcat iar glonţul a ajuns în poarta unui vecin.

Pe 10 martie incidentul a ajuns la urechile oamenilor legii, iar cercetările efectuate în cauză au stabilit că în acea zi inculpatul urma să plece la un poligon pentru a-şi testa arsenalul deţinut cu acte-n regulă.

Numai că nu a respectat cu stricteţe toate regulile care se impun în astfel de cazuri şi a vrut să plece de acasă cu armele încărcate.

În momentul în care le-a mînuit pentru a le pune în portbagajul maşinii una s-a descărcat accidental, iar glonţul a ajuns în poarta vecinului. Din fericire, incidentul nu s-a lăsat cu victime.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Eveniment

Neamţ: Arestare la domiciliu pentru contrabandişti de ţigări

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ procurorii DIICOT au solicitat măsura pentru trei dintre acuzaţi ■ judecătorii i-au plasat în arest la domiciliu pe toţi patru ■ pentru prinderea lor au avut loc 11 percheziţii şi au s-au găsit peste 60.000 de ţigări, alcool, cannabis, laptopuri, un pistol şi bani ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Cei patru arestaţi în dosarul contrabandei de ţigări au scăpat de cătuşe şi au devenit arestaţi casnici.

Procurorii au vrut o măsură preventivă mai blîndă numai pentru trei dintre inculpaţi şi au intenţionat ca pe unul din ei, Ciubotaru Vasile Ovidiu, să-l păstreze după gratii.

Instanţa de la Tribunalul Neamţ i-a trimis pe toţi patru acasă, astfel că alături de Ciubotaru au beneficiat de clemenţă şi Gaşper Viorel, Lefter Liviu Gheorghe şi Stratulat Ion. Măsura este valabilă 30 de zile, de la data punerii în executare.

Totul a început pe 8 octombrie, cînd procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ, împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat 11 percheziţii.

Cele mai multe, 10, au avut loc în Neamţ, iar alta în Harghita. Cauza a vizat destructurarea unui grup infracţional, specializat în contrabandă.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă ca, în cursul anului 2019, pe raza municipiul Piatra Neamţ a fost constituit un grup infracţional organizat, ai cărui membrii au acţionat, în mod coordonat, în ceea ce priveşte achiziţionarea unor cantităţi importante de ţigarete provenind din contrabandă, pe care le-au depozitat şi comercializat către diverşi cumpărători, în principal pe raza judetului Neamţ“, conform unui comunicat al DIICOT

 

Anchetatorii au stabilit şi modul de operare al grupării: „Membrii grupării infracţionale îşi desfăşurau activitatea pe două paliere, respectiv cel privind achiziţionarea ţigaretelor de contrabandă, urmată de vînzarea «en-gross» către clienţi de încredere, în baza unor relaţii anterioare sau pe care membrii grupului le-au dezvoltat pe măsură ce a devenit notoriu ca aceştia comercializează astfel de bunuri, precum şi un palier privind vînzarea directă către public în zona Pieţei Centrale din Piatra Neamţ, şi în Piaţa 8 Martie“.

Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare, au fost identificate şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 62.000 de ţigarete, 7 litri de alcool şi 5 grame de substanţă vegetală verde-olive, cu aspect de cannabis, 31 de telefoane mobile, 11.000 de lei, 2.300 de euro şi 80 de lire, 2 laptopuri, un grinder, un pistol tip airsoft şi mai multe înscrisuri.

S-a dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore faţă de 7 inculpaţi, cu vîrste cuprinse între 21 şi 53 de ani. Numai patru au fost arestaţi atunci.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Trending