Publicitate

■ pînă la finele săptămînii sînt condiţii termice mai blînde ■ se aşteaptă maxime de pînă la 5 grade în zona noastră ■ spre finele intervalului va fi mai rece ■

Vremea devine prietenoasă de la jumătatea lunii ianuarie, iar momentan am scăpat şi de ger şi de ninsori. Meteorologii anunţă timp bun şi am putea avea chiar şi minime nocturne pozitive. Aşa rezultă din estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 14 – 27 ianuarie, pentru regiunea Moldova. „Temperatura aerului va avea o evoluţie oscilantă. Astfel, media maximelor va scădea pe 15 ianuarie, pînă spre -1 grad, apoi va creşte spre 5 grade pe 18 ianuarie. În intervalul 19 – 22 ianuarie, valorile termice diurne vor scădea treptat pînă la o medie a maximelor de -2 grade, iar ulterior, pînă la finalul celor două săptămîni, se estimează o creştere, spre 1…2 grade. Temperaturile minime vor avea o evoluţie similară cu cea a maximelor şi vor fi, în medie, sub 0 grade pe toată durata de prognoză, cele mai reci dimineţi fiind cele din 16 şi 23 ianurie, cînd media valorilor termice minime va fi de -7…-6 grade. Precipitaţii slabe cantitativ, se vor semnala cu caracter temporar îndeosebi în timpul celei de-a doua săptămîni“, conform ANM. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sînt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sînt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor. Trebuie spus că ninsoarea care a venit noaptea, ca hoţii, pe 14 ianuarie, a făcut ca marţi, în zori, stratul de nea să fie consistent în tot judeţul. Metorologii au măsurat 14 centimetri la Tîrgu Neamţ, iar la Piatra Neamţ şi Roman stratul de zăpadă măsoară acum 20 de centimetri. Pe crestele montane, pe Toaca, sînt 79 de centimetri de nea. Pe 16 ianuarie, soarele îşi face simţită prezenţa şi aduce valori termice pozitive, astfel că la amiază, în reşedinţa de judeţ sînt anunţate 3 grade cu plus. Noaptea cerul va fi acoperit şi se va înregistra o minimă de -5 grade. Şi mai bune vor fi condiţiile meteo joi, 17 ianuarie, cînd meteorologii spun că în zona noastră mercurul din termometre saltă voiniceşte pînă la valoare de 5 grade. Şi după lăsarea întunericului va fi vreme mai blîndă, astfel că pe fondul unui cer variabil minima va fi la pragul îngheţului, -1 grad. La fel se menţin condiţiile şi vineri, 18 ianuarie, soare şi 5 grade peste zi şi cam -1 grad după lăsarea întunericului. De sîmbătă, 19 ianuarie, norii se regrupează în zona noastră şi se face mai rece, iar maxima nu mai trece de 0 grade. Noaptea va fi senin cu cel mult -2 grade. Dacă prognoza se adevereşte de ninsori slabe am putea avea parte duminică, 20 ianuarie, la o maximă diurnă de 0 grade şi o minimă nocturnă de -4 grade.

E cod de vînt!

Avînd în vedere că judeţul nostru este şi pe 16 ianuarie, sub avertizare meteorologică de vînt puternic, mai ales în partea montană, poliţiştii recomandă turiştilor să nu se aventureze în zonele muntoase, să respecte indicaţiile oamenilor legii de la rutier şi ale jandarmilor montani, să poarte haine adecvate temperaturilor scăzute înregistrate în această perioadă. Inspectoratul de Poliţie al judeţului Neamţ recomandă populaţiei să evite deplasările pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă este absolut necesar să circule în zonele afectate, să se informeze în prealabil dacă pe traseul stabilit sînt drumuri blocate sau tronsoane cu trafic restricţionat pentru a evita riscul de înzăpezire. Înainte de plecare, asiguraţi-vă ca sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sînt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.