Contactează-ne

Eveniment

Neamţ: Mercur în grădină, specialişti în alertă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un pietrean care voia să pună gazon în curte, a dat de o substanţă necunoscută, probabil mercur ■ a reclamat incidentul, dar nimeni nu şi-a asumat competenţa ■ a fost luat în seamă abia cînd a sunat la 112 ■

Autorităţile nemţene au intrat în alertă miercuri, 5 iunie, după ce o substanţă necunoscută a fost descoperită în curtea unui pietrean. S-a întîmplat pe strada General N. Dăscălescu, cînd proprietarul a vrut să pună gazon. A dat de scurgerea suspectă şi, deşi s-a plimbat pe la mai multe instituţii unde a reclamat situaţia, nu a fost băgat în seamă. Abia cînd a sunat la numărul unic de urgenţă 112 s-au mişcat autorităţile, iar la faţa locului au venit inclusiv cei care iniţial şi-au declinat competenţa de soluţionare a cazului. „Am vrut iniţial să pun pămînt şi gazon şi am dat peste o ţeavă care era băgată ca armătura în beton. Cînd am săltat-o în sus, a început să curgă din ea. Era o ţeavă cît degetul de subţire, lungă de vreo 2 metri. Cît era în ea nu pot sa-mi dau seama, s-a mai scurs şi pe jos. Am colectat vreo 300 de grame într-un borcănel şi am pus-o pe site să văd ce este. Mi-au spus mulţi că este mercur. Noi aşa am cumpărat casa acum cinci ani. Nu am pus mîna pe substanţă, aveam mănuşi“, a declarat proprietarul casei. Înainte de a suna la 112, omul s-a adresat Poliţiei şi Gărzii de Mediu, dar ambele instituţii au spus că nu e de competenţa lor să preia cazul. Ulterior, acasă la pietrean s-au deplasat militarii din cadrul ISU Neamţ în cadrul unei misiune de cercetare CBRN (cercetare chimica, biologică, radiologică, nucleară şi substante explozive). La locul evenimentului s-a deplasat echipa CBRN, o autospecială de intervenţie, un container de căutare salvare şi o ambulanţă SMURD, fiind solicitată şi autospeciala CBRN de la ISU Iaşi. Au participat şi lucrători de la Poliţie, Garda de Mediu şi de la Agenţia de Protecţie a Mediului. Rămîne de văzut pînă la urmă dacă substanţa suspectă este sau nu mercur, un element otrăvitor, care are tendinţa de acumulare în corp în decursul timpului. Mercurul acţionează ca o neurotoxină, distrugînd ţesutul nervos şi cel cerebral, fiind o substanţă foarte periculoasă pentru sănătate. De asemenea, comerţul sau traficul de orice fel cu mercur este considerat infracţiune.

10 kg de mercur confiscate de la doi pietreni

În anul 2005, doi pietreni au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare şi au pierdut prin confiscare 10,5 kilograme de mercur după ce au fost prinşi în flagrant pe cînd încercau să vîndă marfa ilicită. Ion P. (46 de ani), şi Iosif I. (56 de ani) au primit cîte doi ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pentru comiterea infracţiunii de trafic cu substanţe toxice. Magistraţii nemţeni au reţinut în sarcina celor doi inculpaţi mai multe circumstanţe atenuante şi au dat dovadă de clemenţă, deoarece autorii se aflau la prima abatere, iar unul dintre ei era grav bolnav, avînd un implant cardiac. Acuzaţii au fost inculpaţi pentru că, în octombrie 2004, au fost prinşi în flagrant în timp ce încercau să vîndă peste 10 kilograme de mercur contra sumei de 5.000 de euro. Deşi cei doi erau convinşi că au găsit cumpărător, ei au dat peste un ofiţer sub acoperire. Acuzaţii au lucrat împreună la Fibrex, însă ulterior unul s-a pensionat. Ei au făcut rost de mercur, substanţă pe care au ţinut-o mai mult timp în boxa unuia. La o vreme, s-au decis să-l vîndă şi au încercat să găsească un cumpărător, anunţînd mai multe persoane din judeţ, dar şi din Harghita şi Covasna. Au găsit un potenţial „client“, care era dispus să plătească suma cerută, tranzacţia urmînd a avea loc în zona gării. Au venit în schimb anchetatorii care au găsit la inculpaţi o borsetă în care erau două recipiente de plastic, cu 10,2 kilograme de mercur. În timpul procesului, acuzaţii au susţinut că au găsit recipientul cu mercur sub un pod de peste rîul Cuiejdi, în timp ce-şi spălau covoarele şi s- au gîndit că nu fac nimic ilegal dacă îl vînd. Întreaga cantitate a fost confiscată şi lăsată în custodie la Chimcomplex Borzeşti.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Eveniment

Ucigaşul unui nemţean a fost (re)prins după evadare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ crima a avut loc în Italia, un romaşcan şi prietena lui din Bîrlad fiind ucişi de un albanez ■ acesta a fost condamnat la închisoare pe viaţă însă a reuşit să evadeze ■ a fost găsit abia după doi ani, pe 16 octombrie 2019 ■

Un albanez care în urmă cu cîţiva a executat în plină stradă, în Italia, un bărbat din Roman şi o tînără din Bîrlad, a fost prins de autorităţile străine pe 16 octombrie 2019. Pentru fapta sa, autorul a fost condamnat la închisoare pe viaţă înpeninsulă, însă a reuşit să evadeze din penitenciarul unde îşi executa pedeapsa. Autorităţile italiene l-au căutat continuu şi recent au dat de urma criminalului, în ţara sa. Execuţia românilor a avut loc la Torino, în urmă cu mai bine de un deceniu, în noaptea de 23/24 ianuarie 2008, conform stiridiaspora.ro, cînd cei doi au fost ucişi în plină stradă cu 13 gloanţe. Victime au fost Ramona Gabriela N., de 22 de ani, din Bîrlad şi Valerică D., de 37 de ani, din Roman. Femeia a fost ucisă de şase gloanţe, iar alte şapte l-au ciuruitpe nemţean. Atacatorul a fugit, dar anchetatorii au dat de urma lui, fiind vorba despre Tesilvan Bashaj, zis Tesi Basho. Se pare că totul ar fi plecat de la o prostituată, iar albanezul s-a luat de romaşcan. Tînăra din Bîrlad l-ar fi sunat pe albanez pentru a-i lua partea prietenului ei, însă bărbatul nu a putut ficalmat. A pornit în căutarea lor cu intenţia de a-i ucide, dar după o primă încercare ratată, cînd românii erau însoţiţi de alţi conaţionali, i-a găsit apoi pe stradă şi i-a executat în noaptea de 23/24 ianuarie 2008, la numai 15 metri de locuinţa tinerei. Forţele de ordine au ajuns imediat la locul crimei şi înainte de a deceda tînăra din Bîrlad a apucat să le spună poliţiştilor italieni cine este făptaşul. A fost căutat de autorităţile judiciare italiene care l-au depistat cîteva luni mai tîrziu, în Amsterdam. În urma procesului care a avut loc a fost găsit vinovat de dublul asasinat şi a fost condamnat la închisoare pe viaţă. În 2016 albanezul a reuşit să scape din închisoarea Rebibbia din Roma, alături de alţi trei compatrioţi, după o evadare spectaculoasă. Poliţia italiană, ajutată de Interpol, nu a renunţat la căutari, iar în urma unui pont trimis forţelor speciale albaneze Tesi Basho a fost localizat şi arestat în dimineaţa zilei de miercuri, 16 octombrie 2019. Procedurile de extrădare au fost demarate, iar ucigaşul va fi transferat în scurt timp în Peninsulă, pentru a-şi ispăşi pedeapsa.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Case improvizate într-o centrală termică şi un fost post de pază

Știre publicată în urmă cu

în data de

O razie a poliţiştilor locali din Piatra Neamţ, avînd ca „ţintă” cerşetorii” a dus la descoperirea a două locuinţe improvizate: una într-o centrală termică dezafectată şi una într-un fost post de pază. „Locatarii” au fost îndrumaţi către Centrul pentru persoane fără adăpost din Speranţa. „În data de 17.10.2019, între orele 06.00 – 22.00, polițiștii locali din cadrul Birourilor Ordine Publică 1 și 2 – Poliția Locală Piatra Neamț, împreună cu lucrători ai Direcției de Asistență Socială – Primăria Piatra Neamț, au organizat și desfășurat o acțiune specifică pe linia prevenirii și combaterii cerșetoriei și a faptelor antisociale. Cu această ocazie au fost aplicate 37 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 3.500 de lei. Doi minori, care apelau la mila publicului, au fost încredințați familiei, iar alte trei persoane, doi bărbați (C.C. – 51 de ani; M.O. – 30 de ani) și o femeie (M.Ț. – 35 de ani), depistați că își improvizaseră locuințe într-o centrală termică dezafectată de pe strada Grigore Ureche, respectiv în fostul post de pază de la Reconstrucția, au fost îndrumați către Centrul pentru persoane fără adăpost din cartierul Speranța”, au comunicat reprezentanţii Poliţiei Locale Piatra Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

UPDATE Neamţ: Gospodărie în flăcări. Bărbat mort în incendiu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pompierii nemţeni intervin în aceste momente, joi, 17 octombrie, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o gospodărie din Slobozia, în apropierea dispensarului din zonă. “Două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD de la Detașamentul Piatra Neamț intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu la o locuință, zona dispensarului, în Slobozia, oraș Roznov. La locul intervenției se află și SVSU Roznov cu autospeciala din dotare”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

UPDATE 1 – Incendiul este localizat. Acesta s-a manifestat în interiorul locuinței cu degajare mare de fum și gaze toxice. Se intervine pentru lichidare. Un bărbat de circa 55 ani este inconștient , posibil intoxicat cu fum. Acesta a fost scos din locuință de pompieri. Echipajul de paramedici de pe ambulanța SMURD EPA execută manevre de resuscitare. Ambulanța SMURD – TIM se deplasează la locul intervenției –sursa ISU Neamţ

UPDATE 2 – Din păcate, persoana a fost declarată decedată de către medicul de pe TIM – sursa ISU Neamţ

Citește știrea

Trending