Contactează-ne

Eveniment

Neamţ: Mama şi fiul morţi în accident trebuiau să-şi îngroape o rudă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ victimele care au decedat în accidentul de pe E85 veneau de la Roman ■ cumpăraseră ce era necesar pentru o înmormîntare în familie ■ în accident a mai murit un şofer din Bacău ■ bătrîna care a traversat aiurea strada şi a provocat nenorocirea este cercetată penal ■

Unul dintre cele mai grave accidente petrecute în Neamţ, în ultima vreme, a fost, fără discuţie, cel petrecut pe 22 noiembrie, la Traian, comuna Săbăoani, în care au decedat trei persoane.

Au sfîrşit un tînăr de 18 ani, mama de 38 de ani, ambii din satul Barticeşti, şi un băcăuan de 39 de ani. Din primele cercetări a rezultat faptul că, în timp ce un şofer din Bacău, conducea un autoturism, la intersecţia cu strada Muncii din Săbăoani, ar fi virat stînga pentru a evita accidentarea unei bătrîne de 80 de ani, din Săbăoani, ce traversa aiurea strada.

Prezenţa bătrînei într-o zonă aflată în cîmp, în afara satului Traian, la cîteva sute de metri de sensul giratoriu de la Castelul de Apă, a fost explicată de viceprimarul comunei Săbăoani, Iosif Antoci, care spune că octogenara venea de la Roman şi a coborît dintr-un microbuz.

Femeia a traversat neregulamentar E-85, în încercarea de a ajunge la drumul comunal care ducea spre Săbăoani, urmînd ca distanţa pînă în comună să o parcurgă, probabil, pe jos, dacă nu găsea vreo „ocazie“.

„Se pare că, din cauza vîrstei şi din cauza faptului că nu mai vedea atît de bine, bătrîna s-a angajat într-o traversare neregulamentară a drumului europeam, nereuşind să aprecieze viteza de deplasare a autoturismelor aflate în trafic, în zonă, şi aşa s-a produs nenorocirea.

Nu ştiu încă cine este bătrîna, dar ceea ce vă declar am aflat de la rudele şoferului de 39 de ani din Bacău, care sîmbătă, 23 noiembrie, s-au prezentat la Primăria Săbăoani, pentru a li se elibera certificatul de deces. Moartea bărbatului s-a produs pe raza comunei noastre şi legea prevede că autorităţile locale unde se petrece decesul sînt cele care eliberează şi certificatul de deces al persoanei respective. Prea multe nu am reuşit să aflăm despre acesta, ţinînd cont de faptul că rudele băcăuanului erau afectate de tragedie“, ne-a precizat viceprimarul de la Săbăoani, Iosif Antoci.

Viceprimarul de la Boteşti, Leopold Antal, ne-a vorbit despre dimensiunea tragediei petrecute la Traian.

„În nenorocirea de la Traian au murit doi consăteni. Este vorba despre un tînăr de 18 ani, care se afla la volanul maşinii, întorcîndu-se de la Roman. În maşină era şi mama sa. Amîndoi fuseseră la Roman, unde făcuseră cumpărături pentru înmormîntarea bunicului femeii, care a avut loc sîmbătă, pe 23 noiembrie. Familia aceasta de oameni gospodari este greu încercată. Doamna lucra la TRW la Roman. Luni, probabil, familia va ridica de la morgă cele două cadavre, pentru a le înmormînta. Nu ştim cînd va avea loc înmormîntarea. Poate marţi sau miercuri. Am discutat cu doamna primar şi ne-am decis să convocăm luni, 25 noiembrie, Consiliul Local Boteşti, pentru a putea acorda oamenilor un ajutor de urgenţă ca să-i înmormînteze pe cei doi. Credem că, în asemenea situaţii, comunitatea trebuie să fie solidară. De altfel, vineri, 22 noiembrie, în jurul orei 20, a avut loc la Nisiporeşti şi o altă tragedie: explozia unei butelii de aragaz din care au rezultat persoane rănite, transferate de la Spitalul Roman, la un spital din Iaşi, cu arsuri la mîini şi pe corp. În toate aceste situaţii va trebui să vedem cum putem ajuta“, a declarat viceprimarul Leopold Antal.

Ancheta poliţiştilor

Poliţiştii, sub coordonarea Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman, continuă cercetarea în cazul accidentului de la Traian, sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de ucidere din culpă.

Surse din cadrul anchetei ne-au declarat că bătrîna de 80 de ani urmează a fi cercetată pentru ucidere din culpă, faptă pedepsită de articolul 192 din Codul Penal, cu închisoare de la 1 la 5 ani:

„Uciderea din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. Dacă prin fapta săvîrşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane limitele speciale ale pedepsei se majorează cu jumătate“.

În proces vor intra şi firmele la care erau asigurate maşinile implicate în accident, care vor trebui să plătească despăgubiri familiilor victimelor, ţinînd cont că, potrivit articolului 86 din Noul Cod Penal şi a Deciziei n.1/2016 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie „asiguratorul  RCA, BAAR sau Fondul de garantare al asiguraţilor va avea calitate procesuală, de parte responsabilă civilmente şi are obligaţia de a repara prejudicial cauzat prin infracţiune, în limitele stabilite prin contractual de asigurare şi prin dispoziţiile legale privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă. În aceste condiţii, în funcţie de rezultatele dosarului penal de ucidere din culpă, firmele de asigurare se vor îndrepta pentru recuperarea prejudiciului de la cel găsit vinovat de justiţie“.

Accidentul de vineri, s-a petrecut în jurul orei 12:00, în cele două maşini care s-au tamponat fiind trei persoane încarcerate. Din păcate, pentru cei doi şoferi nu s-a mai putut face nimic. O altă victimă, femeia de 38 de ani, a fost scoasă în viaţă din maşina făcută zob şi a fost transportată la spital în stare gravă. Eforturile medicilor nu au dat roade.

Primele concluzii au arătat că nenorocirea s-a datorat unei femei de 80 de ani care s-a angajat în traversarea străzii prin loc nepermis şi fără să se asigure.

„A reieşit că, în timp ce un bărbat de 39 de ani, din Bacău, care conducea un  autoturism pe DN 2 – E 85, din direcţia Suceava – Roman, la intersecţia cu strada Muncii din Săbăoani, ar fi virat stînga pentru a evita impactul cu o femeie de 80 de ani, din Săbăoani, care s-ar fi angajat în traversarea străzii prin loc nepermis, moment în care a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, a pătruns pe contrasens intrînd în coliziune cu un autoturism condus de un tînăr de 18 ani, din Barticeşti. În urma impactului a rezultat decesul ambilor conducători auto şi rănirea unei femei de 38 de ani, din Barticeşti, pasageră în autoturismul tînărului“,  declara Georgiana Moşu, purtător de cuvînt al Poliţiei Neamţ.

Cadrele medicale de la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman au făcut tot ce au putut pentru salvarea victimei, dar diagnosticul era unul rezervat, femeia fiind în stare de comă. În momentul în care i se făceau radiografii a intrat în stop cardio-respirator şi n-a mai răspuns manevrelor de resuscitare.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Elicopter solicitat pentru un turist accidentat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un botoşănean s-a accidentat pe Ceahlău, iar salvamontiştii n-au vrut să rişte, chemînd un aparat de zbor ■ „Mi-am dat seama că nu putea fi transportat cu targa specială, ar fi fost expus la frig vreme îndelungată, iar greutatea lui depăşea normele de transport“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ ■

Pentru transportul unui turist accidentat pe un traseu din masivul Ceahlău a fost necesară intervenţia unui elicopter SMURD.

Salvamont Neamţ a transmis că mai multe au fost considerentele pentru care s-a apelat la serviciile unui aparat de zbor, fiind vorba despre condiţiile meteo nefavorabile, starea rănitului şi constituţia fizică a acestuia.

Persoana accidentată, în vîrstă de 52 de ani, făcea parte dintr-un grup de trei persoane, din Botoşani, ajungînd la cabana Dochia. Plecarea au decis-o pentru data de 20 ianuarie 2020, urmînd traseul Lutul Roşu spre Izvorul Muntelui. La un moment dat, botoşăneanul de 52 de ani a căzut pe gheaţă, lovindu- se puternic de un bolovan.

Împreună cu însoţitorii săi, probabil din cauza durerilor, a decis că cel mai bine este să facă drum întors la cabană. „A fost vorba de un bărbat de 52 de ani, supraponderal, la vreo 130 de kilograme, poate chiar mai mult. Grupul lor a plecat de la Cabana Dochia spre Izvorul Muntelui pe Lutul Roşu, pe seară. Dar, din cauza lipsei precipitaţiilor muntele este acum o platoşă de gheaţă.

Victima a alunecat, a căzut şi s-a izbit de un bolovan cu partea dorsală. Din fericire, din grupul lor făcea parte un medic şi au luat cea mai bună decizie, întorcându-se la cabană. Era destul de rău, cu un traumatism toraco-lombar“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

După acordarea primul ajutor, s- a ajuns la concluzia că transportul cu o targă pe timp de noapte către baza muntelui, acolo unde ajung ambulanţele, este riscant atît pentru salvatorii montani, cît şi pentru victima politraumatizată, din cauza condiţiilor meteo, plus că ar fi durat vreo 6 ore.

Aşa s-a decis solitarea unui elicopter SMURD, pentru a doua zi. „Dimineaţă am reevaluat starea victimei, care nu mai putea ridica o mână şi nu putea sta în decubitus. Mi-am dat seama că nici nu putea fi transportat cu o targă specială, ar fi fost expus la frig vreme îndelungată, iar greutatea lui depăşea normele de transport, de 120 kilograme. Efectiv nu-l ajungeau chingile de la targă.

Dacă l-am fi coborît pe targă ar fi durat pe puţin şase ore“, a mai afirmat şeful Salvamont Neamţ. Conform reglementărilor de la nivel naţional, s-a luat legătura cu coordonatorul SMURD, un aparat de zbor fiind aprobat pentru a prelua rănitul de pe Ceahlău. Numai că, elicopterele de la Iaşi şi Tîrgu Mureş nu puteau decola din cauza ceţii, dar acest lucru s-a putut de la Braşov.

După un zbor de 45 de minute aparatul a aterizat lîngă cabana Dochia, iar pacientul a ajuns la o unitate sanitară braşoveană. „Dacă l-am fi coborît pe targă pînă la baza muntelui ar fi durat pe puţin şase ore“, a mai spus Raul Papalicef.

Despre misiunea din Ceahlău se mai arată şi în alt comunicat: „Echipajul elicopterului EC-135 nr. 343, compus din locotenent- comandor Mureşan Mihai, căpitan Giurgiu Ilie, medic Uiorean Mircea şi asistent medical Hopîrtean Viorica, a fost solicitat să intervină pentru salvarea unei persoane accidentate în Masivul Ceahlău, judeţul Neamţ.

Având în vedere afecţiunile victimei care nu permiteau expunerea îndelungată la frig, altitudinea ridicată, condiţiile meteorologice şi configuraţia terenului, soluţia optimă identificată pentru evacuarea rapidă şi în siguranţă fiind pe cale aeriană, cu ajutorul elicopterului. Persoana accidentată a fost preluată din zona Cabanei Dochia şi transportată la Braşov în vederea acordării îngrijirilor medicale care se impun“.

Raul Papalicej a mai adăugat faptul că turismul montan de week-end a luat o amploare deosebită în ultima perioadă de timp, iar locurile de cazare de la cabana Dochia sunt rezervate pînă la finalul lunii februarie. Iar pe Ceahlău se aşteaptă nenumăraţi turişti, mai ales că va fi o minivacanţă, ziua de 24 ianuarie fiind liberă prin lege.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Din cauza băuturii, “a uitat” că nu mai are permis

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat de 56 de ani, din Dragomireşti, care, după ce a consumat băuturi alcoolice, s-a urcat la volan deşi avea permisul suspendat, a fost prins recent de poliţiştii nemţeni.

“Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Piatra Neamț au depistat un bărbat din Dragomirești în timp ce conducea un autoturism sub influența băuturilor alcoolice și fără permis de conducere. La data de 20 ianuarie, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Piatra Neamț au depistat în trafic, pe strada Mihai Viteazu, un bărbat de 56 de ani, din Dragomirești, în timp ce conducea un autoturism, fiind sub influența băuturilor alcoolice și avînd dreptul de a conduce suspendat.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd o valoare de 0,37 mg/l alcool pur în aerul expirat. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Ţepari prin metoda “accidentul”, dibuiţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Oamenii legii din Neamţ au prins recent trei persoane care se specializaseră în înşelăciuni prin metoda “accidentul”. Cum se întîmplă de obicei, unul dintre ţepari era deja încarcerat în penitenciar.

“La data de 20 ianuarie, polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Piatra Neamț au probat activitatea infracțională a trei persoane cu vîrste cuprinse între 26 și 38 de ani, din Podoleni și Piatra Neamț, bănuite de comiterea infracțiunii de înșelăciune prin metoda ”Accidentul”.

Investigațiile au relevat faptul că, în perioada 6 februarie – 5 martie 2019, cei în cauză ar fi săvârșit 21 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ’’Accidentul’’, fiind bănuiți că   s-ar fi deplasat la persoane domiciliate pe raza municipiului Piatra Neamț și a altor localități limitrofe, de unde ar fi ridicat diferite sume de bani. Anterior, persoanele vătămate au fost contactate telefonic de către diferite persoane aflate în stare de deținere, încarcerate în alte cauze, care prin atribuirea unor calități mincinoase, le-ar fi indus în eroare, invocînd faptul că un membru al familiei a fost implicat într-un accident rutier. În continuarea conversației telefonice, persoanelor vătămate le-au fost pretinse  sume de bani în vederea diminuării consecințelor legale sau medicale ale evenimentului.

Astfel, în baza unei înţelegeri avută în prealabil cu persoanele încarcerate, un bărbat de 38 de ani, din Piatra Neamț ar fi furnizat unei femei de 33 de ani, din Piatra Neamț, adresele persoanelor vătămate, de unde ar fi ridicat sumele de bani solicitate, fiind însoțită de un tînăr de 26 de ani, din Podoleni.

În vederea documentării activității infracționale, polițiștii Biroului de Ordine Publică Piatra Neamț au pus în aplicare un mandat de aducere privind femeia în cauză, iar în urma audierilor, față de aceasta a fost dispusă măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore.

Tînărul de 26 de ani este încarcerat în arestul I.P.J. Neamț, față de acesta fiind dispusă măsura arestului preventiv pentru 30 de zile, cercetat în altă cauză penală. Bărbatul de 38 de ani este încarcerat în Penitenciarul Vaslui, ca urmare a executării unei pedepse privative de libertate.

Polițiștii continuă cercetările în vederea documentării întregii activități infracționale și tragerii la răspundere penală a celor implicați”, au comunicat reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Trending