Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: La grădiniţe, primele înscrieri

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în perioada 20 mai - 7 iunie au fost reînscrişi 7314 copii, din 11.661 estimaţi a fi şcolarizaţi în anul şcolar viitor ■ a doua etapă de înscriere se va desfăşura între 24 iunie şi 27 iulie ■

Ministerul Educaţiei a emis către inspectoratele şcolare teritoriale o adresă prin care a stabilit calendarul de înscriere în grădiniţe. La conferinţa de presă a Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ de vineri 7 iunie, s-a precizat faptul că a fost întocmit şi un calendar al acestor înscrieri, care stipulează faptul că prima etapă de înscriere s-a desfăşurat între 20 mai şi 7 iunie, iar a doua etapă va avea loc între 24 iunie-26 iulie. Există în acest calendar şi o etapă de ajustări, care este programată între 29 iulie-30 august. În judeţul Neamţ au fost reînscrişi 7314 copii, din 11.661 de copii estimaţi a fi şcolarizaţi în anul şcolar 2019-2020. După prima etapă de înscriere, dintr-un total de 4347 de locuri s-au validat 2582 de cereri pînă la data de 6 iunie 2019. „În situaţia în care într-o unitate de învăţămînt numărul cererilor de înscriere a copiilor în învăţămîntul preşcolar, primite de la părinţi, este mai mare decît numărul de locuri libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale şi criterii de departajare specifice. Criteriile de departajare generale se referă la: existenţa unui document din care rezultă că un copil este orfan de ambii părinţi, provenind dintr-o casă de copii sau un centru de plasament familial. O altă situaţie este aceea în care există acte precum că un copil este orfan de un singur părinte. Un alt criteriu este acela din care rezultă că în unitatea de învăţămînt respectiovă copilul care se doreşte a fi înscris mai are un frate. Un alt criteriu general ţine de existenţa unui certificat medical de încadrare a copilului într-un grad de handicap“, a declarat inspectorul şcolar de specialitate, Rodica Vălean. Repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare, cumulate de către fiecare copil. Se repartizează la început copiii care îndeplinesc trei dintre criteriile generale, apoi cei care îndeplinesc două dintre criteriile generale şi la urmă copiii care îndeplinesc doar unul dintre criteriile generale. Criteriile specifice de departajare sînt elaborate de fiecare unitate şi sînt aprobate în Consiliul de Administraţie al şcolii coordonatoare, urmînd a fi avizate de Inspectoratul Şcolar. „Criteriile specifice nu pot fi discriminatorii şi nu pot include existenţa unor liste de preînscrieri, organizate în afara calendarului procesului de înscriere în învăţămîntul preşcolar“, se atrage atenţia directorilor de grădiniţe. Grădiniţele mai au obligaţia de a afişa, la loc vizibil, şi informaţii privind statutul grădiniţei, autorizaţia de funcţionare şi acreditarea din partea ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţămîntul Preuniversitar).

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Pompierii, zi de foc – intervenţii pentru a salva două persoane. Una căzută într-un pârâu cea de-a doua în fântână

Știre publicată în urmă cu

în data de

Două intervenţii majore în mai puţin de jumătate de oră pentru salvatorii nemţeni, luni, 10 august. În jurul orei 17.10 s-a dat alarma pentru salvarea unei persoane care a căzut de pe un pod într-un pârâu din satul Ţolici, comuna Petricani. La doar câteva minute distanţă a survenit o nouă solicitare de intervenţie pentru salvarea unei persoane blocată într-o fântână adâncă de 7 metri, în satul Dobreni, comuna Dobreni.

Vom reveni.

FOTO: generică

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Locuri rămase în licee şi şcoli profesionale

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la diverse licee din judeţ au rămas neocupate 80 de locuri ■ şcolile profesionale nu prea atrag pe elevi ■ în judeţ, mai sînt libere 242 de locuri la învăţămîntul profesional de stat şi 39 la învăţămîntul profesional dual ■

În cea de a treia etapă de admitere la liceu şi la şcolile profesionale, în judeţul Neamţ mai sînt încă neocupate 80 de locuri la prima „categorie“ şi 241 la îcealaltă.

Pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi la sediul şcolilor gimnaziale a fost publicată lista cu locurile libere. Conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţămîntul liceal de stat şi al Metodologiei de admitere în învăţămîntul profesional de stat, „Unităţile de învăţămînt la care există absolvenţi ai clasei a VIII-a nerepartizaţi în clasa a IX-a pînă la această dată, vor afişa listele cu locurile libere pentru etapa a III- a pe site-ul fiecărei şcoli şi la structurile subordonate.

Şi unităţile de învăţămînt, care au ofertă pentru învăţămîntul profesional de stat şi dual, vor fi obligate să afişeze lista locurilor libere pentru etapa a III- a, pe domenii de pregătire şi calificări profesionale, precum şi informaţiile privind înscrierea în această etapă. În intervalul 24 august şi pînă la începerea cursurilor noului an şcolar 2020-2021, Comisia Judeţeană de Admitere urmează a repartiza pe locurile rămase libere, candidaţii care după încheierea primelor două etape de admitere nu au fost repartizaţi în clasa a IX-a la nivel liceal, profesional şi profesional dual.

Repartizarea se va face în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere. Pentru candidaţii care nu au susţinut examenul de Evaluare Naţională , repartizarea se va face în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire a claselor V-VIII. Documentele se vor depune la Sediul Inspectoratului Şcolar din Piatra Neamţ, strada Lt. Drăghiescu nr.44, în perioada 24-31 august.

Agricultura şi industria, domenii neatractive

Studiind lista locurilor neocupate se constată că mai sînt libere la liceu cîte un loc pe ici pe colo. Cele mai multe au rămas la profilul agricol, la Liceul Ion Ionescu de la Brad Horia, unde mai există 19 locuri neocupate.

12 locuri libere sînt şi la Seminarul Teologic Ortodox din Vînători Neamţ, la profilul Telogie Ortodoxă şi alte 11 locuri, la aceeaşi unitate la profilul Patrimoniu cultural. În ceea ce priveşte învăţămîntul profesional au rămas libere 242 locuri la învăţămîntul de stat şi 39 la învăţămîntul profesional dual.

Cele mai multe locuri au rămas neocupate la Colegiul Danubiana din Roman la profilul Turism, alimentaţie publică, unde sînt neocupate 14 locuri. La liceul Tehnologic Vasile Sav din Roman sînt încă neocupate 20 de locuri pentru meseria de strungar şi cinci pentru electrician joasă tensiune.

Alte 12 locuri libere pot fi ocupate la Liceul Gheorghe Ruset Roznovanu din Roznov, pentru meseria zugrav, ipsosar. Şcoala Adjudeni are încă neocupate opt locuri de confecţioner şi nouă de lăcătuş mecanic. La învăţămîntul dual nu au fost încă ocupate 18 locuri în meseria de tîmplar universal. Alte 16 locuri aşteaptă să fie ocupate de cei care doresc să se pregătească în meseria de cofecţioner produse textile la Şcoala Oglinzi.

Cîte 11 locuri libere se găsesc la Liceul Nisiporeşti, în meseria de tîmplar universal şi tot atîtea în meseria de confecţioner preoduse textile. Şi la Şcoala Specială din Piatra Neamţ sînt încă neocupate nouă locuri de confecţioner.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: A ameninţat că se aruncă de la înălţime, dar a fost convins să renunţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat din Roman care ameninţa că se aruncă de la înălţime a fost convins de pompieri şi un prieten să renunţe la gestul sinucigaş, luni, 10 august.

“Ca urmare a unui apel la 112, din jurul orei 15.18, pompierii romașcani au fost solicitați să intervină pentru salvarea unei persoane care amenința că se aruncă de la înălţime. Trei echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Roman s-au deplasat la locul evenimentului cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare, o autospecială pentru lucru la înălțime și o ambulanță SMURD.

Un bărbat de 32 de ani a fost convins de un prieten și de locțiitorul comandantului Detașamentului Roman să coboare de pe schela unui bloc (de la nivelul etajului al treilea).

După ce a coborât, bărbatul a fost asistat de paramedici, refuzând transportul la spital”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending