Contactează-ne

Administrație

Neamţ: La Chintinici Fundătură, nesimţirea autorităţilor ia proporţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Zilele trecute am publicat un mesaj al unui cititor care ne atrăgea atenţia că un podeţ din Chintinici, Roznov, riscă să fie luat de ape ori de cîte ori plouă mai tare. Şi e singura cale de acces cu autoturismul pentru 49 de familii, dar, mai grav, şi pentru Salvare şi Pompieri. Prefectul de Neamţ a mers la faţa locului, l-a chemat şi pe primarul de Roznov şi a fost scos public un contract de finanţare pentru acel podeţ. Ei bine, ai zice că autorităţile locale din Roznov au învăţat lecţia, şi anume că ele trebuie să fie în slujba cetăţenilor şi să le rezolve problemele cît de urgent se poate. De unde?! Un nou mesaj, însoţit de o filmare, a venit recent pe adresa redacţiei Monitorul: “Bună ziua !!! Vreau să vă arăt ce se întîmplă tot aici la Roznov, Chintinici fund ! Această punte este singura cale de acces pietonală. Sîmbătă doamna prefect i-a spus domnului primar că trebuie pusă plasă de protecție urgent , dar pînă acum nu s-a întîmplat nimic! Un vecin a surprins nefericitul eveniment ! Puntea este aşa din 2016, primăria nu a găsit bani pînă acum pentru siguranța noastră!”, se spune în mesaj. Iar din imagini se vede cum un bărbat mai în etate scapă o bicicletă de pe punte. Din fericire el nu a căzut. Din nefericire, autorităţile locale nu au pus plase de protecţie. Poate că vom afla că există vreun contract semnat şi pentru aşa ceva. Dar repetăm ce am mai spus: hîrtiile nu ţin loc de poduri sau de plase de protecţie. Iar cînd am folosit termenul de nesimţire ne-am gîndit la lipsa de simţire. Pentru că nu putem să credem că la mijloc e doar vreun scandal cu iz politic. Chiar nu ne interesează deloc răfuielile între politicieni. Cînd autorităţile locale tolerează în comunităţile lor astfel de situaţii şi întîmplări nu e vorba de politică. Doar de nesimţire.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Gunoaiele, iar prilej de „patimi“ politice

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ trei proiecte, care au vizat managementul deşeurilor, au fost respinse în plenul şedinţei de Consiliu Judeţean ■ reprezentanta operatorului de salubritate, Iulia Havrici, a încercat să explice legislaţia în baza căreia s-a cerut scumpirea preţului la gunoi ■ consilierii liberali au respins cele trei proiecte de hotărîre pe această temă ■

De departe, cele mai dezbătute proiecte de hotărîre dintre cele 33 înscrise pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Neamţ din 28 ianuarie au fost cele trei vizînd problemele de gestionare a gunoiului şi modul de stabilire a preţului.

Ele au fost un nou motiv de dispută politică între consilierii liberali, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene şi vicepreşedintele aceleeeaşi instituţii, Ioan Asaftei.

Preşedintele de şedinţă, Ionel Arsene, a invitat pe reprezentanta SC Rossal, Iulia Havrici, director economic al operatorul de salubritate în mai multe zone ale judeţului, să explice cauza scumpirii tarifelor la salubritate.

„Tarifele au fost fundamentate în baza Ordonanţei 74 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje, apărută în 2018. O să mă întrebaţi cum s-a ajuns la preţul care se practică acum. Pînă acum se făcea protecţie socială pe seama agenţilor economici.

Explicaţia majorării substanţiale a preţurilor vine din diferenţa între numărul de locuitori luaţi în calcul la nivelul anului 2009, cînd a început implementarea proiectului de management al deşeurilor în Neamţ, dată la care au fost luaţi în calcul pentru zona 2 Roman 100.000 de locuitori, cînd în realitate ei sunt doar 50- 60.000 mii, situaţie care se repercutează direct în costuri.

La încheierea contractului, în 2017, se plătea 2,30 lei de persoană şi acum s-a ajuns la 10 lei în rural. În urban, în 2017, tariful era de 5 lei. La executarea contractului s-a constatat că populaţia era de 60.000 de locuitori în zona 2 de operare, faţă de 100.000 luată în calcul la întocmirea documentaţiei, cînd 40% erau venituri din materialele reciclabile valorificate: hîrtie, carton, peturi etc.

După 3 ani de operare am constatat că nu se pot obţine aceste venituri. Asta pentru că s-a făcut tarif separat pe deşeuri reciclabile“, a explicat Iulia Havrici.

Chestiunea gunoiului „nu trebuie jucată politic“

Încercarea consilierului Eduard Corduneanu, care a anunţat încă de la începutul şedinţei că nu va vota proiectele referitoare la stabilirea preţurilor la salubritate, pentru a nu intra în incompatibilitate, a iritat consilierii liberali, care au încercat să-l pună la punct, întrebîndu-l ce legătură are cu Rossalul şi determinîndu-l pe preşedintele Ionel Arsene să reamintească faptul că situaţia este în oglindă cu cea de la Piatra Neamţ, unde primarul liberal Dragoş Chitic a majorat taxele de salubritate şi a fost sprijinit de Consiliul Judeţean.

Tot preşedintele Ionel Arsene a reamintit consilierilor liberali faptul că, în luna ianuarie a acestui an, a mai fost convocată o şedinţă în care operatorii au explicat modul de alcătuire a preţurilor, şedinţă la care liberalii au fost reprezentaţi şi de consiliera Mihaela Isciuc.

Şeful CJ a cerut liberalilor să nu politizeze chestiunea tarifelor la salubritate. „Ne vom trezi că Guvernul României ne va notifica în urma unei notificări pe care şi el o va primi de la Uniunea Europeană; vom intra în infrigiment şi vom avea de plătit 100 şi ceva de milioane de lei, cheltuite pe proiectul de management al deşeurilor în Neamţ, dacă o jucăm politic. Eu nu vreau să plătesc pînă la pensie“, a spus Ionel Arsene, care a susţinut că atrage atenţia colegilor din Consiliul Judeţean, în calitatea sa de om informat şi de preşedinte al instituţiei.

În gîlceava generală a intervenit şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Asaftei, care a spus că la cetăţeni trebuie să ajungă informaţia corectă despre modul în care este tratată problema managementului deşeurilor în Consiliul Judeţean, ALDE opunîndu-se scumpirii tarifelor la gunoi, dar atrăgînd atenţia că, în fapt, votul dat în Consiliul Judeţean e unul pur formal.

După discuţii contradictorii, care au durat preţ de vreo 20 de minute, liderul consilierilor PNL, Florin Hopşa, a propus un amendament prin care a cerut diminuarea tarifelor la gunoi cu 20% , moment în care secretara judeţului, Daniela Soroceanu, a intervenit atrăgînd atenţia consilierilor că nu va contrasemna de legalitate. Amendamentul liberalilor a căzut la vot, fiind exprimate 15 voturi împotrivă, iar proiectul în întegime a fost respins, aşa cum s-a întîmplat şi cu celelalte proiecte de hotărîre pe aceeaşi temă.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Ajutoare UE. Produse de igienă pentru persoanele defavorizate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ acţiunea a demarat la Piatra Neamţ de pe 27 ianuarie ■ la Roman, ea va începe de pe data de 11 februarie ■ un pachet conţine 5 periuţe de dinţi, pastă de dinţi (300 ml), săpun lichid (500 ml), şampon copii (800 ml), şampon adulţi (500 ml) şi detergent (2,7 kg)n proiectul este derulat prin Ministerul Fondurilor Europene şi are o valoare de 141.224.394 de lei ■

Conducerea Primăriei Roman va începe de marţi, 11 februarie, să distribuie pachetele cu produse de igienă destinate persoanelor defavorizate.

Acestea sînt primite de la Prefectură, în cadrul unui proiect derulat în toate judeţele prin Uniunea Europeană, respectiv Ministerul Fondurilor Europene din România .

E vorba de Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate POAD 2018-2020, prin care se dau pachete. Acestea conţin 5 periuţe de dinţi, pastă de dinţi (300 ml), săpun lichid (500 ml), şampon pentru copii (800 ml), şampon pentru adulţi (500 ml) şidetergent pentru rufe (2,7 kg).Categoriile de persoane defavorizate care beneficiază de pachete cu produse de igienă sînt stabilite prin dispoziţie scrisă a primarului.

Este vorba despre beneficiarii Legii nr. 416/2001, a venitului minim garantat cu modificările şi completările ulterioare; familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010, privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Persoanele care se încadrează în ambele categorii beneficiază de pachete cu produse de igienă aferente unei singure categorii din care fac parte la data acordării asistenţei materiale de bază. Mai pot beneficia persoane aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, persoane dependente şi în alte situaţii asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate.

Pachetele se ridică personal de către beneficiari de la centrul de distribuire din curtea fostului Club Petrotub, în spatele Poliţiei Locale şi a Direcţiei Locale pentru Evidenţa Persoanelor, pe baza actului de identitate.

Primăria a stabilit şi programul de distribuire a acestor ajutoare, după cum urmează: beneficiarii de ajutor social se pot prezenta în zilele de luni, 10 februarie şi marţi, 11 februarie 2020, în timp ce beneficiarii de alocaţie pentru susţinerea familiei în zilele miercuri, 12 februarie şi joi, 13 februarie 2020. Distribuirea produselor de igienă se va realiza după următorul program: 8.00 – 14.00.

La Piatra Neamţ, operaţiunea de distribuire a acestor ajutoare a început de pe 27 ianuarie, desfăşurîndu-se prin Direcţia de Asistenţă Socială. Produsele se vor distribui la depozitul aflat în Cartierul Speranţa, începînd cu 27 ianuarie 2020, de luni pînă joi între orele 09.00-14.00, iar vineri între orele 09.00-13.00, se precizează într-un comunicat primăriei.

Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate are o valoare totală de 166.146.346,88 lei, din care valoarea cofinanţată de Uniunea Europeană este de 141.224.394 lei, co-finanţare din Fondul de Ajutor European destinat celor mai dezavantajate persoane, prin Programul Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014 – 2020.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Gripa, şcolile cu WC în curte şi calitatea apei, teme de Colegiu Prefectural

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ gripa nu a pus probleme deosebite în Neamţ ■ 61 de corpuri de şcoală încă mai au toaleta în fundul curţii ■

În şedinţa de Colegiu Prefectural desfăşurată, miercuri, 29 ianuarie, au fost luate în discuţie o serie de teme importante pentru comunitatea nemţeană: evoluţia gripei sezoniere, paza şcolilor din judeţ şi situaţia celor care mai au încă WC-uri în curte, dar şi “calitatea” apei potabile în condiţiile în care intervenţiile la reţeaua de apă sînt “la ordinea zilei”.

Referitor la gripa sezonieră în judeţul Neamţ s-a reţinut că aceasta a evoluat cu intensitate scăzută. S-au înregistrat, de la începutul sezonului de supraveghere epidemiologică, 35 de cazuri pe teritoriul judeţului. În actualul sezon au fost vaccinate antigripal 41.854 de persoane, din categoriile cu risc mai ridicat. În acest moment mai există stoc de vaccin antigripal în număr de 291 de doze la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, iar la medicii de familie regăsindu-se 765 de doze.

În actualul sezon s-a înregistrat un număr mai mic de cazuri faţă de aceeaşi perioadă a anilor anteriori. Ca o veste bună, din situaţiile prezentate în cadrul şedinţei a rezultat că suspiciunea legată de un caz de coronavirus apărut în judeţul Bacău nu s-a confirmat. Inspectorul General Școlar al judeţului Neamţ, Mihai Obreja, a prezentat membrilor colegiului atît situaţia unităţilor de învăţămînt cu grup sanitar exterior, cît şi cea a unităţilor de învăţămînt preuniversitar fără niciun sistem de pază,  aceste aspecte fiind o preocupare a actualei conduceri a Inspectoratului Şcolar Judeţean, precum şi a Instituţiei Prefectului Judeţului Neamţ.

În acest moment, în judeţ există 61 de corpuri de şcoală cu grupuri sanitare exterioare (una dintre acestea figurînd ca sală de sport). Pentru 30 de unităţi din cele 60 enumerate s-au alocat fonduri, iar trei unităţi la care nu s-au finalizat lucrările din lipsa de fonduri au fost cuprinse în lista de solicitări pentru finanţare în acest an. Pentru alte douăsprezece şcoli s-a solicitat Ministerului Educaţiei şi Cercetării finanţări pentru lucrări noi.

“Într-o bună colaborare a autorităţilor locale cu Inspectoratul Școlar, Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi trebuie să asigurăm protecţia copiilor, atît în interiorul unităţilor de învăţămînt, cît şi în zonele de proximitate ale acestora. Rugămintea mea este ca atunci cînd vin copiii la şcoală, dar şi cînd pleacă, eventual şi în timpul pauzelor, cei de la posturile de poliţie locală să efectueze o monitorizare în zona şcolilor”, a subliniat prefectul judeţului, George Lazăr.

În cadrul şedinţei s-au solicitat două puncte de vedere cu privire la deşeurile rezultate din demolarea unui pavilion al spitalului din Războieni, depozitate necorespunzător de firma care a realizat demolarea. Prefectul judeţului a fost informat că s-a aplicat firmei o contravenţie în suma a 30.000 de lei şi i s-a impus un plan de măsuri de remediere cu termen, acesta fiind de 5 zile, pentru eliminarea corespunzătoare a deşeurile rezultate din demolare.

Celălalt aspect a făcut referire la calitatea apei potabile din sistemul centralizat după intervenţiile la reţeaua de apă. “Sînt două probleme care preocupă cetăţenii şi afectează sănătatea acestora. Pentru asta cer exigenţă maximă instituţiilor abilitate să aplice prevederile legale şi controlul permanent al calităţii apei potabile. Mai ales că în zona Roman, apa este oprită aproape zilnic, nu mai spun că unităţile şcolare sunt cele mai afectate pentru că nu pot aplica măsurile de igienă primară pentru această perioadă cu risc mai mare de îmbolnăviri”, a mai declarat prefectul George Lazăr.

Citește știrea

Trending