Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: La asociaţiile de proprietari, bugete blocate de pandemie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ există probleme în ceea ce privesc cheltuielile cu salariile şi cu reparaţiile ■ pentru acestea trebuie să existe aprobarea a jumătate plus unul din proprietari ■ o parte din asociaţii au ţinut on-line adunările, la altele urmează şedinţe ■

Mare parte dintre asociaţiile de proprietari şi locatari au fost prinse de pandemia de coronavirus fără adunările generale ţinute. Condiţii în care legalitatea aprobării unor cheltuieli legate de salarizare şi reparaţii se află sub semnul întrebării, dacă nu se găsesc soluţii de obţinere a acordului majorităţii membrilor.

Iată cîteva opinii despre legalitatea soluţiilor de lucru, în această perioadă. „Pentru că ne-am aflat în perioada de pandemie care a impus o serie de restricţii, noi, membrii Comitetului asociaţiilor de proprietari 9 şi 11 din Aleea Vladimirescu am stabilit să mergem pe bugetul de venituri şi cheltuieli din anul anterior.

În ceea ce priveşte legalitatea unei asemenea decizii, nu am putea spune la această dată cît de legală sau mai puţin legală este o asemenea procedură, pentru că nu am primit de la nimeni sprijin sau îndrumări.

Ar fi trebuit să ne îndrume compartimentul de specialitate din primărie. Ne-am fi aşteptat să ni se spună ce şi cum să facem. Înainte de declanşarea pandemiei, pe 11-12 martiue, era convocată una din adunările generale şi la vremea aceea se putea ţine.

În ziua de12 martie, ne-am prezentat în faţa primăriei, pentru că la ora 13.00 deja nu mai puteam revoca adunarea, pentru că lumea era deja convocată. S-a ridicat întrebarea de unde poţi alege comitetul, prezidiul, comisiile de cenzori dacă numărul de persoane e restricţionat drastic?

Ni s-a comunicat de la primărie că nu putem ţine adunarea decît, dacă vrem, în părculeţul de la fîntîna arteziană. Nu am ştiut dacă este o recomandare serioasă sau una ironică, aşa că am plecat şi nici pînă acum nu ştim ce e legal şi ce nu, din ceea ce facem“, a declarat administratorul Mariana Ivanciuc.

Cum întrebarea legitimă, legată de modul în care trebuie rezolvate aceste chestiuni de larg interes public, ţine de misiunea unui jurnalist de a informa şi nu a face ştiri de „can-can“ cum s-a sugerat pe o reţea de socializare, după partea de documenatre a materialului, ne-am adresat în primul rînd Serviciului comunicare din primărie şi Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România.

Adunări generale on-line sau „din uşă în uşă“

Consilierul primarului, Claudia Matei, ne-a sugerat soluţia de a obţine un asemenea răspuns, de la preşedintele Radu Opaina. „Nu există nici o problemă.

Conform legii, bugetele sînt practic aceleaşi din punct de vedere al cheltuielilor, legate de facturile de consumuri, la acele utilităţi la care nu s-au majorat costurile. Excepţie fac însă cheltuielile cu salariile şi cele cu fondul de reparaţii, pentru că acestea sînt singurele elemente de buget care se supun aprobării adunării generale. Adunările generale nu este obligatoriu să se întrunească fizic, ci este obligatoriu să existe o aprobare a majorităţii proprietarilor pentru respectivele decizii.

În cazul în care proprietarii nu se pot întruni on-line, aşa cum deja au început să procedeze o parte din aceste structuri asociative sau în cazul în care la aceste întîlniri nu pot avea acces majoritatea proprietarilor din diverse motive, ce ţin de lipsa unor mijloace moderne de comunicare sau de neştiinţa folosirii lor, se poate face un tabel care să cuprindă cuantumul acestor cheltuieli (de salarizare şi reparaţii – n.r.) şi se merge, spre aprobarea lor, din uşă în uşă, din om în om, sau prin casierie, ca să existe semnătura de aprobare a jumătate plus unul din numărul de proprietari“, a susţinut Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari.

În opinia sa, majoritatea compartimentelor de îndrumare a asociaţiilor de proprietari din primării ar avea un rol „toxic“. „În general, în aceste compartimente lucrează funcţionari necalificaţi în domeniul pe care-l coordonează. Nu ştiu să dea soluţii, mai mult încurcă şi creează probleme“, a adăugat Opaina.

Cele mai mari probleme apărute în timpul pandemiei la asociaţii ţin, în opinia preşedintelui citat, de nivelul din ce în ce mai scăzut al încasărilor, care s-au diminuat, în unele situaţii chiar şi cu 25-30%, lucru confirmat şi de o parte dintre administratorii de asociaţii din Roman.

Actualitate

Piatra Neamţ: Scenarii electorale în roşu şi galben. “Variabila” Chitic şi “factorul” Harbuz

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Încurcate se anunţă căile electorale pe care trebuie să le străbată viitorul primar de Piatra Neamţ. După anunţarea candidaturilor şi sedimentarea, măcar parţială, a impresiilor în spaţiul public, o poză a momentului a şanselor doritorilor arată extrem de complicat.

Însă oricum ai întoarce fotografia de start a candidaţilor, un lucru este evident: variabila esenţială este reprezentată de actualul primar Dragoş Chitic. Pus pe tuşă de amânarea unei sentinţe în calea de atac formulată în dosarul în care a fost condamnat, Chitic deţine totuşi un important capital electoral. Poate cel mai mare în momentul de start. Aşa că extrem de important va fi ce va face pe viitor Dragoş Chitic.

Varianta “oficială” e că va rămâne un soldat ascultător în PNL. Aici intervin două nuanţe: soldat combatant în lupta pentru primărie, situaţie în care Andrei Carabelea ar primi un suflu nou, poate decisiv, sau măcar care să-i mai învioreze o lansare de candidatură destul de leşinată şi cu multe critici interne. Sau soldat necombatant, situaţie în care Liviu Harbuz este în “pole position” urmând a fi beneficiarul voturilor nemulţumiţilor, nu puţini, din PNL. Dacă va reuşi, şi cel mai probabil va reuşi, să atragă şi voturile nemulţumiţilor, tot mulţi, din PSD, atunci zestrea lui electorală va deveni una importantă, cel mai probabil suficientă pentru a se instala la primărie.

Dacă Dragoş Chitic va candida, nici nu mai contează dacă independent sau susţinut de un alt partid decât PNL sau PSD, atunci lucrurile încep să fie roz spre roşu pentru candidatul social-democraţilor, Răzvan Cuc. În condiţiile în care o eventuală candidatură a lui Chitic va fărâmiţa şi mai mult votul într-o dreaptă a politicii şi aşa fărâmiţată, cu o stângă pesedistă unită şi disciplinată, aşa cum a fost şi în care experimentul PRO România poate fi unul minor, atunci Cuc ar putea uşor ajunge la peste 15% voturi, ceea ce i-ar deschide larg calea spre o victorie într-un singur tur de scrutin. Sigur că o eventuală candidatură a lui Chitic ar putea însemna şi o victorie a acestuia, dar finala Chitic – Cuc se anunţă strânsă.

Harbuz coboară undeva pe locul III într-un astfel de scenariu, pentru că nu ar mai conta pe voturile nemulţumiţilor din PNL, securizate în tolba lui Chitic. În fotografia candidaţilor cotaţi cu şanse reale de a câştiga se poate strecura şi Marius Irimia, nominalizatul celor de la USR. Rămâne însă o mare necunoscută: cât din cecul în alb primit de userişti la europarlamentare va putea fi decontat la alegerile locale. În condiţiile în care alegerile locale sunt mai degrabă despre persoane şi mai puţin despre partide sau stări emoţionale provocate de numărul mare de alegători sătui de partidele “istorice”.

Cu tot respectul pentru ei şi pentru şansele pe care le au, evident orice candidat poate avea în “sacoşă” bastonul de primar, restul nominalizaţilor au, la acest moment, şanse mici. Bogdan Gavrilescu e de la un partid care nu prea mai are de mult mere electorale în coş şi oricum îi va fi destul de greu să explice de ce nu a putut prea multe ca viceprimar, dar va reuşi multe ca primar. Ciprian Enache are şi el în spate, încă (!?), un partid secătuit demult când vine vorba de procente electorale, în plus va avea de rezolvat şi dilema legată de faptul că a anunţat public că nu agreează o alianţă cu PSD. Care alianţă înţelegem că doar ce a fost anunţată de Arsene şi Asaftei.

În loc de concluzie: Cuc se roagă să candideze Chitic, Harbuz se roagă să nu candideze, dar nici să nu se “rupă de spate” susţinându-l pe Carabelea, iar Carabelea se roagă să primească de la Chitic atât de necesarul stimulent care să-i revigoreze un start de candidatură extrem de… letargic. Deci întrebarea esenţială este: Ce va face Chitic?

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamț: Incendiu provocat intenționat într-un bloc

Știre publicată în urmă cu

în data de

N zeci de persoane evacuate

Panică într-un bloc de locuințe de pe strada Grigore Ureche, din municipiul Piatra Neamț, sâmbătă dimineață, 8 august. O boxă improvizată a fost incendiată și zeci de persoane s-au autoevacuat sau au fost evacuate de pompieri.

“În această dimineață, prin apel la 112, în jurul orei 02 :10, pompierii pietreni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament dintr-un bloc situat pe strada Grigore Ureche din municipiul Piatra Neamț, La locul solicitării s-au deplasat trei echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială complexă de intervenție, o autospecială de lucru la înălțime și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Piatra-Neamț și un echipaj de la SAJ. La ajungerea forțelor de intervenție incendiul se manifesta la parterul unui bloc de locuințe, la o boxă improvizată sub casa scărilor. Casa scărilor și holurile imobilului erau inundate cu fum. Din cauza fumului au fost evacuate 11 persoane. Trei persoane au fost asistate de paramedici la locul evenimentului, nefiind nevoie transportul acestora la spital. Alte 40 de persoane s-au autoevacuat până la ajungerea forțelor de intervenție. Pompierii au localizat și lichidat incendiul și au evacuat fumul cu ajutorul motoventilatorului. În urma evenimentului au ars bunurile materiale aflate în interiorul boxei. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind acțiunea intenționată”, au comunicat reprezentanții ISU Neamț.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: “Scenetă” cu ameninţări de suicid la un restaurant din centrul oraşului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii pietreni au fost puşi degeaba pe drumuri, vineri, 7 august, după ce un individ aflat sub influenţa băuturilor alcoolice a provocat o mică… “scenetă” într-un restaurant din centrul oraşului. Bărbatul i-a spus barmanului de la respectivul restaurant că are o armă în maşină şi că se va duce să o aducă pentru a se sinucide.

Barmanul a sunat la 112, dar, când au venit poliţiştii, s-a dovedit că respectivul “curajos” nici măcar nu venise cu maşina proprie, ci apelase la un taxi pentru a ajunge la restaurantul cu pricina. Oamenii legii l-au condus acasă pe cel în cauză şi i-au verificat şi autoturismul pentru a vedea dacă deţine sau nu o armă, însă rezultatul a fost negativ.

Aşa că a rămas doar uimirea trecătorilor prin zonă, care, văzând desfăşurarea de forţe, s-au speriat că în Piatra Neamţ a revenit perioada în care reglările de conturi erau la ordinea zilei. Din fericire nu a fost vorba despre aşa ceva, doar despre un individ pe care băutura l-a determinat să spună “lucruri trăznite”.

Citește știrea

Trending