Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: La asociaţiile de proprietari, bugete blocate de pandemie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ există probleme în ceea ce privesc cheltuielile cu salariile şi cu reparaţiile ■ pentru acestea trebuie să existe aprobarea a jumătate plus unul din proprietari ■ o parte din asociaţii au ţinut on-line adunările, la altele urmează şedinţe ■

Mare parte dintre asociaţiile de proprietari şi locatari au fost prinse de pandemia de coronavirus fără adunările generale ţinute. Condiţii în care legalitatea aprobării unor cheltuieli legate de salarizare şi reparaţii se află sub semnul întrebării, dacă nu se găsesc soluţii de obţinere a acordului majorităţii membrilor.

Iată cîteva opinii despre legalitatea soluţiilor de lucru, în această perioadă. „Pentru că ne-am aflat în perioada de pandemie care a impus o serie de restricţii, noi, membrii Comitetului asociaţiilor de proprietari 9 şi 11 din Aleea Vladimirescu am stabilit să mergem pe bugetul de venituri şi cheltuieli din anul anterior.

În ceea ce priveşte legalitatea unei asemenea decizii, nu am putea spune la această dată cît de legală sau mai puţin legală este o asemenea procedură, pentru că nu am primit de la nimeni sprijin sau îndrumări.

Ar fi trebuit să ne îndrume compartimentul de specialitate din primărie. Ne-am fi aşteptat să ni se spună ce şi cum să facem. Înainte de declanşarea pandemiei, pe 11-12 martiue, era convocată una din adunările generale şi la vremea aceea se putea ţine.

În ziua de12 martie, ne-am prezentat în faţa primăriei, pentru că la ora 13.00 deja nu mai puteam revoca adunarea, pentru că lumea era deja convocată. S-a ridicat întrebarea de unde poţi alege comitetul, prezidiul, comisiile de cenzori dacă numărul de persoane e restricţionat drastic?

Ni s-a comunicat de la primărie că nu putem ţine adunarea decît, dacă vrem, în părculeţul de la fîntîna arteziană. Nu am ştiut dacă este o recomandare serioasă sau una ironică, aşa că am plecat şi nici pînă acum nu ştim ce e legal şi ce nu, din ceea ce facem“, a declarat administratorul Mariana Ivanciuc.

Cum întrebarea legitimă, legată de modul în care trebuie rezolvate aceste chestiuni de larg interes public, ţine de misiunea unui jurnalist de a informa şi nu a face ştiri de „can-can“ cum s-a sugerat pe o reţea de socializare, după partea de documenatre a materialului, ne-am adresat în primul rînd Serviciului comunicare din primărie şi Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România.

Adunări generale on-line sau „din uşă în uşă“

Consilierul primarului, Claudia Matei, ne-a sugerat soluţia de a obţine un asemenea răspuns, de la preşedintele Radu Opaina. „Nu există nici o problemă.

Conform legii, bugetele sînt practic aceleaşi din punct de vedere al cheltuielilor, legate de facturile de consumuri, la acele utilităţi la care nu s-au majorat costurile. Excepţie fac însă cheltuielile cu salariile şi cele cu fondul de reparaţii, pentru că acestea sînt singurele elemente de buget care se supun aprobării adunării generale. Adunările generale nu este obligatoriu să se întrunească fizic, ci este obligatoriu să existe o aprobare a majorităţii proprietarilor pentru respectivele decizii.

În cazul în care proprietarii nu se pot întruni on-line, aşa cum deja au început să procedeze o parte din aceste structuri asociative sau în cazul în care la aceste întîlniri nu pot avea acces majoritatea proprietarilor din diverse motive, ce ţin de lipsa unor mijloace moderne de comunicare sau de neştiinţa folosirii lor, se poate face un tabel care să cuprindă cuantumul acestor cheltuieli (de salarizare şi reparaţii – n.r.) şi se merge, spre aprobarea lor, din uşă în uşă, din om în om, sau prin casierie, ca să existe semnătura de aprobare a jumătate plus unul din numărul de proprietari“, a susţinut Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari.

În opinia sa, majoritatea compartimentelor de îndrumare a asociaţiilor de proprietari din primării ar avea un rol „toxic“. „În general, în aceste compartimente lucrează funcţionari necalificaţi în domeniul pe care-l coordonează. Nu ştiu să dea soluţii, mai mult încurcă şi creează probleme“, a adăugat Opaina.

Cele mai mari probleme apărute în timpul pandemiei la asociaţii ţin, în opinia preşedintelui citat, de nivelul din ce în ce mai scăzut al încasărilor, care s-au diminuat, în unele situaţii chiar şi cu 25-30%, lucru confirmat şi de o parte dintre administratorii de asociaţii din Roman.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 95 de cazuri noi. Naţional – 6.481 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, numărul total de cazuri a ajuns la 5.846, iar rata de incidenţă este de 1,86

Până pe 29 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 229.040 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

163.852 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.481 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

 

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 625 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

 

Până astăzi, 6.764 de  persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 28.10.2020 (10:00) – 29.10.2020 (10:00) au fost raportate 83 decese (52 bărbați și 31 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 6 decese  la categoria de vârstă 50-59 de ani, 18 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 28 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 26 decese la categoria de peste 80 de ani.

81 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.975. Dintre acestea, 868 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.169.978 teste. Dintre acestea, 36.169 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.182 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.987 la cerere.

 

Pe teritoriul României, 27.834 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.602 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 52.185 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 51 de persoane.

 În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.025 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 953 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 7.184 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.047.290 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 10 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Tânăr decedat într-un accident rutier

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tânăr în vârstă de 23 de ani şi-a pierdut viaţa, miercuri, 28 octombrie, în urma unui accident rutier produs pe un drum judeţean din localitatea Păstrăveni.

“La data de 28 octombrie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Poliției orașului Tîrgu-Neamț au intervenit la un accident rutier produs pe DJ 155 I, soldat cu decesul unei persoane.

Din cercetările preliminare efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat de 42 de ani, din Grumăzești, conducea un autoturism pe DJ 155 I, în localitatea Păstrăveni, a surprins și accidentat un tânăr de 23 de ani, din Tupilați, care s-ar fi aflat pe partea carosabilă.

La fața locului s-a prezentat un echipaj medical care a constatat decesul tânărului.

Conducătorul auto a fost testat de polițiști cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă, în vederea stabilirii, cu exactitate, a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ

Citește știrea

Actualitate

Dragoş Chitic: “Pensiile speciale sunt furt din banul public”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Dragoş Chitic, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ şi candidat al PMP la alegerile parlamentare a declarat recent că “pensiile speciale sunt furt din banul public” şi a cerut decidenţilor politici să ia măsuri pentru a îndrepta acest lucru.

“Statul român plătește peste 12 miliarde de lei pensii speciale, în vreme ce, după zeci de ani de muncă, mulți dintre seniorii României au pensii extrem de mici, la limita sărăciei.

Mă voi bate în Parlamentul țării, împreună cu colegii mei din PMP pentru eliminarea pensiilor speciale.

Ipocrizia majorității politicienilor decidenți trebuie să înceteze. Opriți-vă din a vă mai bate joc de români! Criteriul corect și moral de acordare a pensiilor este contributivitatea.

Este nedrept și rușinos pentru politicieni să beneficieze de pensii speciale. Parlamentarii, primarii sau președinții de consilii județene sunt primii pentru care trebuie să se elimine aceste privilegii.

Vă invit pe 6 decembrie să facem dreptate și să Mișcăm România!”, a declarat Dragoş Chitic.

Citește știrea

Trending