Contactează-ne

Politica

Neamţ: Iohannis a cîştigat alegerile, dar sub 60%

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 58,72%, respectiv 119.063 de alegători nemţeni, l-au votat pe Iohannis ■ Dăncilă a cîştigat în 22 de comune ■

Rezultat previzibil în Neamţ, în turul II al alegerilor prezidenţiale, Klaus Iohannis obţinînd 58,72% din voturile exprimate.

119.063 de nemţeni l-au votat pe Iohannis, în vreme ce doar 83.694 de alegători au optat pentru Viorica Dăncilă, reprezentînd un procent de 41,27%.

Prezenţa la vot a fost sub 50%, respectiv 45,5%, iar cît priveşte voturile pe localităţi, Iohannis s-a impus în cele două municipii şi în oraşe, precum şi în 56 de comune, în vreme ce contracandidata sa a reuşit să cîştige în doar 22 de comune:  Tupilaţi, Bîrgăuani, Stăniţa, Români, Negreşti, Ţibucani, Borca, Dochia, Gîdinţi, Dulceşti, Păstrăveni, Bozieni, Agapia, Brusturi, Pînceşti, Văleni, Petricani, Războieni, Valea Ursului, Urecheni, Grumăzeşti şi Oniceni.

La nivel naţional, Iohannis a obţinut 66%, iar Viorica Dăncilă 34%.

În ţară, Klaus Iohannis a obţinut 63,17% (peste 5.625.000 de voturi), iar Viorica Dăncilă – 36,82% (peste 3.280.000 voturi), iar în diaspora Klaus Iohannis a cîştigat cu un procent record: 94%.

Rezultatele de la Neamţ vor fi din nou interpretate în funcţie de interesul politic. PNL a obţinut victoria, dar cu aproximativ cinci procente sub rezultatul obţinut în ţară. Însă într-un judeţ considerat ani buni ca fiind fief PSD, este un rezultat ce probabil va fi apreciat. Rămîne de văzut cît de “apreciat” va fi rezultatul obţinut de PSD în judeţ.

A pierdut însă a obţinut aproape opt procente peste media naţională ceea ce s-ar putea să cîntărească destul de greu. Au apărut în spaţiul public informaţii cum că preşedintele social-democraţilor nemţeni, Ionel Arsene, ar avea funcţia în joc şi că ar fi lideri de la centru care abia ar aştepta să-i arate firmanul dacă rezultatele sînt catalogate ca fiind slabe.

Rămîne însă de văzut dacă aproape 42 de procente obţinute în Neamţ de Viorica Dancilă va fi considerat un rezultat slab.

Revenind la votul pe localităţi în judeţ, au fost şi “campioni” la procentaje: cum ar fi cei din Tămăşeni, de exemplu, unde Iohannis a obţinut aproape 80% sau cei din Bicazu Ardelean, cu un procentaj de peste 76%. A stat foarte bine şi la Cordun, procentaj de 71%, dar şi la Dumbrava Roşie, peste 70%. La Gherăieşti, procentajul a fost aproape de 75%, iar la Săbăoani puţin peste 70%.

De partea cealaltă, Dăncilă a obţinut procentaje bune la Oniceni, peste 70%, la Grumăzeşti, peste 62%, la Urecheni şi Valea Ursului, peste 60%. La Războieni s-a obţinut puţin sub 60% şi la Văleni puţin sub 59%.

De comentat şi prezenţa destul de slabă la vot în Neamţ, sub 50% şi sub media naţională, ceea ce poate duce la concluzia că în judeţ ar avea loc “să crească” şi alte partide decît PNL şi PSD, cum ar fi USR sau Pro România.

Sigur că evoluţia viitoare va depinde şi de ceea ce va face PNL, care trebuie să se apuce să guverneze, dar şi cît de bine se va replia PSD în opoziţie, dacă nu va face implozie din cauza luptelor interne ce sînt mai mult decît probabile după rezultatul slab de la alegerile prezidenţiale. Dacă ne luăm după “fotografia” din 24 noiembrie, la alegerile locale şi parlamentare ce vin nu putem spune cine va fi marele cîştigător, însă se prefigurează din nou un mare învins: acelaşi PSD. Însă pînă atunci multe lucruri se pot schimba.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cu masca reciclabilă învingem coronavirusul

Știre publicată în urmă cu

în data de

Guvernul acesta nu reuşeşte să ne facă a înţelege de unde contractăm în mod real coronavirusul şi cum îl pierdem, de-l preiau alţii. Este o harababură de nedescris, din meandrele căreia guvernul nu ne descâlceşte cum să ieşim.

Noroc cu înţeleptul nostru preşedinte Klaus Iohannis, care joi 30 iulie ne-a scos din rahatul ,,meandrelor concretului”, schimbând medicaţia prezidenţială bazată pe mască, distanţarea socială şi spălatul pe mâini. Noua medicaţie propusă de preşedinte, este ca atunci când ne vom îndrepta spre urnele de vot, să nu dea dracul să introducem vreun vot pentru PSD.

Masca antivirus va fi înlocuită cu masca anti–PSD, distanţarea socială va fi  convertită în distanţare politică, iar spălatul pe mâini se va limita la spălarea de toate păcatele a guvernului condus de Orban.

Concluzia prezidenţială este că ,,Guvernul şi-a făcut treaba, Preşedintele şi-a făcut treaba, iar PSD nu a produs decât vid legislativ şi, precum zidarul nu poate construi fără mortar, iar tâmplarul fără cuie, aşa nici „guvernul nu poate lucra fără legi”. Din cauză de PSD, guvernul nu a avut legi, dar ,,şi-a făcut treaba”, reuşind să înnebunească populaţia cu fractura asta logică.

Aplicând noua medicaţie prezidenţială, poate scăpăm de ,,ciuma roşie”, dar sigur nu scăpăm de coronavirus. Priorităţile Preşedintelui Iohannis sunt acum la fel de transparente ca şi la debutul pandemiei. Votul este soluţia universală pentru orice pandemie.

Masca, principala barieră în faţa coronavirusului

 După aproape cinci luni de pandemie, cei cărora ne pasă, suntem convinşi că purtatul măştii este principala barieră între noi şi coronavirus.

Primul lot masiv de măşti, pe care guvernul a permis să fie importate de excroci, s-au dovedit neconforme în proporţie de 90%. Campania publicitară a guvernului ne sfătuia la început să refolosim măştile, dezinfectându-le prin fierbere şi călcare. Mai târziu, când piaţa a fost invadată de măşti de unică folosinţă, de provenienţă chinezească, guvernul a redus întreaga campanie publicitară doar la obligativitatea de a folosi masca în diferite împrejurări.

Pe ambalajele marii majorităţi a măştilor se menţionează expres faptul că este interzisă refolosirea lor. Persoane cu ştaif medical mai scăpau câte o avertizare, că masca se aruncă după două ore de folosire. Guvernul ne-a solicitat public imediat să le aruncăm doar ,,în coşuri cu capac”, dar nu a explicat şi cât timp să le folosim înainte să le aruncăm. Urmărind noul val al pandemiei, nu ne putem reprima întrebarea, dacă populaţia utilizează corect masca?, ţinându-se seama de durata limitată a utilizării acesteia.

Există în comerţ şi măşti reutilizabile, mai scumpe, dar în nicio campanie publicitară guvernul nu ne explică cum se utilizează acestea.

Guvernul cheltuie o groază de bani cu susţinerea campaniei publicitare privind doar fixarea măştii pe faţă. Dar guvernul nu se sesizează deloc despre faptul că mulţi, prea mulţi oameni, au transformat măştile de unică folosinţă în măşti reciclabile, nu atât din comoditate, cât din neştiinţă sau calicie.

Categoria românilor nevoiaşi, care nu-şi pot permite să consume nici o mască pe săptămână, cu atât mai puţin o mască la două ore, este imensă, constituind un important focar de transmitere comunitară, pe care guvernul îl ignoră.

Autorităţile guvernamentale se miră ca proasta în târg, când constată explozia reinfestăriii cu coronavirus. Legea privind asigurarea gratuită a măştilor pentru categoriile nevoiaşe a rămas doar literă de lege. Klaus Iohannis ne spune că El şi Guvernul îşi fac treaba, numărând doar infestaţii şi morţii şi căutând vinovaţi aiurea.

Unde sunt milioanele de măşti destinate gratuit nevoiaşilor, şi durata lor de utilizare, rămân mistere ascunse după perdeaua acuzării PSD–ului.

Un pensionar îmi relata că a primit prin cutia poştală o mască de unică folosinţă. Cinismul guvernamental indescriptibil nu poate fi descifrat nici de către Klaus Iohannis. A primi o singură mască gratis, pentru un om nevoiaş echivalează cu arestul la domiciliu sau cu reciclarea acesteia la nesfârşit.

Masca din gunoi

 Zilele trecute am fost martorul unei scene cutremurătoare. Unul din căutătorii de prin coşurile de gunoi stradale colecta măştile aruncate acolo, pe care le îndesa într-o pungă de plastic. L-am urmărit, văzându-l că s-a oprit la următorul coş pentru aceeaşi operaţie.

Medicul timişorean Virgil Musta preciza că majoritatea cazurilor de infectare cu virusul buclucaş provin din mediul rural.

Ca orice om normal, mai merg pe la casa părintească de la ţară, adică din mediul rural. Am observat cu atenţie, în ce măsură populaţia rurală utilizează masca. Se încearcă un simulacru de respectare a prevederilor de protecţie, scoţându-se de prin buzunare o mască, mototolită de atâta refolosire, doar atunci când se intră în primărie, în vreo farmacie sătească sau în vreun autobuz cu şofer prea conştiincios.

Am întrebat o vecină, mai în glumă, mai în serios, dacă are mască. Mi-a răspuns că are una, pe care i-a adus-o feciorul mai demult, de la târgul comunal, unde unul vindea măşti, strigând din toţi rărunchii ,,Ia masca neamule, spaima covidului!”. Le dădea ieftin, cu trei lei bucata, că erau călcate.

Astăzi guvernul este nedumerit de amploarea infectărilor, autorităţile recunoscând că au pierdut controlul asupra pandemiei.

Guvernul îşi face treaba, Preşedintele îşi face treaba, populaţia nevoiaşă reciclează măştile de unică folosinţă, iar opoziţia pesedistă este vinovată.

Citește știrea

Actualitate

Andrei Carabelea, candidatul PNL la Primăria Piatra Neamț

Știre publicată în urmă cu

în data de

Andrei Carabelea este candidatul PNL la Primăria Piatra Neamț.

“Dragi prieteni,

Vă anunț oficial ca sunt candidatul PNL pentru Primăria Piatra Neamț.

Este o onoare imensă și o responsabilitate uriașă pe măsură. Și mi le asum pe ambele cu aceeași seriozitate cu care m-am implicat în comunitate de mai bine de 12 ani. Sunt un om simplu, născut și crescut în Piatra Neamț, cu așteptări, aspirații și dorințe pentru comunitate. M-am implicat și dedicat unor cauze: ecologia și promovarea spiritului civic. Voi rămâne același om activ și dedicat să facă bine comunității și din postura de Primar.

Sunt mult de spus despre ce îmi doresc pentru comunitatea noastră. Vom discuta, vom dezbate, vom construi împreună.

Acum, cu emoție și entuziasm, va spun doar atat: prioritatea mea este să facem din Piatra Neamț un oraș atractiv, respectând temeinic Prioritatea mea este să consolidez principiile dezvoltării durabile: oameni, economie, mediu.

Haideti alături de mine pe acest drum! Pentru că succesul proiectului nu va fi doar al meu și nici ține nu doar de mine: ci de noi toți!

Mulțumesc Președintelui PNL Ludovic Orban, Președintelui PNL Neamț Mugur Cozmanciuc pentru susținere și încredere! De asemenea, mulțumesc pentru susținere tuturor colegilor din organizație. În mod special apreciez sustinerea și mulțumesc Primarului în funcție Dragoș Chitic și colegului meu Vasile Panaite!

Și multumesc vouă, celor care ma susțineti. Urmează două luni nebune, dar binele comunității merită orice sacrificiu. Totul va fi bine! #SePoate” este anunțul făcut în urmă cu cu puțin timp de Andrei Carabelea.

Citește știrea

Actualitate

Guvernul PNL alocă bani pentru dezvoltarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ anunţul a fost făcut de preşedintele PNL Neamţ, deputatul Mugur Cozmanciuc

Guvernul PNL alocă primele 235 de milioane de euro pentru dezvoltarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale, începând cu data de 17 august, a anunţat recent, într-un comunicat de presă, preşedintele PNL Neamţ, deputatul Mugur Cozmanciuc.

„Mai multe UAT-uri din județul Neamț vor putea accesa aceste fonduri pentru a aduce gazul în gospodăriile nemțenilor.

Așa cum am promis, aducem gazul românesc în casele românilor! Fiecare gospodărie din Neamț va fi conectată la rețeaua de gaze. Nemțenii merită să aibă parte de condiții de trai civilizate. Și, totodată, prin dezvoltarea rețelei de gaze naturale, protejăm pădurile Neamțului.

Guvernul PNL, prin Ministerul Fondurilor Europene, anunță că apelul în valoare de 235 milioane de euro, prevăzut a fi lansat pe 17 august, permite dezvoltarea rețelei de gaze naturale încă din această perioadă de programare, urmând ca procesul să continue și în viitorul exercițiu financiar multianual 2021-2027 până la un cuantum total de 1 miliard de euro.

Condiția este ca primăriile, singure sau în asociere cu mai multe autorități publice, să asigure racordarea la rețeaua de gaze a cel puțin câte 1.000 de gospodării pentru fiecare proiect și să modernizeze infrastructura existentă acolo unde aceasta există. Eligibile sunt și Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară care au ca obiect de activitate serviciul de utilitate publică de alimentare cu gaze naturale a populației.

Activitățile finanțate din cele 235 de milioane de euro alocați din actualul exercițiu financiar sunt:

Construirea rețelelor inteligente de distribuție gaze naturale, inclusiv instalațiile, echipamentele și dotările aferente funcționalităților inteligente;

Construirea stațiilor de reglare, măsurare și predare a gazelor naturale și a racordului la Sistemul de Transport existent exclusiv în scopul alimentării unei rețele inteligente de distribuție propusă printr-un proiect;

Construirea rețelelor interioare de distribuție a gazelor naturale pentru clădirile administrative publice branșate la rețeaua inteligentă distribuție a gazelor naturale propusă prin proiect (clădirea primăriei, centre sociale, școli etc.) în cadrul cărora se desfășoară activități non – economice;

Construirea branșamentelor pentru consumatorii casnici până la limita proprietății publice.

Ghidul poate fi consultat la adresa: http://mfe.gov.ro/consultare-publica-poim-ghidul-pentru-rapordarea-la-reteua-de-gaze-natural/”, a comunicat deputatul Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț.

Citește știrea

Trending