Contactează-ne

Administrație

Neamţ: INCONŞTIENŢI – Apeluri false la 112. Peste 2.200 anul trecut

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ anul trecut, numărul apelurilor de urgenţă la care au răspuns poliţiştii nemţeni a fost de 23.554, în creştere faţă de 2018 ■ cele mai multe solicitări au venit din mediul rural ■ în peste 2.200 de cazuri a fost vorba de alertare falsă ■ pentru acestea s-au aplicat amenzi de 1,24 milioane de lei ■ un "glumeţ" a reclamat că două fetiţe s-au înecat în Moldova ■

Bilanţul activităţii poliţiştilor nemţeni pe anul trecut relevă faptul că la nivelul judeţului s-a asigurat intervenţia la 23.545 de apeluri preluate prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.

Comparativ cu perioada de referinţă 2018, numărul solicitărilor pentru ajutor a crescut cu 2,62%. În altă ordine de idei cele mai multe dintre solicitările de urgenţă aproape 15.000 au venit din mediul rural şi numai în 8.623 de cazuri s-a sunat la 112 din mediul urban.

„Din cele 23.545 de apeluri cu intervenţie, 2.211 nu s-au confirmat, fiind aplicate 1.851 de sancţiuni contravenţionale pentru apelare abuzivă. Valoarea totală a amenzilor este estimată la 1.243.890 de lei. În urma intervenţiei prompte a poliţiştilor, au fost prinşi 3.998 de infractori (plus 1.174 faţă de anul precedent)“, conform Poliţiei Neamţ.

Unul din „glumeţii“ care au pus oamenii legii pe drumuri degeaba s-a distrat copios pe 7 august anul trecut, La Roman. Atunci un apel la numărul unic de urgenţă 112 anunţa faptul că este posibil ca în rîul Moldova, în zona din spatele bazarului, să se fi înecat doua fetiţe. După efectuarea solicitării, apelantul nu a mai răspuns la telefon, însă, în mod firesc, salavatorii nemţeni au deplasat forţe de intervenţie la locul menţionat.

Anunţul a fost făcut prin 112, de către un cetăţean (nu de aparţinători), care a spus că ar fi vorba de două fetiţe în vîrstă de aproximativ 10-11 ani, posibil înecate în rîul Moldova. La locul indicat s-au deplasat echipaje de pompieri cu autospeciale de interventie, barcă şi ambulanţa SMURD, în sprijin venind şi poliţiştii.

Ulterior apelantul nu mai răspunde la telefon. După aproximativ o oră de căutari, în jurul orei 22.30, forţele s-au întors la bază, defiind identificate indicii care să susţină cele sesizate de apelant. Pe fir au intrat oamenii legii care au deschis anchetă pentru identificarea şi tragerea la răspundere penală a glumeţului care a pus o armată de oameni pe drumuri.

Amendă de la 500 la 1.000 de lei

Reamintim că începînd cu data de 3 octombrie 2019, apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numarul 113 ori la numarul 114 se sancţionează cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei.

De asemenea, alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie este sancţionată cu amendă de la 1.500 de lei la 5.000 de lei. Apelarea abuzivă reprezinta apelarea repetată, cu rea intenţie, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor.

În sensul legii, alertarea falsă este utilizarea intenţionată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenţiei agenţiilor specializate de intervenţie (structurile autorităţilor administraţiei publice, care au rolul de intervenţie imediată pentru soluţionarea urgenţelor în domeniile ambulanţei, serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare – SMURD., poliţiei, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste şi voluntare pentru situaţii de urgenţă, inclusiv SMURD, contra terorismului, precum şi alte structuri) în mod nejustificat.

Sancţiunile au fost stabilite prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 62 din 27 august 2019, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă şi pentru completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice.

Actul normativ a fost adoptat avînd în vedere necesitatea creşterii eficienţei gestionării apelurilor de urgenţă prin reducerea incidenţei apelurilor abuzive, care ar putea periclita viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.

Numărul de urgenţă 112 este gratuit şi poate fi apelat din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă. Printre altele reprezintă situaţii de urgenţă accidente de aviaţie, la metrou, feroviare cu victime sau persoane blocate, navale, montane, în peşteri, canioane determinate de factori de mediu, avarii sau accidente industriale, explozii, incendii, arsuri termice, electrice, chimice, cutremure, fenomene hidrologice periculoase, fulgeraţi, trăsniţi, persoane căzute în locuri publice, conflicte şi agresiuni fizice, tîlhării, furturi, folosirea armamentului, persoane dispărute/găsite etc.

Probabil din practică poliţiştii atrag atenţia asupra faptului că nu sînt urgenţe accidentele rutiere fără victime (tamponări), aflarea datei şi a orei, aglomerarea traficului, încărcarea cartelelor de telefonie mobilă, inundaţie în apartament sau subsolul blocului, pierderea sau găsirea de obiecte personale, solicitarea de informaţii despre numărul de telefon, emitere cărţii de identitate, paşaportului, cazierului, despre trafic sau programul instituţiilor publice etc.

Orice apel fals poate împiedica sau întîrzia salvatorii să ajungă la cel care este cu adevărat în nevoie, poate o persoană dragă celui care sună. Orice minut poate face diferenţa între viaţă şi moarte.

Advertisement








Trending