Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Imobile şcolare pradă uitării…

Știe publicată cu

în data de

■ Primăria Roman va trece la conservarea clădirii în care a funcţionat Liceul Industrial Nr. 1 ■ Ministerul Educaţiei nu e de acord cu schimbarea destinaţiei, dar nici nu face ceva cu clădirea de patrimoniu ■

Odată cu scăderea dramatică a numărului elevilor, şi imobilele în care au funcţionat şcolile sînt abandonate. Autorităţile publice locale, în administrarea cărora se află clădirile nu pot face nimic cu aceste spaţii, deoarece nu au voie să le schimbe destinaţia. Cum mai marii învăţămîntului ţin cu dinţii de patrimoniu, dar nici nu fac nimic cu el, clădirile respective se află la mîna celor care vor să le devalizeze. Este şi situaţia clădirii în care a funcţionat Liceul Industrial Nr.1 din Roman, de pe strada Ştefan cel Mare, aproape de trecerea peste calea ferată. Clădirea monument arhitectonic a fost părăsită de ani buni, pentru că elevii au fost preluaţi de Liceul Petru Poni, imobilul greu de întreţinut şi abandonat rămînînd la mîna celor puşi pe furt. „În acest an vom intra cu lucrări de reparaţii curente la acest obiectiv, reparaţii care se vor face la streaşină şi acoperiş, la trotuarele de jur împrejurul clădirii. De asemenea, cu acelaşi gen de reparaţii îl vom interveni şi la «Casa Spiţerului» din curtea Spitalului Precista Mare în care a funcţionat administraţia spitalului, tot o clădire monument arhitectonic. După cum ştiţi, noi am intenţionat mai demult să preluăm aceste imobile cărora să le dăm altă utilitate, dar de fiecare dată ni s-a dat aviz negativ, aşa încît nu putem face nimic altceva acolo“, a declarat primarul Lucian Micu. Reamintim faptul că deputatul PNL Laurenţiu Leoreanu, intenţiona, din vremea în care era primar, să propună înfiinţarea în această clădire, fie a unui punct vamal de care are atîta nevoie oraşul, fie propusese chiar transformarea clădirii într-un centru de reeducare a minorilor delicvenţi, prin cedarea acestuia către Admnistraţia Penitenciarelor. Pe de altă parte deputatul PSD, Viorel Stan, fost inspector şcolar general, susţinea că Ministerul Educaţiei nu poate ceda clădirile, pentru că s-ar crea un precedent periculos, în sensul în care imobilele unităţilor de învăţămînt, lăsate la mîna exclusivă a administraţiilor publice locale, ar putea primi orice destinaţie. Deputatul Stan crede că o asemenea clădire, renovată, ar putea fi transformată, printr-un proiect european, într-un campus şcolar. Pe de altă parte, aceeaşi soartă a avut-o şi clădirea alăturată în care, la vremea cît a fost director al Liceului cu Program Sportiv profesorul Petrică Sandu, s-a investit enorm în reabilitare, pentru transformarea clădirii în hotel destinat cazării diverselor echipe sportive. Nici acest imobil nu este folosit, din păcate.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: De la un scurtcircuit, incendiu în parcare

Știe publicată cu

în data de

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au stabilit cauza incendiului care a avut loc la o maşină, în parcarea mall-ului Shopping City. Evenimentul s-a înregistrat luni, 22 aprilie şi a fost provocat de un scurtcircuit electric. Alarma s-a dat prin apel la numărul unic de urgenţă 112, înregistrat în dispeceratul Integrat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – Ambulanţă al judeţului Neamţ la ora 12.16, cînd s-a reclamat producerea unui incendiu la un autoturism staţionat în parcarea unui supermarket din municipiul Piatra Neamţ. La locul evenimentului s-au deplasat două echipaje de pompieri militari de la Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, precum şi o ambulanţă SMURD. Forţele profesioniste de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul care se manifesta la compartimentul motor şi bordul autoturismului. Au fost mistuite de foc componente din material plastic ale compartimentului motor şi ale bordului autoturismului.

Citește știrea

Actualitate

Şofer băcăuan fugar, prins la intrarea în judeţul Neamţ

Știe publicată cu

în data de

■ cel în culpă nu a vrut să oprească deoarece era băut ■ a fost prins la un filtru, la Tazlău ■ altul s-a urcat la volan deşi era în pragul comei alcoolice ■

Săptămîna patimilor le-a adus necazuri mai multor şoferi care s-au urcat băuţi la volan. Un exemplu este cel al unui bărbat de 36 de ani, din judeţul Bacău. Necazul a venit luni, pe 22 aprilie, cînd oamenii legii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Borleşti au fost sesizaţi de către colegii din cadrul IPJ Bacău, cu privire la faptul că un autoturism condus de un bărbat despre care exista indicii ca s-ar afla sub influenţa alcoolului, nu a oprit la semnalele acestora şi se deplasează spre localitatea Tazlău. „Poliţiştii nemţeni au instituit imediat un filtru de circulaţie pe Drumul Judeţean DJ 156 C Tazlău, unde au depistat în trafic autoturismul în cauză. La volanul acestuia se afla un bărbat de 36 de ani, din Bacău, care emana halenă alcoolică. Acesta a refuzat să fie testat cu aparatul alcooltest, fiind ulterior condus la spital pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei“, conform Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ. S-a dispus reţinerea pentru 24 ore, suspectul fiind acuzat de săvîrşirea infracţiunii de refuzul sau sustragerea de la recoltarea de mostre biologice. Urmează a fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă. În aceeaşi zi poliţiştii au tras pe dreapta, la Crăcăoani, un autoturism condus de un barbat de 45 de ani, din Bacău. Etilotestul a indicat o valoare de peste 1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şi el s-a ales cu acuze penale, la fel ca şi un tînăr de 20 de ani, din Păstrăveni. Acesta a fost depistat în trafic în noaptea de 21/22 aprilie şi avea la fiolă un rezultat de peste 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şi un bărbat de 39 de ani, din Bicaz, are probleme cu legea după ce a fost prins de poliţişti pe 22 aprilie, în Pîngăraţi. În urma verificărilor s-a stabilit că autoturismul respectiv nu figurează ca fiind înmatriculat, iar plăcuţele cu numerele montate au fost atribuite unui alt autovehicul avînd valabilitatea expirată din anul 2018. Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunilor de conducerea unui autovehicul neînmatriculat şi cu număr fals de înmatriculare.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Copilă opărită

Știe publicată cu

în data de

O fetiţă de doar doi ani a fost transportată la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, pe 22 aprilie, după ce s-a opărit la un picior cu lichid fierbinte. “Bodeşti, pacientă sex feminin, 2 ani, diagnostic: arsură cu lichid fierbinte, gradul II, membru inferior stîng. Pacienta a fost preluată de un echipaj cu asistent medical şi predată la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ”, au comunicat reprezentanţii SAJ Neamţ.

Citește știrea

Trending