Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Imobile şcolare pradă uitării…

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Primăria Roman va trece la conservarea clădirii în care a funcţionat Liceul Industrial Nr. 1 ■ Ministerul Educaţiei nu e de acord cu schimbarea destinaţiei, dar nici nu face ceva cu clădirea de patrimoniu ■

Odată cu scăderea dramatică a numărului elevilor, şi imobilele în care au funcţionat şcolile sînt abandonate. Autorităţile publice locale, în administrarea cărora se află clădirile nu pot face nimic cu aceste spaţii, deoarece nu au voie să le schimbe destinaţia. Cum mai marii învăţămîntului ţin cu dinţii de patrimoniu, dar nici nu fac nimic cu el, clădirile respective se află la mîna celor care vor să le devalizeze. Este şi situaţia clădirii în care a funcţionat Liceul Industrial Nr.1 din Roman, de pe strada Ştefan cel Mare, aproape de trecerea peste calea ferată. Clădirea monument arhitectonic a fost părăsită de ani buni, pentru că elevii au fost preluaţi de Liceul Petru Poni, imobilul greu de întreţinut şi abandonat rămînînd la mîna celor puşi pe furt. „În acest an vom intra cu lucrări de reparaţii curente la acest obiectiv, reparaţii care se vor face la streaşină şi acoperiş, la trotuarele de jur împrejurul clădirii. De asemenea, cu acelaşi gen de reparaţii îl vom interveni şi la «Casa Spiţerului» din curtea Spitalului Precista Mare în care a funcţionat administraţia spitalului, tot o clădire monument arhitectonic. După cum ştiţi, noi am intenţionat mai demult să preluăm aceste imobile cărora să le dăm altă utilitate, dar de fiecare dată ni s-a dat aviz negativ, aşa încît nu putem face nimic altceva acolo“, a declarat primarul Lucian Micu. Reamintim faptul că deputatul PNL Laurenţiu Leoreanu, intenţiona, din vremea în care era primar, să propună înfiinţarea în această clădire, fie a unui punct vamal de care are atîta nevoie oraşul, fie propusese chiar transformarea clădirii într-un centru de reeducare a minorilor delicvenţi, prin cedarea acestuia către Admnistraţia Penitenciarelor. Pe de altă parte deputatul PSD, Viorel Stan, fost inspector şcolar general, susţinea că Ministerul Educaţiei nu poate ceda clădirile, pentru că s-ar crea un precedent periculos, în sensul în care imobilele unităţilor de învăţămînt, lăsate la mîna exclusivă a administraţiilor publice locale, ar putea primi orice destinaţie. Deputatul Stan crede că o asemenea clădire, renovată, ar putea fi transformată, printr-un proiect european, într-un campus şcolar. Pe de altă parte, aceeaşi soartă a avut-o şi clădirea alăturată în care, la vremea cît a fost director al Liceului cu Program Sportiv profesorul Petrică Sandu, s-a investit enorm în reabilitare, pentru transformarea clădirii în hotel destinat cazării diverselor echipe sportive. Nici acest imobil nu este folosit, din păcate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Un etnic apreciat în Marea Britanie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Sorin Lucian Ursu trăieşte în Marea Britanie de 5 ani şi lucrează ca îngrijitor de bătrîni ■ „De cînd a izbucnit epidemia de coronvirus am lucrat în ture şi extrature, timp în care mi s-au stins în braţe mulţi bătrîni, lucru greu de descris în cuvinte şi de suportat“, spune Sorin ■ deşi are 52 de ani, se pregăteşte de facultate ■

Redactorii Monitorulcontinuă să ţină legătura cu nemţenii din diaspora, aflaţi în aceste vremuri de criză sanitară departe de ţară, acolo unde lucrează pentru o bucată de pîine mai albă. Am luat legătura cu o familie, una cu totul şi cu totul specială.

E vorba de Sorin şi Stela Ursu, din Roman, plecaţi la muncă în Anglia, unul îngrijind bătrînii altora, altul lucrînd într-un supermarket. Spuneam că Sorin Lucian Ursu este un om special. Crescut într-o familie de etnie romă, cu 11 copii, i-a plăcut cartea de mic şi a terminat liceul învăţînd pe rupte.

A lucrat ca muncitor la ArcelorMittal Steel sau pe unde a găsit serviciu. Discriminat adesea în ţară, a decis să plece în Anglia în urmă cu 5 ani. I-a mai plăcut dintotdeuna să citească şi este un om cu care ai ce discuta. Trăieşte în orăşelul Cheadle. Nu i- a fost niciodată ruşine cu originea sa şi în Anglia s-a declarat de etnie rromă.

A urmat nu mai puţin de 10 cursuri de pregătire în meseria de infirmier, la mare căutare în Marea Britanie. „De profesie sînt îngrijitor de bătrîni cu nevoi speciale, o meserie frumoasă, dar grea. De săptămîni întregi, de cînd a izbucnit epidemia de coronvirus am lucrat în ture şi extrature, timp în care mi s-au stins în braţe mai mulţi bătrîni, ceea ce e un lucru greu de descris în cuvinte şi, mai ales, greu de suportat.

După un an de «rupt oase» la propriu şi la figurat, nu-mi doresc decît să ajung într- un concediu acasă, la Roman. Din păcate a izbucnit această epidemie de coronavirus, care împrăştie moartea pe întrega planetă şi ne-a zădărnicit, pentru moment, posibilitatea de a ajunge acasă. De două săptămîni am contactat o viroză şi am fost trimişi de autorităţi în autoizolare la domiciliu, lucru pe care-l respectăm. E necesar“, a mărturisit Sorin Lucian Ursu.

Partea bună a acestei autoizolări e că îi dă răgaz să citească şi să se pregătească pentru a fi admis la facultatea de asistenţi medicali de trei ani, lucru pe care îl visează de ceva vreme şi pe care în România nu a reuşit să-l facă. „În Anglia, statul te ajută să înveţi ceea ce-ţi doreşti să fii şi vreau să profit de acest lucru, pentru că aici nu contează se vîrstă ai. Eu am 52 de ani şi-mi doresc să învăţ“, a mai spus Sorin Ursu. Şi mesajul familiei Ursu este acela de a sta în casă, dar speră că blestemata de pamdemie se va sfîrşi şi se vor întoarce cu toţii la viaţa obişnuită, cu bune, cu rele.

Romaşcanii sînt mulţumiţi pentru faptul că în Marea Britanie nu au cunoscut discriminarea şi sînt apreciaţi pentru ceea ce fac. Din convorbirea cu cei doi răzbate, peste toate, dorul de ţară şi mesajul din proverbul românesc: „Fie pîinea cît de rea, tot mai bună-i în ţara mea!“.

Citește știrea

Actualitate

Ce surprize ne aduce vremea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii spun că se vor înregistra valori termice de 20 de grade ■ şi temperaturile nocturne vor fi mai mari ■ de precipitaţii nu se pune problema ■

După zilele cu valori termice modeste şi cîteva nopţi cu minime nocturne negative şi îngheţ la sol, pare că, în sfîrşit, primăvara îşi intră în drepturi.

Conform informaţiilor de e site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie valorile termice diurne cresc treptat şi se ajunge la o maximă de 20 de grade la finele primei decade a lui aprilie.

Acelaşi trend îl au şi valorile termice nocturne şi se vor atinge minime de pînă la 7 grade. Aşa rezultă şi din estimarea valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru Moldova în perioada 6 – 20 aprilie.

„În primele 3 zile ale celor două săptămîni vremea va fi rece în timpul nopţilor şi dimineţilor cu o medie a temperaturilor minime în jur de 0 grade şi maxime în creştere uşoară spre 16 grade. Ulterior vremea va deveni uşor mai caldă decît în mod obişnuit pentru această perioadă, astfel încît, pe 12 şi 13 aprilie, cînd se vor înregistra valorile termice cele mai ridicate, maximele vor fi în medie în jur de 21 de grade şi minimele vor ajunge la o medie de 6, 7 grade.

După această dată se estimează o revenire a temperaturii spre valori normale, cu media temperaturilor maxime în jurul a 16 grade iar minimele de 4,5. Regimul pluviometric va fi deficitar iar probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în perioada 13-17 aprilie“, conform ANM.

Pe 7 aprilie, este anunţat timp în încălzire, astfel că la amiază maxima în zona noastră saltă pînă la 16 grade, pe fondul unui cer senin. Şi după lăsarea întunericului cerul va fi degajat însă va fi destul de rece pentru acest moment al anului şi minima se opreşte la 1 grad, cu plus. Şi mai bine va fi miercuri, 8 aprilie cînd din nou cerul nu va fi brăzdat de nici un nor. Atunci avem promisiunea unei maxime de pînă la 18 grade.

Firav saltă şi temperatura nocturnă, care ajunge la 2 grade. Ziua de joi, 9 aprilie, va fi cea mai caldă din întreg intervalul de prognoză, iar dacă meteorologii au dreptate la Piatra Neamţ se vor înregistrat 20 de grade. Din acest motiv valorile termice vor fi mai blînde şi peste noapte şi se anunţă o minimă de 5 grade. La finele primei decade a lunii, vineri 10 aprilie, ar putea veni ceva nori, dar lipsiţi de importanţă.

Maxima diurnă scade la 14 grade, însă minima nocturnă saltă pînă la 7 grade. Cea mai rece zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de sîmbătă, 11 aprilie, cînd pe fondul unui cer variabil cu soare maxima nu mai trece de 13 grade. Minima nocturnă înregistrează acelaşi trend şi ajunge la 5 grade. Duminica Floriilor vine cu timp excelent, cer degajat, soare şi o maximă de 19 grade, în timp ce peste noapte se vor înregistra cam 4 grade.

Citește știrea

Actualitate

Mail-uri false în numele Poliţiei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţia Română anunţă cetăţenii care au primit emailuri cu sigla instituţiei şi prin care destinatarii sînt chemaţi la anchete să nu deschidă aceste notificări online deoarece nu au fost trimise de instituţia menţionată fiind vorba de emailuri false.

„Compliment. Sperăm să acceptaţi această scrisoare cu bună credinţă. Sînteţi invitat de această notificare la Sediul Poliţiei Române privind o anchetă în curs de desfăşurare. Vă rugăm să consultaţi documentele ataşate pentru informaţii şi contactaţi avocatul, dacă este necesar. Data: 10 aprilie 2020. Ora: 11:00”, conform mesajului primit pe email de mai mulţi cetăţeni. IPJ Neamţ avertizează asupra faptului că este vorba de mesaje false iar Poliţia Română nu a trimis astfel de mesaje.

„Nu deschideţi astfel de e-mailuri! Ele nu sînt trimise de Poliţia Română şi sînt false”, anunţă anchetatorii care au demarat cercetări pentru a descoperi sursa acestora şi tragerea la răspundere a celor implicaţi.

Citește știrea

Trending