Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Igiena orală, şi ea lasă de dorit

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un sondaj al Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că sînt carenţe în acest domeniu ■ 18% dintre participanţi se spală de mai puţin de două ori pe zi pe dinţi, 33,7% se spală mai puţin de două minute pe dinţi şi doar 33,6% în maxim 15 minute după ce mănîncă ■ în Neamţ activează acum 315 medici stomatologi, faţă de 282 în 2018 ■

Direcţia de Sănătate Publică Neamţ organizează în fiecare an, în luna martie, Campania „Zîmbeşte cu încredere. Sănătate orală pentru toţi!“, una care aduce în atenţia publică o problematică pentru populaţia generală, inclusiv copii şi adolescenţi.

Ea are ca obiective creşterea numărului de persoane informate privind importanţa sănătăţii orale şi riscurile neglijării acesteia, a celor care adoptă comportamente sănătoase în vederea menţinerii sănătăţii orale, precum şi formarea unor deprinderi sănătoase şi încurajarea tratamentului precoce al potenţialelor probleme dentare, pentru a evita îngrijirile tardive, mai dificile şi mai costisitoare.

„Sănătatea orală include capacitatea de a vorbi, zîmbi, mirosi, gusta, atinge, mesteca, înghiţi şi de exprima o serie de emoţii prin intermediul expresiei faciale, cu încredere şi fără durere, disconfort sau boli cranio-faciale complexe.

Ultimul studiu efectuat în România de specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică Bucureşti, în luna ianuarie 2020, prin aplicarea unui chestionar anonim cu 23 de întrebări, administrat online timp de 10 zile, la care au participat 4.592 de respondenţi, referitor la evaluarea practicilor privind menţinerea sănătăţii orale relevă date interesante referitor la subiect.

La noi, 18% dintre participanţi se spală de mai puţin de două ori pe zi pe dinţi, 33,7% se spală mai puţin de două minute pe dinţi şi doar 33,6% în maxim 15 minute după ce mănîncă. Conform aceluiaşi studiu, numai 70,2 % din respondenţi au fost instruiţi cu privire la tehnica de periaj al dinţilor corectă şi doar 28,2% îşi schimbă lunar peria de dinţi.

Referitor la mijloacele utilizate pentru asigurarea igienei orale, 1,9% nu utilizează pastă de dinţi, doar 57,3% utilizează o pastă de dinţi cu fluor, 24,7% folosesc doar periuţa de dinţi, 55,6% folosesc apa de gură şi 29,5% aţa interdentară. Un procent relativ mare, 48,7% utilizează guma de mestecat ca mijloc de asigurare a igienei orale, iar 24,9 % folosesc scobitori.

În ceea ce priveşte starea de sănătate orală, doar 27,6% dintre participanţii la studiu au afirmat că în ultimul an nu au avut nici un disconfort la nivelul dinţilor şi doar 15,9% se duc de două ori pe an la control la medicul stomatolog“, a declarat Vasile Baghiu, psiholog la DSP Neamţ.

Un medic dentist la 1.187 locuitori

Referitor la consumul produse dulci, alcool şi fumat, doar 50,4% dintre respondenţi nu consumă zilnic dulciuri, 53,4% nu consumă zilnic băuturi acidulate îndulcite şi 61, 3% nu consumă deloc băuturi alcoolice, iar 20,1 % dintre participanţii la studiu fumează.

În anul 2018, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, privind asigurarea populaţiei cu personal medical, numărul medicilor dentişti a fost de 16.457 persoane, cu 5,1% mai mulţi faţă de anul precedent.

Dintre aceştia, 1.619 lucrau în sectorul public şi 14.034 în sectorul privat. Repartizarea pe judeţe a personalului sanitar în anul 2018 evidenţiază că cel mai mare număr de medici dentişti s-a înregistrat în Bucureşti (3.142), în timp ce numărul cel mai mic a fost în judeţul Giurgiu (79). În anul 2018, numărul populaţiei ce a revenit, în medie, la un medic dentist a fost de 1.187, faţă de 1.252 locuitori în anul precedent.

În judeţul Neamţ, în 2019 şi-au desfăşurat activitatea 315 medici dentişti (236 în mediul urban şi 79 în mediul rural), faţă de 282 de medici dentişti în 2018 (221 în mediul urban şi 61 în mediul rural). În cadrul campaniei de la Neamţ, organizată de către Direcţia de Sănătate Publică prin Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii au fost incluse o serie de activităţi care prevăd: transmiterea materialelor informative pe această temă, primite de la INSP Bucureşti către reţeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ şi reţeaua de medicină şcolară prin intermediul poştei electronice; activităţi de informare-educare în unităţi de învăţămînt derulate de personalul din cabinetele şcolare; activităţi de informare-educare în comunităţi derulate de asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari; activităţi de informare-educare în unităţi de învăţămînt derulate de personalul Compartimentului de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii; tipărirea şi distribuirea de postere şi pliante în unităţi medico-sanitare, unităţi de învăţămînt, asistenţilor medicali comunitari şi mediatorilor sanitari pentru comunităţile de romi din judeţ; postarea pe site-ul DSP Neamţ şi pe pagina de facebook a compartimentului a materialelor primite de la INSP Bucureşti.

Actualitate

„Arsene minte cu privire la situația DGASPC”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ afirmaţia a fost făcută de deputatul PNL Mara Calista

Mara Calista dă semne că ia foarte în serios postura de candidat al PNL Neamţ pentru un loc în Camera Deputaţilor la alegerile din 6 decembrie 2020. Deputata care la alegerile anterioare a cîştigat un loc în Parlament în fieful lui Liviu Dragnea, îl ia la ţintă pe Ionel Arsene, liderul PSD Neamţ. Pe care îl acuză de minciună în cazul salariaţilor de la Protecţia Copilului Neamţ care nu şi-au primit salariile pe luna septembrie.

„Din păcate, asistăm în ultima perioadă la un mod de a face campanie care nu face cinste niciunui politician: joaca cu veniturile și viața oamenilor, lipsindu-i pe aceștia de sumele necesare pentru traiul zilnic și pentru acoperirea celor de trebuință (credite, medicamente, cumpărături curente etc).

Da, aceasta este situația salariilor reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț. Legea este foarte clară atunci când spune, conform art. 51 alin. (10), că “finanțarea măsurilor de protecție de tip centre de zi și centre rezidențiale pentru persoanele adulte cu handicap se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului sau al autorității administrației publice locale la nivel de municipiu, oraș sau comună, după caz, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată alocate cu această destinație, în proporție de cel mult 90% din necesarul stabilit anual de Ministerul Muncii și protecției sociale”.

Conform art. 127 alin. (1) din legea 272/2004, “finanțarea sistemului de protecție a copilului se asigură din:

  1. Bugetul de statîn limita sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat aprobate cu această destinație;
  2. Bugetul județului, respectiv al municipiului București – în completarea cuantumului prevăzut la lit. a), pentru acoperirea cheltuielilor de organizare și funcționare a serviciilor, din venituri proprii sau sume defalcate”.

Prin Legea bugetului de stat nr. 5/2020, Guvernul României a alocat 50% din sumele necesare finanțării serviciilor sociale din sistemul de protecție socială, respectiv 14.684 mii leiși 12.718 mii lei pentru finanțarea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap.

Ulterior, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat, sumele acordate au ajuns la nivelul de 60% din totalul estimat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, respectiv 22.650 mii lei pentru finanțarea serviciilor sociale din sistemul de protecție a copilului și 31.269 mii lei pentru finanțarea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap.

La momentul prezent, toate sumele care au fost plătite sub formă de salarii angajaților DGASPC Neamț au fost asigurate prin bugetul de stat, bugetul local necontribuind cu sumele cu care era obligat să contribuie pentru acoperirea acestor cheltuieli până la finalul anului.

Acțiunile media de dezinformare cu privire la această situație nu ajută absolut deloc această comunitate de aproximativ 1400 de persoane care nu și-au primit veniturile. Mai mult, declarațiile politice de “salvare eroică” a situației alocând banii de la nivel județean nu sunt decât un dispreț față de salariații DGASPC Neamț care trebuiau să aibă aceste venituri certe din partea Consiliului Județean.

Acesta este motivul pentru care Instituția Prefectului a înaintat în data de 22.10.2020, prin adresa nr. 16077, o solicitare Ministerului de Finanțe în sensul verificării modalității și procedurii de constituire a bugetului pentru fondul de salarii și cheltuieli către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț în sensul respectării prevederilor Legii nr. 500/2002 cu privire la finanțele publice. Totodată, se solicită clarificări cu privire la modalitatea prin care s-au cheltuit banii din bugetul Consiliului Județean Neamț în legătura cu plata salariilor către DGASPC Neamț.

În încheiere, nu pot să nu mă întreb cum președintele Consiliului Județean declara tocmai ieri, 30 Octombrie, la câteva zile după adresa Prefectului județului Neamț adresată Ministerului Finanțelor Publice cu privire la posibile nereguli ale alocărilor financaire la nivelul acestei instituții, că prin metode specifice,  a reușit domnia sa să găsească sumele necesare pentru acoperirea, atenție, a maximum 2 luni privind veniturile angajaților DGASPC Neamț”. Aşteptăm cu interes o eventuală replică din partea lui Ionel Arsene. Una decentă, mult peste cea dată Anei Birchall. Dacă se poate.

Citește știrea

Actualitate

Copil cu arsuri după un incendiu provocat de jarul căzut din sobă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un copil în vârstă de 9 ani a suferit arsuri de gradul II-III pe 70% din suprafaţa corpului după un incendiu izbucnit la o gospodărie din Rocna, provacat de jarul căzut din sobă.

“Prin apel la 112, în jurul orei 18:42, pompierii nemțeni au fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o locuință din localitatea Rocna, comuna Icușești. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Roman cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD TIM și pompieri voluntari din cadrul SVSU Icușești.

Incendiul se manifesta în interiorul unei camere a unei locuințe, în care se afla un copil. Copilul a fost scos de către cetățeni până la sosirea forțelor de intervenție.

Copilul, un băiat de 9 ani, ce prezenta arsuri de gradul II-III pe 70% din suprafața corpului, a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD TIM la locul evenimentului după care a fost transportat la CPU Roman.

Forțele de intervenție au localizat și lichidat incendiul în urma căruia au ars  bunurile materiale din interiorul camerei și s-a deteriorat tavanul camerei pe o suprafață de aproximativ 15 mp.

Cauza probabilă de producere a  incendiului a fost stabilită ca fiind jarul căzut din sistemele de încălzire”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Încă o localitate din Neamţ sub “cod roşu” de COVID

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la Moldoveni, incidenţă 3,45, se închid barurile şi cafenelele

Comuna Moldoveni “intră” şi ea ■ rândul localităţilor din Neamţ în care s-a depăşit rata de infectare de 3 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, motiv pentru care restaurantele, barurile şi cafenelele vor fi închise. Decizia a fost luată vineri, 30 octombrie, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. “Se interzice organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc”, aşa sună principalele interdicţii cu care se vor confrunta locuitorii comunei amintite, conform hotărârii de CJSU.

Cursuri suspendate, cursuri reluate

CJSU Neamţ a mai decis vineri că “Se suspendă, conform propunerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț, pentru o perioadă de 14 zile, și trec în regim online, cursurile școlare care presupun prezența „față în față” pentru următoarele unități de învățământ:

  • clasele a VII-a B și a VIII-a B din cadrul Școlii  Profesionale Adjudeni, comuna Tămășeni, în perioada 30.10.2020 – 6.11.2020;

  • clasele a III-a A și a IV-a B din cadrul Școlii  Profesionale Adjudeni, comuna Tămășeni, în perioada 02.11.2020 – 6.11.2020”.

Vor fi reluate cursurile “faţă în faţă” pentru:

  • clasele a II-a B și a V-a C din cadrul Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” din municipiul Roman (începând cu data de 02.11.2020);

– clasa a XI-a H – grupa 1 din cadrul Colegiului Tehnic ”Miron Costin” din municipiul Roman (începând cu data de 02.11.2020);

  • clasa a XII-a F din cadrul Colegiului Tehnic ”Petru Poni” din municipiul Roman (începând cu data de 02.11.2020);

  • grupa preșcolari din cadrul Școlii Gimnaziale, comuna Bodești, structura Bodeștii de Jos (începând cu data de 02.11.2020).

Citește știrea

Trending