Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Igiena orală, şi ea lasă de dorit

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un sondaj al Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că sînt carenţe în acest domeniu ■ 18% dintre participanţi se spală de mai puţin de două ori pe zi pe dinţi, 33,7% se spală mai puţin de două minute pe dinţi şi doar 33,6% în maxim 15 minute după ce mănîncă ■ în Neamţ activează acum 315 medici stomatologi, faţă de 282 în 2018 ■

Direcţia de Sănătate Publică Neamţ organizează în fiecare an, în luna martie, Campania „Zîmbeşte cu încredere. Sănătate orală pentru toţi!“, una care aduce în atenţia publică o problematică pentru populaţia generală, inclusiv copii şi adolescenţi.

Ea are ca obiective creşterea numărului de persoane informate privind importanţa sănătăţii orale şi riscurile neglijării acesteia, a celor care adoptă comportamente sănătoase în vederea menţinerii sănătăţii orale, precum şi formarea unor deprinderi sănătoase şi încurajarea tratamentului precoce al potenţialelor probleme dentare, pentru a evita îngrijirile tardive, mai dificile şi mai costisitoare.

„Sănătatea orală include capacitatea de a vorbi, zîmbi, mirosi, gusta, atinge, mesteca, înghiţi şi de exprima o serie de emoţii prin intermediul expresiei faciale, cu încredere şi fără durere, disconfort sau boli cranio-faciale complexe.

Ultimul studiu efectuat în România de specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică Bucureşti, în luna ianuarie 2020, prin aplicarea unui chestionar anonim cu 23 de întrebări, administrat online timp de 10 zile, la care au participat 4.592 de respondenţi, referitor la evaluarea practicilor privind menţinerea sănătăţii orale relevă date interesante referitor la subiect.

La noi, 18% dintre participanţi se spală de mai puţin de două ori pe zi pe dinţi, 33,7% se spală mai puţin de două minute pe dinţi şi doar 33,6% în maxim 15 minute după ce mănîncă. Conform aceluiaşi studiu, numai 70,2 % din respondenţi au fost instruiţi cu privire la tehnica de periaj al dinţilor corectă şi doar 28,2% îşi schimbă lunar peria de dinţi.

Referitor la mijloacele utilizate pentru asigurarea igienei orale, 1,9% nu utilizează pastă de dinţi, doar 57,3% utilizează o pastă de dinţi cu fluor, 24,7% folosesc doar periuţa de dinţi, 55,6% folosesc apa de gură şi 29,5% aţa interdentară. Un procent relativ mare, 48,7% utilizează guma de mestecat ca mijloc de asigurare a igienei orale, iar 24,9 % folosesc scobitori.

În ceea ce priveşte starea de sănătate orală, doar 27,6% dintre participanţii la studiu au afirmat că în ultimul an nu au avut nici un disconfort la nivelul dinţilor şi doar 15,9% se duc de două ori pe an la control la medicul stomatolog“, a declarat Vasile Baghiu, psiholog la DSP Neamţ.

Un medic dentist la 1.187 locuitori

Referitor la consumul produse dulci, alcool şi fumat, doar 50,4% dintre respondenţi nu consumă zilnic dulciuri, 53,4% nu consumă zilnic băuturi acidulate îndulcite şi 61, 3% nu consumă deloc băuturi alcoolice, iar 20,1 % dintre participanţii la studiu fumează.

În anul 2018, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, privind asigurarea populaţiei cu personal medical, numărul medicilor dentişti a fost de 16.457 persoane, cu 5,1% mai mulţi faţă de anul precedent.

Dintre aceştia, 1.619 lucrau în sectorul public şi 14.034 în sectorul privat. Repartizarea pe judeţe a personalului sanitar în anul 2018 evidenţiază că cel mai mare număr de medici dentişti s-a înregistrat în Bucureşti (3.142), în timp ce numărul cel mai mic a fost în judeţul Giurgiu (79). În anul 2018, numărul populaţiei ce a revenit, în medie, la un medic dentist a fost de 1.187, faţă de 1.252 locuitori în anul precedent.

În judeţul Neamţ, în 2019 şi-au desfăşurat activitatea 315 medici dentişti (236 în mediul urban şi 79 în mediul rural), faţă de 282 de medici dentişti în 2018 (221 în mediul urban şi 61 în mediul rural). În cadrul campaniei de la Neamţ, organizată de către Direcţia de Sănătate Publică prin Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii au fost incluse o serie de activităţi care prevăd: transmiterea materialelor informative pe această temă, primite de la INSP Bucureşti către reţeaua de mediatori sanitari/asistenţi medicali comunitari din judeţ şi reţeaua de medicină şcolară prin intermediul poştei electronice; activităţi de informare-educare în unităţi de învăţămînt derulate de personalul din cabinetele şcolare; activităţi de informare-educare în comunităţi derulate de asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari; activităţi de informare-educare în unităţi de învăţămînt derulate de personalul Compartimentului de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii; tipărirea şi distribuirea de postere şi pliante în unităţi medico-sanitare, unităţi de învăţămînt, asistenţilor medicali comunitari şi mediatorilor sanitari pentru comunităţile de romi din judeţ; postarea pe site-ul DSP Neamţ şi pe pagina de facebook a compartimentului a materialelor primite de la INSP Bucureşti.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: “Scenetă” cu ameninţări de suicid la un restaurant din centrul oraşului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii pietreni au fost puşi degeaba pe drumuri, vineri, 7 august, după ce un individ aflat sub influenţa băuturilor alcoolice a provocat o mică… “scenetă” într-un restaurant din centrul oraşului. Bărbatul i-a spus barmanului de la respectivul restaurant că are o armă în maşină şi că se va duce să o aducă pentru a se sinucide.

Barmanul a sunat la 112, dar, când au venit poliţiştii, s-a dovedit că respectivul “curajos” nici măcar nu venise cu maşina proprie, ci apelase la un taxi pentru a ajunge la restaurantul cu pricina. Oamenii legii l-au condus acasă pe cel în cauză şi i-au verificat şi autoturismul pentru a vedea dacă deţine sau nu o armă, însă rezultatul a fost negativ.

Aşa că a rămas doar uimirea trecătorilor prin zonă, care, văzând desfăşurarea de forţe, s-au speriat că în Piatra Neamţ a revenit perioada în care reglările de conturi erau la ordinea zilei. Din fericire nu a fost vorba despre aşa ceva, doar despre un individ pe care băutura l-a determinat să spună “lucruri trăznite”.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Coliziune între un autoturism şi o căruţă – două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

O coliziune produsă între un autoturism şi o căruţă, vineri, 7 august în oraşul Roznov, s-a soldat cu două victime.

“În jurul orei 14:43, prin apel la 112, pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs în orașul Roznov, la ieșirea spre Săvinești.

La locul evenimentului s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Piatra Neamț și un echipaj de la SAJ.

În urma accidentului rutier produs între un autoturism și o căruță au rezultat două victime. Până la ajungerea forțelor de intervenție, șoferul a fost scos din autoturism de către participanții la trafic.

Șoferul autoturismului (71 de ani) a primit îngrijiri medicale la locul evenimentului de la paramedici, dar a refuzat transportul la spital.

Conducătorul atelajului a fost preluat de echipajul de la SAJ și transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Naţional – Noi “recorduri” negative – 1.378 de cazuri noi şi 50 de decese

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ au fost înregistrate 28 de cazuri noi

Până astăzi, 7 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 59.273 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

29.289 de pacienți au fost declarați vindecați și 5.897 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.378 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 605 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 2.616 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 06.08.2020 (10:00) – 07.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 50 de decese (31 bărbați și 19 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Cluj, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Timiș, Vâlcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 4 decese s-au înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 11 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 17 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 14 decese la categoria de peste 80 de ani.

Toate cele 50 de decese înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.801. Dintre acestea, 446 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.343.315 de teste. Dintre acestea 23.946 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 14.276 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.670 la cerere.

Pe teritoriul României, 6.076 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.031 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 20.210 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 170 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.027 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 737 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 942 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 198.050 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 3 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.612 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.891 în Italia,  570 în Spania, 124 în Franța, 2.672 în Germania, 157 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  111 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 18 în Grecia, 2 în Cipru  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, Suedia, Republica Congo și Qatar. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 123 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia și unul în Republica Congo, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 189 au fost declarați vindecați: 159 în Germania, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Trending