Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Iarna a revenit peste… noapte

Știe publicată cu

în data de

■ stratul de zăpadă a crescut cu cîţiva centimetri ■ drumarii au acţionat din nou pe mai multe sectoare ■ nu sînt sectoare închise şi nici restricţii ■ totuşi o ambulanţă a rămas blocată în Piatra Neamţ ■ 53 de tone de material antiderapant au fost împrăştiate pe drumuri ■ zăporul se menţine la 5 kilometri ■ mai mulţi sărmani îşi petrec nopţile în adăposturi ■

Condiţiile meteo s-au schimbat peste noapte la începutul săptămînii şi, aşa cum au arătat meteorologii, ninsoarea a revenit şi s-a adăugat strat nou. În zorii zilei de marţi, 15 ianuarie, în reşedinţa de judeţ stratul de nea ajunsese din nou la 20 de centrimetri, la fel la Roman, iar la Tîrgu Neamţ erau 14 cm de nea, conform ANM. În Piatra Neamţ lucrătorii din cadrul Detaşamentului de pompieri au intervenit, în primele ore ale zilei de marţi, pentu degajarea unei ambulanţe care a rămas blocată în anexa Văleni, iar utilajele Drupo au intervenit pentru degajarea unui autocamion care ieşise în afara părţii carosabile, la Topoliţa. Este încă în vigoare informarea meteo ce expiră pe 16 ianuarie, la ora 20, care anunţă vînt de pînă la 55 de kilometri per oră, iar pentru zona montană, partea vestică a judeţului, în acelaşi interval este valabilă o atenţionare cod galben de vînt de pînă la 120 de km/h, viscol care va spulbera zăpada. termic stăm însă ceva mai bine şi în zorii zilei de ieri, 15 ianuarie, erau -3,7 grade la Tîrgu Neamţ, -3 grade se înregistrau la Piatra Neamţ şi -2,3 grade erau la Roman. În vîrf de munte, pe Toaca, la acelaşi moment termometrele indicau -11,6 grade Celsius. „Coada lacului Izvorul Muntelui este îngheţată. De la viaductul din Poiana Teiului pînă aval 0,2 km de barajul Topoliceni, comuna Poiana Largului, pe o distanţă de 5 km tronsonul prezintă aglomerări de gheţuri cu grosimi cuprinse între 0,1, pînă la 2 metri. La Staţia Hidrologică Frumosu, la ora 6 dimineaţa a fost înregistrată o temperatură de -4 grade. Din amonte nu curge zai pe suprafaţa apei. Nivelurile şi debitele au fost oscilante. Nu s-au semnalat probleme deosebite“, conform unui comunicat al ISU Neamţ. În noaptea de luni spre marţi, Secţia Neamţ a CNAIR a acţionat cu 25 lucrători şi 25 utilaje pentru deszăpezire şi împrăştierea de material antiderapant (53 tone) pe drumurile DN 12C, DN 15, DN 15B, DN 15C, DN 15D; DN 15F, DN 15G, DN 17 B şi DN 2 din judeţul Neamţ. Partea carosabilă era umedă cu zăpadă tratată şi frămîntată de circa un centimetru. Marţi dimineaţă, la ora raportării (6.00) se acţiona pe toate drumurile naţionale din judeţ cu 29 de utilaje. Drupo şi operatorii care se ocupă de deszăpezirea drumurilor judeţene au acţionat cu 49 lucrători şi 20 de utilaje pentru deszăpezire şi răspîndire de material antiderapant pe majoritatea sectoarelor de drumuri judeţene, carosabilul fiind acoperit cu zăpadă. În noaptea de 14/15 ianuarie, în adăposturile din judeţ au fost cazaţi 65 de sărmani, cei mai mulţi, 30, fiind la centrul Speranţa din Piatra Neamţ, la Roman erau 7 persoane, 8 la Roznov şi 20 la Tîrgu Neamţ. Toate localităţile din judeţ sînt alimentate cu energie electrică şi toţi nemţenii care au fost programaţi la dializă au ajuns la tratamentul care-i ţine în viaţă.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Reţinut pentru că şi-a dat foc la casă

Știe publicată cu

în data de

■ în urma grozăviei, patru persoane au suferit atac de panică, iar una a fost spitalizată ■ piromanul ar putea fi arestat ■

Patru persoane au necesitat îngrijiri medicale după ce au suferit atac de panică din cauza unui incendiu pus de o mînă criminală la o locuinţă particulară din Tupilaţi. Evenimentul nedorit a avut loc pe 23 aprilie şi s-a cerut ajutor prin numărul unic de urgenţă 112, apelul fiind înregistrat în Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanţă al judeţului Neamţ la ora 17.43. La locul indicat de apelant s-au deplasat trei echipaje de pompieri militari de la Detaşamentul de pompieri Roman cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. Ajunse la faţa locului, forţele profesioniste de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul care se manifesta generalizat la acoperişul unei case de locuit, precum şi în interiorul locuinţei. În urma incendiului au ars bunuri din locuinţă şi acoperişul casei şi s-au degradat pereţii pe o suprafaţă de aproximativ 60 de metri pătraţi. „La locul evenimentului patru persoane au necesitat îngrijiri medicale, prezentînd atac de panică. Li s-a acordat primul ajutor medical calificat de către echipajul SMURD. O femeie a fost transportată la spital de către echipajul SMURD, celelalte victime refuzînd transportul la spital“, conform unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. La final specialiştii au cercetat şi au ajuns la concluzia că nu a fost vorba de un accident, ci dimpotrivă, focul a plecat de la o mînă criminală, sau tehnic spus „folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul“. Autor a fost chiar proprietarul în vîrstă de 49 de ani, care anterior se certase cu familia şi ameninţase că va incendia locuinţa. El fusese reclamat de fiica de 28 de ani, fiind prins în flagrant de poliţişti. În urma audierilor acesta a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind acuzat de săvîrşirea infracţiunilor de distrugere prin incendiere şi ameninţare. Bărbatul urma a fi prezentat unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ cu propunere de arestare preventivă. Rămîne de văzut dacă suspectul va fi privat de libertate sau dacă va fi aplicată o măsură preventivă mai blîndă. Poate control judiciar, pentru că arestul la domiciliu ar fi cam impropriu, deoarece casa nu prea mai este „capabilă“ să asigure condiţii de locuire din cauza incendiului. Un at incendiu provocat de o mînă criminală a avut loc sîmbătă, 20 aprilie, în jurul orei 22, la un stog de fîn din localitatea Chilii, comuna Valea Ursului. Au intervenit militarii de la Detaşamentul de Pompieri Roman cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi serviciul voluntar al comunei Oniceni cu autospeciala din dotare. Au ars circa şapte tone de fîn din cauza „folosirii intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul“.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Mort în casă

Știe publicată cu

în data de

Pompierii nemţeni au fost solicitaţi marţi, 23 aprilie, în jurul orei 14.48, să intre în casa unui romaşcan care nu răspundea la uşă. S- au deplasat trei echipaje de pompieri militari cu o autospecială de descarcerare, o autospeciala de intervenţie şi lucru la înălţimi, precum şi o ambulanţă SMUDR. Echipajele au pătruns în apartament pe o fereastră şi din păcate proprietarul a fost găsit decedat.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Buget sărac, speranţa în fondurile europene

Știe publicată cu

în data de

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a anunţat într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, 24 aprilie, că bugetul oraşului este afectat de o politică fiscală guvernamentală defavorabilă şi de creditele din perioada 2005-2007, dar şi-a exprimat încrederea că vor fi găsite soluţii pentru ca aceste aspecte să nu îi afecteze pe pietreni. Una dintre soluţii, fondurile europene, în acest sens reamintind că pînă la 31 martie au fost depuse proiecte în valoare de peste 92 de milioane de euro. “Săptămîna aceasta, luni, 22 aprilie, a fost aprobat bugetul Municipiului Piatra Neamţ pentru anul 2019. Şi în acest an bugetul oraşului este afectat de o politică fiscală guvernamentală defavorabilă localităţilor din întreaga ţară, prin alocarea unor sume insuficiente ţinînd cont că s-au transferat şi cheltuieli suplimentare către autorităţile locale. Bugetul municipiului Piatra Neamţ este totodată afectat şi de creditele mari contractate de municipalitatea pietreană în perioada 2005-2007. Rolul meu ca primar este să găsesc soluţii pentru ca pietrenii să nu simtă constrîngerile bugetare locale. Oraşul, chiar şi în aceste condiţii trebuie să funcţioneze şi să se dezvolte, trebuie întreţinut corespunzător, calitatea serviciilor publice trebuie să crească iar problemele comunităţii trebuie rezolvate. Una dintre soluţiile pentru dezvoltarea localităţii este atragerea de fonduri, în principal europene. În acest sens au fost realizate şi depuse pentru finanţare europeană pînă la 31 martie proiecte în valoare de peste 92 de milioane de euro, care vor moderniza şi dezvolta într-un ritm accelerat oraşul Piatra Neamţ în următorii trei ani. Voi prezenta în fiecare lună situaţia proiectelor depuse şi stadiul proiectelor finanţate din bani europeni de care va beneficia municipiul Piatra Neamţ în următoarea perioadă”, a declarat Dragoş Chitic. Acesta a folosit prilejul conferinţei de presă şi pentru a transmite pietrenilor un mesaj cu ocazia Sărbătorilor Pascale: “Bucuria Învierii Domnului să vă pătrundă în suflet, să vă lumineze calea în viaţă şi să vă umple inimile de bucurie! Vă doresc un Paşte Fericit alături de cei dragi!”.

Citește știrea

Trending