Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Hram la Biserica Sfînta Varvara de la Văratec

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ lăcaşul de rugăciune are 167 de ani şi este construit în formă de cruce, din lemn de brad

Parohia din satul Văratec îşi sărbătoreşte miercuri hramul, aici fiind unul dintre puţinele lăcaşuri din Neamţ închinate Sfîntei Mare Muceniţe Varvara.

Biserica de la Văratec este amplasată la circa un kilometru de renumita mănăstire cu acelaşi nume, în vecinătatea Codrilor de Aramă şi a Pădurii de Argint. Este construită în formă de cruce, din lemn de brad şi a ţinut de parohia Filioara pînă în 1999.

Atunci a fost transformată în parohie de sine stătătoare, păstorită de preotul Ciprian Ipate. Sub coordonarea lui s-au făcut lucrări de înfrumuseţare a lăcaşului, fiind construite şi o casă socială şi o casă parohială. Aceasta din urmă a fost sfinţită, în august 2012, de către IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Se împlineau la acel moment 160 de ani de la sfinţirea bisericii, a cărei zidire s-a finalizat în 1852, potrivit informaţiilor de pe site-ul oficial al parohiei.

„Ne aflăm pe o veche aşezare a călugărilor sihaştri, ce datează din vremea domnitorilor Muşatini. În anul 1602, cătunul Gropi (leagănul satului Văratec) făcea parte din moşia lui Ieremia Movilă şi a fost donat Mănăstirii Agapia, pe atunci mănăstire de călugări. În anul 1812, locuitorii acestui sătuc erau lucrători ai Mănăstirii Văratec, serviciile religioase fiind oficiate de către preoţii de la parohia Filioara. În anul 1848, preoţii de la Parohia Filioara – Ilie Cîrjă, Vasile Bătrînu, diaconul Ioan şi dascălii Toma şi Vasile i-au îndemnat pe locuitorii din satul Văratec să-şi construiască o biserică proprie.

Preotul Gheorghe Brăteanu, de la Parohia Filioara, fiul preotului Vasile Bătrînu (administrator al Mănăstirii Văratec), în anul 1847 a donat din grădina lui locul de biserică şi cimitir. În anul 1852 s-a terminat construirea acestei bisericuţe în formă de cruce, din lemn de brad, fiind căptuşită atunci şi pînă în 1989 interior şi exterior cu scîndură. Are trei turle, la miazăzi avînd o clopotniţă“, se menţionează pe site-ul parohiei Văratec.

Prăznuită în fiecare an pe 4 decembrie, sfînta a vieţuit în timpul împăratului Maximilian în localitatea Heliopolis. Scrierile bisericeşti afirmă că era foarte frumoasă, iar tatăl ei, păgînul Dioscur,  a ţinut-o închisă într-un turn, considerînd că poporul nu era vrednic să o vadă. Ea credea în Iisus Hristos şi nu s-a ferit să-şi manifeste credinţa în prezenţa tatălui său.

Din acest motiv, între cei doi s-a iscat un conflict, iar tatăl a încercat să o omoare. Fata s-a ascuns în munţi, dar este găsită de Dioscur care o duce înaintea conducătorului ţării. Chiar şi acolo, Sfînta Mare Muceniţă Varvara şi-a mărturisit credinţa în Iisus Hristos, batjocorind idolii.

Pentru îndrăzneala sa a fost chinuită, iar în final ucisă chiar de tatăl său, cu sabie. Se spune că după ce a ucis-o, tatăl a fost lovit de trăsnet cînd cobora muntele şi a murit pe loc.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Noul şef al IPJ este… tot vechiul şef

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Neculai Catană e împuternicit pentru încă trei luni ca inspector şef

Comisarul şef Neculai Catană este împuternicit pentru încă trei luni la comanda Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, prin ordin al ministrului de interne. Aceasta este ştirea care pune capăt numeroaselor speculaţii ce au circulat în spaţiul public începînd din 2 iunie, cînd a expirat prima împuternicire, pe o perioadă de şase luni.

S-a tot speculat despre cine va fi şeful IPJ, la bursa zvonurilor fiind vehiculate mai multe nume. Pînă la urmă a venit, miercuri seară, ordinul ministrului Marcel Vela prin care Neculai Catană rămîne inspector şef. Tot miercuri seara a fost făcută publică informaţia că a fost împuternicit şi un nou adjunct, pe o perioadă de şase luni: este vorba despre comisarul Mihai Osoianu, de la Economic.

Rămîne de văzut ce se va întîmpla şi cu procesul deschis de fostul inspector şef, Paul Tablan, care, dacă va cîştiga în instanţă, ar putea reveni la conducerea Inspectoratului.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Accident cu victimă la 1 Mai

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier soldat, din primele informaţii, cu o victimă s-a produs în urmă cu puţin timp, miercuri, 3 iunie, în cartierul 1 Mai, din Piatra Neamţ, în apropierea sensului giratoriu. La locul accidentului s-a deplasat un echipaj SMURD. Conform informaţiilor oferite de martorii oculari a fost o coliziune între două autoturisme.

 

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Şoferie cu necazuri, de la alcool

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un conducător auto a ajuns după gratii după ce a fost depistat aghezmuit la volan ■ şi alţii au păţit-o de la alcool, viteză sau depăşiri riscante ■

Şoferia şi alcoolul nu fac casă bună şi recent a aflat-o pe pielea lui un sucevean de 54 de ani care a fost prins băut la volan. S-a întîmplat pe 1 iunie cînd bărbatul care conducea un ansamblu de vehicule a fost tras pe dreapta pe bulevardul Nicolae Bălcescu din municipiului Roman.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd o concentraţie de peste 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la spital, unde i s-au recoltat mostre biologice de sînge în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei.

În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost retinut pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, urmînd a fi prezentat în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Pe 31 mai oamenii legii au dat în trafic de un bărbat de 41 de ani, din Pîngăraţi, acesta fiind sub influenţa băuturilor alcoolice. Alcooltesterul a indicat o valoare de 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat. S-a ales cu dosar penal la fel ca şi un alt individ, de 34 de ani, din Dobreni, care a ieşit la plimbare cu maşina deşi avea o concentraţie de peste 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Oamenii legii sînt mereu în trafic şi, pe parcursul săptămînii trecute, în perioada 25 – 31 mai, au acţionat pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere pe drumurile publice din judeţul Neamţ.

Poliţiştii rutieri au aplicat 898 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 283 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 24 pentru neacordarea de prioritate pietonilor, 16 pentru conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice şi 575 pentru alte abateri.

Au fost reţinute 137 de permise de conducere, dintre care 16 pentru alcool, 66 pentru viteză, 12 pentru depăşire neregulamentară, 24 pentru neacordare de prioritate pietonilor, 6 pentru neacordare prioritate vehicule şi 13 pentru alte abateri.

Au fost constatate 5 infracţiuni la regimul rutier pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, 6 pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi două pentru refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending