Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Gripa, ne apropiem de cazul cu numărul 100

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ peste 30 de bolnavi de gripă s-au înregistrat în ultima săptămînă de supraveghere epidemiologică ■ numărul total de bolnavi este de 95 ■ infecţii respiratorii acute a fost de 2.978 şi al pneumoniilor de 478 ■

Conform unui comunicat de presă al Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, în săptămîna de supraveghere epidemiologică 03 – 10 februarie 2020 numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (IACRS) a fost de 2.978, cu un număr de 37 internări, marcînd o tendinţă de scădere faţă de cel înregistrat în săptămîna precedentă (3.415 cazuri, cu 69 bolnavi internaţi).

Numărul de pneumonii raportate a fost de 478, cu un număr de 120 internări, fiind o tendinţă de scădere faţă de cel înregistrat în săptămîna precedentă (630 cu 124 internări).

„Din analiza pe grupe de vîrstă se constată că ratele de incidenţă cele mai crescute pentru IACRS şi pneumonie se înregistrează la 0-1 ani, 2-4 ani şi peste 65 ani. Activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie.

S-au raportat 30 cazuri de gripă pe teritoriul judeţului Neamţ, 1 caz la grupa de vîrstă 0-1 an, 3 cazuri la grupa de vîrstă 2-4 ani, 6 cazuri la grupa de vîrstă 5-14 ani, 15 cazuri la grupa de vîrstă 15-49 ani ,2 cazuri la grupa de vîrstă 50-64 ani şi 3 cazuri la grupa de vîrstă peste 65 ani. Dintre acestea, 19 au fost raportate de către Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, cu 8 internari, 2 cazuri au fost raportate de către Secţia de boli infecţioase a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman şi 9 cazuri de către medicii de familie.

De la începutul sezonului de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat 95 cazuri de gripă pe teritoriul judeţului Neamţ“, a precizat medicul Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvînt al Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

În actualul sezon epidemic, pîna la data de 09.02.2020 au fost vaccinate antigripal 42412 persoane, din care 359 persoane vaccinate în intervalul 3- 9.02.2020, din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătaţii.

Stocul de vaccin antigripal la data de 9 februarie era la DSP Neamţ de 99 doze, iar la medicii de familie se mai aflau alte 399. DSP Neamţ a primit pe 10 februarie o suplimentare de 854 doze de vaccin. S-a recoltat o probă pentru un caz clinic compatibil cu diagnosticul de gripă.

Din analiza numărului de cazuri de gripă de pe teritoriul judetului Neamt s-a constatat că, în săptamîna precedentă de supraveghere epidemiologică s-a înregistrat un număr comparabil cu cel raportat în aceeaşi săptămînă a anului anterior, adică tot 30 de cazuri. În vederea instituirii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecţii respiratorii acute şi gripă în unitaţile şcolare şi preşcolare (grădiniţe, creşe) DSP a impus următoarele măsuri: realizarea triajului zilnic in colectivitătile şcolare; în cazul în care la nivelul unităţii se înregistrează focare de infecţii respiratorii acute/gripa cu minimum 3 cazuri/clasă, respectiv o rată de absenteism de peste 20 % din efectivul unităţii de învătămînt din aceasta cauză, timp de trei zile consecutive, se pot lua măsuri de suspendare temporară a cursurilor scolare (în clasa, respectiv şcoala), pentru o perioadă stabilită de DSP, dar nu mai mare de 5 zile lucrătoare; suspendarea activităţii se va face în funcţie de contextul epidemiologic, etapizat, evitîndu-se întreruperea activităţii în întreaga unitate şcolară.

În această perioadă, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secţiile cu risc. „Datorită declarării evoluţiei epidemice a gripei facem apel către populaţie pentru aplicarea cu rigurozitate a următoarelor recomandări pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspîndirii virusului gripal: evitarea automedicaţiei şi consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa (frison, febră – 39-40°C, dureri de cap, ale globilor oculari, ale muşchilor şi articulaţiilor, stare de slăbiciune generală, senzaţia de înţepături în nas şi gît, strănut, secreţii nazale apoase, nas înfundat, tuse seacă, chinuitoare) şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei şi evitarea aglomeraţiilor“, transmite DSP.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Scandalul Troleibuzul, o primă decizie a instanţei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ ADI Urbtrans a fost obligată să plătească peste 3,5 milioane de lei ■ sentinţa nu este definitivă ■

Scandalul Troleibuzul, izbucnit anul trecut, cînd plata celebrei compensaţii lunare a fost trecută de guvernanţi din sarcina Consiliului Judeţean în cea a primăriilor din Urbtrans, dar acestea au refuzat, a ajuns la o primă sentinţă în instanţă.

Cîştig de cauză a avut Troleibuzul, care are de primit de la Urbtrans, respectiv de la comunităţile locale, peste 3,5 milioane de lei, reprezentînd compensaţiile din perioada iulie-octombrie 2019, la care s-ar adăuga penalităţi de întîrziere de 0,01% pe zi.

„Respinge, ca nefondată, excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pîrîtei Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Urbtrans. Admite excepţia prematurităţii formulării capătului de cerere avînd ca obiect obligarea pîrîtei la plata sumei de 55838,65 lei, reprezentînd compensaţie aferentă perioadei 28-30.06.2019.

Respinge capătul de cerere individualizat anterior, ca prematur formulat. Admite acţiunea completată pentru restul capetelor de cerere. Obligă pe pîrîta Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Urbtrans să semneze raportul lunar de constatare aferent perioadei 28-30.06.2019.

Obligă pe pîrîta Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Urbtrans să plătească reclamantei Troleibuzul SA sumele 930942,80 lei, reprezentînd compensaţie aferentă lunii iulie 2019, 907231,20 lei, reprezentînd compensaţie aferentă lunii august 2019, 769960,49 lei, reprezentînd compensaţie aferentă lunii septembrie 2019, 686209,88 lei, reprezentînd compensaţie aferentă lunii octombrie 2019, precum şi penalităţi de întârziere în cuantum 0,01% pe zi de întîrziere, începînd cu cea de a treizecea zi ulterioară semnării fiecărui proces-verbal de stabilire a compensaţiei, pînă la achitarea efectivă a debitului principal. Obligă pe pîrîta la plata către reclamantă a sumei de 50797,67 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Neamţ. Pronunţată azi, 12.02.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei”, se arată în comunicarea pe scurt a deciziei magistraţilor.

Cel mai probabil va fi formulat recurs şi e de văzut cine va avea cîştig de cauză în final. Cît priveşte situaţia în sine, un comentariu public interesant a fost făcut de Cătălin Chiţei, fost administrator public al judeţului Neamţ. “Ceea ce îi spuneam primarului Dragoş Chitic anul trecut, acum se adevereşte. Faptul că orgoliul şi încăpăţînarea au primat raţiunii şi acţiunii coerente are un cost. Troleibuzul SA a solicitat în instanţă de la comunităţile membre ale ADI Urbtrans, compensaţiile aferente perioadei iulie-decembrie 2019.

Cererea este corectă din punct de vedere contractual, dar imorală raportat la activitatea societăţii, aceasta nefiind niciodată un reper de performanţă în management. ADI Urbtrans a pierdut în primă instanţă procesul. Comunităţile locale membre trebuie să plătească societăţii peste 3,5 milioane de lei, la care se adaugă penalităţi de 0,01% pe zi.

La finalul anului 2019, CJ Neamţ a acordat societăţii un ajutor de minimis pentru a salva societatea în lipsa compensaţiilor. Dacă sentinţa se va menţine şi la apel, corect ar fi ca Troleibuzul să returneze aceşti bani bugetului judeţului. Iar CJ Neamţ este obligată să sprijine comunităţile care vor trebui să plătească pentru salvarea unei societăţi de a cărei existenţă, în acest moment, direct interesaţi sunt doar CJ şi Municipiul Piatra Neamţ”.

Rămîne de văzut ce se va întîmpla la final, însă, dincolo de ceea ce vor decide magistraţii privind compensaţie, situaţia Troleibuzul ar trebui clarificată. Aşa cum am mai scris, sînt numeroase persoane care consideră că această societate este una din care grupurile de interese ar sifona foarte mulţi bani publici. Ceea ce, dacă este aşa, ar trebui să înceteze.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: A vrut să se încălzească, a provocat un incendiu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un sistem de încălzire amplasat prea aproape de un material combustibil a declanşat un incendiu într-o locuinţă din cartierul Gara Veche din Piatra Neamţ, la miezul nopţii dinspre miercuri spre joi.

“Prin apel la 112, în jurul orei 00.13, pompierii de la Detașamentul Piatra Neamț au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o casă în municipiul Piatra Neamț (zona Gara Veche). La locul indicat s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere

și o ambulanță SMURD. Incendiul se manifesta în interiorul casei, într-o cameră. Incendiul a fost localizat și lichidat. Au ars obiecte de mobilier și articole de îmbrăcăminte.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind efectul termic (sistem de încălzire amplasat necorespunzător față de un material combustibil)”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

FOTO: generică

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Procesul pentru graniţă, termen peste o săptămînă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ prefectul George Lazăr a declarat că va fi din nou prezent

Procesul în urma căruia va fi stabilită graniţa între judeţele Neamţ şi Harghita va avea un nou termen pe 27 februarie.

Este vorba despre recursul formulat împotriva hotărîrii ce văduveşte judeţul nostru de o suprafaţă importantă de teren, ce se judecă la Curtea de Apel Ploieşti, termenul precedent fiind pe 19 februarie. Cînd l-a instanţă s-au prezentat în numele judeţului, prefectul George Lazăr, alături de directorul Oficiului de Cadastru, Simion Stîncel, şi primarul de Bicaz Chei, Gheorghe Oniga.

„Am speranţa şi încrederea că facem eforturile potrivite şi ne batem pentru interesele judeţului Neamţ printr-o apărare calificată. Este o iniţiativă de a apăra cu toate forţele interesele judeţului nostru. În acest moment ne luptăm pentru patrimoniul judeţului Neamţ, Cheile Bicazului sînt cunoscute în toată ţara şi reprezintă un simbol turistic al acestui judeţ, în mod evident nu ne dorim să pierdem această zonă.

Următorul termen va avea loc pe data de 27 februarie, moment în care părţile vor lua act de conluziile prin care se invocă excepţii de către comuna Bicaz Chei. Tot astăzi s-a pronunţat în instanţă şi s-a respins cererea de intervenţie făcută de către Asociaţia Drepturilor Omului şi Solidarităţii Sociale, rămînînd în continuare în administrarea probatoriului cu înscrisuri. Cred într-o soluţie corectă pentru judeţul Neamţ, şi am mari speranţe că implicarea mea în calitate de prefect va duce spre o justă soluţionare”, a declarat prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr.

Care a mai menţionat că va fi prezent la instanţă şi la termenul din 27 februarie. Reamintim că prin sentinţa din 12 iunie 2019, Tribunalul Prahova a anulat procesul verbal emis în anul 1998, avînd ca obiect stabilirea traseului hotarului administrativ şi a fost stabilită o nouă linie de hotar prin care judeţul Neamţ pierde o suprafaţă importantă situată pe teritoriul comunei Bicaz Chei. Prefectura a formulat recurs împotriva acestei sentinţe.

Citește știrea

Trending