Contactează-ne

Prima pagină

Neamţ: Gripa interzice accesul în secţiile de pediatrie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ aparţinătorii nu mai pot intra în vizită la copiii internaţi ■ măsura a fost luată din cauza epidemiei de gripă ■ un copil de 1 an şi 5 luni a decedat din cauza acestei afecţiuni ■

Purtătorul de cuvînt al Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, medic Mirela Grădinaru, a anunţat faptul că din cauza epidemiei de gripă au fost dispuse o serie de măsuri pentru a preîntîmpina îmbolnăvirile. Una dintre ele este limitarea accesului în secţiile de copii.

„Urmare a declarării epidemiei de gripă la nivelul întregii ţări şi spitalele din judeţ au luat hotărîrea de a nu mai permite vizitele la copiii internaţi în secţiile de pediatrie. Este o decizie care la Spitalul din Piatra Neamţ s- a luat încă de săptămîna trecută. Restrîngerea accesului vizitatorilor în aceste secţii a fost luată în vederea protejării micuţilor internaţi“, a precizat doctorul Mirela Grădinaru.

În Neamţ s-au înregistrat, în ultima săptămînă, 30 cazuri de gripă, iar la nivelul ţării 7022. Cele mai multe sînt în Bucureşti – 305, după care urmează Argeş – 98, Constanţa – 78, Olt – 58 şi Iaşi – 35. În Neamţ, un copil de 1 an şi 5 luni este prima victimă a gripei din acest an.

Familia locuia în Roman, iar micuţul mai era suferind de sindrom Down, distrofie de grad III şi nu fusese vaccinat antigripal. A fost internat în Secţia de Pediatrie a Spitalului Roman, între 4 decembrie 2019 – 1 ianuarie 2020.

Pe 30 ianuarie a făcut febră de 40 grade C, lucru care s-a supraadăugat unor probleme respiratorii: dispnee, tuse, hipoxie, iar o radioscopie pulmonară a evidenţiat infiltrate interstiţial. Pe 1 februarie a fost transferat la Spitalul Sfînta Maria din Iaşi, iar în urma unor investigaţii a apărut suspiciunea de sindrom respirator acut sever, evidenţiindu-se virus gripal de tip A, subtipul H1-pozitiv. Decesul a survenit în data de 4 februarie“, a mai precizat medicul Grădinaru.

În săptămîna 27 ianuarie- 2 februarie de supraveghere epidemiologică, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (IACRS) a fost de 3.415, cu un număr de 69 internări, marcînd o tendinţă de creştere faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă, cînd s-au raportat 1.925 cazuri, cu 38 bolnavi internaţi.

Numărul de pneumonii raportate a fost de 630, cu 124 internări şi aici tendinţa fiind de creştere faţă de cea înregistrată săptămîna precedentă, cînd au fost 435 cazuri, cu 125 internări.

„Din analiza pe grupe de vîrstă se constată că ratele de incidenţă cele mai crescute pentru IACRS şi pneumonie se înregistrează la grupele de vîrsta 0-1 ani, 2-4 ani şi peste 65 ani. Activitatea gripală a avut un trend crescător, a evoluat cu intensitate medie, raportîndu-se 30 cazuri pe teritoriul judeţului Neamţ, patru la grupa de vîrstă 5-14 ani, 14 la grupa de vîrstă 15-49 ani, şapte la grupa 50-64 ani şi cinci la grupa de vîrstă peste 65 ani.

De la începutul sezonului de supraveghere epidemiologică s-au înregistrat 65 cazuri de gripă pe teritoriul judeţului Neamţ“, a mai precizat sursa citată.

Aceasta a adăugat faptul că, în actualul sezon epidemic, pînă la data de 2 februarie, au fost vaccinate antigripal 42.053 persoane.

Actualitate

Neamţ: Betonieră răsturnată în şanţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pompierii nemţeni intervin în aceste momente, miercuri, 21 octombrie, la un accident rutier produs în localitatea Tazlău. Din primele informaţii, o betonieră, încărcată s-a răsturnat înrtr-un şanţ. O persoană este încarcerată.

Vom reveni.

UPDATE – Prin apel la 112, in jurul 13:04, am fost înștiințati despre producerea unui accident rutier în urma căruia o cisternă pentru transport ciment s-a răsturnat într-un șanț, în comuna Tazlău. În urma accidentului rutier produs a rezultat o victimă încarcerată. La locul evenimentului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Piatra Neamț cu o autospecială pentru descarcerare, o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD, un echipaj cu ambulanță de la SAJ și un echipaj de pompieri voluntari din cadrul SVSU Tazlău cu autospeciala din dotare. Pompierii au extras victima, care era încarcerată în cabina cisternei căzută în șanț. Pe toată perioada intervenției victima a fost asistată de echipajele medicale de la locul evenimentului. Victima, un bărbat de 51 de ani, prezenta politraumatism și fractură deschisă la membrul superior stâng. Aceasta a fost preluată de echipajul de la SAJ și transportată la spital. Pompierii au asigurat și măsurile de prevenire și stingere a incendiilor –sursa ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Bătaie de joc: CJ Neamţ cheltuie în pandemie zeci de mii de euro pe foişoare şi fotografii. La spital, un bolnav mănâncă de 15 lei pe zi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ un foişor la Văleni costă 20.000 de euro ■ CJ a mai cheltuit în iunie pentru servicii fotografice şi pentru o hartă turistică alţi aproape 20.000 de euro ■ pentru amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi s-au dat “doar” 7.000 de euro ■ un bolnav la Spitalul judeţean are normă de hrană de doar 15 lei/zi ■

Bătaie de joc. În plină epidemie de COVID-19 şi în “pandemie” de sărăcie, banii nemţenilor sunt aruncaţi pe prostii. 20.000 de euro un foişor la Văleni, în septembrie, alţi 20.000 de euro pentru servicii fotografice şi o hartă turistică, în iunie, alţi 7.000 de euro pentru amenajarea şi întreţinerea unor spaţii verzi în iulie.

Fără număr, fără număr şi prin achiziţie directă. Aşa s-au cheltuit banii la Consiliul Judeţean Neamţ în aceste luni. Doar din cele trei exemple enumerate, câte or mai fi, dar încă nu am aflat de ele, se adună suma “rotundă” de 45.000 de euro. 220.000 de lei, ca să nu ne mai încurcăm în mărunţişuri.

Un bolnav internat în Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ mănâncă de 15 lei pe zi, din “bunăvoinţa” celor care conduc CJ. Facem un calcul? Aproape 15.000 de bolnavi ar fi avut ce mânca într-o zi sau, dacă vreţi, un bolnav ar fi avut mâncare pentru 15.000 de zile. Vreo… 41 de ani.

Dar nu, în trei luni banii aceştia, s-au dus pe un foişor la Văleni, pe fotografii, pe o hartă pentru turiştii care abia mai ajung în judeţ şi pe tăiat iarbă… la câini. Foişor, fotografii, hartă şi iarbă tăiată de zeci de mii de euro. Asta e pentru ei. Bolnavi care mănâncă lături de 15 lei pe zi într-un spital în care bătrânii sunt ţinuţi şi câte 14 ore în curtea unităţii, pe un scaun, cu perfuzia lîngă ei, în frig şi ploaie, până când sunt diagnosticaţi. Apoi, dacă sunt internaţi, intră la meniul “de lux” de 15 lei zilnic. Asta e pentru noi.

Chiar mai contează dacă la guvernare e PNL sau la conducerea CJ Neamţ e PSD? Chiar nu vedem, nu înţelegem cifrele? Chiar nu vedem, nu înţelegem calculele? Chiar nu vedem în ce hal am ajuns? Să votăm de ani de zile politruci de lux care să cheltuie sute de mii din banii noştri pe foişoare, fotografii, hărţi şi iarbă şi să ne umilim tot de ani întregi în faţa lor pentru ca alor noştri părinţi, bunici, copii, când ajung în spital, să li se arunce în scârbă în farfurie lături de 15 lei? Asta ne-am dorit? Nu ştiu, dar ştiu sigur că asta avem. Şi merităm. Până la proba contrarie.

Citește știrea

Actualitate

ULTIMA ORĂ: Două localităţi din Neamţ, în carantină

Știre publicată în urmă cu

în data de

Localităţile Taşca şi Tarcău vor fi în carantină, începând de miercuri, 21 octombrie, conform unei hotărâri luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. Perioada de carantină se va întinde pe parcursul a 14 zile.

Vom reveni.

 

sunt luate următoarele măsuri restrictive: Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) în spații închise și deschise;

 • Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, inclusiv a teraselor, în interiorul și exteriorul clădirilor;
 • Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc;
 • Se interzice activitatea cu publicul a structurilor de primire turistică;
 • Se interzice organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte;
 • Slujbele religioase vor fi oficiate doar în exteriorul clădirilor, fiind permisă prezența a maxim 20 de persoane;
 • Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani, prezente în spațiile publice închise și deschise;
 • Se suspendă cursurile școlare care presupun prezența „față în față” pentru toate unitățile de învățământ, cursurile urmând a se desfășura online;

Se limitează la maxim deplasarea persoanelor pe raza acestor localități.

 

Este permisă intrarea / ieșirea persoanelor pentru:

 • transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în zonele carantinate, precum și aprovizionării populației;
 • persoanele care locuiesc în zonele carantinate și desfășoară activitate profesională în afara zonelor carantinate;
 • persoanele care locuiesc în afara zonelor carantinate și desfășoară activitate profesională în zonele carantinate;
 • persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;
 • deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
 • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
 • urgențe medicale.

Toate persoanele prevăzute vor prezenta autorităților competente legitimație de serviciu valabilă, adeverință de salariat eliberată de angajator sau alt document care să ateste activitatea profesională, iar pentru deplasarea din alte motive decât profesionale  vor prezenta o declarație din care să rezulte motivul justificat al depasării.

Este permisă tranzitarea localităților de către persoanele care nu au domiciliul pe raza acestora, fiind interzisă oprirea în aceste localități.

Citește știrea

Trending