Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Greu de tot cu afacerile

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la 1 octombrie au dispărut din peisajul economic peste 2.600 de firme de mai toate felurile ■ anul trecut au fost numai 2.000 de „morţi“ ■ creşteri importante sînt la radierile voluntare ■

Greu de tot în afaceri, iar patronii nu ştiu cum să se mai descurce. Cei care nu a găsit nici o cale de scăpare au tras oblonul, iar de la începutul anului 2019 şi pînă la data de 1 octombrie în judeţul Neamţ s-au închis nu mai puţin de 2.636 de agenţi economici din mai toate domeniile de activitate.

Radiografia făcută lunar de specialiştii din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului relevă faptul că în aceeaşi perioadă a anului trecut au tras oblonul cu mult mai puţini patroni, doar 2.001. Acum aproape toţi indicatorii urmăriţi de oficiali au scăzut. Numai unul a crescut, dar consistent, cu circa 80 de procente.

Cea mai importantă scădere este însă la la insolvenţă, pasul anterior deschiderii falimentului de către judecătorul sindic, aici fiind o scădere de aproape 35 de procente raportat la perioada de comparaţie. Mai exact, de la începutul lui 2019 şi pînă la 1 octombrie, din peisajul economic nemţean au dispărut 2.636 de agenţi economici.

Unii au tras oblonul prin radiere sau dizolvare, alţii au ales să-şi suspende activitatea. Din totalul celor care s-au închis pînă la finele lunii septembrie, cei mai mulţi, 1.962, au ales radierea voluntară, iar în perioada de comparaţie au procedat la fel 1.080 firme, în creştere cu circa 81%.

În ce priveşte suspendările de activitate, în primele nouă luni din acest an au apelat la această măsură 339 de firme, faţă de 487 în perioada de comparaţie, în scădere cu circa 20 de procente.

Suspendarea de activitate este o măsură mai blîndă ce se poate lua pentru o perioadă de cel mult trei luni, în care firma încetează activitatea, iar patronatul are răgaz să caute soluţii de redresare. În cazul dizolvărilor voluntare, s-a înregistrat o scădere, stabilită la circa 23 de procente.

Asta deoarece pînă la 1 octombrie 2019 au apelat la această măsură 335 de firme, iar anul trecut au fost 434 de firme în aceeaşi situaţie. La insolvenţă, pasul anterior deschiderii procedurii de faliment, în 2019 au fost 60 cazuri, din care 4 numai în luna septembrie, iar în 2018 au fost cu mult mai multe, 91, indicatorul fiind în scădere cu aproximativ 34 de procente.

Au fost şi temerari care s-au încumetat să pornească o afacere: au fost înmatriculate 1.946 de noi firme, în timp ce în 2018 s-au înmatriculat 1.572 agenţi economici noi, dinamica fiind clar pozitivă. Rezultă că anul acesta avem mai mulţi noi întreprinzători cu vreo 27 de procente.

Aşa se face că la 1 octombrie 2019, în Neamţ erau 22.049 profesionişti activi, cei mai mulţi persoane juridice, iar în perioada de comparaţie erau 21.616, mai mulţi cu vreo 2%.

 

Advertisement








Trending