Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Grav accident de muncă la Mittal Steel

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un muncitor a suferit un traumatism toracic şi cranio-facial ■ fabrica era repornită de doar trei săptămîni ■ sindicatul este îngrijorat de soarta unităţii în contextul dat de pandemie şi criza economică mondială ■

Un grav accident de muncă s-a petrecut în dimineaţa zilei de 15 iunie pe platforma industrială de la Arcelor Mittal Steel Roman.

„Este vorba despre un accident care s-a petrecut în hala de ajustaj a Laminorului de 16 ţoli. Victima este un muncitor finisator laminate, care a fost surprinsă de o ţeavă în mişcare. Fiind vorba despre un accident cu incapacitate de muncă, competenţa soluţionării revine unei comisii de la nivelul angajatorului, dar am rrimis şi noi o comisie“ a precizat Ioan Popescu, inspector şef al ITM Neamţ.

„Pacientul este sedat, intubat şi ventilat mecanic. A fost diagnosticat cu traumatism toracic, cranio-facial şi contuzie cot drept. S-a efectuat tomografia computerizată şi se vor face şi alte investigaţii“, a precizat Andreea Trifan, purtătorul de cuvînt al Spitalului Roman.

„Luni, 15 iunie, am fost să discut cu mangementul frabricii, care se afla în şedinţă operativă. Am apucat doar să discut cu managerul de pe linia de ajustaj, unde s-a produs accidentul. Se pare că este destul de grav, colegul nostru, un muncitor de 52 de ani, avînd fracturi severe. Referitor la protecţia muncii pot să vă spun că ea se face, dar cauza acestor accidente pleacă de la faptul că angajaţii sînt «întinşi» la maxim.

Au o arie de activitate foarte mare şi nu reuşesc să facă faţă activităţilor. Am fost asigurat că i s-a făcut protecţia muncii odată cu relaurea activităţii fabricii. O parte din colegi au venit la muncă, după două luni de întrupere, în timpul pandemiei, pe 2 iunie. Cei de la laminare s-au prezentat la treabă pe 9 iunie.

Este vorba de fapt de o încărcare cu ceva comenzi de vreo trei săptămîni. Se încearcă acum laminarea a vreo 7.000 tone de ţeavă. Ar fi un volum de lucru undeva la o lună, de laminare la 16 ţoli. După aceasta există intenţia de repornire a Laminorului de 20 de ţoli. Asta înseamnă că avem ceva material în curte pe care încercăm să-l laminăm“, a declarat Gheorghe Corbanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub.

Acesta este îngrijorat că fabrica s-ar putea închide datorită contextului economic mondial, dar mai ales de restricţiile impuse de SUA: „În această perioadă activitatea fabricii este ameninţată de cele două lucruri majore care se întîmplă în lume: taxa de oţel impusă de SUA pentru Europa şi faptul că a scăzut preţul petrolului foarte, foarte mult, ceea ce a dus la sistarea investiţiilor producătorilor de ţevi energetice“.

Mai tranşant cu problemele de la Arcelor Mittal este ex-liderul de sindicat, Gheorghe Ciobanu, retras la pensie în urmă cu un an: „M- au sunat să-mi spună despre acest accident al colegului nostru. De curînd e bunic şi se pregătea să-şi căsătorească a doua fată. Toate problemele se trag la Arcelor Mittal Steel de la nerespectarea regulilor de protecţie a muncii, pe care angajatorul nu le impune salariaţilior. Nu se respectă, în primul rînd normele de personal. Un om nu are voie să lucreze decît pe un loc de muncă şi nu singur. Însă la felul cum se schimbă locurile de muncă ale angajaţilor este de mirare că se întîmplă aşa puţine accidente“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Guvernul PNL alocă bani pentru 16 localități din județul Neamț pentru elaborarea sau actualizarea Regulamentelor Locale de Urbanism (RLU)

Știre publicată în urmă cu

în data de

Contractele de finanțare pentru Programul privind elaborarea și/sau actualizarea Planurilor Urbanistice Generale (PUG) şi a Regulamentelor Locale de Urbanism (RLU) au fost aprobate de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) pentru mai multe localități din județul Neamț.Suma totală va fi de 362.728 lei.

Este vorba despre Alexandru cel Bun, Bahna, Bârgăuani, Ceahlăul, Crăcăoani, Drăgănești, Dumbrava Roșie, Gâdinți, Gârcina, Moldoveni, Români, Ruginoasa, Sagna, Stănița, Tașca și Timișești.

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) a întocmit un punctaj în baza unor criterii, pentru fiecare criteriu fiind acordat un punct. În raport cu suma alocată (de 18.000.000 lei) și cu numărul total de puncte (3.073 lei), a fost stabilită valoarea pentru fiecare punct (5.857,47 lei). În funcție de numărul de puncte obținut de fiecare UAT în urma analizei, a fost alocată, proporțional, suma aferentă.

Sumele acordate localităților din Neamț sunt următoarele:

 • Alexandru cel Bun: 30.383 lei
 • Bahna: 11.055 lei
 • Bârgăuani: 30.383 lei
 • Ceahlăul: 30.383 lei
 • Crăcăoani: 24.526 lei
 • Drăgănești: 8.493 lei
 • Dumbrava Roșie: 24.526 lei
 • Gâdinți: 12.811 lei
 • Gârcina: 30.383 lei
 • Moldoveni: 24.526 lei
 • Români: 24.526 lei
 • Ruginoasa: 26.781 lei
 • Sagna: 30.383 lei
 • Stănița: 4.518 lei
 • Tașca: 30.383 lei
 • Timișești: 18.668 lei
Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Hoţ “specializat” în case de vacanţă, arestat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Un bărbat de 37 de ani, din Dămuc, a fost arestat preventiv, după ce anchetatorii au dovedit perseverenţa lui în spargerea caselor de vacanţă şi maşini.

Ajuns în faţa judecătorilor, inculpatul a cerut clemenţă şi a cerut o măsură mai blîndă, arestul la domiciliu. „Respinge cererea de luare a măsurii arestului la domiciliu, formulată de inculpat.

Admite propunerea Parchetului. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Chindea Florin, cu antecedente, cercetat pentru săvîrşirea mai multor infracţiuni de: furt calificat în formă continuată şi tentativă de furt calificat (…) pe o durată de 30 de zile, începînd cu data de 02.08.2020, pînă la data de 31.08.2020, inclusiv“, conform Judecătoriei Bicaz.

Decizia instanţei de fond de pe 2 august 2020 nu este definitivă şi poate fi atacată la Tribunalul Neamţ. Inculpatul era bănuit de furturi în Bicaz Chei şi Dămuc.

„Pe 1 august, poliţiştii din cadrul Secţiei Rurală Bicaz au depistat într-o zonă împădurită de pe raza localităţii Bicaz Chei, un bărbat de 37 de ani, din Dămuc, bănuit de comiterea a şapte infracţiuni de furt din auto şi din case de vacanţă, în perioada 20-31 iulie a.c.“, a comunicat Poliţia Neamţ. În urma activităţilor desfăşurate, aproximativ 60% din prejudiciul cauzat a fost recuperat.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Spitalul Judeţean, redeschis pentru a fi… închis

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acesta este efectul creşterii numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus

Trei săptămâni sau chiar mai puţin, atât a durat “minunea” redeschiderii Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ pentru bolnavii non-COVID 19. Anunţul redeschiderii spitalului a fost făcut pe 13 iulie, după “lupte seculare” care au presupus “tone” de adrese între DSP şi Ministerul Sănătăţii, spital, prefectură… etc.

Şi după ce foarte mulţi nemţeni s-au plâns că mor acasă, bolnavi fiind cu alte afecţiuni, iar personalul de la Spitalul Roman s-a plâns că moare de epuizare dat fiind că toate cazurile ajungeau la unitatea sanitară din oraşul de la malul Moldovei. La momentul respectiv în spitalul judeţean erau 29 de pacienţi COVID.

Tot luni, dar 3 august, prefectul de Neamţ, alături de reprezentantul DSP Neamţ, a anunţat că SJN redevine spital exclusiv pentru bolnavii infectaţi cu noul coronavirus. Între timp, în spital sunt 170 de pacienţi COVID şi 138 suspecţi. Dintre bolnavii cu noul coronavirus, patru sunt la Terapie Intensivă. Alţi 42 de pacienţi confirmaţi pozitiv se afla internaţi la Spitalul de la Bisericani. Capacitatea maximă a spitalului din Piatra Neamţ ar fi de 550 de locuri (plus 25 la Terapie Intensivă), potrivit DSP.

În cele trei săptămâni în care bolnavii de COVID 19 au ajuns de la 29 la 170, nemţenii s-au certat pe purtatul măştii sau s-au relaxat bine de tot. Prin oraş sau prin alte destinaţii de vacanţă. Mai bine, dacă era cazul, şi-ar fi căutat de sănătate pentru că de miercuri 5 august la Spitalul Judeţean nu vor mai avea ocazia, în condiţiile în care în unitatea sanitară nu vor mai avea loc decât pacienţii non-COVID aflaţi în stare foarte gravă şi care nu vor mai putea fi mutaţi în alte spitale.

Citește știrea

Trending