Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Fundaţia Speranţa, participare la un eveniment caritabil în Luxemburg

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ONG-ul din Tîrgu Neamţ a luat parte la Bazarul Internaţional organizat de Asociaţia România-Luxemburg Business Forum ■ ornamente de Crăciun şi alte obiecte confecţionate de persoane cu dizabilităţi de la fundaţie au fost vîndute în scop caritabil ■ printre vizitatori s-au numărat Xavier Bettel, premierul Luxemburgului şi Ambasadorul României, Excelenţa Sa Lilian Zamfiroiu ■

Ornamente de Crăciun şi alte obiecte confecţionate de persoanele cu dizabilităţi din cadrul Fundaţiei Speranţa Tîrgu Neamţ au fost expuse, recent, la Luxemburg, în cadrul Bazarului Internaţional, un eveniment anual organizat în scop caritabil de Asociaţia România-Luxemburg Business Forum.

Printre vizitatori s-au numărat Xavier Bettel, premierul Marelui Ducat al Luxemburgului şi Ambasadorul României, Excelenţa Sa Lilian Zamfiroiu.

Fondurile adunate din vînzarea produselor sînt folosite de organizatori pentru finanţarea unor proiecte filantropice şi sociale iniţiate de diferite ong-uri, după o selecţie prealabilă. Organizaţia Speranţa este la a doua participare şi a împărţit standul României cu Fundaţia Inimă de copil, din Galaţi.

Împreună au dus românilor din Luxemburg cîte ceva care să le amintească de casă. Sau să le “miroasă” a România, după cum ne povesteşte Ciprian Iovu, de la Fundaţia Speranţa, care a prezentat exponatele îmbrăcat în haine tricolore:

“Erau, cred, în jur de 1.000 de standuri, cu produse din diverse ţări. Noi am mers la Luxemburg cu toate produsele noastre, gen feţe de masă, lumînări decorative, globuleţe, brăduţi textili şi altele. Am dus şi mezeluri de la noi, să le miroasă a România.

Despre produsele noastre am dat detalii şi ambasadorului României. A fost prezent şi prim-ministrul Luxemburgului şi au făcut împreună poze. Apoi i le-au trimis pe loc de pe telefon şi preşedintelui Iohannis, să vadă şi el cum petrec românii de peste hotare Ziua României.

Românii din Luxemburg s-au simţit minunat, au venit şi au mîncat sarmale, au ascultat cîntece. Sînt dornici să discute, să împărtăşească lucruri. Ei sînt la curent cu toate noutăţile din ţară, îi interesează starea naţiei mai mult decît pe noi, cei de acasă.

Ştiu şi cît e salariul minim. Îmi spuneau: «Pe salariul acesta nu munceşte nimeni. De asta am plecat toţi»”. Ciprian este asistent social la Fundaţia Speranţa, dar în ultimii ani s-a ocupat mai mult cu vînzarea produselor confecţionate de persoanele cu dizabilităţi aflate în grija organizaţiei, pentru că felul său de a povesti despre lucrurile realizate cu mult suflet de semenii defavorizaţi ajunge rapid la inima celorlalţi.

Vara are în grijă un stand, pe traseul spre Cetatea Neamţ şi aşa a intrat în vorbă cu români din cadrul Asociaţiei România -Luxemburg, care erau în concediu. “Au vrut detalii şi le-am povestit că sîntem un ONG unde ne ocupăm de persoane cu dizabilităţi, că nu sîntem susţinuţi de autorităţi şi că vînzarea produselor e pentru noi sursă de venit.

Mi-au dat o carte de vizită pentru doamna Elena Cucu, preşedinta fundaţiei şi aşa a început legătura cu Asociaţia România – Luxemburg. Îmi place să relaţionez şi să spun turiştilor că la standul meu nu sunt produse din China, ci făcute manual, cu suflet, de persoane cu dizabilităţi, de oameni speciali. Asta am spus şi la standul de la Luxemburg”, a mai precizat Ciprian.

El însuşi este o persoană cu dizabilităţi şi consideră Fundaţia Speranţa un loc unde te îmbogăţeşti sufleteşte.

“În 2008 am terminat facultatea, specializîndu-mă ca inginer auto. Am urmat şi a doua facultate, Teologie Ortodoxă – Secţia Asistenţă Socială. Am venit la Tîrgu Neamţ din Sinaia. Mersesem la şomaj, căutînd un loc de muncă pentru calificările mele.

Aşa am ajuns la Speranţa, unde am activat mai întîi ca voluntar, iar din 7 ianuarie 2009 am lucrat cu carte de muncă. Doamna Cucu mi-a descoperit talentul de a vinde şi de a vorbi mult. Îmi place să mă implic în acţiuni.

Şi eu sunt o persoană cu dizabilităţi. Nimeni nu înţelege mai bine suferinţa unei persoane cu dizabilităţi, barierele care trebuie depăşite, precum cineva care se confruntă cu aceleaşi probleme. Au mai fost la noi asistenţi, dar nu au rămas foarte mult.

La noi se munceşte pe salariul minim pe economie. Aici te îmbogăţeşti sufleteşte, nu material. Dacă ai suflet, vii la Speranţa. Dacă nu, nu. Iar persoanele cu dizabilităţi simt cine are suflet şi cine nu, nu le poţi păcăli”, a conchis Ciprian Iovu.

Acum îşi are standul la parterul Primăriei Tîrgu Neamţ, unde sînt expuse spre vînzare produsele fundaţiei. Cei care doresc pot achiziţiona aranjamente de Crăciun create de oameni speciali, făcînd astfel şi o faptă bună în prag de sfinte sărbători.

Asta a încercat să facă şi Forumul de afaceri România – Luxemburg (ROMLUX),  organizaţie nonprofit cu sediul în Luxemburg, care are drept scop sprijinirea dezvoltării relaţiilor economice dintre cele două state, acţionînd în trei direcţii principale: consolidarea contactelor dintre cele două ţări prin promovarea schimburilor economice, comerciale, ştiinţifice şi culturale, încurajarea asistenţei reciproce între membrii săi în diverse domenii economice, sprijinirea schimbului de experienţă pe plan economic şi comercial pentru membrii săi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Lovitură de teatru – Leoreanu candidat la Primăria Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Mişcare surpriză pe scena politică din Neamţ: Laurenţiu Leoreanu este, conform unor surse neoficiale, candidatul PNL pentru Primăria Roman. Decizia a fost luată în această seară, sâmbătă, 8 august şi tranşează disputa privind candidatura la primăria romaşcană. După ce primarul Micu a rămas fără mandat prin decizie de prefect, pentru incompatibilitate, s-a dat naştere la numeroase speculaţii privind candidatul la primăria romaşcană. Se pare că presiunea pentru a stabili un candidat care să aibă şanse reale de câştig l-a determinat pe Laurenţiu Leoreanu să intre în cursă. Rămâne de văzut care va fi reacţia PSD.

 

Vom reveni

Citește știrea

Actualitate

Alianța pentru Modernizarea Neamțului 2020

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ PSD - PPU - ALDE au candidat comun pentru președinția Consiliului Județean Neamț, actualul lider al legislativului nemțean, Ionel Arsene ■ reprezentanții celor trei partide semnatare ale alianței vorbesc despre continuitate în administrație, scopul comun fiind modernizarea județului ■

Trei formațiuni politice – PSD, PPU-Social Liberal și ALDE – au pus astăzi, 8 august 2020, la Piatra Neamț, bazele unei alianțe care va funcționa la alegerile locale de luna viitoare, pentru câștigarea Consiliului Județean Neamț.

Ionel Arsene, actualul președinte al legislativului nemțean, este candidatul „Alianței pentru Modernizarea Neamțului 2020“, pentru un nou mandat de președinte. Din partea PPU-SL, la lansarea noii alianțe a participat președintele interimar Teodor Meleșcanu, iar actualul vice al Consiliului Județean Neamț Ion Asaftei, prezent și el la eveniment, reprezintă ALDE în noua structură politică.

Ionel Arsene a vorbit despre preocuparea comună a celor trei formațiuni, reunite acum sub umbrela aceleiași alianțe. „Continuitate! Acesta este planul meu și al colegilor de față, pentru următorii 4 ani, când ne gândim la județul Neamț! Vreau să termin ceea ce am început ca președinte al Consiliului Județean și să realizez ceea ce iși doresc nemțenii.

Am lucrat continuu cu motoarele turate! Ceea ce am realizat în acest mandat, ajuns acum la final, depășește cu mult ceea ce s-a făcut în Neamț în ultimii 30 de ani. Dar, repet, mai sunt lucruri de făcut și tocmai de aceea îmi doresc un nou mandat de președinte al Consiliului Județean!

Pentru a continua performanța în administrație, astăzi am pus bazele «Alianței pentru Modernizarea Neamțului 2020», între PSD, Partidul Puterea Umanistă și ALDE. Alături de vicepreședinții cu care am colaborat până acum, am crescut nivelul de trai al cetățenilor din Neamț. Tot alături de ei vreau să continui dezvoltarea județului nostru și de aceea aveam această alianță pentru Consiliul Județean. Sloganul meu este «Fapte, nu vorbe!».

Pentru asta este nevoie de continuitate în administrarea zonei în care trăim. Nemțenii văd ce am realizat pentru județul nostru și sunt convins că și ei își doresc continuitate. Sunt sigur că așa va fi, pentru următorii 4 ani!“, a declarat președintele PSD Neamț, Ionel Arsene.

Printre primele proiecte care urmează să debuteze în județ este construirea noului spital de urgență la Piatra Neamț, investiție ce va depăși 250 milioane de euro.

Atât președintele PPU, Teodor Meleșcanu, cât și președintele ALDE Neamț, Ion Asaftei, au vorbit despre crearea, la Neamț, a unei alianțe bazate pe încredere și respect reciproc între semnatari și dorința fiecăreia dintre cele trei formațiuni de a moderniza Neamțul.

Citește știrea

Actualitate

Primăria Roman: Lupte dure pentru candidatură. Cine sunt favoriţii şi ce condiţii pun

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ PNL ar putea merge cu echipa: Leonard Achiriloaei-George Lazăr-Roxana Iorga ■ la PSD, Alin Antochi se ţine tare şi pune condiţii ■ protopopul Dragoș Munteanu a ”ieşit” din cărți pentru că nu a obținut acordul Sfîntului Sinod ■

Lupte dure pentru postura de candidat la Primăria Roman. În PNL, sunt mai multe nume vehiculate. Unul e al prefectului actual, George Lazăr. Din partea taberei ”Leoreanu” l-am avea pe Leonard Achiriloaei, care are de partea sa atu-ul de a vorbi de la înălțimea funcției de Secretar de Stat la Ministerul Mediului. Cel de al treilea nume vehiculat ar fi cel al primarului interimar, Roxana Iorga. Mai mult, în cărți pentru a fi prezent pe listă, conform declarațiilor „subliminale” ale deputatului Dan Laurențiu Leoreanu, s-ar afla chiar și fostul primar Lucian Ovidiu Micu, care, dacă ar accepta să candideze pe listele PNL ar avea șansa să-și aranjeze un post de city-manager.

Și în tabăra social-democrată e ”furtună”

Şi în ”tabăra PSD” lucrurile sînt destul de complicate și țin tot de negocieri. Avocatul Alin Antochi, susținut puternic de majoritatea primarilor PSD, chiar dacă a venit recent din PNL, ar putea fi candidatul social-democrat la Primăria Roman. Candidatura lui Alin Antochi este, însă, la vremea la care vorbim, încă incertă. Se pare că problema este că el îşi doreşte un loc eligibil pe lista pentru parlamentare. Numai că pe respectivele locuri sunt nume grele: pornind cu Ionel Arsene, continuînd cu Dan Manoliu şi cu Oana Bulai, nume greu de dislocat de pe listă. Dacă Antohi va spune pas, PSD-ul ar putea rămâne descoperit, căci un nume ca acel al profesorului Ciocoiu (de la CNRV) nu spune nimic, dar absolut nimic, nici jurnaliștilor și cu atît mai puțin electoratului. Protopopul Dragoș Munteanu, care era a doua alternativă ”măsurată” de un sondaj al PSD, nu a primit binecuvîntarea Sfîntului Sinod, de a candida și nu și-a riscat cariera preoțească și funcția de protopop, pe himera unui post de primar.

Citește știrea

Trending