Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Fîntini colmatate după inundaţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică au dezinfectat fîntînile din mai multe localităţi afectate de inundaţii

Inundaţiile din ultimele zile au dus la colmatarea fîntînilor din localităţile afectate, ceea ce a determinat autorităţile să colaboreze atît cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, cît şi cu Direcţia de Sănătate Publică. „Pentru a evalua pagubele produse de inundaţiile care au avut loc în mai multe localităţi ale judeţului, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ au efectuat vizite de lucru în zonele afectate şi au supravegheat populaţia din punct de vedere epidemiologic. Au fost catagrafiate toate fîntînile inundate şi s-a procedat la asanarea lor de către specialiştii ISU Neamţ. Ulterior, fîntînile asanate au fost dezinfectate de către specialiştii noştri, în colaborare cu reprezentanţii primăriilor locale. Au fost distribuite de către DSP peste 3000 tablete de Javel, substanţă folosită pentru dezinfectarea tuturor fîntînilor din localităţile inundate. E vorba de o parte care au suferit din cauza inundaţiilor la începutul lunii, o altă parte fiind folosite în comunele afectate de inundaţiile din 27-28 iunie. În zona Roman s-a acţionat în comunele: Bahna, Ion Creangă, Făurei, iar la Piatra Neamţ în cartierul Văleni. În mai multe comune s-au recoltat şi probe pentru a se constata calitatea apei din aceste fîntîni. S-a recomandat populaţiei din zone să se consume în această perioadă doar apă îmbuteliată şi să nu se bea apă din fîntînile colmatate. S-a recomandat fierberea apei pentru prepararea hranei“, a declarat Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvînt al DSP Neamţ. Inspectorii DSP au recomandat populaţiei ca în această perioadă să consume doar alimente ambalate şi bine preparate termic, dar mai ales s-a făcut recomandarea ca în gospodăriile în care se găsesc animale moarte să nu fie atinse, procedîndu-se imediat la avertizarea medicilor veterinari. În cazul apariţiei celor mai mici semne de boală digestivă s-a făcut recomandarea ca pacienţii să se prezinte imediat la medicul de familie sau la spital. Din fericire, s-a constatat faptul că nu a crescut numărul de îmbolnăviri din zona afectată de inundaţii.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

POZA ZILEI – TT, instituţie simbol pentru Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cititorii Monitorului de Neamţ şi de Roman continuă să răspundă provocării de a ne trimite fotografii din locurile prin care au trecut sau care le-au reţinut atenţia la un moment dat. Astăzi, o fotografie cu Teatrul Tineretului, instituţie simbol pentru Piatra Neamţ.

FOTO: Borcea Ştefan

Citește știrea

Actualitate

POZA ZILEI – Bocancii unui polițist “de teren”

Știre publicată în urmă cu

în data de

(mai mult…)

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Autorităţile, alertă maximă din cauza retrovirusului chinez

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Direcţiile de Sănătate Publică trebuie să ia o serie de măsuri de igienă ■ s-au definit şi în România conceptele de „caz suspect“ şi „caz probabil“ ■ cuvîntul de ordine este igienă şi iar igienă ■

Apariţia unor cazuri mortale de infecţii cu virusul ucigaş „Made in China“ au pus pe jar Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a declarat alertă internaţională maximă, obligînd şi Ministerul Sănătăţii din România să instaureze o celulă de criză.

Aceasta este formată din specialişti la nivelul ministerului, Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Direcţiile de Sănătate Publică au fost şi ele puse în situaţia de a face o serie de recomandări. „S-a primit de la Ministerul Sănătăţii o avertizare referitoare la apariţia într-o provincie din China a unei alerte de infecţie cu un virus mortal, respectiv Coronavirus.

În acest sens, la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a constituit un grup tehnic de lucru pentru managementul acestui tip de virus mortal, celulă de criză din care fac parte specialişti din minister, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă etc.

La nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică au fost dispuse o serie de măsuri urgente de informare a medicilor de familie, a celor de la Unităţile de Primiri Urgenţe şi de la Centrele de Primiri Urgenţe din spitale, referitor la măsurile şi procedurile ce trebuie luate. Unităţile sanitare au obligaţia de a asigura substanţe biocide eficiente, în cantităţi suficiente.

Personalul este obligat să poarte echipament de protecţie. S-au dispus şi măsuri de depistare a românilor care au călătorit în China“, a declarat medicul Mirela Grădinaru, purtător de cuvînt al DSP Neamţ.

Deşi în Neamţ nu există nici un caz sever de infecţie respiratorie acută, Direcţia de Sănătate a transmis în teritoriu recomandări privind măsurile ce trebuie luate pentru preîntîmpinarea acestora. Celula de criză a transmis medicilor informaţii referitoare la ceea ce poate constitui o simptomatologie care să alarmeze, definind situaţiile de „caz suspect“ şi „caz probabil“.

Medicii susţin că măsurile de prevenire a îmbolnăvirii cu virusul chinez se suprapun cu cele pe care le recomandă frecvent pentru preîntîmpinarea infecţiilor respiratorii şi gripei. Acestea constau în igiena mîinilor, care trebuie cît mai des spălate cu apă caldă şi săpun, aerisirea incintelor, a triajului epidemiologic zilnic în colectivităţi, precum şi măsuri de evitare a aglomeraţiilor.

Purtătorul de cuvînt al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, Andrea Trifan, a declarat că în ultimele zile, îngrijoraţi de veştile alarmante despre acest virus, s-au prezentat la urgenţe zece persoane, dintre care unii cu tuse veche de 3 luni.

Citește știrea

Trending