Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Elite şcolare la olimpiadele de limbi clasice şi romanice

Știe publicată cu

în data de

■ nouă elevi vor participa la etapa pe ţară a Olimpiadei de Limbi Clasice, Latină şi Greacă Veche ■ alţi 16 elevi fac parte din lotul judeţului Neamţ pentru faza naţională a Olimpiadei de Limbi Romanice - franceză, italiană şi spaniolă ■

Elevii nemţeni pasionaţi de studiul limbilor clasice şi romanice au trecut de fazele judeţele ale olimpiadelor şcolare, iar cei mai buni dintre cei buni au primit confirmarea că vor participa la etapa pe ţară. Astfel, din lotul judeţului Neamţ la disciplina Limba Latină (clasele a VIII-a, a IX-a şi a XI-a) vor face parte elevii Bianca Andreea Huţanu, Martina Blaj, Marlena Ursariu şi Violeta Coroiu, de la Colegiul Naţional Roman-Vodă (CNRV) pregătiţi de profesorii Ana Maria Stoica şi Nicoleta Tudor. Lotul care va reprezenta judeţul la etapa naţională a Olimpiadei de Limba Greacă Veche este format din patru elevi de la Liceul Teologic Ortodox Veniamin Costachi, pregătiţi de profesorul Ilarion Argatu: Eugen Mihalache, Andrei Cristian Carp, Modest Dalidis Dimitrie Chihaia. Lor li se va alătura Alexandru Enache de la Seminarul Teologic Ortodox Melchisedec Ştefănescu, îndrumat de profesoara Ana Maria Stoica. Faza judeţeană la Olimpiada de Limbi Romanice (franceză, italiană şi spaniolă) a avut două probe (16 şi 23 martie), iar în urma acestei etape s-a definitivat componenţa lotului pentru faza pe ţară programată în perioada 18-23 aprilie la Bistriţa (franceza), respectiv 22-26 aprilie, la Hunedoara (italiana şi spaniola). Astfel, la Olimpiada de franceză lotul judeţului va fi alcătuit din 7 elevi: Iulia Benţea (clasa a VII-a Şcoala Gimnazială Vasile Alecsandri Roman – profesor Dana Aruştei), Delia Ciolac (clasa a VIII-a, Liceul Vasile Conta Tg. Neamţ, profesor Raluca Stafie), Andreea Rebeca Veleşcu (clasa a IX-a, CNRV – profesor Hizan Raluca), Narcis Mădălin Bulai (clasa a X-a, CNRV profesor Teodora Rachieru), Violeta Elena Coroiu (clasa a XI-a, CNRV, profesor Otilia Cocuţ), Maria Ruxandra Huţanu şi Florina Teodora Stafie (ambele clasa a XII-a, CNRV, profesor Paula Dornescu). Lotul judeţean pentru faza pe ţară de la Olimpiada de Limbă italiană are în componenţă opt elevi, toţi avînd ca profesor îndrumător pe Cătălina Enache: Alexandru Nicolae Aruxandei (clasa a VIII-a, Şcoala Gimnazială Borleşti, George-Adrian Chirilă şi Alexandra Leon (ambii clasa a IX- a la Liceul Tehnologic Administrativ Piatra Neamţ), Miruna Ioana Poloboc (clasa a X-a, CN Informatică), Sara Dămian (clasa a XI-a CN Petru Rareş), Selena-Andreea Puiu (clasa a XI-a, Liceul de Artă Victor Brauner), Iulia-Iustina Gavriluţă şi Anna Maria Gabriela Caea (ambele de la clasa a XII-a, CN Calistrat Hogaş Piatra Neamţ). La etapa naţională a Olimpiadei de Limba spaniolă, judeţul Neamţ va fi reprezentat de o elevă de la Colegiul Naţional Roman Vodă: Alexandra-Paula Iacobuţ (clasa a XII-a), pregătită de profesoara Cristea Oana Mîrza.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: De la un scurtcircuit, incendiu în parcare

Știe publicată cu

în data de

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au stabilit cauza incendiului care a avut loc la o maşină, în parcarea mall-ului Shopping City. Evenimentul s-a înregistrat luni, 22 aprilie şi a fost provocat de un scurtcircuit electric. Alarma s-a dat prin apel la numărul unic de urgenţă 112, înregistrat în dispeceratul Integrat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – Ambulanţă al judeţului Neamţ la ora 12.16, cînd s-a reclamat producerea unui incendiu la un autoturism staţionat în parcarea unui supermarket din municipiul Piatra Neamţ. La locul evenimentului s-au deplasat două echipaje de pompieri militari de la Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, precum şi o ambulanţă SMURD. Forţele profesioniste de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul care se manifesta la compartimentul motor şi bordul autoturismului. Au fost mistuite de foc componente din material plastic ale compartimentului motor şi ale bordului autoturismului.

Citește știrea

Actualitate

Şofer băcăuan fugar, prins la intrarea în judeţul Neamţ

Știe publicată cu

în data de

■ cel în culpă nu a vrut să oprească deoarece era băut ■ a fost prins la un filtru, la Tazlău ■ altul s-a urcat la volan deşi era în pragul comei alcoolice ■

Săptămîna patimilor le-a adus necazuri mai multor şoferi care s-au urcat băuţi la volan. Un exemplu este cel al unui bărbat de 36 de ani, din judeţul Bacău. Necazul a venit luni, pe 22 aprilie, cînd oamenii legii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Borleşti au fost sesizaţi de către colegii din cadrul IPJ Bacău, cu privire la faptul că un autoturism condus de un bărbat despre care exista indicii ca s-ar afla sub influenţa alcoolului, nu a oprit la semnalele acestora şi se deplasează spre localitatea Tazlău. „Poliţiştii nemţeni au instituit imediat un filtru de circulaţie pe Drumul Judeţean DJ 156 C Tazlău, unde au depistat în trafic autoturismul în cauză. La volanul acestuia se afla un bărbat de 36 de ani, din Bacău, care emana halenă alcoolică. Acesta a refuzat să fie testat cu aparatul alcooltest, fiind ulterior condus la spital pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei“, conform Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ. S-a dispus reţinerea pentru 24 ore, suspectul fiind acuzat de săvîrşirea infracţiunii de refuzul sau sustragerea de la recoltarea de mostre biologice. Urmează a fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă. În aceeaşi zi poliţiştii au tras pe dreapta, la Crăcăoani, un autoturism condus de un barbat de 45 de ani, din Bacău. Etilotestul a indicat o valoare de peste 1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şi el s-a ales cu acuze penale, la fel ca şi un tînăr de 20 de ani, din Păstrăveni. Acesta a fost depistat în trafic în noaptea de 21/22 aprilie şi avea la fiolă un rezultat de peste 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şi un bărbat de 39 de ani, din Bicaz, are probleme cu legea după ce a fost prins de poliţişti pe 22 aprilie, în Pîngăraţi. În urma verificărilor s-a stabilit că autoturismul respectiv nu figurează ca fiind înmatriculat, iar plăcuţele cu numerele montate au fost atribuite unui alt autovehicul avînd valabilitatea expirată din anul 2018. Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunilor de conducerea unui autovehicul neînmatriculat şi cu număr fals de înmatriculare.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Copilă opărită

Știe publicată cu

în data de

O fetiţă de doar doi ani a fost transportată la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, pe 22 aprilie, după ce s-a opărit la un picior cu lichid fierbinte. “Bodeşti, pacientă sex feminin, 2 ani, diagnostic: arsură cu lichid fierbinte, gradul II, membru inferior stîng. Pacienta a fost preluată de un echipaj cu asistent medical şi predată la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ”, au comunicat reprezentanţii SAJ Neamţ.

Citește știrea

Trending