Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Elite şcolare la olimpiadele de limbi clasice şi romanice

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ nouă elevi vor participa la etapa pe ţară a Olimpiadei de Limbi Clasice, Latină şi Greacă Veche ■ alţi 16 elevi fac parte din lotul judeţului Neamţ pentru faza naţională a Olimpiadei de Limbi Romanice - franceză, italiană şi spaniolă ■

Elevii nemţeni pasionaţi de studiul limbilor clasice şi romanice au trecut de fazele judeţele ale olimpiadelor şcolare, iar cei mai buni dintre cei buni au primit confirmarea că vor participa la etapa pe ţară. Astfel, din lotul judeţului Neamţ la disciplina Limba Latină (clasele a VIII-a, a IX-a şi a XI-a) vor face parte elevii Bianca Andreea Huţanu, Martina Blaj, Marlena Ursariu şi Violeta Coroiu, de la Colegiul Naţional Roman-Vodă (CNRV) pregătiţi de profesorii Ana Maria Stoica şi Nicoleta Tudor. Lotul care va reprezenta judeţul la etapa naţională a Olimpiadei de Limba Greacă Veche este format din patru elevi de la Liceul Teologic Ortodox Veniamin Costachi, pregătiţi de profesorul Ilarion Argatu: Eugen Mihalache, Andrei Cristian Carp, Modest Dalidis Dimitrie Chihaia. Lor li se va alătura Alexandru Enache de la Seminarul Teologic Ortodox Melchisedec Ştefănescu, îndrumat de profesoara Ana Maria Stoica. Faza judeţeană la Olimpiada de Limbi Romanice (franceză, italiană şi spaniolă) a avut două probe (16 şi 23 martie), iar în urma acestei etape s-a definitivat componenţa lotului pentru faza pe ţară programată în perioada 18-23 aprilie la Bistriţa (franceza), respectiv 22-26 aprilie, la Hunedoara (italiana şi spaniola). Astfel, la Olimpiada de franceză lotul judeţului va fi alcătuit din 7 elevi: Iulia Benţea (clasa a VII-a Şcoala Gimnazială Vasile Alecsandri Roman – profesor Dana Aruştei), Delia Ciolac (clasa a VIII-a, Liceul Vasile Conta Tg. Neamţ, profesor Raluca Stafie), Andreea Rebeca Veleşcu (clasa a IX-a, CNRV – profesor Hizan Raluca), Narcis Mădălin Bulai (clasa a X-a, CNRV profesor Teodora Rachieru), Violeta Elena Coroiu (clasa a XI-a, CNRV, profesor Otilia Cocuţ), Maria Ruxandra Huţanu şi Florina Teodora Stafie (ambele clasa a XII-a, CNRV, profesor Paula Dornescu). Lotul judeţean pentru faza pe ţară de la Olimpiada de Limbă italiană are în componenţă opt elevi, toţi avînd ca profesor îndrumător pe Cătălina Enache: Alexandru Nicolae Aruxandei (clasa a VIII-a, Şcoala Gimnazială Borleşti, George-Adrian Chirilă şi Alexandra Leon (ambii clasa a IX- a la Liceul Tehnologic Administrativ Piatra Neamţ), Miruna Ioana Poloboc (clasa a X-a, CN Informatică), Sara Dămian (clasa a XI-a CN Petru Rareş), Selena-Andreea Puiu (clasa a XI-a, Liceul de Artă Victor Brauner), Iulia-Iustina Gavriluţă şi Anna Maria Gabriela Caea (ambele de la clasa a XII-a, CN Calistrat Hogaş Piatra Neamţ). La etapa naţională a Olimpiadei de Limba spaniolă, judeţul Neamţ va fi reprezentat de o elevă de la Colegiul Naţional Roman Vodă: Alexandra-Paula Iacobuţ (clasa a XII-a), pregătită de profesoara Cristea Oana Mîrza.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

O petrecere cu droguri, “stricată” de DIICOT

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul a fost prins la Roman, în flagrant ■ el trimitea stupefiantele din Anglia cu o firmă de coletărie şi se întorcea în ţară cu avionul ■ parte din stupefiante urmau a fi consumare la o petrecere din staţiunea Azuga ■

Magistraţii de la Iaşi nu vor să-l lase în libertate pe un traficant de droguri, care anul trecut a fost prins la Roman, în flagrant. Este vorba de Eduard Costel Ioniţă, zis Căpcănescu, de 35 de ani, din Iaşi, pentru care au prelungit arestul pînă la 26 februarie.

Ioniţă a fost reţinut pe 8 noiembrie 2019, cînd a fost pus sub acuzare pentru săvîrşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi droguri de mare risc, în forma continuată şi introducere în ţară de droguri de risc şi droguri de mare risc, fără drept.

Anchetatorii au arătat că de la începutul anului trecut, inculpatul a procurat din surse interne şi externe – Anglia -droguri de risc (cannabis şi ketamină), droguri de mare risc (amfetamine, MDMA şi cocaină), pe care ulterior le-a comercializat la festivaluri de muzică electronică din diverse oraşe.

„Pe 04.11.2019, inculpatul s-a deplasat în Anglia de unde a procurat 93,42 grame pulbere care conţine amfetamină cu cofeină, 41,82 grame fragmente solide care conţin cocaină, 101 comprimate ecstasy şi 147,01 grame pulbere care conţine ketamină, pe care le- a disimulat într-un bagaj de mînă tip troler şi l-a expediat în ţară, prin intermediul unei societăţi de transport persoane şi colete. Apoi, cu o cursă aeriană a revenit în ţară pe 06.11.2019, deplasîndu-se în localitatea de domiciliu“, conform DIICOT.

După primirea coletului, inculpatul împreună cu legăturile sale infracţionale intenţionau punerea în vînzare a cantităţilor de droguri de mare risc şi droguri de risc, introduse în ţară, fără drept, la o petrecere care urma sa se desfăşoare în perioada 29.11.2019 – 02.12.2019 în localitatea Azuga, judeţul Prahova.

„Pe 08.11.2019, inculpatul a ridicat de la reprezentantul firmei de transport trolerul, fiind prins în flagrant în timp ce-l transporta cu un autoturism pe raza municipiului Roman“, mai arată anchetatorii.

Asupra inculpatului au fost găsite 15 comprimate ecstasy (MDMA), iar cu ocazia efectuării percheziţiei domiciliare 42 de grame de cocaină, 101 grame de amfetamină pulbere, 147 de grame de ketamină, 116 comprimate de MDMA ecstasy, droguri de mare risc, 30 de grame de rezină de cannabis (haşiş), 2,60 grame cannabis, bani, precum şi alte bunuri folosite în derularea activităţii infracţionale.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Clădire dezafectată, incendiu de la o ţigară

Știre publicată în urmă cu

în data de

Incendiu la o clădire dezafectată din Roman, duminică, 16 februarie, din cauza unui fumtor neglijent.

“În jurul orei 15.45, prin apel la 112 pompierii de la Detașamentul Roman au fost solicitați să intervină pentru localizarea și stingerea unui incendiu produs la o clădire dezafectată din municipiul Roman.

La locul solicitării s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială de stingere și o ambulanță  SMURD. Incendiul se manifesta în interiorul clădirii. Au ars aproximativ 100 kg de deșeuri. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind fumatul. Nu au fost victime”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Şoferiţă grăbită “oprită” de un gard. A ajuns la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

O tînără în vîrstă de 24 de ani a ajuns la spital,duminică, 16 februarie, după ce a călcat prea tare pedala de acceleraţie, a pierdut controlul volanului şi a ajuns cu maşina într-un gard, în localitatea Vînători Neamţ.

“La data de 16 februarie, politiștii rutieri din cadrul Poliției orașului Tîrgu Neamț au intervenit la un accident rutier produs în localitatea Vînători Neamț, soldat cu rănirea unei persoane. Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce o tânără, de 24 de ani, conducea un autoturism pe DN 15 B, pe direcția Pipirig – Tîrgu Neamț, în localitatea Vînători Neamț, nu ar fi adaptat viteza pe un segment de drum curbă la stînga și ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers.

Ulterior, a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un gard al unui imobil. În urma impactului a rezultat rănirea tinerei, din Vînători Neamț, care a fost preluată și transportată la spital pentru îngrijiri medicale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Trending