Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: “Drumul cumătrului” rămîne… ca-n tren

Știre publicată în urmă cu

în data de

n DRDP Iaşi mai discută cu constructorul n dacă se ajunge la “un numitor comun” ar mai dura două săptămîni pînă să fie terminat DN 15 Bicaz-Poiana Largului n dacă nu... cică toate se vor derula “în regim de urgenţă”, dar nu se poate spune exact cînd va fi făcut drumul n

Cumătrul vrea toţi banii, dar nu prea ar putea să justifice de ce îi merită pe toţi. Că doar aşa vor toţi cumetrii politicienilor. Guvernul nu vrea să dea toţi banii pînă nu vede că sînt justificaţi toţi, pentru că, evident, cumătrul nu e al liberalilor, e cumătrul altora. Aşa că, deocamdată, DN 15 Bicaz-Poiana Largului rămîne… ca-n tren.

Chiar şi după o nouă conferinţă de presă susţinută, pe aceeaşi temă, pe 15 iunie. La care au participat prefectul de Neamţ, George Lazăr, directorul DRDP Iaşi, Dan Pilă, şi directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Neamţ, Iulian Jugan. Pe scurt, s-a repetat faptul că, dacă s-ar ajunge “la un numitor comun” între constructor şi DRDP Iaşi, lucrările la acest drum ar putea fi terminate în aproximativ două săptămîni. Numai că…, citîndu-l pe Dan Pilă, sînt nişte “inadvertenţe” şi cele două părţi nu s-au prea înţeles pînă acum. Mai discută zilele acestea. Să vedem ce o să iasă. “Inadvertenţele” sînt destul de neclare. Şi pentru cei care vorbesc de ele, darămite pentru noi. Oricum ar fi legate de faptul că onor constructorul vrea banii toţi, iar cei de la DRDP Iaşi nu sînt convinşi că au fost făcute lucrări “de toţi banii” şi în conformitate cu proiectul, cu contractul etc. Încurcată socoteală. Clar este că acelaşi onor constructor a depus o notificare de reziliere a contractului. Deci aşteptăm rezultatul discuţiilor şi sperăm în rezolvarea “inadvertenţelor”. Că altfel… dacă nu se mai merge înainte cu actualul contructor, e greu. Trebuie analiză a stadiului lucrărilor, trebuie altă licitaţie… Durează mult. Cine ştie cît.

Dar cu Mediul ce-aţi avut?!

Oarece precizări privind partea de mediu a adus Iulian Jugan. În rezumat, acesta ne-a spus că instituţia pe care o conduce a fost nevoită, la un anumit moment, să emită un act de respingere pentru acest proiect. De ce? Pentru că ei tot au cerut documente, memorii necesare pentru emiterea acordului de mediu, dar nu le-au primit. Unde e ridicolul maxim al situaţiei? Că în tot acest timp proiectul a fost făcut în proporţie de aproximativ 80% (chiar aşa, cui să-i mai pese de mediu dacă la mijloc sînt bani frumoşi, peste 300 de milioane de lei?!). Ba, mai mult, că ar fi şi nişte probleme cu nişte halde de deşeuri neconforme  care, dacă plouă (şi plouă torenţial în Neamţ de cîteva zile), ar putea pune în pericol construcţiile din zonă, ba chiar ne-am putea trezi cu ele, cu deşeurile, în lac. Dacă înţelegem noi bine, situaţia arată în felul următor: cei de la Mediu s-au rugat de cei de la DRDP Iaşi să trimită documente. Pe cei din urmă i-a durut în… drumuri şi poduri şi n-au trimis nişte amărîte de hîrtii. Constructorul a făcut lucrarea cum a vrut muşchii lui, (păi dacă de la Mediu nu avea nicio condiţie de îndeplinit?!), iar prin zonă au rămas nişte depozite de deşeuri care… ne rugăm să nu o ia la vale. Ţara lui Papură Vodă? Nu. Mult mai rău.

Domnul Pilă şi săptămînile lui

Din ce a spus directorul DRDP Iaşi nu prea am înţeles nimic. Probabil din vina noastră, nu pentru că dumnealui a folosit un limbaj de lemn care l-ar fi făcut să roşească de invidie şi pe cel mai zelos secretar de partid de pe vremea Împuşcatului. Oricum, am reţinut totuşi că s-ar putea finaliza lucrările în două săptămîni, maxim o lună. De cînd?, au întrebat mai toţi. De cînd se dă ordinul de începere a lucrărilor a fost răspunsul “suav”. Şi pe cînd ordinul?, a fost întrebarea următoare, evidentă. Păi… Aici e mai greu de răspuns că, deh, trebuie să aşteptăm rezultatul discuţiilor pe “inadvertenţe”. Deci ne-am întors de unde am plecat şi aproape nimeni nu a mai stat să-l asculte pe domnul Pilă cum ne asigura că după ce vor fi terminate lucrările (cînd, domnule, cînd?!), DRDP-ul va mai face el altele suplimentare. Că are banii alocaţi.

Ce fac la masă Arsene şi cumătrul? Versiunea prefectului

Partea savuroasă a conferinţei de presă i-a aparţinut prefectului de Neamţ, George Lazăr. Care, la un moment dat, a izbucnit, spunînd: “Constructorul este cel care a notificat de reziliere pe DRDP, nu invers. Constructorul nu mai doreşte continuarea lucrărilor. Iar constructorul este cumătrul lui Ionel Arsene. Care ziua ţipă că nu se face drumul, iar seara stă cu cumătrul la masă”. Şi a continuat spunînd că poate altfel ar fi stat lucrurile dacă lucrarea era dată după organizarea unei licitaţii şi nu prin încredinţare directă, ca urmare a unei invocate stări de urgenţă, care nu prea ar sta în picioare în condiţiile în care drumul nu se prăbuşea în cîteva zile.

Poate DNA, poate alţi anchetatori

Din conferinţa de presă amintită au mai putut fi extrase cîteva informaţii interesante. Cum ar fi aceea că pe fir a intrat şi DNA. Care ar avea în lucru un dosat in rem. Ba, din ce a spus prefectul de Neamţ, există şi o anchetă penală privind modul în care lucrările la drum au fost încredinţate direct în urma unei decizii privind încadrarea într-o situaţie de urgenţă. Şi aici s-a dat chiar un nume de general. Însă, pînă se vor pronunţa anchetatorii, e posibil să dureze. Cine ştie cît? Că doar şi drumul ar fi trebuit să fie gata anul trecut, dar în iunie 2020 încă se mai discută şi se fac conferinţe.

Nota redacţiei: Absurdul şi ridicolul situaţiei au impus abordarea ironică. Nenea Iancu ar fi avut material pentru încă vreo două, trei opere nepieritoare despre impotenţa (administrativă, evident) a politicienilor, cumetreala dintre ei şi contructorii care nu mai vor să termine un amărît de sector de drum de vreo cîteva zeci de kilometri şi “prostimea” care stă şi se uită ca la circ. De a uitat să mai ceară pîine. În rest… Vă spunem mai multe după viitoarea conferinţă de presă. Promisă pe săptămîna viitoare. Noi doar sperăm să nu se ajungă la decizii “dureroase” pentru finalizarea lucrărilor. Precum cea din balada cu meşterul Manole. Deşi ar fi interesant de aflat cam ce politician ar “merita” zidit la “temelia” drumului. Vorbim metaforic evident.

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 1.470 cazuri noi. Neamţ – 55 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

n la nivel naţional au fost confirmate în total 125.414 cazuri n la Neamţ în total au fost confirmate 3.110 cazuri n

Până pe 29 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 125.414 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

100.636 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.470 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 512 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 4.792 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 28.09.2020 (10:00) – 29.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 44 de decese (30 bărbați și 14 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Brăila, Brașov, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 2 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 14 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 15 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 9 decese la categoria de peste 80 de ani.

Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.527. Dintre acestea, 551 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.393.670 de teste. Dintre acestea 21.330 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 12.992 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.338 la cerere.

Pe teritoriul României, 10.435 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 7.341 de  persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 23.816 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 179 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.219 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 602 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 222 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 44.850 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 2 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.694 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.917 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 2.935 în Germania, 159 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  119 în Austria, 20 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 5 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 2 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Ungaria și Qatar. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 733 au fost declarați vindecați: 613 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Citește știrea

Actualitate

Calculele politice pentru majorităţi, PNL exclude orice negociere cu PSD

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

n negocierile vor începe după afişarea rezultatelor finale, susţin liberalii

Liderii PNL Neamţ, preşedintele Mugur Cozmanciuc, senatorul PNL Eugen Ţapu şi primarul ales al municipiului Piatra Neamţ, Andrei Carabelea, au susţinut, marţi, 29 septembrie, o conferinţă de presă în care au mulţumit nemţenilor pentru votul acordat, dar au făcut şi câteva declaraţii legate de negocierile pentru obţinerea unor majorităţi în consiliul judeţean şi consiliile locale.

Preşedintele PNL Neamţ, Mugur Cozmanciuc, a precizat că negocierile vor fi făcute după ce vor fi afişate rezultatele finale şi că liberalii sunt deschişi pentru orice formă de colaborare cu oricine vrea să facă opoziţie faţă de modul “medieval” în care PSD a condus judeţul. S-a mai precizat că este exclusă orice colaborare cu PSD, dar şi cu fostul primar de Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, lăsându-se însă loc a se înţelege că ar fi posibilă o negociere cu PMP. De altfel, după cum arată distribuţia mandatelor după numărătoarea parţială, în Consiliul Judeţean Neamţ PNL, pentru a obţine o majoritate, ar avea nevoie pe lângă mandatele celor de la USR Plus şi PRO România şi de mandatele celor de la PMP. Asta pentru a-l “izola” politic pe preşedintele Ionel Arsene.

La Consiliul Local Piatra Neamţ, ar putea fi conturată o majoritate extrem de fragilă, la un singur vot, printr-o colaborare între PNL, USR Plus şi PRO România. Atragerea într-o alianţă post-electorală şi a PMP ar tranşa însă definitiv lucrurile în ceea ce priveşte problema majorităţii în CL Piatra Neamţ. Rămâne de văzut ce se va negocia, dacă va fi pe funcţii, aşa cum a fost până acum, sau pe proiecte şi principii, aşa cum promit politicienii şi cum vor fi finalizate aceste negocieri.

Declaraţii publice referitor la alianţele de după alegeri au mai fost făcute şi în trecut de liderii unor fomaţiuni politice. Astfel, Liviu Harbuz, liderul PRO România Neamţ a exclus orice colaborare cu PSD-ul lui Ionel Arsene, însă rămâne de văzut dacă nu va primi o altfel de direcţie “de la centru”, în vreme ce reprezentanţii USR au spus că şi-ar dori să colaboreze cu PNL. PMP se declară un partid de dreapta, dar chiar şi aşa, în trecut, asta nu i-a oprit pe unii membrii să colaboreze bine cu PSD-ul. Întrebat dacă nu pierde startul aşteptând să negocieze abia după afişarea rezultatelor finale, Mugur Cozmanciuc a declarat: “cine vrea să stea de vorbă cu Ionel Arsene să-şi asume că e în slujba unui baron”.

Un element important în derularea negocierilor ar putea fi şi faptul că, la acest moment, e dat ca aproape sigur faptul că în decembrie vom avea alegeri parlamentare. În acest context, dacă îşi doresc rezultate bune, partidele de dreapta ar putea să mai renunţe la orgolii sau funcţii şi să parafeze o înţelegere care să treacă PSD în “opoziţie” la Neamţ, mizând că astfel vor reduce scorul electoral viitor al acestei formaţiuni politice.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 1.271 de cazuri noi. Neamţ – trei cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

n la nivel naţional numărul total de cazuri a ajuns la 123.944, 99.344 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi n la Neamţ în total au fost înregistrate 3.110 cazuri n

Până pe 28 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 123.944 de  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

99.344 pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.271 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 246 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 4.748 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 27.09.2020 (10:00) – 28.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 30 de decese (15 bărbați și 15 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dolj, Gorj, Maramureș, Prahova, Tulcea, Vaslui, Vrancea și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 de ani, 2 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 7 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 10 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 9 decese la categoria de peste 80 de ani.

29 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar un pacient decedat nu a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.528. Dintre acestea, 557 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.372.340 de teste. Dintre acestea 6.162 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 4.306 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.856 la cerere.

Pe teritoriul României, 10.331 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 7.395 de  persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea,  24.136 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 179 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 632 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 211 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 70.100 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 4 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.693 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.917 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 2.935 în Germania, 159 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  119 în Austria, 20 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 5 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Ungaria și Qatar. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 428 au fost declarați vindecați: 308 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Citește știrea

Trending