Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Drama familiei a cărei fetiţă a murit la Istanbul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Andreea Prundu, la doar 7 ani, a pierdut lupta cu cancerul ■ decesul a survenit la Spitalul Memorial Istanbul ■ MAE a transmis că toate cheltuielile de repatriere a familiei şi a copilei decedare au fost suportate de către instituţie ■

Familia Andreei Prundu, o fetiţă din Borleşti, judeţul Neamţ, trece în aceste zile prin clipe cumplite, după ce fetiţa dedpar 7 ani, care suferea de cancer şi era internată pentru tratament într-un spital din Istanbul, a decedat pe data de 16 iunie.

Părinţii erau într-o situaţie fără ieşire, neavând resurse pentru repatrierea lor şi a fetiţei decedate, astfel că o asociaţie umanitară a lansat un apel la solidaritate, pentru strâgerea unor fonduri. Din fericire, Ministerul Afacerilor Externe, prin Consulatul General al României la Istanbul, s-a implicat în acest caz.

„Cu privire la situaţia semnalată, Ministerul Afacerilor Externe precizează că părinţii cetăţeanului român decedat într-o unitate medicală de pe teritoriul Republicii Turcia s-au prezentat la data de 17 iunie la Consulatul General al României la Istanbul pentru solicitarea înscrierii în registrele de stare civilă româneşti a certificatului de deces emis de către autorităţile turce şi eliberarea paşaportului mortuar, în vederea repatrierii trupului neînsufleţit al minorului.

De asemenea, MAE menţionează că, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, costurile pentru repatrierea trupului neînsufleţit vor fi suportate de către Ministerul Afacerilor Externe. Consulatul General al României la Istanbul este în contact cu familia cetăţeanului român decedat şi întreprinde demersurile necesare pentru facilitarea repatrierii trupului neînsufleţit şi asigurarea asistenţei consulare specifice“, a transmis MAE.

Sîmbătă, 20 iunie, familia a ajuns în ţară. „Bun găsit dragilor! Cred că va întrebaţi ce mai face Andreea? Ce mai face prinţesa sufletului nostru!? Mi-e greu dar am să va spun eu ce face, în timp ce voi toţi căutaţi activităţi în căsuţa voastră cu copilaşii voştri, pentru a vă proteja de coronavirus Prinţesa cavaler caută arme sa distrugă nenorocitul de cancer.

Mă întreabă oare mami o să reuşesc? Mami simt că nu mai pot? Eu ce să-i spun? Îmi înghit lacrimile şi îi răspund că da, sigur că mai poţi. De fapt putem pentru că nu eşti singură, suntem amândouă şi nici tu nici eu nu vom abandona lupta, ai înţeles? Noi una fără alta nu existam, aşa că hai la luptă ca nu avem timp de pierdut!! Seara vorbesc cu sufletul ei şi îl rog să reziste, îi trasmit câtă iubire am pentru ea şi sufletul ei, iar ea ca şi cum m-ar auzi mă strânge de mână si zâmbeşte prin somn.

Andreea îl vrea pe tatăl ei ca să se simtă în siguranţă şi îl vrea pe Adi, pentru că o iubeşte şi o apără, vrea o gură de aer proaspăt căci nu mai suportă spitalul şi nici tratamentul! Toate astea sunt normale, dar nimic din toate astea nu pot să-i ofer. Ziua plângem amândouă, noaptea caut solutii pentru ziua de mâine“. Acestea erau cuvintele postate, pe Facebook, în aprilie 2020, de Alina Moisă, mama Andreei Prundu, care era internată într-un spital din Istanbul.

Rânduri din care răzbăteau trăirile unei mame, care numai ea ştia ce înseamnă să ai copilul bolnav de cancer şi să înduri calvarul a peste trei ani de tratamente oncolologice efectuate fetiţei prin diverse spitale. Din păcate, Andreea, „Prinţesa cavaler“, după cum a fost denumită, a pierdut lupta cu boala, decesul survenind marţi, 16 iunie, la unitatea sanitară din capitala Turciei.

„Am luptat mult sa avem încă un înger pe pământ, însă acum mai avem unul în cer! «Prinţesa Cavaler», prinţesa inimilor noastre, a plecat la cer, ne-a trimis în dar soarele, să ştim că-i bine. Durerea este de nespus în cuvinte, doare al naibii de tare. Toţi voluntarii îngerilor suntem trişti (…), lacrimile ni s-au unit într-un tango trist, dedicat, ei, Andreei, îngerul nostru din cer“, posta Carmen Suciu, de la Asociţia Născută Înger Piatra Neamţ, organizaţie care s-a implicat în strângerea de fonduri pentru tratament.

Şi fusese lansat un apel către cei care pot contribui ca familia micuţei şi fetiţa decedată să ajungă acasă: „Şi-a dorit enorm să vină acasă, în camera ei, cea frumoasă, haideţi să-i împlinim ultima dorinţă. Costurile sunt mari, trebuie repatriată şi familia. Să ne ştergem lacrimile, să ne unim încă odată şi să aducem «Prinţesa Cavaler» acasă! Ne puteţi ajuta donând în conturile… Zbor lin înger şi iartă-ne că doar atât am putut face!“.

Iată şi conturile de care se face vorbire în apelul umanitar – donaţii: Lei: RO81BRDE240SV14472682400 deschis la BRD Euro: RO73BRDE240SV14472842400 deschis la BRD (Swift BRDEROBU). Pay-pal: stefaniabodea@icloud.com. Andreea Prundu a fost diagnosticată la Iaşi cu neuroblastom grad IV, metastaze osoase şi a efectuat tratamente în perioada 2017 – 2018, urmând nenumărate cure de chimioterapie.

Apoi, părinţii, graţie unor oameni inimoşi care i-au ajutat, au reuşit să ajungă cu fetiţa la Spitalul Memorial Istanbul. În 2018 şi 2019 a suferit mai multe operaţii pentru înlăturarea tumorilor, urmând alte cure de chimioterapie şi transplant de celule stem. În septembrie 2019, rezultatele unor teste, remisie totala post transplant, dădeau speranţe că afecţiunea a fost înlăturată şi că Andreea se poate întoarce la copilărie, una pe care n-o cunoscuse. Apoi s-a îmbolnăvit de varicelă, iar vechea afecţiune a revenit. Din nou cure de chimioterapie la Iaşi.

Diagnosticul de „recidivă cu metastază la picioare, infiltraţii măduvă, ambele arii ale plămânilor şi cerebral“ suna groaznic pentru cei ce ştiu ce înseamnă. Iar pentru Andreea acesta se „traducea“ că nu mai putea fi ajutată în România. Părinţii au luat iarăşi legătura cu medicii din Istanbul, răspunsul fiind transfer urgent acolo pentru chimioterapie ICE şi transplant halogenic.

Şi a urmat alt zbucium pentru strângerea de fonduri necesare deplasării în Turcia, plata tratamentului şi speranţe. Din păcate, pe 16 iunie, soarta a hotărât altceva pentru fetiţa de 7 ani. Înmormântarea va avea loc marţi, 23 iunie, la Borleşti. Apelul umanitar este în continuare valabil, deoarece părinţii trebuie să mai achite 50.000 de euro spitalului din Turcia.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 1.145 de cazuri noi. Neamţ – 16 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional în total au fost înregistrate 61.768 de cazuri, 2.700 decese, 30.119 vindecări ■ în Neamţ în total au fost înregistrate 1.528 de cazuri ■

Până pe 9 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 61.768 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

30.119 pacienți au fost declarați vindecați și 6.371 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.145 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 534 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

 

Până astăzi, 2700 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 08.08.2020 (10:00) – 09.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 41 de decese (30 bărbați și 11 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre acestea, 4 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 5 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 12 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 11 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 9 decese la categoria de peste 80 de ani.

36 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbitidăți, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate până în prezent comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.640. Dintre acestea, 458 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.378.727 de teste. Dintre acestea 13.353 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 8.561 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 4.792 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 615 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 9 august.

Pe teritoriul României, 6.636 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.272 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 20.463 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 168 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 761 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 1.476 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 383.842 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, a fost constatată, ieri, o infracțiune pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.626 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.891 în Italia,  570 în Spania, 124 în Franța, 2.672 în Germania, 157 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  111 în Austria, 17 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 18 în Grecia, 2 în Cipru  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, Suedia, Republica Congo și Qatar. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 123 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia și unul în Republica Congo, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 189 au fost declarați vindecați: 159 în Germania, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Lovitură de teatru – Leoreanu candidat la Primăria Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Mişcare surpriză pe scena politică din Neamţ: Laurenţiu Leoreanu este, conform unor surse neoficiale, candidatul PNL pentru Primăria Roman. Decizia a fost luată în această seară, sâmbătă, 8 august şi tranşează disputa privind candidatura la primăria romaşcană. După ce primarul Micu a rămas fără mandat prin decizie de prefect, pentru incompatibilitate, s-a dat naştere la numeroase speculaţii privind candidatul la primăria romaşcană. Se pare că presiunea pentru a stabili un candidat care să aibă şanse reale de câştig l-a determinat pe Laurenţiu Leoreanu să intre în cursă. Rămâne de văzut care va fi reacţia PSD.

 

Vom reveni

Citește știrea

Actualitate

Alianța pentru Modernizarea Neamțului 2020

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ PSD - PPU - ALDE au candidat comun pentru președinția Consiliului Județean Neamț, actualul lider al legislativului nemțean, Ionel Arsene ■ reprezentanții celor trei partide semnatare ale alianței vorbesc despre continuitate în administrație, scopul comun fiind modernizarea județului ■

Trei formațiuni politice – PSD, PPU-Social Liberal și ALDE – au pus astăzi, 8 august 2020, la Piatra Neamț, bazele unei alianțe care va funcționa la alegerile locale de luna viitoare, pentru câștigarea Consiliului Județean Neamț.

Ionel Arsene, actualul președinte al legislativului nemțean, este candidatul „Alianței pentru Modernizarea Neamțului 2020“, pentru un nou mandat de președinte. Din partea PPU-SL, la lansarea noii alianțe a participat președintele interimar Teodor Meleșcanu, iar actualul vice al Consiliului Județean Neamț Ion Asaftei, prezent și el la eveniment, reprezintă ALDE în noua structură politică.

Ionel Arsene a vorbit despre preocuparea comună a celor trei formațiuni, reunite acum sub umbrela aceleiași alianțe. „Continuitate! Acesta este planul meu și al colegilor de față, pentru următorii 4 ani, când ne gândim la județul Neamț! Vreau să termin ceea ce am început ca președinte al Consiliului Județean și să realizez ceea ce iși doresc nemțenii.

Am lucrat continuu cu motoarele turate! Ceea ce am realizat în acest mandat, ajuns acum la final, depășește cu mult ceea ce s-a făcut în Neamț în ultimii 30 de ani. Dar, repet, mai sunt lucruri de făcut și tocmai de aceea îmi doresc un nou mandat de președinte al Consiliului Județean!

Pentru a continua performanța în administrație, astăzi am pus bazele «Alianței pentru Modernizarea Neamțului 2020», între PSD, Partidul Puterea Umanistă și ALDE. Alături de vicepreședinții cu care am colaborat până acum, am crescut nivelul de trai al cetățenilor din Neamț. Tot alături de ei vreau să continui dezvoltarea județului nostru și de aceea aveam această alianță pentru Consiliul Județean. Sloganul meu este «Fapte, nu vorbe!».

Pentru asta este nevoie de continuitate în administrarea zonei în care trăim. Nemțenii văd ce am realizat pentru județul nostru și sunt convins că și ei își doresc continuitate. Sunt sigur că așa va fi, pentru următorii 4 ani!“, a declarat președintele PSD Neamț, Ionel Arsene.

Printre primele proiecte care urmează să debuteze în județ este construirea noului spital de urgență la Piatra Neamț, investiție ce va depăși 250 milioane de euro.

Atât președintele PPU, Teodor Meleșcanu, cât și președintele ALDE Neamț, Ion Asaftei, au vorbit despre crearea, la Neamț, a unei alianțe bazate pe încredere și respect reciproc între semnatari și dorința fiecăreia dintre cele trei formațiuni de a moderniza Neamțul.

Citește știrea

Trending