Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Drama familiei a cărei fetiţă a murit la Istanbul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Andreea Prundu, la doar 7 ani, a pierdut lupta cu cancerul ■ decesul a survenit la Spitalul Memorial Istanbul ■ MAE a transmis că toate cheltuielile de repatriere a familiei şi a copilei decedare au fost suportate de către instituţie ■

Familia Andreei Prundu, o fetiţă din Borleşti, judeţul Neamţ, trece în aceste zile prin clipe cumplite, după ce fetiţa dedpar 7 ani, care suferea de cancer şi era internată pentru tratament într-un spital din Istanbul, a decedat pe data de 16 iunie.

Părinţii erau într-o situaţie fără ieşire, neavând resurse pentru repatrierea lor şi a fetiţei decedate, astfel că o asociaţie umanitară a lansat un apel la solidaritate, pentru strâgerea unor fonduri. Din fericire, Ministerul Afacerilor Externe, prin Consulatul General al României la Istanbul, s-a implicat în acest caz.

„Cu privire la situaţia semnalată, Ministerul Afacerilor Externe precizează că părinţii cetăţeanului român decedat într-o unitate medicală de pe teritoriul Republicii Turcia s-au prezentat la data de 17 iunie la Consulatul General al României la Istanbul pentru solicitarea înscrierii în registrele de stare civilă româneşti a certificatului de deces emis de către autorităţile turce şi eliberarea paşaportului mortuar, în vederea repatrierii trupului neînsufleţit al minorului.

De asemenea, MAE menţionează că, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, costurile pentru repatrierea trupului neînsufleţit vor fi suportate de către Ministerul Afacerilor Externe. Consulatul General al României la Istanbul este în contact cu familia cetăţeanului român decedat şi întreprinde demersurile necesare pentru facilitarea repatrierii trupului neînsufleţit şi asigurarea asistenţei consulare specifice“, a transmis MAE.

Sîmbătă, 20 iunie, familia a ajuns în ţară. „Bun găsit dragilor! Cred că va întrebaţi ce mai face Andreea? Ce mai face prinţesa sufletului nostru!? Mi-e greu dar am să va spun eu ce face, în timp ce voi toţi căutaţi activităţi în căsuţa voastră cu copilaşii voştri, pentru a vă proteja de coronavirus Prinţesa cavaler caută arme sa distrugă nenorocitul de cancer.

Mă întreabă oare mami o să reuşesc? Mami simt că nu mai pot? Eu ce să-i spun? Îmi înghit lacrimile şi îi răspund că da, sigur că mai poţi. De fapt putem pentru că nu eşti singură, suntem amândouă şi nici tu nici eu nu vom abandona lupta, ai înţeles? Noi una fără alta nu existam, aşa că hai la luptă ca nu avem timp de pierdut!! Seara vorbesc cu sufletul ei şi îl rog să reziste, îi trasmit câtă iubire am pentru ea şi sufletul ei, iar ea ca şi cum m-ar auzi mă strânge de mână si zâmbeşte prin somn.

Andreea îl vrea pe tatăl ei ca să se simtă în siguranţă şi îl vrea pe Adi, pentru că o iubeşte şi o apără, vrea o gură de aer proaspăt căci nu mai suportă spitalul şi nici tratamentul! Toate astea sunt normale, dar nimic din toate astea nu pot să-i ofer. Ziua plângem amândouă, noaptea caut solutii pentru ziua de mâine“. Acestea erau cuvintele postate, pe Facebook, în aprilie 2020, de Alina Moisă, mama Andreei Prundu, care era internată într-un spital din Istanbul.

Rânduri din care răzbăteau trăirile unei mame, care numai ea ştia ce înseamnă să ai copilul bolnav de cancer şi să înduri calvarul a peste trei ani de tratamente oncolologice efectuate fetiţei prin diverse spitale. Din păcate, Andreea, „Prinţesa cavaler“, după cum a fost denumită, a pierdut lupta cu boala, decesul survenind marţi, 16 iunie, la unitatea sanitară din capitala Turciei.

„Am luptat mult sa avem încă un înger pe pământ, însă acum mai avem unul în cer! «Prinţesa Cavaler», prinţesa inimilor noastre, a plecat la cer, ne-a trimis în dar soarele, să ştim că-i bine. Durerea este de nespus în cuvinte, doare al naibii de tare. Toţi voluntarii îngerilor suntem trişti (…), lacrimile ni s-au unit într-un tango trist, dedicat, ei, Andreei, îngerul nostru din cer“, posta Carmen Suciu, de la Asociţia Născută Înger Piatra Neamţ, organizaţie care s-a implicat în strângerea de fonduri pentru tratament.

Şi fusese lansat un apel către cei care pot contribui ca familia micuţei şi fetiţa decedată să ajungă acasă: „Şi-a dorit enorm să vină acasă, în camera ei, cea frumoasă, haideţi să-i împlinim ultima dorinţă. Costurile sunt mari, trebuie repatriată şi familia. Să ne ştergem lacrimile, să ne unim încă odată şi să aducem «Prinţesa Cavaler» acasă! Ne puteţi ajuta donând în conturile… Zbor lin înger şi iartă-ne că doar atât am putut face!“.

Iată şi conturile de care se face vorbire în apelul umanitar – donaţii: Lei: RO81BRDE240SV14472682400 deschis la BRD Euro: RO73BRDE240SV14472842400 deschis la BRD (Swift BRDEROBU). Pay-pal: stefaniabodea@icloud.com. Andreea Prundu a fost diagnosticată la Iaşi cu neuroblastom grad IV, metastaze osoase şi a efectuat tratamente în perioada 2017 – 2018, urmând nenumărate cure de chimioterapie.

Apoi, părinţii, graţie unor oameni inimoşi care i-au ajutat, au reuşit să ajungă cu fetiţa la Spitalul Memorial Istanbul. În 2018 şi 2019 a suferit mai multe operaţii pentru înlăturarea tumorilor, urmând alte cure de chimioterapie şi transplant de celule stem. În septembrie 2019, rezultatele unor teste, remisie totala post transplant, dădeau speranţe că afecţiunea a fost înlăturată şi că Andreea se poate întoarce la copilărie, una pe care n-o cunoscuse. Apoi s-a îmbolnăvit de varicelă, iar vechea afecţiune a revenit. Din nou cure de chimioterapie la Iaşi.

Diagnosticul de „recidivă cu metastază la picioare, infiltraţii măduvă, ambele arii ale plămânilor şi cerebral“ suna groaznic pentru cei ce ştiu ce înseamnă. Iar pentru Andreea acesta se „traducea“ că nu mai putea fi ajutată în România. Părinţii au luat iarăşi legătura cu medicii din Istanbul, răspunsul fiind transfer urgent acolo pentru chimioterapie ICE şi transplant halogenic.

Şi a urmat alt zbucium pentru strângerea de fonduri necesare deplasării în Turcia, plata tratamentului şi speranţe. Din păcate, pe 16 iunie, soarta a hotărât altceva pentru fetiţa de 7 ani. Înmormântarea va avea loc marţi, 23 iunie, la Borleşti. Apelul umanitar este în continuare valabil, deoarece părinţii trebuie să mai achite 50.000 de euro spitalului din Turcia.

Actualitate

ATENȚIE: Restricționări ale circulaţiei rutiere în municipiul Piatra-Neamț în perioada următoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

În urma solicitării făcute de SC Drupo Neamț SA pentru a putea desfăşura lucrări pentru dezafectarea rețelei electrice aeriene fir contact troleibuze, se va restricționa circulaţia vehiculelor în perioada 23.10.2020 – 18.12.2020 , în intervalul orar 18:00 – 06:00, alternativ pe tronsoane, pe următoarele străzi: Bd. G-ral. N. Dăscălescu, Bd.Traian, Str. Orhei, Str. Mihai Viteazu, Str.Dărmănești, Str.1 Decembrie 1918, Bd. Decebal, Piața M. Kogălniceanu, Bd. Republicii Str. Petru Movilă, Str. Bistriței, Bd. 9 Mai și Piața Gării.

Asigurarea semnalizării rutiere se va face de SC Drupo Neamț SA, iar urmărirea restricționării circulaţiei se face de Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Piatra-Neamţ şi Poliţia Locală.

Citește știrea

Actualitate

Spitalul de la Leţcani, o “ruină” de peste 13 milioane de euro?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Altă ştire tristă: “Zeci de persoane confirmate cu virusul SARS- COV-2 și internate în spitalul mobil de la Lețcani îndură frigul în interiorul containerelor medicale. În cursul zilei de 20 octombrie 2020, în containere s-a înregistrat o temperatură de numai 13 grade Celsius și bolnavii au tremurat de frig. Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, a achiziționat un spital din bani publici cu mari probleme: stațiile de oxigen nu funcționează, instalațiile de climatizare scot un zgomot asurzitor, iar echipamentele par a fi la mâna a doua”. Sursa: www.bzi.ro

Aşadar, după amânări şi amânări, după festivisme greţoase şi mincinoase făcute doar pentru voturi, după cheltuirea a 3,3 milioane de euro din banii nemţenilor, cu ce ne-am ales: cu un spital cu multe probleme, în care amărâţii internaţi cu COVID-19 tremură de frig la orice pană de curent.

Cât despre Secţia ATI, aia extrem de importantă, acolo unde s-ar fi putut salva vieţi ale pacienţilor cu forme grave, lucrurile stau aşa din informaţiile apărute în spaţiul public: ni s-au promis şi am plătit pentru peste 100 de paturi, DSP a avizat 48 de paturi, dar s-a ajuns la doar 24 de paturi pentru că nu funcţionează staţiile de oxigen.

De ce nu funcţionează? Pentru că nu s-a ocupat nimeni de întreţinerea lor în stare de funcţionare. Normal, toţi erau ocupaţi să taie panglici, să se pozeze din toate poziţiile şi să se milogească după voturi.

Penibil? Nu. Normal. De ce normal? Pentru că asta merităm. Lipsa noastră de reacţie ce ne caracterizează încă din anii de dinainte de pandemie, lipsa de coloană vertebrală şi lipsa curajului de a lua atitudine, faptul că am ridicat pupatul în fund al şefilor politici la rang de artă naţională ne-au dat şi ne dau clasa politică pe care o merităm: una plină de lepre şi de ciumaţi, de toate culorile, care ne cheltuie banul public pe spitale în care nu merg staţiile de oxigen, instalaţia de climatizare te asurzeşte când merge şi te transformă în stană de piatră când nu merge. Asta am votat, asta avem şi acum putem muri mulţumiţi că e doar din vina noastră.

Ştiţi ce e şi mai ironic? Că tot din banii noştri şi-au plătit politicienii pozele făcute triumfalist în faţa unui spital care a costat milioane de euro, dar se dovedeşte a fi, iată, o ruină. Am plătit tot, de la cap la coadă, şi apoi i-am şi votat.

Pe final, întreb şi eu public pe “ai mei” politicieni din Neamţ: în “frigiderul” de la Leţcani, la ora aceasta, e vreun nemţean internat? Că 3,3 milioane de euro au dat nemţenii.

Citește știrea

Actualitate

COVID -19: Piatra Neamţ a trecut de pragul de 3 la mie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Bicaz rata de incidenţă este de 3,6, la Girov de 3,7 ■ Taşca şi Tarcău, localităţile carantinate, au o rată de 3,24, respectiv 8,10 ■

Piatra Neamţ a trecut de rata de incidenţă de 3 cazuri de îmbolnăviri de COVID 19 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, fiind raportată joi, 22 octombrie o rată de 3,14, cu 436 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile, dintre care 80 în spitale şi 356 cazuri comunitare. În localităţile carantinate din Neamţ, Taşca şi Tarcău, rata de incidenţă este de 8,10, respectiv 3,24. Alte localităţi cu rată peste 3 sunt Bicaz, cu 3,6 şi Girov, cu 3,7. Conform reglementărilor în vigoare, în maxim 48 de ore de la raportarea depăşirii indicilor, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni şi va decide ce noi măsuri trebuie aplicate.

Citește știrea

Trending