Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: “Discriminare” în alimentarea cu apă la Văratec?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ “de ce are dreptul zona mănăstirească la o alimentare cu apă de şase zile pe săptămînă, iar satul la doar una?”, întreabă un cititor al Monitorului de Neamţ ■ conform unei sesizări primite la redacţie, localnicii din Văratec au apă doar cîteva ore pe săptămînă, sîmbăta ■

Un cititor al Monitorului de Neamţ ne-a trimis o sesizare pe adresa redacţiei privind modul în care este realizată alimentarea cu apă în satul Văratec, comuna Agapia. Cititorul, care a dorit să-i protejăm identitatea pentru a nu avea de suferit de pe urma demersului său, spune că, în condiţiile unei perioade secetoase, şi dat fiind că la reţeaua de apă a fost racordat recent şi un azil de bătrîni aparţinînd mănăstirii, sătenii ar primi apă doar sîmbăta, cîteva ore.

“Îmi permit să supun atenţiei şi dreptei dumneavoastră judecăţi situaţia actuală a alimentării cu apă a satului Văratec, comuna Agapia. Pentru o mai clară expunere a faptelor, voi face o scurtă recapitulare: acum mai bine de zece ani, Primăria Agapia a obţinut nişte fonduri destinate alimentării cu apă a satului Văratec dintr-o sursă de suprafaţă, aflată în apropiere şi dependentă în oarecare măsură de nivelul precipitaţiilor. Sătenii şi-au tras apa în curte şi mulţi dintre ei şi-au construit băi. Acelaşi lucru s-a întâmplat în zona mănăstirii şi a caselor locuite de către călugăriţe.

Peste câţiva ani, într-o vară, prin iunie-iulie, sătenii au rămas mai multe săptămâni fără apă, sub motiv că mănăstirea are multe vite, brutărie, turişti cazaţi pe la casele maicilor care au nevoie de confort şi, drept urmare, a fost închisă reţeaua de alimentare a satului. Toate reclamaţiile la Primăria Agapia s-au dovedit inutile. Situaţia s-a reglementat abia după ce directorul ziarului Ceahlăul, dl. Viorel Tudose, a dispus efectuarea unei anchete jurnalistice în urma căreia s-a dovedit că, atât timp cât fondurile necesare investiţiei pentru alimentarea cu apă au fost obţinute pentru satul Văratec şi nu în exclusivitate pentru mănăstire, aceasta a comis un abuz.

Au trecut anii, timp în care mănăstirea a construit un stabiliment spaţios, destinat unui azil de bătrâni. Acest azil a fost pus în funcţiune abia anul trecut şi a fost racordat tot la reţeaua de apă a satului.

În prezent, pentru că iarna şi primăvara au fost secetoase şi sub motiv că azilul are nevoie de apă, satul primeşte apă doar sâmbăta şi asta câteva ore. Faţă de cele de mai sus, îmi permit câteva întrebări: Raportat la veniturile mănăstirii, care nu sunt chiar de neglijat, şi la valoarea investiţiei, nu ar fi fost normal să se proiecteze şi să se realizeze alimentarea cu apă a azilului prin forarea unor puţuri proprii?

De ce are dreptul zona mănăstirească la o alimentare cu apă de şase zile pe săptămână, iar satul la doar una? Oare sătenii nu au şi ei dreptul ca, în condiţiile actualei pandemii şi conform instrucţiunilor difuzate prin toate canalele mass-media, să se spele cât mai des pe mâini cu apă şi săpun?

Am mari dubii că, după ploaia anemică din ultimele zile, situaţia se va schimba. După ştiinţa mea, Primăria Agapia nu are nici o autoritate în faţa mănăstirilor, din simplul motiv că primarul este ales după cum doresc stareţele din Agapia şi Văratec. Numărul călugăriţelor fiind mai mare decât cel al sătenilor, rezultatul este cunoscut încă dinaintea votării. În final, v-aş ruga ca, în cazul în care sunteţi dispus să folosiţi cele relatate de mine, să nu-mi menţionaţi numele, deoarece trăim într-o comunitate mică şi nu se poate conta pe imparţialitatea şi înţelegerea diriguitorilor locali”, spune cititorul Monitorului.

Am sunat la numărul de telefon fix al Primăriei Agapia, însă nu ne-a răspuns nimeni. Am trimis o cerere pentru obţinerea de informaţii pe adresa de mail a primăriei, rugînd să ni se răspundă în aceeaşi zi, în condiţiile în care vorbim, în plină epidemie, de faptul că localnicii din Văratec ar avea apă doar cîteva ore pe săptămînă. În condiţiile în care recomandarea tuturor instituţiilor statului şi nu numai este “spălaţi-vă pe mîini cît mai des”. Nu am primit răspuns pînă la închiderea ediţiei, motiv pentru care publicăm acest articol fără a avea şi punctul de vedere al reprezentanţilor primăriei menţionate. Însă, dacă lucrurile stau aşa cum ne-a sesizat cititorul, credem că nu este timp să stăm pînă se scarpină în creştet nişte funcţionari şi catadicsesc să ofere un răspuns.

Mai ales că nici nu întrebam ceva complicat: doar dacă lucrurile stau aşa cum am fost sesizaţi şi, dacă da, ce măsuri are de gînd să ia primarul pentru ca totuşi acei oameni să aibă acces la apă în fiecare zi. Poate vom primi totuşi nişte răspunsuri. Şi poate şi alte instituţii ale statului, măcar cele răspunzătoare de sănătatea publică, se vor sesiza şi vor cere la rîndul lor răspunsuri.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

 1. unul

  20 mai 2020 at 10:25 PM

  NU ESTE SINGURA DISCRIMINARE DIN VARATIC DRUMURILE DIN ZONA SUNT ASFALTATE DOAR PENTRU ZONELE CU MAICI CETATENII TREBUIE SA SE DESCURCE CU DRUMURI CU PIETRIS
  CODOSEALA INTRE STARETA SI DOM NASTASE ESTE ARHICUNOSCUTA
  IN FATA MANASTIRII E O SUPRA MEGA PARCARE PLINA DE ASFALT NEGRU SI HIDOS DAR DE PE MARGINI VIN PARAIELE SI CARA BOLOVANI IN MANDRETE DE ASFALT
  ASTA E TOT CE STIE DOM NASTASE CARE TRAGE SFORARIILE
  IN AGAPIA TOT DRUMEAGUL E ASFALTAT DAR LA MARGINEA COMUNEI RESPECTIV IN SATUL VARATIC DRUMURILE SUNT LASATE IN VOIA PRAFULUI SI GLODULUI
  POTI ZICE CEVA? DACA VREI SA TI-O IEI POTI
  TREBUIE SA TE ROGI LA INALTIMEA SA DOM NASTASE PENTRU ORICE SI DACA CATADICSESTE MARIA SA POATE SE REZOLVA DACA ESTI CU ,,BUBE,, ADICA DACA AI MISCAT IN FRONT IA-TI GANDUL
  PENTRU SCHIMBAT UN BEC SAU O LAMPA STRICATA DE LA STALPII DE CURENT TREBUIE SA FACI SLUJ IN FATA MARIEI SALE SI PANA NU TE UMILESTE DOM NASTASE NICI CA SE POATE CEVA – PROSTI FUDULI AJUNSI BURICI DE LUME

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Localităţile carantinate, uşoară relaxare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ slujbele religioase se vor putea face în biserici, cu maxim 20 de participanţi ■ noi reguli pentru ieşirea şi intrarea în localităţi ■

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ a luat decizia să mai relaxeze puţin restricţiile din cele două localităţi carantinate, Taşca şi Tarcău. Astfel, prin derogare de la prevederile art. 2 pct. 7 din Ordinul nr. 46596952 din 20.10.2020 și ale art. 2 pct. 7 din Ordinul nr. 46596953 din 20.10.2020, în zona prevăzută la art. 1 din cele două ordine este permisă oficializarea slujbelor religioase în interiorul clădirilor, cu prezența a maxim 20 de persoane și cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 privind distanțarea și portul măștii. Administratorul lăcașului de cult va amplasa recipiente cu dezinfectanți la intrare și va asigura respectarea măsurilor de prevenire. De asemenea, prin derogare de la prevederile art. 3 alin (1) din Ordinul nr. 46596952 din 20.10.2020 și ale art. 3 alin (1) din Ordinul nr. 46596953 din 20.10.2020, în zona prevăzută la art. 1 este permisă intrarea/ieșirea pentru persoanele care locuiesc în zona carantinată, în baza unei declarații din care să rezulte motivul justificat al deplasării, cum ar fi programări pentru schimbarea actelor de identitate, efectuarea inspecțiilor tehnice periodice la autoturisme, înmatricularea atoturismelor, prezentarea la RAR, prezentarea la examene, producerea unor situații familiale deosebite și alte situații de acest fel.

Cursuri suspendate, cursuri reluate

Tot prin decizie a CJSU, se suspendă și trec în regim online, conform propunerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț, cursurile care presupun prezența „față în față” pentru următoarele clase: – Liceul cu Program Sportiv Roman – structura Școala Gimnazială „Roman Mușat” – clasa a VII-a, în perioada 21.10 –3.11.2020; – Scoala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Roman – clasa a VIII-a A, în perioada 21.10 –3.11.2020; – Scoala Gimnazială comuna Tămășeni – grupa mare, în perioada 21.10 –3.11.2020; – Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva”, comuna Agapia – clasa a IX-a, în perioada 21.10 –3.11.2020; De asemenea, se aprobă, conform propunerii Inspectoratului Școlar Județean Neamț, reluarea cursurilor școlare care presupun prezența „față în față” pentru clasa a X-a A din cadrul Colegiului Tehnic de Transporturi Piatra Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasa a IX-a C – grupa 1 din cadrul Liceului Tehnologic „Vasile Sav” Roman (începând cu data de 21.10.2020), clasa a XII-a C din cadrul Colegiului Național „Petru Rareș” Piatra Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasele a VIII-a, a X-a B și a X-a C din cadrul Colegiului Național „Petru Rareș” Piatra Neamț (începând cu data de 22.10.2020), clasa pregătitoare din cadrul Școlii Gimnaziale Tămășeni (începând cu data de 21.10.2020), clasa a X-a A, grupele II și III din cadrul Colegiului Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasa a XII-a C din cadrul Liceului „Vasile Conta” Târgu Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasa a VIII-a C din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 3 Piatra Neamț (începând cu data de 22.10.2020), clasele a V-a și a XII-a D din cadrul Colegiului Național „Calistrat Hogaș” Piatra Neamț (începând cu data de 21.10.2020), clasa a VIII-a din cadrul Școlii Gimnaziale comuna Secuieni (începând cu data de 23.10.2020), clasa a II-a B din cadrul Școlii Gimnaziale „Regina Maria” Bicaz (începând cu data de 21.10.2020), grupa mare din structura Grădinița cu Program Prelungit „Lumea Copiilor” a Școlii Gimnaziale „Regina Maria” Bicaz (începând cu data de 21.10.2020).

Citește știrea

Actualitate

Eugen Țapu-Nazare, PNL: ”Le mulțumesc tuturor celor care au semnat pentru susținerea echipei din care fac parte”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Am depus listele pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, un moment încărcat de o puternică responsabilitate. Vorbim de responsabilitatea unui nou început, în care parlamentul să lucreze efectiv în favoarea cetățenilor, lucru care astăzi, din păcate, nu se întâmplă. Nimeni nu știe ce poate aduce o nouă zi, într-un parlament dominat de PSD. PNL rămâne principala forță politică din județul Neamț și le mulțumesc nemțenilor care au semnat pentru susținerea echipei din care fac parte. Județul Neamț are nevoie de un guvern și un parlament liberal. Peste tot pe unde a trecut PSD a rămas dezastru.Șomaj, depopulare masivă, lipsa unei infrastructuri adecvate, comunități întregi izolate, fără apă, canalizare și gaze, fără perspective. PNL merită să guverneze, merită să aibă majoritatea în parlament. Pentru că PNL pune preț pe investiții, singura cale de a putea majora pensii, alocații și salarii. Pentru că PNL a demonstrat că știe să guverneze și să ducă România înainte, chiar și în această perioadă extrem de dificilă, dominată de pandemia de coronavirus. Pentru că spunem oamenilor adevărul și dezvoltăm România.

Eugen Țapu-Nazare, Viceliderul Grupului PNL din Senatul României

Citește știrea

Actualitate

DREPT LA REPLICĂ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ca urmare a articolului „Bătaie de joc: CJ Neamţ cheltuie în pandemie zeci de mii de euro pe foişoare şi fotografii. La spital, un bolnav mănâncă de 15 lei pe zi“, apărut în cotidianul „Monitorul de Neamț și Roman“, în data de 20.X.2020, facem următoarele precizări: Fondurile necesare construirii foișorului la care faceți referire au fost prevăzute prin proiectul „STEFAN – Susținerea Transversală a Educației prin Acțiuni în Județul Neamț”, finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară 6 „Educație și competențe“, Prioritatea de investiție 10(i) „Reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, non formale și informale pentru reintegrarea în educație și formare“, în care Consiliul Județean Neamț are calitatea de Partener 2, conform HCJ nr. 295 din 13.12.2016, cu modificările ulterioare. Proiectul se derulează pe o perioadă de 36 luni, începând cu data de 17.05.2018. De menționat că proiectul este cu finanțare europeană, fondurile fiind nerambursabile, iar beneficiar este Casa Corpului Didactic Neamț. Banii alocați prin acest proiect au o destinație precisă, fiind utilizați conform prevederilor contractuale, neputându-se redirecționa pentru alte cheltuieli așa cum sugerați prin articolul amintit, întrucât s-ar produce deturnare de fonduri, iar proiectul nu și-ar atinge scopul pentru care este implementat. Proiectul care se derulează din mai 2018 urmărește sprijinirea copiilor care provin din medii defavorizate și reducerea abandonului școlar, prin creșterea nivelului de atractivitate al procesului de învățământ, cu accentul pe învățarea activă, învățarea prin joc și promovarea metodelor alternative de învățare, copiii participând la activități de tip after school, activități extra curriculare (concursuri, cercuri). Amenajarea acestui foișor este un real sprijin pentru activitatea școlii, mai ales în conjunctura actuală, când activitățile în aer liber pot constitui un factor esențial în prevenirea răspândirii virusului. Ne vedem nevoiți să facem precizările de mai sus, întrucât în spațiul public au apărut informații eronate din cauza articolului „Bătaie de joc: CJ Neamţ cheltuie în pandemie zeci de mii de euro pe foişoare şi fotografii. La spital, un bolnav mănâncă de 15 lei pe zi“ și vă rugăm să publicați această replică, în virtutea drepturilor legale și pentru corecta informare a cititorilor cotidianului Monitorul de Neamț și Roman!

N.R. În virtutea dreptului la replică, publicăm cele spuse de reprezentanţii CJ. Cu câteva mici comentarii: referitor la banii pentru foişor, dacă sunt europeni, înseamnă că trebuie aruncat cu ei în câini? 20.000 de euro un foişor… o fi vreun chilipir. Iar banii europeni sunt tot bani publici, adică orice cetăţean are dreptul să îşi exprime o opinie asupra oportunităţii şi eficienţei cu care sunt cheltuiţi. Al doilea mic comentariu: CJ nu ne spune nimic despre celelalte zeci de mii de euro aruncaţi pe fotografii, hartă turistică şi tăiat iarbă. Poate într-un alt drept la replică. Iar de sugerat noi nu am sugerat nimic. Doar am calculat câte porţii de mâncare de 15 lei s-ar putea lua cu banii cheltuiţi pe altele. Iar Spitalul Judeţean este şi el în subordinea CJ. Adică întrebarea, formulată, nu sugerată este: E normal ca pentru foişor, fotografii, hartă şi iarbă acelaşi CJ să găsească zeci de mii de euro, iar pentru raţia de hrană a unui bolnav acelaşi CJ să găsească doar 15 lei pe zi? Întrebarea rămâne.

Citește știrea

Trending