Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: “Discriminare” în alimentarea cu apă la Văratec?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ “de ce are dreptul zona mănăstirească la o alimentare cu apă de şase zile pe săptămînă, iar satul la doar una?”, întreabă un cititor al Monitorului de Neamţ ■ conform unei sesizări primite la redacţie, localnicii din Văratec au apă doar cîteva ore pe săptămînă, sîmbăta ■

Un cititor al Monitorului de Neamţ ne-a trimis o sesizare pe adresa redacţiei privind modul în care este realizată alimentarea cu apă în satul Văratec, comuna Agapia. Cititorul, care a dorit să-i protejăm identitatea pentru a nu avea de suferit de pe urma demersului său, spune că, în condiţiile unei perioade secetoase, şi dat fiind că la reţeaua de apă a fost racordat recent şi un azil de bătrîni aparţinînd mănăstirii, sătenii ar primi apă doar sîmbăta, cîteva ore.

“Îmi permit să supun atenţiei şi dreptei dumneavoastră judecăţi situaţia actuală a alimentării cu apă a satului Văratec, comuna Agapia. Pentru o mai clară expunere a faptelor, voi face o scurtă recapitulare: acum mai bine de zece ani, Primăria Agapia a obţinut nişte fonduri destinate alimentării cu apă a satului Văratec dintr-o sursă de suprafaţă, aflată în apropiere şi dependentă în oarecare măsură de nivelul precipitaţiilor. Sătenii şi-au tras apa în curte şi mulţi dintre ei şi-au construit băi. Acelaşi lucru s-a întâmplat în zona mănăstirii şi a caselor locuite de către călugăriţe.

Peste câţiva ani, într-o vară, prin iunie-iulie, sătenii au rămas mai multe săptămâni fără apă, sub motiv că mănăstirea are multe vite, brutărie, turişti cazaţi pe la casele maicilor care au nevoie de confort şi, drept urmare, a fost închisă reţeaua de alimentare a satului. Toate reclamaţiile la Primăria Agapia s-au dovedit inutile. Situaţia s-a reglementat abia după ce directorul ziarului Ceahlăul, dl. Viorel Tudose, a dispus efectuarea unei anchete jurnalistice în urma căreia s-a dovedit că, atât timp cât fondurile necesare investiţiei pentru alimentarea cu apă au fost obţinute pentru satul Văratec şi nu în exclusivitate pentru mănăstire, aceasta a comis un abuz.

Au trecut anii, timp în care mănăstirea a construit un stabiliment spaţios, destinat unui azil de bătrâni. Acest azil a fost pus în funcţiune abia anul trecut şi a fost racordat tot la reţeaua de apă a satului.

În prezent, pentru că iarna şi primăvara au fost secetoase şi sub motiv că azilul are nevoie de apă, satul primeşte apă doar sâmbăta şi asta câteva ore. Faţă de cele de mai sus, îmi permit câteva întrebări: Raportat la veniturile mănăstirii, care nu sunt chiar de neglijat, şi la valoarea investiţiei, nu ar fi fost normal să se proiecteze şi să se realizeze alimentarea cu apă a azilului prin forarea unor puţuri proprii?

De ce are dreptul zona mănăstirească la o alimentare cu apă de şase zile pe săptămână, iar satul la doar una? Oare sătenii nu au şi ei dreptul ca, în condiţiile actualei pandemii şi conform instrucţiunilor difuzate prin toate canalele mass-media, să se spele cât mai des pe mâini cu apă şi săpun?

Am mari dubii că, după ploaia anemică din ultimele zile, situaţia se va schimba. După ştiinţa mea, Primăria Agapia nu are nici o autoritate în faţa mănăstirilor, din simplul motiv că primarul este ales după cum doresc stareţele din Agapia şi Văratec. Numărul călugăriţelor fiind mai mare decât cel al sătenilor, rezultatul este cunoscut încă dinaintea votării. În final, v-aş ruga ca, în cazul în care sunteţi dispus să folosiţi cele relatate de mine, să nu-mi menţionaţi numele, deoarece trăim într-o comunitate mică şi nu se poate conta pe imparţialitatea şi înţelegerea diriguitorilor locali”, spune cititorul Monitorului.

Am sunat la numărul de telefon fix al Primăriei Agapia, însă nu ne-a răspuns nimeni. Am trimis o cerere pentru obţinerea de informaţii pe adresa de mail a primăriei, rugînd să ni se răspundă în aceeaşi zi, în condiţiile în care vorbim, în plină epidemie, de faptul că localnicii din Văratec ar avea apă doar cîteva ore pe săptămînă. În condiţiile în care recomandarea tuturor instituţiilor statului şi nu numai este “spălaţi-vă pe mîini cît mai des”. Nu am primit răspuns pînă la închiderea ediţiei, motiv pentru care publicăm acest articol fără a avea şi punctul de vedere al reprezentanţilor primăriei menţionate. Însă, dacă lucrurile stau aşa cum ne-a sesizat cititorul, credem că nu este timp să stăm pînă se scarpină în creştet nişte funcţionari şi catadicsesc să ofere un răspuns.

Mai ales că nici nu întrebam ceva complicat: doar dacă lucrurile stau aşa cum am fost sesizaţi şi, dacă da, ce măsuri are de gînd să ia primarul pentru ca totuşi acei oameni să aibă acces la apă în fiecare zi. Poate vom primi totuşi nişte răspunsuri. Şi poate şi alte instituţii ale statului, măcar cele răspunzătoare de sănătatea publică, se vor sesiza şi vor cere la rîndul lor răspunsuri.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

 1. unul

  20 mai 2020 at 10:25 PM

  NU ESTE SINGURA DISCRIMINARE DIN VARATIC DRUMURILE DIN ZONA SUNT ASFALTATE DOAR PENTRU ZONELE CU MAICI CETATENII TREBUIE SA SE DESCURCE CU DRUMURI CU PIETRIS
  CODOSEALA INTRE STARETA SI DOM NASTASE ESTE ARHICUNOSCUTA
  IN FATA MANASTIRII E O SUPRA MEGA PARCARE PLINA DE ASFALT NEGRU SI HIDOS DAR DE PE MARGINI VIN PARAIELE SI CARA BOLOVANI IN MANDRETE DE ASFALT
  ASTA E TOT CE STIE DOM NASTASE CARE TRAGE SFORARIILE
  IN AGAPIA TOT DRUMEAGUL E ASFALTAT DAR LA MARGINEA COMUNEI RESPECTIV IN SATUL VARATIC DRUMURILE SUNT LASATE IN VOIA PRAFULUI SI GLODULUI
  POTI ZICE CEVA? DACA VREI SA TI-O IEI POTI
  TREBUIE SA TE ROGI LA INALTIMEA SA DOM NASTASE PENTRU ORICE SI DACA CATADICSESTE MARIA SA POATE SE REZOLVA DACA ESTI CU ,,BUBE,, ADICA DACA AI MISCAT IN FRONT IA-TI GANDUL
  PENTRU SCHIMBAT UN BEC SAU O LAMPA STRICATA DE LA STALPII DE CURENT TREBUIE SA FACI SLUJ IN FATA MARIEI SALE SI PANA NU TE UMILESTE DOM NASTASE NICI CA SE POATE CEVA – PROSTI FUDULI AJUNSI BURICI DE LUME

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: O femeie a decedat după ce a căzut într-o fîntînă

Știre publicată în urmă cu

în data de

O femeie în vîrstă de 70 de ani a decedat după ce a căzut într-o fîntînă, miercuri, 27 mai, în localitatea Piatra Şoimului.

“Prin apel la 112, în jurul orei 18.06, pompierii au fost solicitați să intervină pentru scoaterea unei persoane căzute într-o fîntână din localitatea Piatra Șoimului. Pentru degajarea persoanei căzute în fîntînă au intervenit două echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Piatra Neamț, cu o autospecială complexă de intervenție și o ambulanță SMURD TIM. Pompierii au scos din fîntînă (aproximativ 14 m adâncime) o femeie de 70 de ani. Din păcate, medicul de pe ambulanța SMURD a declarat decesul persoanei”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Hram la Neamţ, sub semnul stării de alertă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ participarea la slujba închinată Înălţării Domnului e condiţionată de respectarea măsurilor impuse în contextul pandemiei ■ anul acesta se împlinesc 523 de ani de cînd se sărbătoreşte hramul bisericii voievodale Înălţarea Domnului ■

Mănăstirea Neamţ îşi sărbătoreşte hramul pe 28 mai, în ziua Înălţării Domnului.

Participarea credincioşilor este condiţionată anul acesta de respectarea măsurilor impuse la nivel naţional în contextul pandemiei, ce obligă la purtarea măştii şi limitarea numărului de persoane la slujba din incinta bisericii, precum şi la păstrarea distanţei, inclusiv în exteriorul lăcaşului.

Ceremonialul a început în ajun, cu slujba de priveghere, iar joi vor avea loc sfinţirea apei în aghiazmatarul din faţa mănăstirii, Sfînta Liturghie şi o slujbă de pomenire a eroilor neamului.

Vor fi pomeniţi ostaşii căzuţi pe cîmpurile de luptă ale patriei. Cu ocazia sărbătorii principale a mănăstirii au avut loc şi alte evenimente importante, în anii precedenţi. Moaştele Sfîntului Cuvios Paisie au fost scoase spre închinare pentru prima dată tot de hram, în 2014, după ce fuseseră descoperite în septembrie 2013, cu ocazia cercetării mormîntului din biserica mănăstirii.

Ulterior, moaştele au fost depuse în pronaosul bisericii Înălţarea Domnului, alături de cele ale Sfîntului Simeon de la Muntele Minunat şi ale Sfîntului Necunoscut. Tot cu ocazia hramului mănăstirii, în 2008 a avut loc proclamarea canonizării a nouă sfinţi nemţeni care au vieţuit în secolele din urmă în zona noastră.

Este vorba despre Cuv. Ioan de la Râşca şi Secu(sărbătorit pe 30 august), Cuv. Simeon şi Amfilohie de la Pîngăraţi (7 septembrie), Cuv. Rafael şi Partenie de la Agapia Veche(21 iulie), Cuv. Iosif şi Chiriac de la Bisericani (1 octombrie), Cuv. Chiriac de la Tazlău(9 septembrie) şi Cuv. Iosif de la Văratec(16 august). Arhimandritul Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, accentua importanţa sfinţilor în viaţa oamenilor:

„Sfinţii sînt cei care ne ocrotesc şi ne ajută. În biserică avem nevoie şi de aceste mărturii, de elemente pe care le folosim pentru sfinţire. Sfinţii, cu moaşte sau fără, au fost bineplăcuţi lui Dumnezeu şi ocrotesc un anumit loc sau o anumită zonă. Mănăstirea Neamţ este o veche lavră în care s-au nevoit de-a lungul timpului peste 30.000 de călugări, iar noi trăim aici în umbra Sfîntului Cuvios Paisie, în timpul căruia mănăstirea Neamţ a cunoscut apogeul spiritualităţii“.

Anul acesta se împlinesc 523 de ani de cînd se sărbătoreşte hramul bisericii voievodale Înălţarea Domnului. Potrivit informaţiilor publicate pe pagina de internet a Mitropoliei Moldovei, lăcaşul de rugăciune a fost ctitorit de Ştefan cel Mare între anii 1485-1497, deoarece biserica domnitorului Petru Muşat (1375-1391) a fost grav avariată din cauza cutremurului din 1471:

„Întrucît această biserică a fost printre ultimele ctitorii, marele voievod a dorit să fie cea mai monumentală biserică atît din punct de vedere artistic, arhitectural, cît şi ca dimensiuni.(…) În exterior, deasupra uşii la intrare se află pisania cu text slav care în traducere arată timpul cînd s-au finalizat lucrările bisericii Înălţarea Domnului, dar şi o invocare de mare sensibilitate spirituală:

„Doamne Iisuse Hristoase primeşte acest hram care s-a zidit cu ajutorul Tău, întru slava şi cinstea Slavei şi slăvitei de la pămînt la cer Înălţare a Ta şi Tu, Stăpîne, acoperă-ne cu mila Ta de acum şi pînă în veac!; Cu voia Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvîrşirea Sfîntului Duh, Io Ştefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu, Domn al Ţării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a binevoit şi a început şi a zidit acest hram, pentru rugăciunea sa şi a doamnei sale Maria şi a fiului său Bogdan şi a celorlalţi fii ai săi şi s- a săvîrşit la anul 7005, iar al domniei sale anul patruzeci şi cel dintîi curgător, luna lui noiembrie 14(1497)“.

Revenind la pandemia de Covid 19, ar fi de amintit faptul că, la îndemnul Mitropoliei Moldovei, Mănăstirea Neamţ a pus la dispoziţia autorităţilor 52 de camere, cu 104 locuri, în vederea carantinării persoanelor. „Vă facem cunoscut că, referitor la personale carantinate la Centrul Social Sfântul Paisie, au fost cazaţi în două serii un număr de 80 de persoane, iar suma cheltuielilor s-a ridicat la valoarea de 255.300 lei.

Având în vedere cele relatate mai sus, vă informăm că Mănăstirea Neamţ suportă aceste cheltuieli şi nu avem nicio pretenţie financiară pentru cazarea acestora“, se arată în adresa semnată de stareţul Benedict Sauciuc.

Citește știrea

Actualitate

Căutat în Irlanda pentru viol şi furt, arestat în Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale au depistat un bărbat, de 38 de ani, urmărit de autorităţile irlandeze pentru comiterea infracţiunilor de viol şi furt.

La data de 26 mai 2020, în baza activităţilor investigativ-operative desfăşurate, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale în colaborare cu cei ai Secţiei de Poliţie Rurala Sagna au depistat un bărbat, de 38 de ani, din localitatea Boghicea, pe numele căruia era emis un mandat european de arestare, emis de autorităţile irlandeze, pentru comiterea infracţiunilor de viol şi furt.

Bărbatul a fost prezentat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, care a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Bacău. Urma să fie prezentat Curţii de Apel Bacău pentru confirmarea mandatului european de arestare.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending