Contactează-ne

Educatie

Neamţ: Din nou la şcoală!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Neamţ, clopoţelul a sunat, ieri, pentru aproximativ 67.000 de elevi ■ alături de şcolari, cadre didactice şi părinţi, la festivităţi au fost prezenţi oficiali din administraţie şi politicieni ■ la unele unităţi au fost premiaţi cei care s-au remarcat în întrecerile şcolare de anul trecut ■

Oficialităţile nemţene au fost prezente, ca de obicei, la deschiderea noului an şcolar. Le-au urat elevilor un an plin de realizări şi au avut cuvinte de laudă pentru cei care au ales nobila profesie de dascăl, iar apoi au pozat pentru ziarişti sau fotografii de ocazie. „Succes tuturor celor care astăzi încep un nou an şcolar, unul plin de provocări. Vă îndemn să fiţi toleranţi, să aveţi înţelepciune, să fiţi responsabili, răbdători cu cei din jur, iar rezultatele vor fi pe măsură. Totodată, celor care astăzi îşi sărbătoresc onomastica, de Sfinţii Ioachim şi Ana, le urez multă sănătate, realizări şi «La mulţi ani!»“, a declarat prefectul judeţului, Daniela Soroceanu. În comunicatul de presă emis de reprezentanţii prefecturii au fost trecute în revistă şi proiectele de investiţii din şcoli şi grădiniţe: „Astăzi, 9 septembrie, pentru cei peste 67.000 de elevi a sunat din nou clopoţelul, în 334 unităţi şcolare din judeţul Neamţ. Cu această ocazie, Daniela Soroceanu, prefectul judeţului, Doru Nicolae Ungureanu, subprefectul judeţului şi reprezentanţi ai Cancelariei prefectului, au transmis mesaje de susţinere şi încurajare a elevilor, cadrelor didactice, personalului auxiliar, părinţilor şi tuturor celor implicaţi în procesul educational. În ultimul timp, la nivelul judeţului Neamţ, s- au derulat peste 81 proiecte de investiţii în şcoli şi grădiniţe finanţate de la bugetul de stat şi bugetele locale, în valoare de 86.609.837 lei şi 34 de proiecte finanţate prin HG 363/2019, în valoare de 4.034.000 lei. Festivităţile au avut momente impresionante, precum dansul micilor gimnaste de la CSEI Alexandru Roşca Piatra Neamţ, clinchetul simbolic de la Colegiul Naţional de Informatică din Piatra Neamţ şi acordarea de diplome pentru olimpicii naţionali şi internaţionali de la Colegiul naţional Calistrat Hogaş. Este de remarcat o ultimă performanţă a acestora la Olimpiada Internaţională a Elenismului (menţiune)“. Şi primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a fost prezent la festivităţi. El a fost însoţit şi de consilierul liberal Constantin Teodorescu, înscris în competiţia pentru a candida la primăria pietreană. „Clopoţelul a sunat astăzi şi în unităţile şcolare din Piatra Neamţ! Mult succes tuturor în noul an şcolar!“, a fost mesajul postat pe Facebook de primarul Dragoş Chitic.

Iată ce-a fost pe la Roman

La Roman, încă de la ora 8.00 traficul infernal a anunţat, ca în fiecare an, faptul că prima zi de şcoală este una foarte aglomerată pentru toată lumea. La ora 9.00 a fost programată ceremonia la Colegiul Naţional Roman Vodă, acolo dîndu-şi întîlnire, alături de elevi, cadre didactice, părinţi şi politicieni de diferite ranguri şi culori politice, printre ei fiind senatorul PSD, Dan Manoliu şi deputatul Laurenţiu Leoreanu. „Un nou an şcolar plin de bucurie şi speranţă se aşează în faţa noastră sub zîmbete de copii frumoşi! Ca profesor, simt mereu o mare emoţie în astfel de clipe şi retrăiesc vibraţia sufletească a acestui moment! (…)Gîndurile mele au fost calde alături de toţi cei care azi trăiesc cu drag deschiderea unui nou drum! Mult succes le doresc tuturor – copii, părinţi, cadre didactice, personal auxiliar şi nedidactic – un an şcolar plin de împliniri şi satisfacţii profesionale!“, a declarat noul chestor al Camerei Deputaţilor, Laurenţiu Leoreanu. Ca în fiecare an, primarul Lucian Micu a participat în calitate de părinte la deschiderea de la Şcoala Vasile Alecsandri şi la Colegiul Roman Vodă, unde învaţă cele două fiice ale sale, apoi la ora 11 a fost prezent la dezvelirea bustului în bronz al domnitorului Cuza, în faţa şcolii cu acelaţi nume. Costurile au fost suportate de membrii Clubului Rotary Roman, reprezentat de Lucian Năstase, bustul fiind opera sculptorului Emilian Savinescu. Primarul a trecut apoi pe la toate unităţile şcolare ale municipiului, pentru a saluta elevii şi cadrele didactice. „Pe lîngă urările pe care eu le-am transmis tuturor, am primit promisiunea elevilor că, la final de an, mă vor aştepta cu prăjituri făcute de ei, cu carnetele pline de note mari şi diplome de la concursuri şi olimpiade. Pe lîngă emoţiile fireşti pe care cu toţii le trăim, am văzut că elevii, de la cei mai mici şi pînă la cei ce se îndreaptă spre examenul de maturitate, erau entuziasmaţi de reîntoarcerea în bănci, revederea colegilor şi aflarea provocărilor din noul an şcolar. Este bine că avem o generaţie de tineri care au drag de carte. Sper ca din ce în ce mai mulţi părinţi să pună pe primul loc educaţia copiilor şi din ce în ce mai multe cadre didactice să aibă răbdarea şi puterea de a le insufla elevilor dorinţa de a învăţa, pentru ca, pe viitor, să devină adulţi responsabili, pregătiţi să ia cele mai bune decizii pentru ei şi pentru cei din jur“, a spus edilul şef. Primăria a împărţit în şcolile oraşului 250 de ghiozdane şi rechizite pentru elevii cu posibilităţi material reduse.Viceprimarul Roxana Iorga a participat, în calitate de părinte la Colegiul Roman Vodă, apoi a trecut pe la Şcoala Costache Negri, Şcoala Sergiu Celibidache şi Şcoala Mihai Eminescu, întreţinîndu-se în cancelarii cu dascălii din rîndul cărora provine. Ceremonii specifice s-au organizat la cele două unităţi liceale vocaţionale: Seminarul Teologic Franciscan Sfîntul Francisc de Assisi şi Liceul Teologic Melchisedec Ştefănescu.

„Economişti“ premiaţi

Şi şcolile din Tîrgu Neamţ au fost în sărbătoare, în toate instituţiile fiind organizate festivităţi cu prilejul deschiderii noului an de învăţămînt. Oficialităţile locale şi judeţene au mers la fiecare unitate în parte, după un program prestabilit, adresînd urări elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor. La Liceul Vasile Conta, startul în noul an de învăţămînt s-a dat după oficierea unei slujbe religioase, în faţa mulţimii adunate pe terenul de sport al instituţiei. Echipa de conducere a fost reprezentată de directorii adjuncţi, profesorul Emanuel Bălan şi educatoarea Alina Maftei, coordonatoarea Grădiniţei nr. 1, din subordinea liceului. Profesorul Bălan a transmis gînduri bune elevilor, familiilor şi cadrelor didactice. I-a felicitat pe copiii care au obţinut rezultate deosebite în anul şcolar precedent şi a ţinut să mulţumească asociaţiei părinţilor, Pro Parentes, pentru tot sprijinul acordat, inclusiv în organizarea Galei olimpicilor. A evidenţiat şi meritele membrilor Consiliului de Administraţie şi a transmis părinţilor gînduri bune şi promisiuni de sprijin din partea primarului Daniel Harpa. Microfonul a ajuns apoi la inspectorul şcolar Valentin Teodorescu. El şi-a exprimat bucuria de a fi prezent la Liceul Vasile Conta, la festivitatea de deschidere a noului an şcolar şi a dat citire celor prezenţi mesajul inspectorului şcolar general, profesoara Elena Laiu. Programul de la Liceul Conta a inclus şi festivitatea de premiere a elevilor de la profilul economic, care au încheiat, în vară, cursurile mai tîrziu decît colegii lor, avînd şi ore de practică. Pentru rezultatele obţinute în anul şcolar 2018- 2019, „economiştii“ merituoşi au fost recompensaţi cu diplome şi coroniţe, în aplauzele colegilor. Profesorul Emanuel Bălan i-a mai informat pe părinţi şi elevi despre programul cursurilor, care se vor desfăşura în două schimburi, dimineaţă şi după-amiază. Rînd pe rînd, colectivele de copii s-au reunit în jurul învăţătorilor şi diriginţilor, pornind spre clase, unde li s-au înmînat manualele.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

“Cupa Unirii” la şah, la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ competiţia a fost organizată sîmbătă, 25 ianuarie, la "Roman Value Center" ■ au participat 71 de copii din mai multe oraşe ale Moldovei ■

Sîmbătă, 25 ianuarie 2020, în incinta Centrului comercial “Roman Value” s-a desfăşurat concursul de şah “Cupa Unirii”, organizat de gazde în parteneriat cu CSM Roman.

Concursul s-a desfăşurat în şase runde, în sistem elveţian, Open U14 ani, Elor 1200 şah rapid, 15 minute. “Criteriile de departajare au fost cele legate de numărul total de puncte, coeficient bucholtz, mediu şi coeficient de progres şi vîrstă. Au participat 71 de copii din Roman, Iaşi, Suceava, Vaslui, Piatra Neamţ.

Turneul s-a organizat în sistem Open U 14 ani. Toţi copiii au primit diplome de participare”, a declarat profesorul Cătălin Artene, instructor de şah la CSM Roman.Cîştigătorul turneului cu 5,5 puncte din 6 puncte posibile a fost Miron Necatarie, din Rădăuţi, judeţul Suceava. “CSM Roman s-a evidenţiat prin Eduard Nistor, care a obţinut locul al II-lea la general şi locul I la 14 ani, băieţi.

Pe locul al II-lea s-a clasificat Adelin Rusu la categoria 11 ani băieţi. Rareş Lesovski a obţinut locul I la 9 ani băieţi, iar Ana Maria Balaşcă, locul al II-lea fete, la categoria 14 ani. Dimina Vrînceanu a obţinut locul al II-lea fete, la categoria 9 ani, în timp ce Ştefan Levărdă s-a clasat pe locul I -U7 băieţi.

Tot locul I la U7 fete a obţinut Maria Karin, în timp ce Medeea Boboc s-a clasat pe locul al II-lea U7 ani”, a mai precizat antrenorul Cătălin Artene.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Club de lectură pentru copii, la Biblioteca Judeţeană

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acţiunea are loc pînă la jumătatea acestui an şi se adresează copiilor cu vîrste între 2 şi 12 ani ■

Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu“ Neamţ organizează trei cluburi de lectură pentru copii, pe categorii de vîrstă, în cadrul Secţiei de carte pentru copii & Ludotecă „Ion Creangă“, în perioada ianuarie – iunie 2020.

Astfel, atelierul „Lectură pentru copii“, pentru cei în vîrsta de 2 – 4 ani, se va desfăşura în zilele de luni, între orele 17:00 şi 18:00, o dată pe săptămînă; atelierul „Lumea Poveştilor“, pentru copii în vîrstă de 5 – 7 ani, se va desfăşura în zilele de marţi, o dată pe săptămînă, între orele 14:00 şi 15:00, iar atelierul „Ora de lectură“, pentru copii cu vîrsta de 8 – 12 ani se va desfăşura tot în zilele de marţi, dar o dată la două săptămîni, între orele 14:00 şi 15:00.

Copiii cu vîrsta de 2 – 4 ani vor participa la ateliere însoţiţi de un adult. Clubul de lectură îşi propune realizarea unor întîlniri cu micii şi tinerii cititori în vederea dezvoltării gustului pentru lectură a acestora, a capacităţii de a înţelege semnificaţia unui text şi de a-l interpreta.

Copiii pot deveni povestitori şi chiar personaje de poveste, pot interveni în desfăşurarea evenimentelor relatate, schimbînd finalul. Activităţile desfăşurate urmăresc implicarea copiilor în actul lecturii cu o serie de cărţi pe diverse teme, avînd ca scop valorificarea propriei imaginaţii şi capacităţi de interpretare, precum şi împărtăşirea impresiilor cu ceilalţi participanţi.

De asemenea, copiii vor participa şi la ateliere de scriere creativă (povestiri, poezii – creaţie proprie) şi întîlniri informale cu invitaţi din domeniu: scriitori şi bibliotecari. În cadrul acestor întîlniri, invitaţii vor povesti despre meseriile lor, vor răspunde la întrebările celor mici, vor face recomandări de lectură şi vor povesti despre cărţile preferate ale copilăriei lor.

Clubul de lectură pune accent pe dezvoltarea personalităţii copiilor prin lectură şi scris, prin comunicare şi creaţie, prin cunoaşterea valorilor culturale ale comunităţii locale, dar şi a celor universale. De asemenea, îşi propune atragerea şi familiarizarea cititorilor cu serviciile bibliotecii de la cele mai fragede vîrste.

Citește știrea

Actualitate

Calendarul Evaluării

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Pe site-ul Inspectoratului Şcolar a fost publicat Ordinul de ministru privind Evaluarea Naţională a absolvenţilor de clasa a VIII-a. Conform acestuia, înscrierea absolvenţilor la importantul examen din viaţa lor va avea loc în perioada 2-5 iunie 2020.

Urmează ca pe data de 15 iunie să se desfăşoare prima probă a Evaluării Naţionale, cea scrisă la Limba şi literatura Română, iar peste două zile, pe data de 17 proba scrisă la disciplina Matematică. Vor mai fi probe la acest exaemn pe care le vor susţine absolvenţii care studiază în limba minorităţilor.

Pe 22 iunie se vor afişa rezultatele, pînă la ora 12.00, apoi se vor depune contestaţiile, care vor fi soluţionate între 23-26 iunie. În 27 iunie se vor afişa rezultatele finale ale examenului.

Citește știrea

Trending