Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Din director economic, secretar de stat la Mediu, Păduri şi Ape

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ economistul Leonard Achiriloaei a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Mediului ■ ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial ■ el va avea suspendat contractul de muncă la Spitalul Roman ■

Economistul Leonard Achiriloaei, director economic al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Ordinul care a stipulat acest lucru a fost publicat în Monitorul Oficial. Acesta susţine că este o funcţie onorantă şi foarte importantă, dar are încredere că va face faţă şi, mai ales că, va fi util municipiului Roman şi judeţului de unde pleacă, ţinînd cont de faptul că există multe probleme ce ţin de mediu.

„Aşa cum se ştie, a fost publicat în Monitorul Oficial al României ordinul primului ministru Ludovic Orban, prin care se stabileşte numirea mea în funcţia de secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, funcţie importantă la nivelul Executivului de la Bucureşti.

Această numire mă onorează, dar în acelaşi timp mă obligă prin faptul că a fost apreciat CV-ul meu la nivel guvernamental. Sînt conştient că nu va fi uşor, că va fi o perioadă extrem de dificilă, atît în planul măsurilor, care trebuiesc luate la nivel ministerial, lucru care mă obligă şi îmi dă încredere că voi putea să-mi aduc aportul la decizii bune pentru ţară şi pentru zona din care provin, judeţul Neamţ“, a declarat proaspătul secretar de stat.

Acesta a mai spus că funcţia de director economic la spital va fi girată pe perioada mandatului său de la Bucureşti către contabilul şef al unităţii, Magda Rus. Leonard Achiriloaei a promis că atîta vreme cît va fi detaşat la Bucureşti va ţine legătura şi cu Ministerul Sănătăţii, pentru a putea ajuta, în continuare, Spitalul Roman.

Conform Codului Admnistrativ, funcţia de consilier local pe care o avea Leonard Achiriloaei va fi ocupată de către primul supleant pe listele PNL, profesoara Liliana Chelariu. Întrebat fiind cine ar putea să-i ia locul ca preşedinte al Comisiei de buget finanţe din Consiliul Local Roman, proaspătul oficial guvernamental a susţinut că funcţia poate fi ocupată de doi dintre aleşii locali cu pregătire economică, respectiv Miluţă Scutaru (PNL), care a lucrat la Curtea de Conturi sau de Iulia Havrici, consilier PSD, om cu mare experienţă de specialitate.

Leonard Achiriloaei este absolvent al Academiei de Studii Economice, dar a absolvit şi o facultate de farmacie.

Alt secretar de stat

Romanul mai este reprezentat în Guvern şi de Liviu Brătescu, numit secretar de stat la Ministerul Culturii, cunoscut ca fiind liberalul care s-a aflat „Pe contrasens cu favorita preşedintelui“, aşa cum este titlul unui jurnal de campanie, la vremea cînd, în 2012 a candidat pentru un post deputat în Colegiul Uninominal Roman – Ion Creangă împotriva Elenei Udrea.

Aflat iniţial în cărţi pentru funcţia de Ministru al Culturii, Liviu Brătescu era numit secretar de stat în cadrul aceleaşi instituţii, ordinul fiind fiind publicat în Monitorul Oficial, vineri, 20 decembrie 2019.

În vîrstă de 45 de ani, Liviu Brătescu este doctor în istorie, cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie A.D.Xenopol, care ţine de Academia Română, potrivit CV- ului publicat online. El a fost între anii 2010 şi 2015 director la Ateneul Tătăraşi din Iaşi, iar înainte de asta, timp de trei ani, din 2002, asistent la secţia de Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Cuza Iaşi.

A făcut stagii de cercetare şi documentare la Viena şi Mainz şi a publicat patru cărţi pe teme istorice şi politice. Liviu Brătescu, a candidat în circumscripiţia electorală Roman – Ion Creangă din partea USL, în 2012, împotriva Elenei Udrea.

Rodul experienţei sale în timpul campaniei electorale au văzut lumina tiparului în jurnalul „Pe contrasens cu favorita Preşedintelui“, publicat la Editura Adenium Iaşi, în 2014. Despre portofoliul pe care-l va ocupa la Ministerul Culturii, proaspătul secretar de stat nota pe pagina de socializare: „Domeniul Culturii reprezintă în momentul de faţă una dintre cele mai mari vulnerabilităţi ale României, la un nivel cum nu a mai fost în ultimele decenii.

PSD a demonstrat, în repetate rînduri, că nu este interesat să remedieze dezastrul din Cultură, fiind incapabil să găsească soluţii prin care să stopeze declinul în acest domeniu din punct de vedere administrativ şi al mecanismelor de finanţare.

Ca liberali, avem o viziune clară asupra redresării activităţii Ministerului Culturii şi sîntem datori ca atunci cînd vom guverna să ne asigurăm că pornim de la îndreptarea tuturor măsurilor nocive puse în operă de PSD prin nenumăraţii săi miniştri“, a adăugat Brătescu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Se refac marcajele şi panourile pe Ceahlău

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pandemia a golit traseele de pe Ceahlău de iubitorii de drumeţii, dar chiar dacă în această perioadă salvatorii montani sînt lipsiţii de intervenţii, nu înseamnă că stau degeaba.

Dimpotrivă, lucrătorii din cadrul Salvamont Neamţ sînt pe traseele acum închise şi refac marcajele sau înlocuiesc panourile informative care vin în sprijinul celor care în timpuri bune urcă pe munte.

Avînd în vedere aceste activităţi, iubitorii de drumeţii montane trebuie să ştie că atunci cînd restricţiile vor fi ridicate şi vor putea din nou merge pînă pe Ceahlău – Toaca, vor găsi pe traseele montane panouri noi cu informaţii utile. „Continuaţi să munciţi, să reparaţi, să faceţi ceva util. Planeta nu s-a oprit în loc şi viaţa va reveni, într-o bună zi, la normal. Într-o bună zi turiştii se vor întoarce pe munte şi încercăm prin acţiunile noastre să facem ca acesta să fie mai frumos şi mult mai sigur.

S- au demontat toate panourile din punctele de plecare a traseelor turistice de pe Ceahlău. Vor fi înlocuite cu altele noi, mai estetice şi cu informaţii mult mai complete. Fiţi responsabili – staţi în casă!“, transmite Salvamont Neamţ. Chiar dacă în perioada stării de urgenţă toate traseele montane sînt închise din cauza restricţiilor de circulaţie, Salvamont Neamţ anunţă că sînt deschise în regim de permanenţă bazele de prim-ajutor din staţiunea Durău şi cabana Dochia.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Legalitatea şomajului tehnic va fi verificată de ITM şi Fisc

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost depuse 1.300 de dosare pentru obţinerea şomajului tehnic ■ 301 sînt conforme, iar 129 au fost înapoiate agenţilor economici ■ Inspecţia Muncii şi ANAF vor verifica dacă sînt întrunite condiţiile, pe fir urmînd a intra şi Curtea de Conturi ■

Conducerea AJOFM Neamţ atrage atenţia angajatorilor asupra corectitudinii şi seriozităţii cu care trebuie completate documentele ce trebuie trimise la instituţie, în vederea asigurării pentru salariaţi a şomajului tehnic.

Angajatorii care trimit salariaţii în şomaj tehnic beneficiază de 75% din salariul mediu pe economie. Aceştia, în conformitate cu normele de aplicare a actului normativ, trebuie să completeze o cerere prin reprezentantul legal a angajatorului, în formatul publicat pe site-ul AJOFM.

Documentele trebuie trimise prin e-mail la sediile agenţiilor locale de ocupare a forţei de muncă, după cum urmează: Agenţia Locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Piatra Neamţ maria.alistar@nt.anofm.ro, pentru Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Tîrgu Neamţ: ramona.radu@ntl.anofm.ro, Agenţia de Muncă Roman: alexandra.anghel@ntl.anofm.ro.

Conducerea AJOFM Neamţ a declarat că, pînă în prezent, s-au primit 1300 de cereri. „Cele 1.300 de cereri pentru şomaj tehnic vor fi procesate în ordinea primirii lor. Pentru prelucrarea acestor cereri am format o echipă de zece inspectori, pentru că o altă parte a personalului este mobilizată pentru şomajul obişnuit, unde numărul de cereri este foarte mare, între 80 şi 100 pe zi. Au fost procesate pînă acum 430 de dosare din cele 1.300 primite.

Dintre cele verificate 301 sînt conforme, pentru 1.600 de persoane, iar cele 129 de cereri au fost înapoiate agenţilor economici pentru a fi completate. Vreau să vă spun că trebuie mare atenţie la completarea acestor documente de către firme. Angajatorii sînt rugaţi ca toate documentele să fie conforme cu prevederile legale şi cu ceea ce declară, adică persoanele să fie, cu adevărat suspendate din activitate şi din Revisal şi din sistemul ITM. Este necesar să aibă codul corespunzător articolului 52, aliniat 1, litera C din Legea 52 din Codul Muncii, deci nu pe alte motive. Va trebui să fie trecut corect salariul persoanei.

Ceea ce vreau eu să atrag atenţia este faptul că în a doua etapă se va trece la verificări încrucişate cu ITM şi ANAF (declaraţia 112). Este necesar, de asemeea, ca numărul de zile să fie corect evidenţiat pe anexe şi calculul care se face să fie exact, pentru a acorda această indemnizaţie de 75% proporţional cu numărul de zile în care angajatul a avut suspendat contractul de muncă pe temei de şomaj tehnic.

Chiar dacă acum verificările se fac prin sondaj, pentru că ne grăbim ca oamenii să primească cît mai repede banii, trebuie să atrag atenţia că va urma o perioadă de verificări meticuloase, dosar cu dosar şi apoi verificări în teren“, a declarat Daniel Chirilă, directorul AJOFM Neamţ. Acesta a spus că în 2021 principala activitate a Curţii de Conturi va fi aceea de verificare a modului în care au fost întocmite şi acordate indemnizaţiile de şomaj tehnic.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: 24 de hectare de pădure şi păşune mistuite de foc

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ incendiul de proporţii a avut loc la Poiana Teiului ■ focul a cuprins 20 de hectare de păşune şi 4 de fond forestier ■ cel care a produs dezastrul a fost amendat şi are dosar penal ■ un incendiu provocat de un fumător şi care s-a extins la o pădure a fost la Gherăieşti ■

Incendiile de vegetaţie au făcut prăpăd în judeţul Neamţ în ultima perioadă de timp, dar cel mai de proporţii a avut loc pe 7 aprilie 2020 în localitatea Poiana Teiului, unde flăcările au mistuit nu mai puţin de 24 de hectare.

Este vorba despre 20 de hectare de păşune şi alte patru de fond forestier. Totul a început în jurul prînzului, cînd militarii din cadrul ISU Neamţ au fost chemaţi în ajutor prin apel la numărul unic de urgenţă 112. Au mers la faţa locului numeroase forţe de intervenţie, care au fost sprijinite de voluntari. În cele din urmă focul a fost stins şi s-a dat şi de urma celui care a provocat nenorocirea, acesta fiind amendat şi dat pe mîna poliţiştilor.

„Cauza probabilă de producere a incendiului a fost foc deschis în spaţii deschise. Persoana care a cauzat incendiul a fost sancţionată de către pompierii din cadrul Inspecţiei de prevenire din cadrul ISU Neamţ, urmînd ca organele de cercetare penală sa execute cercetarea cazului“, conform ISU Neamţ.

Pe timpul nopţii au monitorizat zona echipe mixte formate din pompieri de la Detaşamentul Tîrgu Neamţ, Ocolul Silvic Poiana Teiului şi pompieri voluntari de la SVSU Poiana Teiului. Un alt incendiu similar a fost anunţat pe 8 aprilie, prin apel la 112, înregistrat în dispeceratul ISU Neamţ în jurul orei 17.17. Militarii au fost chemaţi la Gherăieşti unde au acţionat împreună cu voluntarii din localitate şi lucrătorii Ocolului Silvic Roman. Lupta cu flăcările care se manifestau şi la nivelul fondului forestier a durat 5 ore, timp în care au ars 2,5 hectare de litieră, 2,5 hectare de pădure (regerare naturală), 30 de arbori uscaţi şi 8.000 mp de vegetaţie uscată. Aproximativ 120 de arbori au fost afectaţi din cauza flăcărilor.

În acest caz pompierii au stabilit drept cauză fumatul. Militarii reamintesc faptul că, respectînd măsurile de prevenire a incendiilor, vă protejaţi viaţa şi bunurile materiale. Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obtinerea permisului de lucru cu focul, conform normelor în vigoare.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale: în condiţii lipsite de vînt; colectarea în grămezi a vegetatiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi încît arderea să poata fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pămînt a focarelor.

Pe timpul arderii resturilor vegetale cetăţenii sînt obligaţi: să menţină focul în perimetrul aprobat şi asigurat; să supravegheze permanent zona în care efectuează arderea resturilor vegetale; să asigure dotarea minimă cu mijloace de primă intervenţie; să anunţe imediat SVSU al localităţii, primăria şi pompierii militari, în situaţia în care există pericolul extinderii focului în afara perimetrului aprobat.

În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de proprietarii de drept ai terenurilor. Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetaţia uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei.

Citește știrea

Trending