Contactează-ne

Economie

Neamţ: Din ce în ce mai greu cu ratele la bănci

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ numai în ultima lună, restanţele la credite au crescut cu vreo 4 milioane de lei şi au ajuns la circa 113 milioane ■ este vorba atît de creditele în moneda naţională cît şi de ceve în valută ■ la nivel de judeţ sînt credite ce însumează 2.300 milioane de lei ■

După perioada verii şi toamnei, cînd cheltuielile multora sînt mai mari, au început să crească restanţele la bănci ale nemţenilor, indiferent dacă vorbim de creditele contractate de persoanele fizice sau de împrumuturile luate de persoanele juridice.

În ultimele luni, suma pe care debitorii nu au mai putut să o achite a tot crescut şi dacă la 1 septembrie vorbeam de restanţe la împrumuturi care se cifrau la circa 109 milioane de lei, la 1 octombrie datoria a ajuns la aproximativ 113 milioane de lei la nivelul judeţului Neamţ.

Şi anterior, din luna iulie, pînă la final de august 2019,  restanţele nemţenilor la creditele bancare au crescut cu vreo 10 milioane de lei noi, ajungînd atunci la 109 milioane de lei. Spre deosebire de alte timpuri, acum stăm mai bine la restanţele la împrumuturile în lei, sume mai mari rămase neacoperite fiind la creditele care au fost contractate în valută.

Cei care au ales să se împrumute în moneda naţională se pare că sînt mai cîştigaţi, şi-şi plătesc mai uşor ratele bancare. De altfel, analiştii financiari au recomandat întotdeauna să ne împrumutăm în moneda în care luăm salariul, iar acest lucru s-a dovedit înţelept în majoritatea situaţiilor.

Conform unei statistici lunare a Băncii Naţionale a României, la 1 octombrie 2019 restanţele la împrumuturile în moda naţională erau de 48 de milioane de lei, în timp ce restanţele la împrumuturile în valută ajunsese la 64,9 milioane de lei, împreună totalizînd 112,9 milioane lei.

Datele oficiale relevă faptul că la 1 septembrie datoriile în bănci ale nemţenilor persoane fizice şi juridice erau de 2.301,3 milioane de lei, aici fiind însumate creditele în moneda naţională, dar şi cele în valută.

Plăţile la împrumuturi sînt în grafic pentru 2.188,4 milioane de lei.

La nivelul judeţului Neamţ, creditele în moneda naţională erau la începutul lunii trecute de 1.669,5 milioane de lei, iar cele în valută se cifrau la la 631,8 milioane de lei. Unii au reuşit să achite ratele, alţii au vrut dar nu au putut. Aşa se face că sînt credite curente în moneda naţională care se cifrează la 1.621,5 milioane de lei, iar la împrumuturile în valută plăţile curente, pentru care bancherii nu-şi fac griji, se cifrează la 566,9 milioane de lei.

Cea mai mare parte a împrumuturilor în lei fusese contractată de persoanele fizice, dar şi la contractele în valută, populaţia are cea mai mare parte din împrumuturi. Cei care nu au fost grevaţi de datorii au reuşit să facă ceva economii şi au strîns în conturile în moneda naţională peste 1.100 milioane lei (aici intrînd atît societăţile nefinanciare, gospodăriile populaţiei, cît şi alte sectoare instituţionale), iar în cele în valută sînt economii ce totalizează mult mai puţin, echivalentul a 620 milioane lei.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Zile grele şi în agricultură

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ societăţile agricole sînt greu încercate nu numai de criza generată de coronavirus, dar şi de capriciile vremii ■ în ianuarie au fost temperaturi de 20 grade, iar zilele acestea de minus 4-5 ■ firmele mari au luat măsuri de transportare a salariaţilor cu autoturisme, lucru care provoacă mari probleme ■

Criza coronavirusului, care a dus la închiderea activităţii a mii de societăţi comerciale, din diverse domenii de activitate, aduce necazuri şi societăţilor din agricultură, care sînt şi la mila „Mamei Natură“ cu toate capriciile sale.

După cum se ştie, în acest, în ianuarie, au fost temperaturi de 20 de grade, pentru ca săptămîna aceasta să ajungă la minus 4-5 grade, cu îngheţ la sol. „Evident că această criză sanitară care afectează întreaga omenire nu putea să nu ne afecteze şi pe noi.

La nivelul managementului societăţii a trebuit să regîndim o serie de activităţi, a trebuit să suspendăm unele, precum acelea de cantină-restaurant sau activitatea de vînzare a maşinilor agricole.

La siloz se lucrează cu personalul minim, necesar livrării de cerele pentru contractele pe care le avem. La ferma de la Simioneşti am decis să lucrăm doar cu localnicii din Cordun, pentru a nu fi nevoiţi să-i transportăm.

Acolo unde nu se poate face acest lucru încercăm să transportăm personalul cu maşini ale societăţii, în limita numărului de persoane admis de Ordonanţă Militară, în grupuri mici de 3 persoane. Am luat şi măsura dezifectării tuturor locurilor de muncă, lucru care se va face şi în perioada următoare, în încercarea de a preveni orice îmbolnăvire, pentru că, Doamne fereşte, dacă se îmbolnăveşte o singură persoană va trebui să închidem societatea, ceea ce ar fi foarte grav pentru noi“, a declarat Vasile Balcan, director general Marsat Roman.

Acesta a spus că firma are în silozurile de la Roman suficient grîu, dar, din păcate, aceasta este destinat livrării către beneficiari, în mare parte cantităţile de cereale plecînd la export. De asigurarea hranei pentru populaţie, susţine omul de afaceri, răspunde, însă, guvernul, care trebuie să apeleze la rezervele de stat dacă va fi necesar. Societatea Marsat mai are silozuri şi în Republica Moldova şi se aduc cerealele tot în Romnia, o parte dintre acestea fiind destinate consumului intern.

Marile probleme în agricultură vor apărea, însă, dacă se va prelungi perioada cu temperaturi sub zero grade şi puseul de „iarnă- primăvăratică“, care împiedică înfiinţarea culturilor din această perioadă. „Temperaturile cu minus din ultimele zile şi lipsa stratului de zăpadă afectează culturile înfiinţate în iarnă, dar împiedică şi lucrările care ar trebui realizate în această perioadă. E vorba de înfiinţarea culturii de sfeclă de zahăr.

Ar urma, în perioada următoare, activităţile de înfiinţare a culturilor de soia şi porumb“, a mai adăugat omul de afaceri menţionat.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Precizări privind şomajul tehnic şi amînarea plăţii chiriei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Instituţia Prefectului – Judeţul Neamţ anunţă toţi operatorii economici afectaţi de situaţia COVID-19 că a fost publicat ordinal nr. 791/2020 în Monitorul Oficial ce priveşte măsuri privind şomajul tehnic plătit de stat şi amînări la plata chiriei şi utilităţilor.

Acestea vor putea fi obţinute printr-o procedură online, pe site-ul prevenire.gov.ro. Certificatele de situaţie de urgenţă (CSU) vor fi emise în două forme: TIP 1 (ALBASTRU) – eliberat în forma prezentată în Anexa nr 1, pentru solicitanţii care cer acordarea acestuia în baza declaraţiei pe propria răspundere emisă în forma prezentată în Anexa nr. 3, din care rezultă întreruperea totală sau parţială a activităţii, ca urmare a deciziilor emise de autorităţile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgenţă decretate; TIP 2 (GALBEN) – eliberat în forma prezentată în Anexa nr 2, pentru solicitanţii care cer acordarea acestuia în baza declaraţiei pe proprie răspundere emisă în forma prezentată în Anexa nr. 3 ce face parte integrantă din prezentul ordin, din care rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% faţă de media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020. O firmă va putea cere un singur tip de certificat CSU.

Cererile se vor depune online, pe site-ul http://prevenire.gov.ro/. În termen de 5 zile de la aprobarea şi publicarea în Monitorul Oficial a ordinului, Ministerul Economiei va asigura adaptarea şi funcţionarea platformei electronice pentru procedura privind certificatele”, se precizează în comunicatul de presă emis de Prefectura Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Proiect de peste 3.000.000 de euro pentru consolidarea şi modernizarea Muzeului de Istorie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ se are în vedere consolidarea, modernizarea şi extinderea spaţiului expoziţional ■ lucrările se estimează a dura doi ani ■

Imediat ce restricţiile impuse pentru limitarea răspîndirii noului coronavirus vor dispărea în Piatra Neamţ va debuta implementarea unui proiect de peste trei milioane de euro pentru consolidarea şi modernizarea Muzeului de Istorie şi Arheologie.

Scopul proiectului este consolidarea (punerea în siguranţă), modernizarea (refacere integrală invelitoare din ţiglă ceramică, înlocuire instalaţii electrice, sanitare, termice, amenajări interioare şi exterioare, înlocuirea tîmplăriei perimetrale) şi extinderea spaţiului expoziţional (prin refuncţionalizarea integrală a podului).

Circulaţiile pe verticală se îmbunătăţesc prin amplasarea unui lift şi continuarea scării principale către demisol şi mansarda provenită din podul refuncţionalizat.

Pentru acestea au fost elaborate, verificate, avizate şi aprobate în termen două seturi de documentaţii (pentru desfiinţare construcţii neautorizate adiacente Muzeului şi pentru construirea/modernizarea acestuia). Conform cerinţelor impuse de Legea 50/1991, modificată prin Legea 7/2020, pe lîngă proiectele de autorizare, au fost întocmite şi avizate documentaţii pentru Direcţia Judeţeană pentru Cultură Neamţ, Inspectoratul Judeţean în Construcţii Neamţ, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, Agenţia de Protecţie a Mediului Neamţ şi furnizorii de utilităţi. Corectitudinea documentaţiilor întocmite de SC Lemar Industries SRL a fost certificată de un număr de 15 specialişti (din care 11 angajaţi proprii şi 4 contractaţi de beneficiar), experţi şi verificatori de proiect, atestaţi atît de Ministerul Culturii, cît şi de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.

Realizarea intervenţiilor prezentate mai sus poate începe, întrucît a fost obţinută Autorizaţia de construire nr. 75/13.03.2020, Autorizaţia de desfiinţare nr. 74/13.03.2020, Avizul de securitate la incendiu nr. 509/20/SU-NT din 16.03.2020, Avizul nr. 3/M/23.01.2020 şi Avizul nr. 4/M/23.01.2020, eliberate de Ministerul Culturii.

Citește știrea

Trending