Contactează-ne

Prima pagină

Neamţ: Cumplit a fost: 40 de grade!

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ aceasta a fost temperatura resimiţită în reşedinţa de judeţ joi, 27 iunie, la ora 13 ■ după codul portocaliu de ploi şi vijelii, valorile termice scad şi cu 10 grade ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Ziua de 27 iunie a fost greu de suportat din punct de vedere termic, iar pietrenii care au ieşit din casă la orele amiezii au resimţit nu mai puţin de 40 de grade. Asta în condiţiile în care termometrele au indicat 33 de grade Celsius, dar măsurătorile făcute de meteorologi au fost în condiţii standard, la umbră şi ferit de vînt. Conform informaţiilor publicate pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie la ora 14 termometrele indicau 33 de grade în tot judeţul, mai puţin pe crestele montane unde erau valori mai blînde, de numai 17 grade. Cu toate acestea, temperatura resimţită de cei care au ieşit prin oraş a fost de 40 de grade în Piatra Neamţ, 39 de grade la Roman şi 38 la Tîrgu Neamţ, iar pe Toaca s-au resimţit 19 grade. După căldura excesivă, de pe 27 iunie, de la ora 13 şi pînă vineri, 28 iunie, la ora 01.00, cea mai mare parte din ţară, inclusiv judeţul Neamţ a fost sub avertizare cod portocaliu de intensificări puternice ale vîntului, vijelii, grindină, cantităţi de apă însemnate. „La începutul intervalului în Moldova şi Maramureş, apoi şi în Transilvania, Cripana, local în Banat şi nord-estul Munteniei, vor fi perioade în care vîntul va avea intensificări puternice, cu rafale, în general, de 80…100 km/h, vor fi vijelii, frecvente descărcări electrice şi averse torenţiale. Îndeosebi în nord-vestul teritoriului se va semnala grindină de dimensiuni medii şi mari, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 40 l/mp şi izolat 50…60 l/mp“, conform ANM. Şocul termic va fi vineri, 28 iunie, pentru că meteorologii spun că temperaturile scad cu pînă la 10 grade, astfel încît la amiază nu vor fi mai mult de 23 de grade în reşedinţa de judeţ. Noaptea cerul va fi degajat, cu o minimă în scădere pînă la 15 grade. Sîmbătă, 29 iunie, se face şi mai rece iar meteorologii promit o maximă diurnă care nu trece de 22 de grade în miezul zilei, chiar dacă va fi cer variabil cu soare. Şi noaptea va fi mai rece, cu o minimă de 13 grade. Ultima zi a lui Cireşar va fi din nou cer degajat, cu o maximă în creştere sensibilă pînă la valoarea de 24 de grade la prînz, iar noaptea va fi cea mai rece din întreg intervalul de prognoză cu numai vreo 12 grade Celsius. Luna lui Cuptor debutează cu un regim termic oscilant, iar în primele două zile în Piatra Neamţ vor fi maxime de 28, respectiv 29 de grade, în timp ce valorile termice nocturne cresc de la 14 la 16 grade. Pe 3 iulie scad temperaturile pînă la 24 de grade, iar în a doua parte a zilei ar putea veni ceva ploi trecătoare. Joi, 4 iulie vor fi doar 23 de grade cu ceva ploi în aversă mai ales după amiază, iar minima nocturnă scade dramatic pînă la 11 grade. Vineri, 5 iulie, se anunţă cer variabil cu soare, 24 de grade peste zi şi cam 13 grade noaptea.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Un judecător din Neamţ îi dă replica preşedintelui Iohannis

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ prezent la şedinţa CSM, preşedintele Iohannis a spus că nu doreşte să se implice în Justiţie, deşi este “cel mai votat dintre politicieni” ■ Gabriela Baltag a replicat: “tocmai ce mai înainte aţi rostit câteva recomandări care par cumva imperative pentru noi” ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Schimb de replici interesant între preşedintele Klaus Iohannis şi judecătoarea Gabriela Baltag, din Piatra Neamţ, membră a Consiliului Superior al Magistraturii.

Schimbul de replici a avut loc, marţi, în şedinţa CSM, ce avea drept miză finală alegerea conducerii pentru 2020.

Preşedintele a spus că nu doreşte să se implice în Justiţie, deşi este ”cel mai votat dintre politicieni”, de aceea nu va participa la prezentarea bilanţului şi la alegerea noii conduceri. În replică, judecătoarea Gabriela Baltag i-a spus că tocmai le-a trasat ”recomandări care par imperative”.

”Eu am venit pentru că am respect pentru CSM şi pentru Justiţie şi pentru că aşa ne-am obişnuit să ne vedem cel puţin odată pe an, însă, prin abţinerea mea de la implicare în discuţii, vreau să dau un semnal suplimentar că niciun politician, nici cel mai ales din România, nu trebuie să se amestece în treburile concrete ale CSM şi ale Justiţiei. Ca atare, dacă nu vă supăraţi, eu mă voi retrage şi vă las să continuaţi”, a spus Klaus Iohannis, marţi, în şedinţa CSM după ce şi-a prezentat dicursul.

În replică, judecătoarea Gabriela Baltag i-a spus preşedintelui că a trasat ”recomandări imperative”.

”Cu toate că aş fi crezut că e reală dorinţa dumneavoastră de a nu vă implica, tocmai ce mai înainte aţi rostit cîteva recomandări care par cumva imperative pentru noi. (…) Este adevărat că justiţa a trecut printr-un an greu, de fapt nu ştiu cînd a fost mai simplu.

Ne-am bucura  foarte mult şi am încredere că veţi da semnalul către celelalte două puteri, ca Justiţia să nu mai fie obiect şi subiect de campanie electorală. Pentru noi ar fi cel mai important acest aspect, pentru că Justiţia este subiect de campanie electorală de prea multă vreme. Ne-am întrebat ce ar fi politicienii dacă nu ar fi justiţie, probabil nu ar mai fi politicieni.

Vorbeaţi despre cetăţeni şi nu pot să nu mă gîndesc că mi-aş dori să vă gîndiţi la suferinţele acestor cetăţeni, la impactul unor intervenţii oculte, de natura protocoalelor secrete.

Aş vrea ca preşedintele să poată vorbi deschis despre acest lucru. Că este o realitate”, a spus judecătoarea Gabriela Baltag.

Şeful statului i-a atras atenţia că el nu mai este în campanie electorală, de aceea poate vorbi deschis: ”Aţi atins puncte sensbile şi cred că este un lucru bun să se discute. Eu nu mai sînt în campanie – acea etapă cu protocoale s-a încheiat de mult şi voi veghea să nu mai revină niciodată, iar acea etapă de intrare cu bocancii a politicului, a unor partide – ca să nu generalizăm – în organizarea Justiţiei s-a terminat şi cît voi rămîne eu, vă garantez că nu se va repeta.

Este foarte adevărat că într-o campanie electorală, într-o Românie normală, nu avem ce discuta despre Justiţie, dar, pentru asta, toţi actorii implicaţi în aceste demersuri – şi CSM de exemplu – trebuie să-şi asume rolul şi responsabilitatea pentru care răspund  faţa românilor.

Cred că în România normală judecătorii judecă drept, justiţia îşi face treaba fără să fie comentată în varii circuite politice, niciun politician nu încearcă să diriguiască justiţia şi niciun magistrat nu acceptă discuţii cu un politician care încearcă să diriguiască justiţia.

Cred că împreună, acum, chiar avem şansa să realizăm acest lucru”, a mai spus şeful statului. Acesta a declarat, în discursul rostit în debutul şedinţei CSM, că recomandările instituţiilor europene în domenul justiţiei nu sunt facultative şi ele trebuie transpuse în legislaţia naţională.

Judecătoarea Gabriela Baltag, din Piatra Neamţ, este cunoscută pentru atitudinea intransigentă cînd vine vorba despre amestecul altor instituţii în treburile Justiţiei, fiind printre cei mai înverşunaţi critici ai celebrelor protocoale, care dovedeau implicarea şi a altor persoane decît magistraţii în actul de justiţie.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Eveniment

Neamţ: Doctori anchetaţi că au prescris fişe false

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ poliţiştii de la Investigaţii Criminale anchetează modul de eliberare a acestor acte ■ sînt vizate şi cele pentru permisul de port-armă, atestate profesionale dar şi altele ■ sînt suspiciuni că în unele cazuri au fost comise fraude ■ au fost deschise dosare cu acuze de mită, trafic de influenţă sau abuz în serviciu ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Ample verificări la doctori de diverse specializări au fost demarate de oamenii legii în urma unor suspiciuni de fraudă cu fişe medicale pentru obţinerea permiselor auto, dar nu numai, existînd indicii de săvîrşire a mai multor infracţiuni între care mită, trafic de influenţă sau abuz în serviciu.

„Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au demarat o acţiune de verificare, la nivel naţional, a modalităţii în care sînt eliberate fişele medicale pentru obţinerea/preschimbarea permisului auto, permisului de port-armă, atestatelor profesionale, obţinerea ajutorului social, realizarea dosarelor de pensionare pe caz de boala etc.

Există indicii că fişele ar fi fost eliberate fără ca persoanele în cauză să efectueze testele şi analizele medicale necesare“, conform unui comunicat al Poliţiei Române. Din cercetările efectuate de anchetatori s-a stabilit că în unele cazuri eliberarea de fişe medicale ar fi avut loc fără a se efectua vreun consult medical al solicitantului, iar în alte situaţii consultarea persoanelor care solicitau eliberarea de fişe medicale se făcea de către asistenţi medicali, după care fişele ar fi fost trimise într-o altă localitate unde erau semnate şi parafate de către medici specialişti.

Au fost depistate şi cazuri în care pe actele doritorilor ar fi fost consemnate controale medicale ce s-ar fi efectuat în perioadele în care medicul nu a fost în localitate, ori se afla în concediu de odihnă.

Anchetatorii vorbesc şi de alte fraude între care avizarea fişelor medicale de medicii specialişti ca urmare a prezentării acestora de către instructorii auto, fără ca persoanele ce doreau obţinerea permisului de conducere să fie consultate; falsificarea fişelor medicale de către persoane ce deţin cunoştinţe avansate de operare a tehnicii de calcul; obţinerea de permise de conducere auto de către persoane ce figurează ca fiind încadrate cu grad de handicap vizual grav ori handicap psihic; promisiunea obţinerii de diverse acte medicale în schimbul unor sume de bani fără ca pacientul să se prezinte la medic, activitate efectuată de persoane care pretind ca au influenţă asupra cadrelor medicale din unităţile spitaliceşti; solicitare de sume de bani de la pacienţi de către medici pentru a semna şi parafa fişele medicale.

Oamenii legii vorbesc chiar de situaţii în care persoane încadrate cu grad de handicap vizual grav ori handicap psihic au obţinut/preschimbat permisul de conducere, acţiuni ilicite ce pot avea un impact grav în ceea ce priveşte siguranţa circulaţiei pe drumurile publice.

Reamintim că, în conformitate cu prevederile Ordinului cu nr. 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, în vederea obţinerii permisului de conducere a unui autovehicul, candidaţii sînt obligaţi să efectueze un examen medical înainte de eliberarea iniţială a permisului de conducere. De asemenea, pentru schimbarea acestuia, ori de cîte ori permisul de conducere este reînnoit, cetăţenii sînt obligaţi să efectueze un examen medical.

„În urma activităţilor de verificare, poliţiştii au efectuat investigaţii în cadrul a 55 de dosare penale, în care sînt vizate infracţiunile de luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi constituirea unui grup infracţional organizat, cercetările fiind în curs. Aceste activităţi vor continua şi în perioada următoare“, se arată în acelaşi comunicat al Poliţiei Române. Din surse neoficiale am aflat că ancheta vizează şi persoane din judeţul Neamţ.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Eveniment

Neamţ: Ţeapă de vreo 600 de milioane, autorul n-are linişte în penitenciar

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un pietrean aflat în executarea unei pedepse pentru înşelăciune vine „acasă“, depunînd o contestaţie la executare ■ a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru ţepe gen Accidentul sau Concursul ■ cu un amic, au creat o pagubă consistentă ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Un pietrean aflat în executarea unei pedepse privative de libertate de 8 ani de închisoare pentru ţepe prin metoda Accidentul sau Concursul, trage o fugă, din închisoare, “acasă”.

Cătălin Ionuţ Mămăligaru a depus pe rolul Judecătoriei Piatra Neamţ o acţiune care are ca obiect contestaţie la executare. Rămîne de văzut ce se va întîmpla în acest caz, prima înfăţişare fiind programată pentru luna februarie a anului viitor.

În acelaşi dosar cu Mămăligaru a mai fost un inculpat, Ionuţ Emil Vornicu, din Piatra Neamţ, a primit o pedeapsă de 4 ani şi 10 luni de închisoare pentru complicitate la înşelăciune. Initial, Vornicu a fost cercetat în libertate, dar magistraţii au decis să-l trimită după gratii, numai că acesta plecase deja în Italia.

A fost dat în urmărire internatională, nu a durat mult şi a fost prins şi extrădat, fiind adus în faţa instanţei pentru confirmarea mandatului de arestare preventivă.

Faptele au avut loc în perioada 8 mai – 11 octombrie 2013, opt părţi vătămate, în special femei trecute de o anumită vîrstă, pierzînd 59.800 de lei şi 100 de euro. Prima escrocherie a avut loc pe 8 mai 2013, cînd o bătrînă de 84 de ani, din Timişoara a primit un „premiu“ pentru validarea căruia trebuie să trimită prin Western Union 2.500 lei cu titlu de impozit pe cîştig. Banii au fost ridicaţi de inculpaţi în aceeaşi zi.

O altă faptă a avut loc pe 4 noiembrie, cînd o femeie, de 61 de ani, din Curtea de Argeş, a dat 3.800 de lei, iar apoi încă 7.000 de lei, dar nu a mai primit premiul de 10.000 de euro. În aceeaşi manieră au avut loc şi alte fapte. În alte două cazuri s-a folosit metoda Accidentul.

În primul caz, o pietreancă a predat lui Vornicu 3.500 de euro cu titlu de despăgubiri şi cheltuieli medicale, pentru presupusul accident pe care fiul ei l-a avut în Italia. Pe 11 octombrie 2013 s-a încercat înşelarea în acelaşi fel a unui pietrean, numai că acesta s-a prins de figură, a anunţat Poliţia, iar Vornicu a fost prins în flagrant. Ulterior oamenii legii au dat şi de Mămăligaru, care a ajuns după gratii.

La anchetă acesta a arătat că în 2011 a fost încarcerat la Iaşi, unde a cunoscut un deţinut. După ce a ieşit din închisoare acesta l-ar fi căutat telefonic şi i-a cerut sprijinul pentru a ridica bani de la victime. Chiar dacă astfel de practici au fost intens mediatizate şi acum sînt persoane care cad victime unor astfel de escroci.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Trending