Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Cum l-au „scăpat“ consilierii pe primar de incompatibilitate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în CL Roman a fost promovată o ciudată hotărîre ■ aceea de a-l „absolvi“ de starea de incompatibilitate pe primarul Lucian Micu ■ deşi Curtea de Casaţie a decis altceva, aleşii locali au constatat că a intervenit prescripţia răspunderii civile, administrative şi disciplinare ■ şi consilierii PSD au votat proiectul de hotărîre ■

Consilierii locali din Roman au demostrat, încă o dată, că, în România „unde-i lege, mai poate fi şi tocmeală“, în sensul că o hotărîre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, poate fi interpretată.

În şedinţa CL de vineri, 26 iulie, în unanimitate, cei 20 de aleşi prezenţi (absent fiind avocatul Graţian Iacob, consilier PNL), au votat o hotărîre prin care la articolul 1(aliniat 1) „Se constată că starea de incompatibilitate a domnului Lucian Ovidiu Micu, în calitate de viceprimar, reţinută în Raportul de evaluare nr. 29376/G/II/12.07.2016 al Agenţiei Naţionale de Integritate este aferentă mandatului 2012-2016. (2) Se constată în conformitate cu Raportul de evaluare nr. 29376/G/II/12.07. 2016 al Agenţiei Naţionale de Integritate, că domnul Lucian Ovidiu Micu nu este în stare de incompatibilitate în mandatul actual. (3) Se constată că, în conformitate cu menţiunile din Raportul de evaluare nr. 29376/G/II/12.07.2016 al Agenţiei Naţionale de Integritate coroborate cu dispoziţiile art. 91, alin. (1) şi alin. (11 ) din Legea nr. 161/2003, starea de incompatibilitate a domnului viceprimar Lucian Ovidiu Micu a încetat la data de 24.06.2016, data validării în calitatea de consilier local/viceprimar în mandatul 2016-2020, mandat încetat la data de 29.06.2017, cînd a fost ales primar al muncipiului Roman. (4) Se constată că prevederile art. 25 din Legea nr. 176/2010 nu prevăd vreo sancţiune care să poată fi aplicată în cursul mandatului actual domnului Lucian-Ovidiu Micu pentru starea de incompatibilitate în care s-a găsit într-un mandat anterior. Art. 2.

Se constată că, a intervenit în conformitate cu dispoziţiile art. 25 alin. (5) din Legea nr. 176/2010, prescripţia răspunderii civile, administrative şi disciplinare pentru starea de incompatibilitate reţinută prin Raportul de evaluare nr. 29376/G/II/12.07.2016 al Agenţiei Naţionale de Integritate, stare de incompatibilitate în care s-a găsit domnul Lucian-Ovidiu Micu în mandatul de viceprimar 2012-2016. Art. 3. Cu ducerea la îndeplinire a prezentei hotărîri se încredinţează Secretarul General al Municipiului Roman. Art. 4. Prezenta hotărîre se comunică, prin grija Secretarului general al municipiului Roman, Agenţiei Naţionale de Integritate, Instituţiei Prefectului – Judeţul Neamţ“, se spune în hotărîrea votată de aleşii locali.

Jihad în PSD Roman

Povestea votului cu „cîntec“ al aleşilor PSD l-a înfuriat pe preşedintele Organizaţiei PSD Roman, senatorul Dan Manoliu, care în cursul zilei de duminică, 28 iunie, a declanşat în partid „Jihadul“ din cauza „blatului“, voluntar la unii, sau involuntar la alţii. Iată declaraţia pe care senatorul a dat-o Monitorului:

„În primul rînd, pentru mine, ca preşedinte al organizaţiei, a fost o surpriză totală pentru că n-am ştiut nimic despre proiectele introduse suplimentar, pe ordinea de zi, cu doar 10 minute înainte de şedinţă. Am aflat despre aceste lucruri la două ore după şedinţă. Acum facem demersurile statutare şi în mod sigur se va lăsa cu sancţiuni foarte drastice. Ceea ce vă pot declara acum e faptul că, din primele discuţii avute cu o parte din colegi, am înţeles că respectivele proiecte legate de incompatibilitatea primarului Lucian Ovidiu Micu şi cel legat de un alt împrumut bancar de 8,5 milioane lei au apărut pe tabletele consilierilor, cum vă spuneam, cu 10 minute înainte de şedinţă.

La al doilea proiect, cel cu împrumutul, unul din consilierii PSD, Radu Curpăn, s-a abţinut, păstrînd linia stabilită de noi în martie. Cu liderul de grup, Constantin Holban, am discutat ordinea de zi, aşa cum procedăm înaintea fiecărei şedinţe, luni, 22 iunie, cînd am stabilit modul de vot la celelate proiecte care erau înscrise“, a spus senatorul PSD. Surpriza mare e că în cursul zilei de duminică, 28 iunie, consilierii locali erau deja convocaţi la sediul Organizaţiei PSD Roman, pentru a-şi justifica în scris „blatul“ cu PNL.

Hotărîrea va fi contestată în Contencios Administrativ

Ceea ce s-a întîmplat în CL l-a determinat însă pe preşedintele USR Neamţ, Radu Samson, să aibă o reacţie dură şi să noteze pe pagina de socializare:

„Justiţia română a fost îngenuncheată în Primăria Roman. 2016, Lucian Micu a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate. 2017 – Curtea de Apel Bacău a decis că raportul ANI este corect. Mai 2020 – a fost dată o sentinţă definitivă în acest sens de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa judiciară supremă din România. Ieri, 26 iunie 2020, Consiliul Local Roman a decis că judecătorii din cele doua instanţe şi inspectorii ANI sînt proşti şi nu înţeleg «cît de pur şi nevinovat» este primarul, a cărui incompatibilitate cică s-ar fi prescris.

Mai mult decît atît, consilierul local PNL care a iniţiat proiectul, domnul Constantin Ghica, şi-a însuşit astfel parte din atribuţiile prefectului, singura autoritate care poate să dispună, sau să nu dispună sancţiuni în astfel de cazuri, după ce analizează toate datele. Acest «artificiu legal» este făcut într-un mod complet ruşinos şi nemaiîntîlnit în practica politică şi juridică din România. El seamănă ca mecanism cu OUG 13, ordonanţa care a scos sute de mii de oameni în stradă în 2017. Abuzurile asupra justiţiei sînt tot abuzuri, indiferent de nivelul la care acestea sînt comise sau de culoarea politică a autorului. Consilierii PSD Roman au dat şi ei o mînă de ajutor cu voturile lor, pentru că prietenii adevăraţi ai primarului, la greu se cunosc. OFICIAL, avem cel mai slab Consiliu Local din istoria Romanului. E pe măsura primarului. Luni (29 iunie – n.r.) voi începe demersurile legale pentru anularea hotărîrii în Contencios Administrativ. Pentru onoarea oraşului nostru“.

„Poţi să nu respecţi legea, dacă ai o gaşcă în spate“

Radu Samson, într-o declaraţie pentru Monitorul, a explicat: „Cele 7 proiecte suplimentare trecute pe ordinea de zi cu doar 20 de minute înainte de începerea şedinţei însumau 100 de pagini. Ceea ce s-a întîmplat vineri în Consiliul Local dovedeşte că, la Roman, primarul Lucain Micu se comportă ca un dictator, care face ce doreşte, asta avînd concursul Consiliului Local, care a votat pe repede înainte, fără să ştie ce prevăd proiectele probabil pentru că se grăbeau la masa pregătită pentru inaugurarea ştrandului la care au fost invitaţi toţi consilierii“, a mai spus Radu Samson, contracandidat al primarului Lucian Micu la viitoarele alegeri.

Tot sîmbătă, 28 iunie, pe pagina de Facebook a omului de afaceri Bogdan Roman, care va candida ca independent pentru postul de primar, era consemnat: „Consiliul Local Roman a trecut ieri peste decizia Înaltei Curţi. Mesajul transmis de consilieri este periculos pentru comunitate: poţi să nu respecţi legea, dacă ai o gaşcă în spate. Prefectul George Lazăr are obligaţia de a repune lucrurile în ordine (din Codul Administrativ, art. 255: Prefectul verifică legalitatea actelor administrative ale consiliului judeţean, ale consiliului local şi ale primarului).

Îl rog pe domnul prefect să solicite de urgenţă hotărîrea de ieri şi să o analizeze, cu prioritate. Amînarea va însemna, pentru noi toţi, o formă de acceptare a celor întîmplate. Prefectul m-a asigurat, într-un apel telefonic, că într-o săptămînă va hotărî cu privire la soarta primarului“.

Actualitate

Fost director al unui mare combinat, răpus de Covid

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Dorel Romeo Bârsan, doctor în metalurgie, fost director tehnic şi director general la Petrotub s-a infectat cu SARS COV 2 ■ a fost internat la Spitalul Judeţean şi la Iaşi ■

Ţevarii romaşcani au aflat, cu stupoare, că unul din foştii directori ai Societăţii Petrotub, Dorel Romano Bârsan, a murit în Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, răpus de coronavirus.

Născut pe 5 mai 1955 în satul Gîdinţi, într-o familie numeroasă, cu şase fraţi, viitorul director al marelui combinat a prins dragostea de metalurgie de la tatăl său, un ţevar respectat. Dorel Romano Bârsan a urmat Facultatea de Metalurgie, apoi şi-a dat doctoratul în specialitate.

A fost ani buni după evenimentele din decembrie 1989, director tehnic, ca ulterior, în perioada tulbure post decembristă, aşa numita Dictatură a sindicatelor avea să fie numit de Fondul Proprietăţii de Stat director plin, etapă în care a trebuit să reziste presiunilor sindicale post- decembriste de împiedicare a unei privatizări plănuită a se face cu o firmă dintr-un paradis fiscal, o firmă de vînzare a produselor tubulare.

Privatizarea a fost împiedicată de sindicate, care au ieşit în stradă şi au blocat, în anul 2001 E-85. Ulterior, Guvernul Năstase a vîndul colosul romaşcan, în 2003, indienilor de la Mittal Steel, iar Dorel Romano Bîrsan a ajuns director la Oţelul Roşu. Ulterior s-a retras şi a avut o firmă proprie, în domeniul comercializării produselor metalurgice. Pensionat ca toţi metalurgiştii, care au lucrat în condiţii grele, Dorel Romano Bârsan a avut o serie de probleme medicale la ficat şi plămîni.

S-a infectat, nu se ştie de unde şi cum, cu SARS COV2. Depistat pozitiv la Roman a fost internat, mai întîi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ, după care starea i s-a agravat, aşa că s-a decis transferul la clinica din Iaşi, unde a şi murit.

Căsătorit şi recăsătorit, tată a patru copii, din care doi gemeni, acum studenţi, Dorel Romano Bârsan a plătit, ca atîţia alţii, tribut unei boli extrem de parşive. După decesul survenit cu o zi înainte, el a fost condus de cîţiva membri ai familiei la groapă, marţi, 22 septembrie, în condiţii de restricţie sanitară, impuse de pandemie.

Citește știrea

Actualitate

Falşi pelerini, autorii unei ţepe cu bijuterii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ printr-o metodă cunoscută de şmen, o bătrînă a fost ţepuită de patru olteni ■ femeia a dat bijuterii preţioase pe nişte tinichele ■ din fericire, paguba a fost recuperată ■

O sexagenară din Tîrgu Neamţ a fost ţepuită printr-o clasică metodă de şmen, iar într-o clipă de neatenţie a dat bijuterii preţioase, în valoare de 4.000 de lei, pe nişte tinichele. Din fericire, cei patru vîlceni, au fost identificaţi rapid, iar victima şi-a recuperat prejudiciul în totalitate.

Totul s-a întîmplat pe 21 septembrie 2020, cînd poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Tîrgu Neamţ au documentat activitatea infracţională a patru persoane, cu vîrste cuprinse între 22 şi 38 de ani, din judeţul Vîlcea, bănuite de comiterea infracţiunii de înşelăciune.

Din cercetări a rezultat că în ziua anterioară, pe 19 septembrie, o femeie de 66 de ani, care se deplasa pe o stradă din Tîrgu Neamţ, a fost abordată de către ocupanţii unui autoturism, aceştia solicitîndu-i adresa unui lăcaş de cult din oraş. În scopul asigurării credibilităţii şi sub pretextul mulţumirii bunăvoinţei manifestate de persoana vătămata, oltenii i- ar fi oferit sexagenarei un lanţ din aur.

Simultan, i-au solicitat să-şi desfacă lănţişorul pe care îl purta la gît, după care i l-ar fi fixat pe cel oferit cadou. De asemenea, unul dintre ocupanţii autoturismului i-ar fi oferit o brăţară şi ar fi rugat-o să aşeze bijuteriile personale într-un şerveţel cu scopul de a nu le pierde, iar ulterior acesta i le-a înfăşurat cu o folie adezivă.

„Pentru a-i distrage atenţia, conducătorul autoturismului i-ar fi solicitat detalii privind localizarea unui alt lăcaş de cult, moment în care una dintre persoane ar fi schimbat pachetul format şi i-ar fi oferit altul, similar, ce conţinea bijuterii din material nepreţios“, anunţă Poliţia Neamţ. În urma activităţilor investigativ-operative desfăşurate cu operativitate de poliţiştii nemţeni, în colaborare cu cei din cadrul Poliţiei municipiului Cluj Napoca, s-a reuşit identificarea şi depistarea suspecţilor pe raza oraşului din Ardeal.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională, în valoare de 4.000 de lei, a fost recuperat integral de poliţişti şi restituit persoanei vătămate. Cele patru persoane au fost conduse la sediul poliţiei, iar în baza probatoriului administrat, faţă de acestea a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore. În aceeaşi zi au fost duşi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ, faţă de aceştia fiind dispusă măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile. De aici trebuie trase anumite învăţăminte.

Infracţiunile de înşelăciune îmbracă forme diferite de manifestare, iar modurile de operare folosite de cei care încearcă să obţină bani sau alte bunuri de valoare prin mijloace ilicite sînt din ce în ce mai complexe. Pentru a nu deveni victima acestui gen de fapte, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ atenţionează cetăţenii să fie prudenţi atunci cînd sînt abordaţi prin orice mijloace de persoane necunoscute, care le oferă diverse bunuri sau servicii.

În cazul în care aţi fost victima unei astfel de infracţiuni, trebuie să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de Poliţie sau să apelaţi numărul unic de urgenţă 112, în cel mai scurt timp posibil, pentru a spori şansele ca infractorul să fie identificat şi prejudiciul recuperat.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 1.059 de cazuri noi. Neamţ – 38 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, în total au fost înregistrate 2.895 de cazuri

Până pe 22 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 114.648 de  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

92.169 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.059 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 599 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 4.503 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 21.09.2020 (10:00) – 22.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 45 de decese (28 bărbați și 17 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 de ani, 6 decese la categoria 50-59 de ani, 11 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 16 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 10 decese la categoria de peste 80 de ani.

Toate cele 45 de decese înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.119. Dintre acestea, 496 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.253.380 teste. Dintre acestea 21.978 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.773 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.205 la cerere.

Pe teritoriul României, 11.090 de  persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 7.566 de  persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 34.393 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 8 persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.070 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 748 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 456 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 96.050 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 3 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.612 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.917 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 2.935 în Germania, 159 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  112 în Austria, 20 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 19 în Grecia, 5 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Ungaria și Qatar. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 338 au fost declarați vindecați: 308 în Germania, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Trending