Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Cum l-au „scăpat“ consilierii pe primar de incompatibilitate

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în CL Roman a fost promovată o ciudată hotărîre ■ aceea de a-l „absolvi“ de starea de incompatibilitate pe primarul Lucian Micu ■ deşi Curtea de Casaţie a decis altceva, aleşii locali au constatat că a intervenit prescripţia răspunderii civile, administrative şi disciplinare ■ şi consilierii PSD au votat proiectul de hotărîre ■

Consilierii locali din Roman au demostrat, încă o dată, că, în România „unde-i lege, mai poate fi şi tocmeală“, în sensul că o hotărîre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, poate fi interpretată.

În şedinţa CL de vineri, 26 iulie, în unanimitate, cei 20 de aleşi prezenţi (absent fiind avocatul Graţian Iacob, consilier PNL), au votat o hotărîre prin care la articolul 1(aliniat 1) „Se constată că starea de incompatibilitate a domnului Lucian Ovidiu Micu, în calitate de viceprimar, reţinută în Raportul de evaluare nr. 29376/G/II/12.07.2016 al Agenţiei Naţionale de Integritate este aferentă mandatului 2012-2016. (2) Se constată în conformitate cu Raportul de evaluare nr. 29376/G/II/12.07. 2016 al Agenţiei Naţionale de Integritate, că domnul Lucian Ovidiu Micu nu este în stare de incompatibilitate în mandatul actual. (3) Se constată că, în conformitate cu menţiunile din Raportul de evaluare nr. 29376/G/II/12.07.2016 al Agenţiei Naţionale de Integritate coroborate cu dispoziţiile art. 91, alin. (1) şi alin. (11 ) din Legea nr. 161/2003, starea de incompatibilitate a domnului viceprimar Lucian Ovidiu Micu a încetat la data de 24.06.2016, data validării în calitatea de consilier local/viceprimar în mandatul 2016-2020, mandat încetat la data de 29.06.2017, cînd a fost ales primar al muncipiului Roman. (4) Se constată că prevederile art. 25 din Legea nr. 176/2010 nu prevăd vreo sancţiune care să poată fi aplicată în cursul mandatului actual domnului Lucian-Ovidiu Micu pentru starea de incompatibilitate în care s-a găsit într-un mandat anterior. Art. 2.

Se constată că, a intervenit în conformitate cu dispoziţiile art. 25 alin. (5) din Legea nr. 176/2010, prescripţia răspunderii civile, administrative şi disciplinare pentru starea de incompatibilitate reţinută prin Raportul de evaluare nr. 29376/G/II/12.07.2016 al Agenţiei Naţionale de Integritate, stare de incompatibilitate în care s-a găsit domnul Lucian-Ovidiu Micu în mandatul de viceprimar 2012-2016. Art. 3. Cu ducerea la îndeplinire a prezentei hotărîri se încredinţează Secretarul General al Municipiului Roman. Art. 4. Prezenta hotărîre se comunică, prin grija Secretarului general al municipiului Roman, Agenţiei Naţionale de Integritate, Instituţiei Prefectului – Judeţul Neamţ“, se spune în hotărîrea votată de aleşii locali.

Jihad în PSD Roman

Povestea votului cu „cîntec“ al aleşilor PSD l-a înfuriat pe preşedintele Organizaţiei PSD Roman, senatorul Dan Manoliu, care în cursul zilei de duminică, 28 iunie, a declanşat în partid „Jihadul“ din cauza „blatului“, voluntar la unii, sau involuntar la alţii. Iată declaraţia pe care senatorul a dat-o Monitorului:

„În primul rînd, pentru mine, ca preşedinte al organizaţiei, a fost o surpriză totală pentru că n-am ştiut nimic despre proiectele introduse suplimentar, pe ordinea de zi, cu doar 10 minute înainte de şedinţă. Am aflat despre aceste lucruri la două ore după şedinţă. Acum facem demersurile statutare şi în mod sigur se va lăsa cu sancţiuni foarte drastice. Ceea ce vă pot declara acum e faptul că, din primele discuţii avute cu o parte din colegi, am înţeles că respectivele proiecte legate de incompatibilitatea primarului Lucian Ovidiu Micu şi cel legat de un alt împrumut bancar de 8,5 milioane lei au apărut pe tabletele consilierilor, cum vă spuneam, cu 10 minute înainte de şedinţă.

La al doilea proiect, cel cu împrumutul, unul din consilierii PSD, Radu Curpăn, s-a abţinut, păstrînd linia stabilită de noi în martie. Cu liderul de grup, Constantin Holban, am discutat ordinea de zi, aşa cum procedăm înaintea fiecărei şedinţe, luni, 22 iunie, cînd am stabilit modul de vot la celelate proiecte care erau înscrise“, a spus senatorul PSD. Surpriza mare e că în cursul zilei de duminică, 28 iunie, consilierii locali erau deja convocaţi la sediul Organizaţiei PSD Roman, pentru a-şi justifica în scris „blatul“ cu PNL.

Hotărîrea va fi contestată în Contencios Administrativ

Ceea ce s-a întîmplat în CL l-a determinat însă pe preşedintele USR Neamţ, Radu Samson, să aibă o reacţie dură şi să noteze pe pagina de socializare:

„Justiţia română a fost îngenuncheată în Primăria Roman. 2016, Lucian Micu a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate. 2017 – Curtea de Apel Bacău a decis că raportul ANI este corect. Mai 2020 – a fost dată o sentinţă definitivă în acest sens de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa judiciară supremă din România. Ieri, 26 iunie 2020, Consiliul Local Roman a decis că judecătorii din cele doua instanţe şi inspectorii ANI sînt proşti şi nu înţeleg «cît de pur şi nevinovat» este primarul, a cărui incompatibilitate cică s-ar fi prescris.

Mai mult decît atît, consilierul local PNL care a iniţiat proiectul, domnul Constantin Ghica, şi-a însuşit astfel parte din atribuţiile prefectului, singura autoritate care poate să dispună, sau să nu dispună sancţiuni în astfel de cazuri, după ce analizează toate datele. Acest «artificiu legal» este făcut într-un mod complet ruşinos şi nemaiîntîlnit în practica politică şi juridică din România. El seamănă ca mecanism cu OUG 13, ordonanţa care a scos sute de mii de oameni în stradă în 2017. Abuzurile asupra justiţiei sînt tot abuzuri, indiferent de nivelul la care acestea sînt comise sau de culoarea politică a autorului. Consilierii PSD Roman au dat şi ei o mînă de ajutor cu voturile lor, pentru că prietenii adevăraţi ai primarului, la greu se cunosc. OFICIAL, avem cel mai slab Consiliu Local din istoria Romanului. E pe măsura primarului. Luni (29 iunie – n.r.) voi începe demersurile legale pentru anularea hotărîrii în Contencios Administrativ. Pentru onoarea oraşului nostru“.

„Poţi să nu respecţi legea, dacă ai o gaşcă în spate“

Radu Samson, într-o declaraţie pentru Monitorul, a explicat: „Cele 7 proiecte suplimentare trecute pe ordinea de zi cu doar 20 de minute înainte de începerea şedinţei însumau 100 de pagini. Ceea ce s-a întîmplat vineri în Consiliul Local dovedeşte că, la Roman, primarul Lucain Micu se comportă ca un dictator, care face ce doreşte, asta avînd concursul Consiliului Local, care a votat pe repede înainte, fără să ştie ce prevăd proiectele probabil pentru că se grăbeau la masa pregătită pentru inaugurarea ştrandului la care au fost invitaţi toţi consilierii“, a mai spus Radu Samson, contracandidat al primarului Lucian Micu la viitoarele alegeri.

Tot sîmbătă, 28 iunie, pe pagina de Facebook a omului de afaceri Bogdan Roman, care va candida ca independent pentru postul de primar, era consemnat: „Consiliul Local Roman a trecut ieri peste decizia Înaltei Curţi. Mesajul transmis de consilieri este periculos pentru comunitate: poţi să nu respecţi legea, dacă ai o gaşcă în spate. Prefectul George Lazăr are obligaţia de a repune lucrurile în ordine (din Codul Administrativ, art. 255: Prefectul verifică legalitatea actelor administrative ale consiliului judeţean, ale consiliului local şi ale primarului).

Îl rog pe domnul prefect să solicite de urgenţă hotărîrea de ieri şi să o analizeze, cu prioritate. Amînarea va însemna, pentru noi toţi, o formă de acceptare a celor întîmplate. Prefectul m-a asigurat, într-un apel telefonic, că într-o săptămînă va hotărî cu privire la soarta primarului“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Marius Neculai, o fi în cursa pentru primărie?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ surse politice spun că fostul deputat ar candida pentru fotoliul de primar din partea PRO România, dar el neagă acest lucru

Surse din mediul politic susţin că unul din candidaţii pentru fotoliul de primar al Romanului ar putea fi, din nou, afaceristul Marius Neculai, fost deputat în timpul Guvernului Emil Boc.

El ar putea candida din partea PRO România, medicul Liviu Harbuz, preşedintele filialei nemţene, declarînd:

„În momentul de faţă putem spune că avem o organizaţie puternică la Roman. Avem trei candidaţi potenţiali, dar, deocamdată, nu facem public numele acestora. Pentru că ne aflăm încă în competiţie internă, dar, credem că luni, 20 iulie, vom putea face cunoscut numele pentru principalele localităţi.

La Roman, preşedintele organizaţiei PRO România este Ioan Ichim, la domiciliul său fiind şi sediul filialei“, a declarat Liviu Harbuz. Acesta a spus că, pînă în 30 iulie, vor fi făcute publice listele de candidaţi pentru CJ, consilii locale şi primării. Maris Neculai nu a confirmat zvonul potrivit căruia ar candida:

„Nu se mai pune problema ca pentru moment să mai candidez la vreo funcţie publică. Momentan, mă axez pe coordonarea afacerii pe care o am la Roman şi, mai recent, la Bucureşti. Se ştie că am candidat mandatul trecut pentru funcţia de primar al Romanului din partea PSD. Romaşcanii au avut însă altă opţiune. Trebuie să ştii să pierzi. Nu neg, însă, ca pe viitor să mă mai implic în politică“.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Corupţie în familie, mită de 1,3 milioane

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un romaşcan, sora şi soţul acesteia, ex-consilier la Ministerul Pădurilor şi Mediului au reuşit să ia şpăgi care stîrnesc invidia ■ s- au „tîrguit“ cu procurorii DNA şi au obţinut pedepse cu suspendare ■ pentru fraţi acordurile au şi fost consfinţite de instanţă ■ ambii l-au ajutat pe Gheorghe Tuluc să ia mită de la diverşi afacerişti ■ şi acesta a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei ■

Magistraţii Tribunalului Neamţ au fost sesizaţi de DNA în privinţa a trei acorduri de recunoaştere a vinovăţiei într-un dosar de luare de mită şi complicitate la această faptă, protagonişti fiind un romaşcan, sora acestuia şi soţul ei.

Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Gheorghe Tuluc, din Sibiu, la data faptelor consultant, dar el a mai deţinut şi funcţia de consilier superior şi director general adjunct în Ministerul Apelor, Pădurilor şi Mediului.

Acesta a fost acuzat că ar fi primit mită 1,3 milioane de lei. Alături de el acesta au mai fost inculpate alte două persoane fizice despre care DNA nu a suflat o vorbă, dar s-au dovedit a fi soţia, Elena Tuluc şi fratele ei, romaşcanul Cătălin Trăistaru, care a lucrat la acelaşi minister.

Dosarul a fost instrumentat de DNA Bacău şi a ajuns la Neamţ datorită ultimului inculpat, care deţine o firmă în Roman, probabil de acolo începînd ancheta. Toţi inculpaţi s-au tîrguit cu procurorii şi au obţinut pedepse fără executare, care trebuiau să fie consfinţite de instanţă.

Recent, judecătorii nemţeni s-au pronunţat pentru Elena Tuluc şi Cătălin Trăistaru, în timp ce Gheorghe Tuluc are termen luna viitoare. În ce-l priveşte pe Trăistaru, instanţa l-a găsit vinovat complicitate la luare de mită. Pe scurt, l-ar fi ajutat pe cumnatul Tuluc să obţină suma cu titlu de mită de 373.900 de lei. S- a întîmplat prin firma romaşcanului, care cunoştea faptul că încheierea contractelor, emiterea facturilor şi plata s-au efectuat fără contraprestaţia stipulată în documente.

Pentru toată această „trudă“ pentru cumnat, a fost tratat cu clemenţă şi a primit o 2 ani şi 2 luni de închisoare, fără executare. „Admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei, încheiat de Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău cu inculpatul Trăistaru Cătălin-Daniel. Condamnă inculpatul la pedeapsa de 2 ani şi 2 luni închisoare şi 3 ani pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a, lit. b şi lit. c Cod penal din 1969 pentru comiterea infracţiunii de complicitate la luare de mită în formă continuată, prevăzută de art. 26 Cod penal din 1969 raportat la art. 254 alin. 1 Cod penal din 1969 cu referire la art. 6 Legea 78/2000 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal din1969 (2 acte materiale), art. 5 alin. 1 Noul Cod penal şi art.480 alin.4 Cod procedură penală (ajutorul acordat cumnatului său, Tuluc Gheorghe, să primească de la reprezentanţii SC Rokura SRL suma totală de 373.900 lei). În temeiul art. 81 şi 82 Cod penal din 1969 suspendă condiţionat executarea pedepsei principale pe o perioadă de 4 (patru) ani şi 2 luni“, conform instanţei care i-a mai interzis inculpatului anumite drepturi.

Sora lui Trăistaru, Elena Tuluc, a beneficiat şi ea de clemenţă pentru ajutorul acordat soţului în a primi o mită de 320.000 de lei de la Repcon SA Oradea, plus suma de 250.000 de lei de la Apasco şi 373.900 de lei de la Rokura. Ea a fost găsită vinovată de săvîrşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită şi a primit o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni de detenţie pentru care s-a dispus suspendarea executării sub supraveghere pe o perioadă de 5 ani. Ambele decizii ale Tribunalului Neamţ nu sînt definitive şi pot fi atacate la Curtea de Apel Bacău.

Ce spun anchetatorii

În ce-l priveşte pe Tuluc, acesta va fi judecat tot la Tribunalul Neamţ, însă are termen abia luna viitoare. El a deţinut şi o dregătorie locală, fiind viceprimar al municipiului Sibiu.

A mai condus filiala judeţeneană sibiană a formaţiunii al cărui lider era cîndva Dan Voiculescu – Partidul Conservator şi director general adjunct în minister până prin 2018, în vremea guvernării pesediste. În dosar, anchetatorii anticorupţie îl acuză pe Gheorghe Tuluc de trei infracţiuni de luare de mită în formă continuată, în timp ce soţia şi cumnatul au fost inculpaţi pentru complicitate la mită.

„În perioada 2011-2012, în contextul realizării proiectelor Acumulare nepermanentă Corbeşti, jud. Bihor, Creşterea siguranţei în exploatare a barajului şi lacului de acumulare Dridu, judeţul Ialomiţa şi Servicii pentru pregătirea şi execuţia designului sistemului de monitorizare, verificare, procurare, pregătire, instalare, activare şi testare pentru 2 locaţii Sinaia şi Săcele, inculpatul Tuluc Gheorghe ar fi primit de la trei oameni de afaceri suma totală de 1.293.900 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu“, se arăta în comunicatul DNA.

Procurorii au susţinut că atribuţiile consultantului din minister vizau verificarea şi promovarea documentaţiilor tehnico-economice ale obiectivelor de investiţii ce erau finanţate din bugetul de stat sau credite externe şi supervizarea calitativă şi cantitativă a lucrărilor realizate. Gheorghe Tuluc a favorizat societatea „unuia dintre oamenii de afaceri cu ocazia organizării unei licitaţii, în sensul că i-a pus la dispoziţie caietul de sarcini anterior publicării anunţului de participare“.

Sumele de bani ar fi fost primite prin intermediul unor firme controlate de rude ale inculpatului (printre care şi soţia şi cumnatul) în baza unor contracte fictive de consultanţă şi asistenţă tehnică în construcţii sau închirieri utilaje, încheiate cu oamenii de afaceri. În cazul lui Gheorghe Tuluc s-a propus o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 6 ani şi interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a unor drepturi.

Acestea sunt de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit inculpatul pentru săvârşirea infracţiunilor. Conform unei declaraţii de avere din 2018, Tuluc nu se putea plînge că-i sărac lipit.

Avea, împreună cu soţia, Elena, terenuri agricole – circa 55.000 de metri pătraţi, o livadă – 57.000 mp, un apartament de 63 de metri pătraţi şi o vilă imensă de 618 mp şi două autoturisme, un Hyndai Santa Fe şi un Wolswagen. Mai deţinea aproximativ 180.000 de acţiuni la o bancă, OMV Petrom şi la SIF-urile Banat, Moldova, Muntenia şi Oltenia şi bijuterii de 10.000 de euro. Împrumuturile la bănci, două la număr, totalizau 180.000 de lei şi sunt scadente în acest an.

Citește știrea

Actualitate

Roman: Capac de canal dislocat, disconfort fonic infernal

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ din cauza traficului greu din zonă, un capac al unui canal s-a dislocat şi zgomotul produs este de nesuportat

Cîţiva locuitori din zona străzii Castanilor au sesizat redactorilor Monitorul faptul că pe acestă stradă, la intersecţia cu Miron Costin şi Sucedava, în zona Protoieriei Roman, după asfaltarea străzii a fost montat un canal stradal.

Numai că, din cauza traficului greu din zonă, a ajuns ca acum să facă un zgomot infernal, mai ales noaptea atunci cînd trec maşinile de tonaj ridicat. Locuitorii se plîng şi de faptul că acolo s-ar fi făcut mai multe intervenţii, dar de mîntuială. „Zgomutul produs este de groază, mai ales noaptea, cînd trec prin zonă TIR-urile.

Am tot sesizat problema şi la Primăria Roman, şi la ApaServ. Au trimis oameni, s-au uitat, au cîrpit şi au plecat. La cîteva zile, problema apare din nou. Coloana din zonă e spartă şi mereu se produc avarii. Reparaţiile sînt de tot rîsul. Conducta de canalizare de acolo are peste 50 de ani.

Ar fi trebuit demult schimbată, dar la fiecare avarie vin muncitorii, pun un manşon de cauciuc peste spărtură, îl leagă cu o sîrmă şi, normal că, în cîteva zile cedează iar. Cu peticeala nu mai merge“, a spus Ioan Azoiţei, cel care ne-a sesizat problema.

Contactată telefonic, consilierul primarului, Claudia Matei, a declarat că problema canalizării ar ţine de compania judeţeană ApaServ şi nu de primărie. Şefa Serviciului Clienţi de la Compania ApaServ, Maricica Radu, a explicat cauza zgomotului produs de trecerea peste gura de canal a maşinilor şi faptul că ultima intervenţie s-ar fi făcut, miercuri, 15 iulie.

„Problema zgomotului la acest canal a apărut după asfaltarea străzii Castanilor de către primărie, care a înlocuit atît rama, cît şi capacul, care iniţial a fost montat de către Compania ApaServ. Colegii de la Zona Operaţională Est au făcut mai multe remedieri în zilele de 22 iunie, 7 iulie şi 15 iulie. Astăzi, 16 iulie, cînd ne-aţi contactat a fost verificată, din nou, situaţia în teren şi nu mai sînt probleme“, a precizat Maricica Radu.

Citește știrea

Trending