Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Cu proiecte europene debutează noul an şcolar la Colegiul Hogaş

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ unul dintre ele vizează pregătirea elevilor pentru o carieră în domeniul web-design ■ altul este Parteneriatul strategic „Journalism as learning tool“ - Jurnalismul ca instrument de învăţare ■ ambele sînt coordonate de profesorul Petruţa Lostun şi au o valoare de 100.000 de euro ■

Dincolo de ceea ce înseamnă strict debutul într-un nou an şcolar, la Colegiul Naţional Calistrat Hogaş, la fel cum s-a întîmplat şi în alţii, 2019-2020 le rezevă liceenilor şi cadrelor didactice oportunitatea de fi angrenaţi în noi proiecte cu finanţare europeană. Şi nu sînt puţine. Două dintre ele o au în prim plan pe Petruţa Lostun, pe unul dintre ele profesorul concepîndu-l, iar la celălalt a găsit partener pentru derularea lui. „Am bucuria să vă anunţ că două proiecte europene au fost recent aprobate pentru finanţare în cadrul Programului Erasmus+ şi vor fi implementate de Colegiul Naţional Calistrat Hogaş, începînd din toamnă“, scria pe o reţea de socializare profesorul de la colegiul pietrean. De menţionat că valoarea finanţăriii europene la ambele proiecte educaţionale se apropie de 100.000 de euro, mai exact 98.930 euro. Concret, iată la ce se referă ele. Proiectul de mobilităţi pentru stagiari VET „ExperienţE+ de muncă europene: un plus de competenţe, mai multe perspective“ (număr referat 2019-1-RO01-KA102-061569), este o iniţiativă a Colegiului Naţional Calistrat Hogaş pentru realizarea căreia vor fi colaborări cu patru firme din Spania. „Scopul proiectului este acela de a facilita legătura dintre instituţia noastră şi piaţa muncii, de a îmbunătăţi pregătirea elevilor pentru o viitoare carieră prin practică efectivă la locul de muncă în domeniul web-design. Grupul ţintă al acestui proiect este reprezentat de elevii de la clasele a XI-a matematică-informatică (a XI-a A şi B în anul şcolar 2019-2020), dintre care vor fi selectaţi cei 24 de participanţi la stagiul de formare de trei săptămîni care va avea loc în Granada, Spania. Bugetul disponibil pentru pregătirea şi organizarea propriu- zisă a mobilităţilor este de 74.400 euro“, precizează profesorul Lostun. Parteneriatul strategic „Journalism as learning tool“ – Jurnalismul ca instrument de învăţare va fi derulat în perioada septembrie 2019 – august 2021, cu instituţii partenere din Norvegia, Belgia, Bulgaria, Austria, România şi Turcia. Obiectivul principal al proiectului este de a crea instrumente şi metode educaţionale noi, care să permită utilizarea jurnalismului pentru „alfabetizarea“ mediatică şi dezvoltarea gîndirii critice a elevilor, pentru promovarea interculturalităţii şi stimularea participării tinerilor la dezbaterea publică. În cadrul acestui parteneriat, grupul ţintă este reprezentat de elevi şi profesori ai Colegiului Hogaş, care sînt interesaţi de problematica jurnalismului. Bugetul pe care îl va avea la dispoziţie instituţia de învăţămînt pietreană pentru realizarea activităţilor este de 24.530 euro.

Experienţă în Parlamentul European

Un proiect derulat acum doi ani, Euroscola, a însemnat pentru 28 de elevi aflaţi atunci în clasa a XI-a E, profil Filologie – Bilingv engleză intensiv, însoţiţi de profesorii Petruţa Lostun şi Brînduşa Andrei, o experienţă unică. Pentru o zi, pe 17 noiembrie 2017, la Strasbourg, în Parlamentul European, ei au luat locul parlamentarilor în fotoliile forului decizional. Şi au avut o zi plină, exact ca titularii de drept, europarlamentarii. „Calistraţii“ au discutat în comisii, au formulat propuneri legislative, au dezbătut propunerile în plen, au adresat întrebări, au făcut comentarii, au adoptat sau respins propuneri, totul într-o altă limbă decît cea maternă. Alături de aproximativ 500 de elevi din alte ţări, românii au fost împărţiţi în grupuri multilingve, simulînd procesul decizional, au elaborat soluţii pentru probleme specifice tinerilor, au întîlnit personalităţi reprezentative ale Parlamentului European şi au avut ocazia să le transmită acestora mesajul lor, prezentîndu-şi şcoala şi ţara. Scurta dizertaţie a fost făcută de doi liceeni: „Sîntem un grup de liceeni din nord-estul României, dintr-un oraş montan, Piatra Neamt. Reprezentăm Colegiul Naţional Calistrat Hogaş. Ne face foarte mîndri faptul că reprezentăm această instituţie centenară şi un oraş plin de istorie, patronat de spiritul creştin al lui Ştefan cel Mare. Datorită poziţiei geografice a oraşului, a decorului natural, a mănăstirilor, fortăreţelor medievale precum şi a faimoasei ospitalităţi, turismul este un sector principal al economiei locale. Participarea noastră aici este rezultatul implicării şi determinării arătate în cadrul proiectului FACT – REFLECT – ACT, prin care am creat şi am jucat o scenetă pe tema crizei refugiaţilor într-o Europă a valorilor. Sîntem onoraţi să fim aici şi că avem posibilitatea să discutăm şi să facem schimb de idei cu liceeni din toată Europa şi, de ce nu, să ne facem prieteni noi“. Programul Euroscola a fost creat pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană, reunind, periodic, elevi de liceu din cele 24 de state membre UE. Dincolo de experienţa în Parlamentul European, participanţii la proiectul amintit au avut posibilitatea să viziteze celebre obiective turistice din cîteva ţări. În drum spre Franţa, la Strasbourg, acolo unde este sediul PE, initerariul liceenilor de la Hogaş a cuprins tranzitarea Ungariei, cu oprire la Budapesta, Austriei (Salzburg), Cehia (Praga) şi Germania (Nurenberg).

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Elicopter solicitat pentru un turist accidentat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un botoşănean s-a accidentat pe Ceahlău, iar salvamontiştii n-au vrut să rişte, chemînd un aparat de zbor ■ „Mi-am dat seama că nu putea fi transportat cu targa specială, ar fi fost expus la frig vreme îndelungată, iar greutatea lui depăşea normele de transport“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ ■

Pentru transportul unui turist accidentat pe un traseu din masivul Ceahlău a fost necesară intervenţia unui elicopter SMURD.

Salvamont Neamţ a transmis că mai multe au fost considerentele pentru care s-a apelat la serviciile unui aparat de zbor, fiind vorba despre condiţiile meteo nefavorabile, starea rănitului şi constituţia fizică a acestuia.

Persoana accidentată, în vîrstă de 52 de ani, făcea parte dintr-un grup de trei persoane, din Botoşani, ajungînd la cabana Dochia. Plecarea au decis-o pentru data de 20 ianuarie 2020, urmînd traseul Lutul Roşu spre Izvorul Muntelui. La un moment dat, botoşăneanul de 52 de ani a căzut pe gheaţă, lovindu- se puternic de un bolovan.

Împreună cu însoţitorii săi, probabil din cauza durerilor, a decis că cel mai bine este să facă drum întors la cabană. „A fost vorba de un bărbat de 52 de ani, supraponderal, la vreo 130 de kilograme, poate chiar mai mult. Grupul lor a plecat de la Cabana Dochia spre Izvorul Muntelui pe Lutul Roşu, pe seară. Dar, din cauza lipsei precipitaţiilor muntele este acum o platoşă de gheaţă.

Victima a alunecat, a căzut şi s-a izbit de un bolovan cu partea dorsală. Din fericire, din grupul lor făcea parte un medic şi au luat cea mai bună decizie, întorcându-se la cabană. Era destul de rău, cu un traumatism toraco-lombar“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

După acordarea primul ajutor, s- a ajuns la concluzia că transportul cu o targă pe timp de noapte către baza muntelui, acolo unde ajung ambulanţele, este riscant atît pentru salvatorii montani, cît şi pentru victima politraumatizată, din cauza condiţiilor meteo, plus că ar fi durat vreo 6 ore.

Aşa s-a decis solitarea unui elicopter SMURD, pentru a doua zi. „Dimineaţă am reevaluat starea victimei, care nu mai putea ridica o mână şi nu putea sta în decubitus. Mi-am dat seama că nici nu putea fi transportat cu o targă specială, ar fi fost expus la frig vreme îndelungată, iar greutatea lui depăşea normele de transport, de 120 kilograme. Efectiv nu-l ajungeau chingile de la targă.

Dacă l-am fi coborît pe targă ar fi durat pe puţin şase ore“, a mai afirmat şeful Salvamont Neamţ. Conform reglementărilor de la nivel naţional, s-a luat legătura cu coordonatorul SMURD, un aparat de zbor fiind aprobat pentru a prelua rănitul de pe Ceahlău. Numai că, elicopterele de la Iaşi şi Tîrgu Mureş nu puteau decola din cauza ceţii, dar acest lucru s-a putut de la Braşov.

După un zbor de 45 de minute aparatul a aterizat lîngă cabana Dochia, iar pacientul a ajuns la o unitate sanitară braşoveană. „Dacă l-am fi coborît pe targă pînă la baza muntelui ar fi durat pe puţin şase ore“, a mai spus Raul Papalicef.

Despre misiunea din Ceahlău se mai arată şi în alt comunicat: „Echipajul elicopterului EC-135 nr. 343, compus din locotenent- comandor Mureşan Mihai, căpitan Giurgiu Ilie, medic Uiorean Mircea şi asistent medical Hopîrtean Viorica, a fost solicitat să intervină pentru salvarea unei persoane accidentate în Masivul Ceahlău, judeţul Neamţ.

Având în vedere afecţiunile victimei care nu permiteau expunerea îndelungată la frig, altitudinea ridicată, condiţiile meteorologice şi configuraţia terenului, soluţia optimă identificată pentru evacuarea rapidă şi în siguranţă fiind pe cale aeriană, cu ajutorul elicopterului. Persoana accidentată a fost preluată din zona Cabanei Dochia şi transportată la Braşov în vederea acordării îngrijirilor medicale care se impun“.

Raul Papalicej a mai adăugat faptul că turismul montan de week-end a luat o amploare deosebită în ultima perioadă de timp, iar locurile de cazare de la cabana Dochia sunt rezervate pînă la finalul lunii februarie. Iar pe Ceahlău se aşteaptă nenumăraţi turişti, mai ales că va fi o minivacanţă, ziua de 24 ianuarie fiind liberă prin lege.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Afaceri în impas

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au tras oblonul peste 3.000 de afacerişti în primele 11 luni ale anului trecut ■ cifra este cu mult mai mare decît în aceeaşi perioadă a anului precedent ■ creşteri importante sînt la radierile voluntare ■

Anul 2019 a fost destul de greu pentru mediul de afaceri care s-a confruntat cu greutăţi economico-financiare. Unii au răzbit şi continuă să-şi ducă existanţa, cu bune şi rele, alţii însă nu s-au mai putut redresa financiar şi au tras oblonul.

Parte din aceptia din urmă au ales soluţii radicale şi fie au dizolvat sau radiat voluntar afacerea, iae alţii au ales o soluţie de compromis şi momentan au decis suspendarea activităţii pe o perioadă determinată de timp.

Aşa s-a ajuns ca în 2019, de la începutul anului şi pînă la data de 1 decembrie, deci în 11 luni, în judeţul Neamţ s-au închis nu mai puţin de 3.039 de agenţi economici din mai toate domeniile de activitate.

Radiografia făcută lunar de specialiştii din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului relevă faptul că în aceeaşi perioadă a anului trecut au tras oblonul cu mult mai puţini patroni, doar 2.402.

Acum aproape toţi indicatorii urmăriţi de oficiali au scăzut. Numai unul a crescut, dar consistent, cu circa 66 de procente, la radierea voluntară. Scăderea cea mai importantă este la la insolvenţă, pasul anterior deschiderii procedurii falimentului, cu -32,41%.

Dintre dispăruţii unii au tras oblonul prin radiere sau dizolvare, alţii au ales să-şi suspende activitatea. Din totalul celor care s-au închis pînă la finele lunii septembrie, cei mai mulţi, 2.131, au ales radierea voluntară, iar în perioada de comparaţie au procedat la fel 1.286 firme, în creştere cu 65,71%. În ce priveşte suspendările de activitate, în primele 11 luni din acest an au apelat la această măsură 498 de firme, faţă de 604 în perioada de comparaţie, în scădere cu circa 17,55 de procente.

Suspendarea de activitate este o măsură mai blîndă ce se poate lua pentru o perioadă de cel mult trei luni, în care firma încetează activitatea, iar patronatul are răgaz să caute soluţii de redresare. În cazul dizolvărilor voluntare, s-a înregistrat o scădere, stabilită la circa 20 de procente. Asta deoarece pînă la 1 decembrie 2019 au apelat la această măsură 410 de firme, iar anul anterior au fost 512 de firme în aceeaşi situaţie.

La insolvenţă, pasul anterior deschiderii procedurii de faliment, în 2019 au fost 73 cazuri, din care 9 numai în luna noiembrie, iar în 2018 au fost cu mult mai multe, 108, indicatorul fiind în scădere cu aproximativ 32 de procente. Au fost şi temerari care s-au încumetat să pornească o afacere, fiind înmatriculate 2.257 de noi societăţi, în timp ce în 2018 înmatriculate erau doar 1.899.

Aşa se face că, la 1 decembrie 2019, în Neamţ erau 22.155 profesionişti activi, cei mai mulţi persoane juridice, iar în perioada de comparaţie erau 21.765, mai mulţi cu vreo 1,79%.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Din cauza băuturii, “a uitat” că nu mai are permis

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat de 56 de ani, din Dragomireşti, care, după ce a consumat băuturi alcoolice, s-a urcat la volan deşi avea permisul suspendat, a fost prins recent de poliţiştii nemţeni.

“Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Piatra Neamț au depistat un bărbat din Dragomirești în timp ce conducea un autoturism sub influența băuturilor alcoolice și fără permis de conducere. La data de 20 ianuarie, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Piatra Neamț au depistat în trafic, pe strada Mihai Viteazu, un bărbat de 56 de ani, din Dragomirești, în timp ce conducea un autoturism, fiind sub influența băuturilor alcoolice și avînd dreptul de a conduce suspendat.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd o valoare de 0,37 mg/l alcool pur în aerul expirat. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Trending