Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Cu proiecte europene debutează noul an şcolar la Colegiul Hogaş

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ unul dintre ele vizează pregătirea elevilor pentru o carieră în domeniul web-design ■ altul este Parteneriatul strategic „Journalism as learning tool“ - Jurnalismul ca instrument de învăţare ■ ambele sînt coordonate de profesorul Petruţa Lostun şi au o valoare de 100.000 de euro ■

Dincolo de ceea ce înseamnă strict debutul într-un nou an şcolar, la Colegiul Naţional Calistrat Hogaş, la fel cum s-a întîmplat şi în alţii, 2019-2020 le rezevă liceenilor şi cadrelor didactice oportunitatea de fi angrenaţi în noi proiecte cu finanţare europeană. Şi nu sînt puţine. Două dintre ele o au în prim plan pe Petruţa Lostun, pe unul dintre ele profesorul concepîndu-l, iar la celălalt a găsit partener pentru derularea lui. „Am bucuria să vă anunţ că două proiecte europene au fost recent aprobate pentru finanţare în cadrul Programului Erasmus+ şi vor fi implementate de Colegiul Naţional Calistrat Hogaş, începînd din toamnă“, scria pe o reţea de socializare profesorul de la colegiul pietrean. De menţionat că valoarea finanţăriii europene la ambele proiecte educaţionale se apropie de 100.000 de euro, mai exact 98.930 euro. Concret, iată la ce se referă ele. Proiectul de mobilităţi pentru stagiari VET „ExperienţE+ de muncă europene: un plus de competenţe, mai multe perspective“ (număr referat 2019-1-RO01-KA102-061569), este o iniţiativă a Colegiului Naţional Calistrat Hogaş pentru realizarea căreia vor fi colaborări cu patru firme din Spania. „Scopul proiectului este acela de a facilita legătura dintre instituţia noastră şi piaţa muncii, de a îmbunătăţi pregătirea elevilor pentru o viitoare carieră prin practică efectivă la locul de muncă în domeniul web-design. Grupul ţintă al acestui proiect este reprezentat de elevii de la clasele a XI-a matematică-informatică (a XI-a A şi B în anul şcolar 2019-2020), dintre care vor fi selectaţi cei 24 de participanţi la stagiul de formare de trei săptămîni care va avea loc în Granada, Spania. Bugetul disponibil pentru pregătirea şi organizarea propriu- zisă a mobilităţilor este de 74.400 euro“, precizează profesorul Lostun. Parteneriatul strategic „Journalism as learning tool“ – Jurnalismul ca instrument de învăţare va fi derulat în perioada septembrie 2019 – august 2021, cu instituţii partenere din Norvegia, Belgia, Bulgaria, Austria, România şi Turcia. Obiectivul principal al proiectului este de a crea instrumente şi metode educaţionale noi, care să permită utilizarea jurnalismului pentru „alfabetizarea“ mediatică şi dezvoltarea gîndirii critice a elevilor, pentru promovarea interculturalităţii şi stimularea participării tinerilor la dezbaterea publică. În cadrul acestui parteneriat, grupul ţintă este reprezentat de elevi şi profesori ai Colegiului Hogaş, care sînt interesaţi de problematica jurnalismului. Bugetul pe care îl va avea la dispoziţie instituţia de învăţămînt pietreană pentru realizarea activităţilor este de 24.530 euro.

Experienţă în Parlamentul European

Un proiect derulat acum doi ani, Euroscola, a însemnat pentru 28 de elevi aflaţi atunci în clasa a XI-a E, profil Filologie – Bilingv engleză intensiv, însoţiţi de profesorii Petruţa Lostun şi Brînduşa Andrei, o experienţă unică. Pentru o zi, pe 17 noiembrie 2017, la Strasbourg, în Parlamentul European, ei au luat locul parlamentarilor în fotoliile forului decizional. Şi au avut o zi plină, exact ca titularii de drept, europarlamentarii. „Calistraţii“ au discutat în comisii, au formulat propuneri legislative, au dezbătut propunerile în plen, au adresat întrebări, au făcut comentarii, au adoptat sau respins propuneri, totul într-o altă limbă decît cea maternă. Alături de aproximativ 500 de elevi din alte ţări, românii au fost împărţiţi în grupuri multilingve, simulînd procesul decizional, au elaborat soluţii pentru probleme specifice tinerilor, au întîlnit personalităţi reprezentative ale Parlamentului European şi au avut ocazia să le transmită acestora mesajul lor, prezentîndu-şi şcoala şi ţara. Scurta dizertaţie a fost făcută de doi liceeni: „Sîntem un grup de liceeni din nord-estul României, dintr-un oraş montan, Piatra Neamt. Reprezentăm Colegiul Naţional Calistrat Hogaş. Ne face foarte mîndri faptul că reprezentăm această instituţie centenară şi un oraş plin de istorie, patronat de spiritul creştin al lui Ştefan cel Mare. Datorită poziţiei geografice a oraşului, a decorului natural, a mănăstirilor, fortăreţelor medievale precum şi a faimoasei ospitalităţi, turismul este un sector principal al economiei locale. Participarea noastră aici este rezultatul implicării şi determinării arătate în cadrul proiectului FACT – REFLECT – ACT, prin care am creat şi am jucat o scenetă pe tema crizei refugiaţilor într-o Europă a valorilor. Sîntem onoraţi să fim aici şi că avem posibilitatea să discutăm şi să facem schimb de idei cu liceeni din toată Europa şi, de ce nu, să ne facem prieteni noi“. Programul Euroscola a fost creat pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană, reunind, periodic, elevi de liceu din cele 24 de state membre UE. Dincolo de experienţa în Parlamentul European, participanţii la proiectul amintit au avut posibilitatea să viziteze celebre obiective turistice din cîteva ţări. În drum spre Franţa, la Strasbourg, acolo unde este sediul PE, initerariul liceenilor de la Hogaş a cuprins tranzitarea Ungariei, cu oprire la Budapesta, Austriei (Salzburg), Cehia (Praga) şi Germania (Nurenberg).

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Două accidente cu victime, la interval de câteva minute

Știre publicată în urmă cu

în data de

Salvatorii nemţeni intervin în aceste momente, vineri, 14 august, la două accidente rutiere, soldate cu victime, produse la interval de doar câteva minute. În cazul primului accident pentru care s-a dat alarma la ISU Neamţ este vorba despre o persoană încarcerată, accidentul producându-se în satul Bodeşti. Al doilea accident, de asemenea soldat cu victime, s-a produs în localitatea Traian.

 

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 1.415 cazuri noi. Neamţ – 48 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional au fost confirmate în total 68.046 cazuri, 2.904 decese, 31.920 vindecări ■ la Neamţ, în total au fost confirmate 1692 cazuri ■

Până astăzi, 14 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 68.046 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

31.920 pacienți au fost declarați vindecați și 7.497 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.415 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Până astăzi, 2.904 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 13.08.2020 (10:00) – 14.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 44 de decese (29 bărbați și 15 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Caraș – Severin, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 5 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 13 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 13 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 8 decese la categoria de peste 80 de ani.

43 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.431 Dintre acestea, 473 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.478.056 de teste. Dintre acestea 22.914 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.439 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.475 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 4.873 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 14 august.

Pe teritoriul României, 8.799 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.179 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 24.859 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 77 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.093 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 636 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 1059 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 336.975 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 5 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.630 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.891 în Italia,  570 în Spania, 124 în Franța, 2.672 în Germania, 157 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  111 în Austria, 19 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 19 în Grecia, 2 în Cipru  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, Suedia, Republica Congo, Ungaria și Qatar. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 123 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia și unul în Republica Congo, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 189 au fost declarați vindecați: 159 în Germania, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Chitic, candidat PMP la Piatra, Gavrilescu la CJ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Dragoş Chitic a declarat că a decis să candideze văzând că oraşul ar putea ajunge să fie condus un primar de stânga

Mişcare anticipată pe scena politică nemţeană: Dragoş Chitic, candidat PMP la Primăria Piatra Neamţ, iar Bogdan Gavrilescu candidatul formaţiunii la Consiliul Judeţean Neamţ. Anunţul oficial a fost făcut vineri, 14 august, într-o conferinţă de presă susţinută de cei doi, alături de alţi membri PMP. Dragoş Chitic, actualul primar de Piatra, a declarat că a decis să candideze în momentul în care a intrat în posesia rezultatelor unui sondaj de opinie care arăta că, dacă nu ar fi candidat, oraşul ar fi ajuns să fie condus de un primar de stânga. Aşa că a decis să-şi asume candidatura şi a ales să meargă la PMP dată fiind colaborarea foarte bună pe care a avut-o cu viceprimarul Bogdan Gavrilescu, preşedintele filialei nemţene a PMP. Unde, a mai spus Dragoş Chitic, a găsit o echipă unită şi dornică să facă din Piatra Neamţ un oraş de 10 plus.

Prezentarea candidatului PMP Dragoş Chitic, a fost făcută de Bogdan Gavrilescu: “Este omul care are cea mai mare experienţă politică şi administrativă în Piatra Neamţ, este omul care alături de mine a schimbat mentalitatea şi politica în Piatra Neamţ. Am ales varianta câştigătoare pentru cetăţean. Am ales o echipă, oameni care pot să reprezinte municipiul Piatra Neamţ şi oameni care pot aduce schimbarea. Vrem să facem în aşa fel încât Piatra Neamţ să devină un oraş de 10 plus, vrem să facem o administraţie în parteneriat cu cetăţeanul. Vrem să obţinem un scor istoric”, a declarat Gavrilescu, adăugând că el va candida pentru preşedinţia CJ.

Venirea în PMP a primarului Dragoş Chitic a fost “salutată” şi de preşedintele PMP Piatra Neamţ, Cristian Sauciuc, cel care, până la noile mutări surpriză, era candidatul formaţiunii pentru CJ.

“Vreau să le mulţumesc colegilor pentru căldura cu care m-au primit şi pentru faptul că au ales să mergem împreună într-un proiect politic şi administrativ. Vreau să-i mulţumesc mai ales domnului Bogdan Gavrilescu, preşedintele PMP Neamţ, un om de o calitate cu totul deosebită, cu care am lucrat extrem de bine în cei patru ani de mandat, la Primăria Piatra Neamţ.

A fost şi unul dintre motivele care m-au determinat să aleg această echipă. Am găsit la PMP o echipă unită, o echipă dornică să facem împreună din oraşul Piatra Neamţ un oraş de 10 plus, o echipă mobilizată, o echipă dinamică, o echipă cu care sunt convins că vom reuşi să ne punem în practică proiectele pe care deja le-am gândit pentru perioada 2020-2024. în următorii patru ani oraşul Piatra Neamţ se va dezvolta într-un ritm accelerat îndeosebi prin implementarea celor 24 de proiecte europene însumând 52 de milioane de euro pe care le-am semnat şi le-am gândit împreună cu Bogdan în toată această perioadă.

Nu ne vom opri aici, continuăm să accesăm fonduri din actualul exerciţiu financiar european, sunt proiecte deja depuse care urmează să fie aprobate la finanţare”, a declarat, la rândul său Dragoş Chitic, cel care a mai ţinut să ureze succes tuturor celor care s-au înscris în cursa electorală.

Citește știrea

Trending