Contactează-ne

Actualitate

Neamţ: Cu proiecte europene debutează noul an şcolar la Colegiul Hogaş

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ unul dintre ele vizează pregătirea elevilor pentru o carieră în domeniul web-design ■ altul este Parteneriatul strategic „Journalism as learning tool“ - Jurnalismul ca instrument de învăţare ■ ambele sînt coordonate de profesorul Petruţa Lostun şi au o valoare de 100.000 de euro ■

Dincolo de ceea ce înseamnă strict debutul într-un nou an şcolar, la Colegiul Naţional Calistrat Hogaş, la fel cum s-a întîmplat şi în alţii, 2019-2020 le rezevă liceenilor şi cadrelor didactice oportunitatea de fi angrenaţi în noi proiecte cu finanţare europeană. Şi nu sînt puţine. Două dintre ele o au în prim plan pe Petruţa Lostun, pe unul dintre ele profesorul concepîndu-l, iar la celălalt a găsit partener pentru derularea lui. „Am bucuria să vă anunţ că două proiecte europene au fost recent aprobate pentru finanţare în cadrul Programului Erasmus+ şi vor fi implementate de Colegiul Naţional Calistrat Hogaş, începînd din toamnă“, scria pe o reţea de socializare profesorul de la colegiul pietrean. De menţionat că valoarea finanţăriii europene la ambele proiecte educaţionale se apropie de 100.000 de euro, mai exact 98.930 euro. Concret, iată la ce se referă ele. Proiectul de mobilităţi pentru stagiari VET „ExperienţE+ de muncă europene: un plus de competenţe, mai multe perspective“ (număr referat 2019-1-RO01-KA102-061569), este o iniţiativă a Colegiului Naţional Calistrat Hogaş pentru realizarea căreia vor fi colaborări cu patru firme din Spania. „Scopul proiectului este acela de a facilita legătura dintre instituţia noastră şi piaţa muncii, de a îmbunătăţi pregătirea elevilor pentru o viitoare carieră prin practică efectivă la locul de muncă în domeniul web-design. Grupul ţintă al acestui proiect este reprezentat de elevii de la clasele a XI-a matematică-informatică (a XI-a A şi B în anul şcolar 2019-2020), dintre care vor fi selectaţi cei 24 de participanţi la stagiul de formare de trei săptămîni care va avea loc în Granada, Spania. Bugetul disponibil pentru pregătirea şi organizarea propriu- zisă a mobilităţilor este de 74.400 euro“, precizează profesorul Lostun. Parteneriatul strategic „Journalism as learning tool“ – Jurnalismul ca instrument de învăţare va fi derulat în perioada septembrie 2019 – august 2021, cu instituţii partenere din Norvegia, Belgia, Bulgaria, Austria, România şi Turcia. Obiectivul principal al proiectului este de a crea instrumente şi metode educaţionale noi, care să permită utilizarea jurnalismului pentru „alfabetizarea“ mediatică şi dezvoltarea gîndirii critice a elevilor, pentru promovarea interculturalităţii şi stimularea participării tinerilor la dezbaterea publică. În cadrul acestui parteneriat, grupul ţintă este reprezentat de elevi şi profesori ai Colegiului Hogaş, care sînt interesaţi de problematica jurnalismului. Bugetul pe care îl va avea la dispoziţie instituţia de învăţămînt pietreană pentru realizarea activităţilor este de 24.530 euro.

Experienţă în Parlamentul European

Un proiect derulat acum doi ani, Euroscola, a însemnat pentru 28 de elevi aflaţi atunci în clasa a XI-a E, profil Filologie – Bilingv engleză intensiv, însoţiţi de profesorii Petruţa Lostun şi Brînduşa Andrei, o experienţă unică. Pentru o zi, pe 17 noiembrie 2017, la Strasbourg, în Parlamentul European, ei au luat locul parlamentarilor în fotoliile forului decizional. Şi au avut o zi plină, exact ca titularii de drept, europarlamentarii. „Calistraţii“ au discutat în comisii, au formulat propuneri legislative, au dezbătut propunerile în plen, au adresat întrebări, au făcut comentarii, au adoptat sau respins propuneri, totul într-o altă limbă decît cea maternă. Alături de aproximativ 500 de elevi din alte ţări, românii au fost împărţiţi în grupuri multilingve, simulînd procesul decizional, au elaborat soluţii pentru probleme specifice tinerilor, au întîlnit personalităţi reprezentative ale Parlamentului European şi au avut ocazia să le transmită acestora mesajul lor, prezentîndu-şi şcoala şi ţara. Scurta dizertaţie a fost făcută de doi liceeni: „Sîntem un grup de liceeni din nord-estul României, dintr-un oraş montan, Piatra Neamt. Reprezentăm Colegiul Naţional Calistrat Hogaş. Ne face foarte mîndri faptul că reprezentăm această instituţie centenară şi un oraş plin de istorie, patronat de spiritul creştin al lui Ştefan cel Mare. Datorită poziţiei geografice a oraşului, a decorului natural, a mănăstirilor, fortăreţelor medievale precum şi a faimoasei ospitalităţi, turismul este un sector principal al economiei locale. Participarea noastră aici este rezultatul implicării şi determinării arătate în cadrul proiectului FACT – REFLECT – ACT, prin care am creat şi am jucat o scenetă pe tema crizei refugiaţilor într-o Europă a valorilor. Sîntem onoraţi să fim aici şi că avem posibilitatea să discutăm şi să facem schimb de idei cu liceeni din toată Europa şi, de ce nu, să ne facem prieteni noi“. Programul Euroscola a fost creat pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană, reunind, periodic, elevi de liceu din cele 24 de state membre UE. Dincolo de experienţa în Parlamentul European, participanţii la proiectul amintit au avut posibilitatea să viziteze celebre obiective turistice din cîteva ţări. În drum spre Franţa, la Strasbourg, acolo unde este sediul PE, initerariul liceenilor de la Hogaş a cuprins tranzitarea Ungariei, cu oprire la Budapesta, Austriei (Salzburg), Cehia (Praga) şi Germania (Nurenberg).

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: A făcut scandal în bar, va sta 9 luni la răcoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 44 de ani care a fost condamnat definitiv la 9 luni de închisoare după ce a făcut scandal într-un bar şi l-a ameninţat pe barman, a fost prins recent de poliţiştii nemţeni şi dus la Penitenciarul Bacău. “La data de 19 septembrie, în urma activităților specifice desfășurate, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au depistat un bărbat de 44 de ani, din Roman, care poseda un mandat de executare a pedepsei închisorii. Cel în cauză era condamnat de Judecătoria Roman la o pedeapsă privativă de libertate de 9 luni, pentru săvîrşirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice. În fapt, la data de 19 iulie 2017, acesta s-a deplasat la o societate comercială din Roman, unde pe fondul consumului de băuturi alcoolice i-a adresat injurii, expresii jignitoare şi ameninţări barmanului. Totodată, acesta a amenințat cu un obiect tăietor-înțepător și a încercat să lovească o altă persoană, care intervenise pentru aplanarea conflictului. Polițiștii l-au condus și depus la Penitenciarul Bacău, în vederea executării pedepsei”, au transmis poliţiştii nemţeni.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Biciclist acroşat de o autoutilitară

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 62 de ani, din Tîrgu Neamţ, a ajuns la spital, după ce a fost victima unui accident rutier produs pe 19 septembrie, pe DN 15 C. Bărbatul, care se deplasa pe o bicicletă, a fost acroşat de o autoutilitară care a vrut să îl depăşească. “La data de 19 septembrie, polițiștii rutieri din cadrul Poliției orașului Tîrgu Neamț au intervenit la un accident rutier produs pe DN 15 C, soldat cu rănirea unei persoane. Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat de 55 de ani, din Pipirig, conducea o autoutilitară pe DN 15 C, din direcția Piatra Neamț – Tîrgu-Neamț ar fi efectuat manevra de depășire a unui biciclist fără a păstra o distanță laterală corespunzătoare față de acesta, cel din urmă fiind acroșat și proiectat în afara părții carosabile. Din impact a rezultat rănirea biciclistului, în vârstă de 62 de ani din Tîrgu Neamț, care a fost preluat și transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Hoţi şi tăinuitor, călcaţi de mascaţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamț, au efectuat, pe 19 septembrie, două percheziții domiciliare într-un dosar penal de furt calificat. Patru tineri au fost reținuți. “La data de 19 septembrie, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț au efectuat două percheziții domiciliare, pe raza municipiului Piatra Neamț, la persoane bănuite de comiterea infracțiunii de furt calificat. Din investigații a reieșit faptul că, la data de 14 septembrie, patru tineri cu vîrste cuprinse între 18 și 23 de ani, toți din Piatra Neamț, ar fi pătruns, fără drept, în interiorul unei foste societăți comerciale din Piatra Neamț, de unde ar fi sustras mai multe bunuri, în valoare de aproximativ 10.000 de lei. Ulterior, la data de 15 septembrie, bunurile sustrase ar fi fost cumpărate și comercializate de către un tînăr de 19 ani, din Piatra Neamț, față de acesta fiind demarate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de tăinuire. În urma descinderilor, polițiștii au recuperat o parte dintre bunurile sustrase, pe care le-au înapoiat persoanei vătămate. În baza probatoriului administrat, cei în cauză au fost reținuți de polițiști pentru 24 de ore, fiind introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamț. Astăzi, aceștia urmează să fie prezentați Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamț cu propunerea de luare a unei măsuri preventive. Activitatea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul I.P.J. Neamț”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Trending